Keresés

Részletes keresés

Hun15 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 28091

Szia!

Köszönöm a gyors választ!

Zemplénbe falusi környezetbe lennének ültetve.

Nem tudom milyen fekvés nekik a legjobb?  Árnyékosabb vagy naposabb helyet szeretik?

Azt olvastam,hogy az öntermékeny kivi nem jó.

Te melyik fajtát javasolnád a kiwiből és a fügéből?

Hol tudnám őket beszerezni?

Előre is köszönöm!

Előzmény: ninovarga (28084)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.11 0 0 28090

Addigra helyrerázódik ez a kis klímasújtotta régió. Határozott igyekezetet mutat ilyen irányban.

Előzmény: Béla1007 (28088)
Béla1007 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 28089

Tegnap tavaszvárás közben sült egy kis medvehagymás pogi.

üdv

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2013.04.11 0 0 28088

Sziasztok!

Ma beszéltem Ninoval topik tali ügyben és eddig a május első felében megtartandó tali tűnik a legideálisabbnak.

Pontosítás e hónap végén.

üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28087

Ez a félreértés félreértés lehet, mivel csupán a fügefakivágások kapcsán értékeltük a jónép IQ-ját.

Előzmény: Patrol56 (28082)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28086

Högyösödnek, bögyösödnek: káki, gránátalma, kivi

ninovarga Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28085

Zivatar volt délután. Elvégre nyár van. Nem? :)))

ninovarga Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28084

Minden attól függ, milyen fekvésű/fagylefolyású/inverziós pozíciójú, netalán városi helyre szánod ültetni őket. Az öntermékeny kivit ne vedd számításba! Ha elolvastad a korábbi hozzászólásokat, arra is választ kaphatsz belőlük, hogy miért.

A képek mellett a kommentárokból az is kiderül, hogy hol és miért lehetségesek az azokon látható gyümölcsök/termések.

Előzmény: Hun15 (28081)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28083

Kedves István,

ha esetleg nem jönne össze a találkozó, akkor is szívesen látunk előre egyeztetett időpontban. Ha Zala tőlünk legtávolabb eső pontján laksz, akkor is max. 70 km. Ha közelebb, még jobb.

Előzmény: Istvan H. (28080)
Patrol56 Creative Commons License 2013.04.10 0 0 28082

Szevasztok kedves elszánt új gyümölcsfások, csak egy szóra szeretnék benézni.  "Mi a bajuk az embereknek?"...stb.   Már korábban utaltam rá,hogy mennyire sok "hiedelem" és rossz ifó terjeng és terjengett a múltban is a füge és más nemes gyümikfák körül. Sajnos félre értés lett a vége szerintem és az sűlt ki belölle minha magam is ellene lennék,holott inkább csodálója vagyok elszántságotoknak és örülök minden sikereteknek. Sziv. üdv. és köszönet az elszánt oktatásokért.

Előzmény: ninovarga (28078)
Hun15 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 28081

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni,fügét és kiwit szeretnék ültetni.

Tanácsokat szeretnék kérni milyen fajtákat javasoltok.

Minnél fagytűrőbbekre gondoltam.

Csodálkozva nézegettem a képeket nem is gondoltam volna,hogy Magyarországon ilyen jól megteremnek ezek a gyümölcsök.

Olvastam,hogy a kiwiből van öntermő és 2-laki melyiket javasoljátok?

Hol lehet ezeket a növényeket beszerezni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

További szép napot!

Istvan H. Creative Commons License 2013.04.09 0 0 28080

Üdvözlök mindenkit!
Amennyiben létrejön a tavaszi találkozó, és van rá lehetőség, akkor én is szeretnék rajta részt venni. Szerencsére nem is lenne túl messze, zalai vagyok én is.
István

ninovarga Creative Commons License 2013.04.08 0 0 28079

Ez a tó rét, illetve ez a rét tó (lett).... :)))

(Miután két éven keresztül kiégett rajta a fű.)

ninovarga Creative Commons License 2013.04.08 0 0 28078

"Mi a bajuk az embereknek?"

Az orvostudomány óriási eredményeket ért el a TBC, az AIDS, a daganatos betegségek gyógyításában, lélegzetelállító sikeres sebészeti beavatkozásokat produkál, de az ostobasággal szemben tehetetlen. Ha sikerülne is az agyátültetést megoldani, hol lennének hozzá a megfelelő donorok? :)))

Előzmény: wrc92 (28077)
wrc92 Creative Commons License 2013.04.08 0 0 28077

Mi a bajuk az embereknek? Nem hogy örülnének, hogy egy gyönyörű, kifejlett fügefát is vásároltak a házzal együtt, amelynek az értéke felbecsülhetetlen, ehelyett kivágják, mintha egy ecetfa lenne... :( Ha én nekem sikerülne egy olyan helyre költözni, ahol relatíve kicsi az elfagyási veszély egy ilyen egzótának, vagy egy olyan telket vásárolni, ahol egy ilyen szép fügefa él, kb. lottónyertesnek érezném magamat. Persze úgy tűnik, jómagam a kisebbséget képviselem e téren, sajnos... :(

Előzmény: ninovarga (28072)
havasföld34 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28076

Köszönöm!

Előzmény: ninovarga (28069)
Floo2 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28075

Félelmetes!

ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28074

Egy szomorú hír: a kerkateskándi füge (képen látható) idős gazdája örökre elhagyott bennünket.

Most azért aggódunk, nehogy eladják a birtokot. Mert ha igen, a füge sorsa megjósolható....

Előzmény: ninovarga (28073)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28073

2008. 10. 20-án írtam az alábbi hozzászólást:

"Azért is írok mindig olyan keserű iróniával a fügefakivágásokról, mert az új lakó első dolga természetesen a hatalmas fügefa kivágása volt, amikor a ház még üresen állt és csak kilátásban volt, hogy ő fog odaköltözni...."

ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28072

Ház eladva - fügefa kivágva - udvar lebetonozva        .... ahogy illik

A füge egy évvel ezelőtt

... és ma, a hűlt helye

123János Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28071

A kajszi már két napja teljes virágzásban van,de az őszibarack nem.A kajszi sajnos részleges fagykárt szenvedett a bibék jelentős része elfagyott.(Békés-megye Orosháza)

Az őszibarack virág rügyei nagyjából a képeken látható állapotban vannak.

Előzmény: ninovarga (28070)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28070

Ha lassan is, de azért lépeget előre a fenológia itt a mi kis klímasújtotta régiónkban is. Ezek alapján úgy képzelem, teljesen virágba borult őszibarackok lehetnek a keleti országrészben. Jó lenne, ha valaki tenne be róluk képeket. Érzékelhetnénk belőle, mit eredményezhet a folyamatosan annak a területnek kedvező makroszinoptikus helyzet.

Itt a korai kajszik a szirombontás küszöbén állnak, sok őszibarackfajta is kilátszó szirmokkal. A fügénél egyértelműen érzékelhető a fedőlevelek bomlása a kis terméskezdeményeknél ("virágrügyeknél") is. A babér még csak annyiban reagál a "tavaszra", hogy a virágbimbók szára "peckesebben" áll, az új hajtásrügyek rózsaszínűek és hegyesek.

ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28069

A káki és az asimina biztosan nem, a jujubát ki kell próbálni.

Előzmény: havasföld34 (28067)
ninovarga Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28068

Ha van belőle anyag bőven, próbáld ki mindkét módszert!

Előzmény: havasföld34 (28066)
havasföld34 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28067

Még az is érdekelne, hogy a datolyaszilva, paw paw és a jujuba azok dugványozhatóak? Gondolom nem, csak megkérdezem azért.

havasföld34 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 28066

Sziasztok!

Éredeklődni szeretnék, hogy a kopasz mini kivi vesszőket a kertben érdemes gyökereztetni, vagy inkább a házban, PET palackokban, mint a fügevesszőket szokás? Bennt tudnám fóliával takarni, ezáltal párásítani és tán nagyobb lenne az eredési esély. Nem beszélve arról, hogy bennt éjjel-nappal 20 fok van, kinnt meg csak 10-15 nappal, éjszaka meg 0 körül...

ninovarga Creative Commons License 2013.04.05 0 0 28065

Amikor heteken, hónapokon keresztül ugyanaz a makrocirkulációs helyzet ismétlődött, amelyben Magyarország keleti része újra és újra ciklon előoldalra került, miközben a nyugati hátoldalra, ami keleten pozitív(!) hőmérsékleti anomáliát (átlagosnál enyhébbet), nyugaton pedig negatívot (átlagosnál hidegebbet) okozott, úgy gondoltuk Kelet-Magyarország több héttel előrébb kerül majd a fenológiában, mint nyugat. Arra számítottunk, hogy már réges-régen virágzó fák képét láthatjuk keletről, amíg itt még csak nem is rügyeznek. Úgy tűnik azonban, hogy az évszak dátum szerint már annyira előrehaladott, hogy a növények biológiai órája a hideg ellenére is ketyeg. Csak így lehetséges, hogy a szemenyei baromfiudvar (nem korai) kajszija az ismétlődő esők, havak, fagyok ellenére is fehérbimbós állapotba került mostanra. Ez annyit jelent, hogy egy vagy két átlagos tavaszi nap elegendő lesz ahhoz, hogy szirmot bontson. (Persze csak azért, hogy ha eddig nem sikerült elfagynia, akkor talán majd úgy sikerül.):))))

ninovarga Creative Commons License 2013.04.05 0 0 28064

Egész Európában (sőt az egész féltekén) nagyon durva időjárási anomália jellemezte az időjárást március hónapban (meg előtte is és utána is). Természetesen a kontinens különböző részein a kimerevedett makroszinoptikus helyzet a folyamatosan fennálló (ciklikusan ismétlődő) egyazon légkörzési típusból az adott földrajzi területet érintő hőmérsékleti és csapadékviszonyokkal. Amíg Dél-és Közép-Európában soha nem látott csapadékmennyiséget okoztak a rendkívül hideg sarki légtömegek által keltett mediterrán ciklonok, addig Észak-Európában soha nem tapasztalt csapadékmentesség uralkodott a dél felé áramló száraz sarki légtömegek miatt. A negatív hőmérsékleti anomália viszont egyaránt sújtotta Európa minden részét.

Norvégia:

Kald mars

Den første vårmåneden ble langt ifra vårlig. Månedstemperaturen for hele landet var tre grader under normalen.

Kaldest var det i høyereliggende strøk i Sør-Norge og på Finnmarksvidda med 4–5 grader under normalen.

Fjoråret er den varmeste marsmåneden som er registrert med 4,5 grader over normalen, mens 1962 ble kaldest med 4,8 grader under normalen.

Se påsken i bilder fra hele landet

Rekordtørt i sør, klissvått i nord

Mange søringer har ikke hatt bruk for paraplyen i mars i det hele tatt! Her har det kun kommet mellom 0-25 prosent av normal nedbørsum.

Tørrest har det vært på Østlandet og Vestlandet med under 20 prosent av normal nedbørsum.

– Flere stasjoner som har målt nedbør i mer enn 100 år har satt nye rekorder for laveste månedsnedbør. Det er Ørje i Østfold som har den lengste observasjonsrekka som går tilbake til 1896. Her har det aldri vært så tørt i mars, bekrefter klimaforsker Jostein Mamen.

Hideg március

A tavasz első hónapja  messze nem volt tavaszias. A havi átlaghőmérséklet az egész országban három fokkal a normális alatt volt.

A leghidegebb Norvégia déli részén a nagyobb magasságokban  és a Finnmark-fennsíkon volt, 4-5 fokkal a normális alatt maradva.

Tavaly volt Norvégiában a legmelegebb március, amit valaha mértek, ami  4,5 fokkal volt magasabb a megszokottnál, míg 1962-ben mérték a leghidegebbet, 4,8 fokkal alacsonyabbat a normálisnál.

A déliek legtöbbjének egyáltalán nem kellett használnia az esernyőt márciusban! Ott a szokásos csapadéknak mindössze 0-25 százaléka hullott.

Legszárazabbak a keleti és nyugati országrészek, ahol a csapadékmennyiség mindenütt 20% alatt maradt.

- Több állomáson a mért csapadék szerint 100 éves negatív csapadékrekordot döntött a március a valaha mért legalacsonyabb havi csapadékkal. A leghosszabb adatsor Ørje a Østfold-on 1896-ig nyúlik vissza. Ez is megerősíti, hogy soha nem volt olyan száraz március, mint az idei, erősíti meg Jostein Mamen, klímakutató.

ninovarga Creative Commons License 2013.04.04 0 0 28063

Az idén Magyarországon elsőként minden bizonnyal Lovásziban szüreteltek őszibarackot:)))

ninovarga Creative Commons License 2013.04.04 0 0 28062

Képek szöveg nélkül

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!