Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Ezért részesítettem előnyben a bergeron fát ami elvileg 2-3 héttel később virágzik és rossz időjárás esetén is marad a fán valamennyi...dehát akkor hiába ezekszerint, naggyából védett belterületen vannak a fák.
Akkor a hellyel is gond lehet (fagyzugos), és persze átverhettek a fákkal is. Persze ha olyan év van, mint 2013, amikor március végéig hó volt, aztán ápr 10 környékén egyszerre robbant be persze minden, akkor nem csoda, hogy egy időben virágoznak. De 2014-15-ben azért volt különbség, még ha egymásba is érnek.
Sziasztok! szerintetek az mitől lehet hogy tavaly előtt telepítettem a kertembe 20db kajszifát korait , késeit , bergeron gönczi magyar-t stb midnenfélét... mégis teljesen egyszerre virágzott az összes fa! lehetséges hogy átvertek a kertészetbe és egyfajta az összes? egyébként termés még nemvolt rajta én ugy láttam hogy mindkét évbe elfagytak rajta a virágok...
Igen, használhatsz. Törekedni kell az egyenletes talajba keverésre - minél mélyebben. Ajánlatos meszezés után az istállótrágyázás is. A trágya bomlásánál keletkező széndioxid ugyanis elősegíti a mész feloldását és így növeli hatékonyságát.
Pont a mészhidráton agyalok én is, régen takarmánymeszet használtam a szilvákra, káliummal együtt, hatalmas sikerrel. (jegyzem meg, hogy a bedöglött oltott mész (25 éves, kiszáradt hatásának tudom be, hogy a téli almafáimon 4 mázsa alma termett mostanában).
Lehet butaság, de én gipszet szórtam szét, mert az nem változtat talaj ph értéket. A paradicsomnál már jelentkezett a jótékony hatása az első évben....
Én is ilyen " megbazható " helyről szereztem a szemet . ..: )
Megbízható iskolából biztos nem tudsz szerezni mert szerintem sehol nem szaporítják már . Itthon nem is szaporították soha külföldön meg már nem csinálják .
Nem lesz telepítés tele van a terület . A Summer Lady -t úgy szemeztettem , de én nem vagyok odáig attól a fajtától . A bogarak letámadják már félérett állapotban , nagyon ki kell számolni a permetezését ( általában nem sikerül ) . Ha abban az érésidőben akarsz akkor a Cresthaven lényegesen jobb választás .... szerintem .
A viszonylag enyhe telet viszonylag jól bírják , mint ha tavaly ilyenkor már erősebbek lettek volna a rügyek ... a koraikon mindenképp . Tavaly ilyenkor már volt egy fagyás az idén még nem ... de nem kiabálom el , hosszú még a tél .
Persze nem kell ezen rugózni ha valaki gyári szerrel permetez annak van egy gyári dózisa azt kell betartani ( ez minden esetben 0,2 -0,4 hatóanyag réz esetében ) Ha meg valaki otthon akar keverni az meg úgy és annyit permetez vele amennyit csak akar .
A laikusok maradjanak a gyári szereknél abból nem lehet baj .