Keresés

Részletes keresés

Pitylogós Creative Commons License 2011.12.14 0 0 3918

A tényekkel tisztában vagyok. Azt cáfolom, hogy ne lehetne egy házat kifűteni a szellőztetőrendszer által megmozgatott levegővel, természetesen annak utánfűtésével.

Előzmény: Pitylogós (3917)
Pitylogós Creative Commons License 2011.12.14 0 0 3917

"

A hővisszanyerés hatásfoka <100%, tehát a házban levő meleg (energia) a szellőzés folytán is -további energia betáplálása nélkül - elfogy idővel.

Tehát, ha nem szeretnénk, hogy kihűljön a ház, akkor további energiát kell bejuttatni.

Erre nem cáfolat egy relatíve jó hatásfokú hővisszanyerő belinkelése. Hiszen az sem juttat be plusz energiát.

Akárhány példányban is értékesítették eddig.

"

Te sem olvastad el, mi van a link végén...

Előzmény: XPS epito (3907)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3916

Még egy érdekesség, ami nem kapcsolódik a témához, csak éppen most jutott eszembe:

Amikor légfűtés keretében közel 50 fokos levegőt fújunk be a lakásba, attól még nem lesz ott 50 fokos szauna, mert a levegőnek annyira csekély az energiatartalma, hogy az pillanatok alatt felveszi a lakás hőmérsékletét, magyarán lehűl 22 fokra.

Ezzel az állításssal sokan egyetértenek, vagy legalábbis elhiszik, hogy ez valóban így van.

Még azok is, akik attól rettegnek, hogy jajjaj mekkora baj lesz abból, ha a levegő hőcserélőből bejövő frisslevegő akár 5-10 fokkal is hidegebb, mint a szoba hőmérséklete?

Elárulom: semmi. Ugyanúgy, ahogy a légfűtéskor bejövő 50 fokos levegő pár pillanat alatt lehűl 28 fokkal, a hőcserélőből bejövő 12-17 fokos levegő ugyanúgy szépen fel fog melegedni 5-10 fokkal (ráadásul harmadannyi pillanat alatt ;)

Úgyhogy szerintem aki azon gondolkodik, hogy jó lenne megspórolni a hőcserélőből bejövő hűvös levegő felmelegítését (mivel amúgy is van rendes fűtés a lakásban), az spórolja meg nyugodtan, nem veszít vele sokat. Arra persze ügyelni kell, hogy a befújt frisslevegő ne egyből olyan helyre irányuljon, ahol ember tartózkodhat, hadd legyen neki ideje akklimatizálódni, átvenni a környező tárgyak hőmérsékletét.

XPS epito Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3915

Így van!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3913)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3914

Enek fényében újra elolvasva a 3893-as bejegyzésemet (ebből indult ki ez az egész), az talán kevésbé tűnik hülyeségnek, mint amilyenek első átfutásra látszott.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3911)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3913

"De hát az csak a passzív ház követelményrendszerében szerepel(t), hogy a befúvott levegő melegítésével képesnek kell lenni a ház fűtési hőigényének biztosítására."

A valóságban ez még egy passzívháznál sem megoldható valamennyi légsebesség-emelés nélkül (ott természetesen csak a nagyon hideg órákban van ilyesmire szükség)

de minél távolabbra kerülünk a passzívházak 15 kWh/m2/évétől, a fűtési szezonnak annál kisebb százalékában lesz elegendő csak a (normál légáramú) légfűtés önmagában, légsebesség vagy kiegészítő fűtés rásegítése nélkül.

Előzmény: XPS epito (3912)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3912

De hát az csak a passzív ház követelményrendszerében szerepel(t), hogy a befúvott levegő melegítésével képesnek kell lenni a ház fűtési hőigényének biztosítására.

Egy AE, vagy rosszabb ház esetében természetesen további fűtésre is szükség van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3911)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3911

Jelen esetben a fő korlát a levegő hőszállítási képessége.

Hiába termel plusz hőt a kompresszor meg a ventilátor,

sőt hiába van beleépítve bármilyen elektromos pótfűtés is,

amikor a ház hőigénye pl 2 kilowatt, viszont a pl 120-150 m3/h szellőzőlevegő menyiséggel (az 50 fokos porbeégési max hőmérsékletet figyelembe véve) csak mindössze 7-800 wattot lehet bejuttatni a házba.

Ilyen esetben vagy durván meg kell emelni a légmennyiséget,

vagy valami más módon (is) kell hőt juttatni a kéglibe.

Ebből indult ki ez a thread.

Előzmény: halaloszto (3908)
halaloszto Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3910

hat igen. aki elhiszi hogy egy sotet januari hetet kibir futes nelkul, azt atvertek.

vajk

Előzmény: XPS epito (3909)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3909

Igen, lehetnek olyan üzemállapotok.

Ahogy írta is lejjebb egy user, idén még nem is ment a fűtése.

ettől függetlenül szükséges -a mi éghajlati viszonyaink között- a beszívott levegő fűtésének lehetősége.

Előzmény: halaloszto (3908)
halaloszto Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3908

1. a szellozogepben lehet azert energiabetaplalas

- a ventik vesztesege :-)

- ha hoszivattyus, akkor a kompresszor elektromos felvetele

- lehet benne mezei cekaszos futes

2. a haznak van vesztesege a szellozesen kivul is, de van neki egy csomo oldalrol nyeresege is

- az emberek, 100W/fo

- az elektromos fogyasztok hulladekhoje (akar 10kWh/nap)

- szolaris nyereseg az ablakokon

szoval lehetnek olyan scenariok, ahol a kelloen magas hatasfoku hovisszanyeron mulik, hogy a merleg merre billen.

vajk

Előzmény: XPS epito (3907)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3907

Elek mond néha furcsákat, de nem mindig!

Most pl. igaza van.

A hővisszanyerés hatásfoka <100%, tehát a házban levő meleg (energia) a szellőzés folytán is -további energia betáplálása nélkül - elfogy idővel.

Tehát, ha nem szeretnénk, hogy kihűljön a ház, akkor további energiát kell bejuttatni.

Erre nem cáfolat egy relatíve jó hatásfokú hővisszanyerő belinkelése. Hiszen az sem juttat be plusz energiát.

Akárhány példányban is értékesítették eddig.

Előzmény: Pitylogós (3904)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.13 0 0 3906

Nem nézted meg a linket, csak mondtál okosat, ugye?

Ki lenne az a balfék, aki egy heißluftpistole (ipari hajszárító alakú forró levegő fúvó kézi készüléket) akarna légcsatornába tenni, huzamos üzemre??

Előzmény: Alex Raps (3903)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.12 0 0 3905

Én azt írtam, hogy fejenként 30 m3/h levegőbe lehetetlen annyi hőt berakni, hogy azzal hideg időben is ki lehessen fűteni egy házat.

Erre te azt jelezted, hogy nincs igazam, ennek bizonyítására egy hőszivattyús levegő hővisszanyerőre hivatkozol.

De könyörgök: a hővisszanyerő az NEM fűtőberendezés, az csak a szellőzőlevegővel távozni akaró hőmennyiséget képes visszanyerni, a falakon/födémen/nyílszárókon/stb elvesző hőmennyiség pótlására nem képes.

Előzmény: Pitylogós (3904)
Pitylogós Creative Commons License 2011.12.12 0 0 3904

Legalább olvasnád el rendesen amit kritizálsz...

1. nem eladott termék hanem felépített, átadott, működő, lakott ház.

2. mi az hogy "önmagában"??? bakker ez egy rendszer. Szellőztető+hőszivattyú+szobánkénti utófűtés.

3. menj el nézd meg élőben. Utána beszélhetünk, addig hiteltelenül nyilatkozol róla.

over

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3900)
Alex Raps Creative Commons License 2011.12.12 0 0 3903

Az a heißluftpistole-t amelyik bírja is a huzamos ideig tartó 2-4 kW terhelést nem kapod meg 35 eFt alatt.

Előzmény: XPS epito (3901)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.12 0 0 3902

OFF

de Isaura legalább ki is szabadult! :-))

Volt is Pesten, láttam a TV-ben!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3900)
XPS epito Creative Commons License 2011.12.12 0 0 3901

Miért nem veszel egy barkácsáruházi hőlégfúvót?

8-13eFt.-ból vehetsz 2-4kW teljesítményűt.

Kiveszed a ventilátort és beteszed a többit a légcsatornába.

Ez nem fagy el, könnyen vezérelhető, szinte nincs légoldali nyomásesése.

Az üzemeltetése picit drágább, de a vizes kalorifer beruházási költségéből évekig mehet a villamos előfűtés.

Előzmény: Nesde1 (3888)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3900

"Jajj, Elek, egy sokszáz példányban működő, akár saját szemeddel is élőben megtekinthető rendszert nem állok neki itten neked bizonygatni."

Én nem azt állítottam, hogy ez nem képes kivonni a hőt a levegőből,

én arra céloztam, hogy ez (és semmi más sem) önmagában nem alkalmas egy átlagos cs. ház kifűtésére, ha fejenként 30 m3/h levegőt mozgat.

Egyébként sok száz eladott termék önmagában semmire nem bizonyíték - talán még Isaura kiszabadítására többen adakoztak ennél és akkor még nem említettem, hogy hányan vásárolhattak hőszigetelő festéket meg egyensúly-javító műanyag karkötőt.

Előzmény: Pitylogós (3899)
Pitylogós Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3899

Jajj, Elek, egy sokszáz példányban működő, akár saját szemeddel is élőben megtekinthető rendszert nem állok neki itten neked bizonygatni. Haggyad mán ezt...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3897)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3898

Hejesbités:

"ezért legközelebb tegyél mellé"

hejett:

"ezért legközelebb tegyenek mellé"

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3897)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3897

"De."

Ez szép levezetés volt, majdnem meg is győztél, hogy tévedtem :)

De én sajnos gyanakvóbb vagyok annál, hogy egy szépen megfogalmazott  marketing hadovától a földre boruljak, ezért legközelebb tegyél mellé némi kézzelfogható adatot is, pl hogy ez a berendezés X köbméter per óra légáram mellett hány kilowatt extra hőt ad hozzá a bemenő levegőhőz.

...mert egy ház összes hővesztesége nem csak a szellőzőlevegő veszteségéből áll (sőt többnyire ez a legkisebb tétel), tehát ha a távozó szellőzőlevegőből kivonod az összes hőt (egy mindösze pár millió forintos berendezéssel) és azt berakod a bemenő levegőbe, azzal még nem fűtöttél a házon egy milligrammot sem...

Előzmény: Pitylogós (3896)
Pitylogós Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3896
Előzmény: Mekk Elek ezermester (3893)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.11 0 0 3895

"csak arra gondoltam hogy talán valahogy a villanyszámlát egy kicsit lehetne vhogy csökkenteni"

Egy bizonyos házba egy bizonyos hideg esetén egy bizonyos hőmennyiséget kell bevinni, attól hogy azt a hőt szellőzőlevegővel, radiátorral vagy talicskával hordod be, attól az energiaszámlád nemigen fog változni.

Pontosabban a felületfűtések magasabb hőérzetet okoznak, ezért olyan házban alacsonyabb belső hőmérséklet (akár 2 fok is lehet) esetén is jól érzed magad, tehát a nagy felületek fűtése tényleges energiamegtakarítással jár.

Én a mennyezetet fűteném (ezt elektromos fűtéssel nagyon egyszerű megoldani) és a befúvott levegő hőmérsékletével nem törődnék - viszont olyan befúvókat alkalmaznék, amelyek a levegőt a mennyzet mentén terítik (coanda effektus) és nem fújják rá senkire.

Nyáron is a legjobb szerintem a mennyezethűtés, de ezt a szolgáltatást sajnos az elektromos fűtőszál nem tudja produkálni (még akkor sem, ha fordítva dugjuk a konnektorba :), de ott van a 80 méter csöved a talajban, ha teszel egy jó nagy felületű kalorifert a hőcserélőn belülre és azon át keringeted a talaj hűvösét, az (a levegő-hőcserével kiegészülve) talán elég lesz nyári hűtésnek egy ennyire jól hőszigetelt házban.

Előzmény: Nesde1 (3894)
Nesde1 Creative Commons License 2011.12.10 0 0 3894

lehet egy kis félreértés van. a ház az valós, nem volt cél a passzív ház, de az alacsony igen. polisztirol zsalus, légtömörség nem volt mérve de nincs is sok lyuk a házon, ha az szükséges áttörések át lettek gondolva, és minimalizálva.

fűtés is van (fűtőfilm).

csak arra gondoltam hogy talán valahogy a villanyszámlát egy kicsit lehetne vhogy csökkenteni. és egy kaliroferes megoldáslátszott jónak.

a hőcserélő előtt van fagyvédő és nyári előhűtésként kalorifer (80 m 32-es KPE cső a föld alatt.)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3893)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.10 0 0 3893

Mivel a levegő köbmétereknént és fokonként mindösze 0,000335 kWh hőt képes szállítani, ráadásul 50 foknál nem szabad jobban felmelegíteni (ez felett szagos lesz - ún porbeégés), ezért:

- a magyar időjárási viszonyok leghidegebb óráiban

- fejenként 30 m3/h légáram mellett

- kizárólag a szellőző levegővel

még egy valódi passzívházat sem lehet kifűteni.

Ha a te 34 kWh-d "m2/év"-es fűtésigényt jelent, az nagyon jó érték, de több, mint kétszerese egy passzívháznak.

Innen szerintem három irányba lehet elindulni:

1 - elfelejted a légfűtést és valamilyen hagyományos módszerrel fűtesz (jav: mennyezetfűtés), a befújt levegőt meg majd felmelegszik magától a szobában

2 - készítesz valamilyen légfűtést, amely a fűtési szezon egyhébb időszakaiban önmagában is ki tudja fűteni a házat, de készítesz mellé egy kiegészítő fűtést is, amely a nagyon hideg órákban besegít neki. A te (nagyon jól hőszigetelt) házad esetében egy jól megcsinált légfűtés a szezon túlnyomó részét egymaga is elviszi a hátán, ezért ez a besegítés viszonylag tűrhető keretek között tartható, kiegészítő fűtésre beruházásnak nálad talán elég lehet egy-egy nagyon kis teljesítményű és olcsó kínai villanyradiátor a szobákba. Itt egy kis segítség a kiegészítő fűtés megértéséhez/saccolásához.

3 - kizárólag légfűtés: ekkor a hideg órákban megnövekedett hőigényt a forgatott levegőmenyiség megnövelésével pótolod: ez a gyakorlatban olykor NAGYON magas légmennyiséget igényelhet, az óránként sok száz köbméternyi levegőre ráadásul legöbbször a hideg éjszakákon van szükség, amikor a megnövkedett zaj pont az alvást nehezíti. A te házadra pl az év leghidegebb órájára minimum 4-500 m3/h-t saccolok, már ha valamivel 50 fokosra tudod felfűteni a levegőt (de ha pl csak 35 fokosra tudod mert mondjuk hőszivattyúd van, vagy spóroltál a kaloriferen, akkor ez a légmennyiség már 1000 m3/h körül lesz)

Előzmény: Nesde1 (3892)
Nesde1 Creative Commons License 2011.12.09 0 0 3892

van levegő hőcserélő.

de a prospektusok szerinti befújt levegő hőmérséklet nem igaz egy valós téli napon. azok laboratóriumban, X fix páratartalom mellett.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (3891)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.12.09 0 0 3891

Ha levegővel szeretnéd fűteni a házad, akkor felejtsd el: ezzel a rendszerrel ezt a házat magyarországon nem lehet kifűteni.

Ha van rendes fűtés is és csak épen melegebb levegőt szeretnél befújni, annak meg nincs értelme, hiszen a befújt levegő másodpercek alatt felveszi a lakás hőmérséletét, csak nem szabad közvetlenül emberre befújni (tehát időt kell hagyni neki a felmelegedésre).

..szóval nem derült ki, hogy mit is szeretnél... meg hogy van-e levegő hőcserélőd, vagy a téli -20 fokos levegőt akarod 40 fokkal felfűteni.

Előzmény: Nesde1 (3888)
nopánick Creative Commons License 2011.12.09 0 0 3890

Az ezüstöt nem "eszi meg" semmi ez esetben...

Csak a baci számára alkalmatlan környezeter képez.

Előzmény: KAripari (3886)
Törölt nick Creative Commons License 2011.12.09 0 0 3889

Ugyanennek a leírásnak az angol nyelvű verziója alapján írtam amit írtam.

Ha nem akarsz hinni benne, ne tedd. Ugyanakkor az idézetben benne van a minísítő intézet neve és a minősítési fokozat is.

Előzmény: KAripari (3886)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!