Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
10 db csemegeszőlőt akarok ültetni. Egerszegen a Kaszás Balázstól fogom megvenni, Október közepétől lehet érte menni. Nézegettem a kínálatukat és ezek mellett döntöttem:
Helikon 2db
Éva 2db
Néró 1db
Vénusz 1db
Jupiter 1db
Pölöskei 1db
Moldova 2db
Ha minden igaz érési sorrendben írtam és így is akarom őket ültetni.
A fajtajelölt termőképességével kapcsolatban csak még ez a pár fotó, hogy már az átoltás évében tud ilyent mutatni, kiegyenlítetten hozza rügyenként a két fürtöt:
Nincs bejelentve, bár minden szükséges dolog megvan hozzá (plusz szaporítóanyag mennyiség is) és 3 éves "elő"vizsgálati eredményekkel tudnám indítani a bejelntését, de erre nincs pénzem. Még ha valaki szponzorálná is, akkor is bizonytalan kimenetelű lenne a hozadéka. Még a borszőlőnél sincs megoldva a fajtafenntartói díjak megfizetése (royalty, patent díj), pedig az jövedéki termék vonzantú.
Az állam csak beszedi a pénzt a bejelenetések után (főként állami intézetektől, szőlő esetében), néhány magánszemély is van, de olyanok akik ezt megtehetik, a pénz nem számít, illetve egy bejelentett és minősített fajta után már azt mondja magáról, hogy szőlőnemesítő...
Ezzel sincs amúgy semmi baj, bár több lenne...
Egy-két tőke átoltása nem számít, illetve nem érdekes részemről, nagyobb felületre gondoltam.
Saját területen is már nem csak kisparcellás mennyiség van belőle. Szaporítóanyag van bőven.
Egy korai, muskotályos, magasfokon peronoszpóra ellenálló, magvatlan (lágymagvú) saját hibrid, ez már új magyar anyag. 2005-ben történt a keresztezés, 2013-ban termett először, azóta folyamatos megfigyelés/kiértékelés alatt van.
Talán hamarosan elkezd terjedni.
Augusztus első hetében már érett (minden évben), rövidcsapon is terem, 6-8 g-os bogyóméretű.
Jelenleg ilyen állapotban van (szeptember 23-án készült a fotó). Nagyon tartós, tőkén hagyható. Illatos, nagyon finom fajta, sajnos a méhek sem tudnak ellenállni neki.
Az enyhe muskotály íz nem bomlik, nem lesz poloska ízű (mint a klasszikus korai muskotályos fajták többsége).
MF- nagyméretű (akár 5 cm feletti) bogyók, nagy fürtök. Az utolsó fotón egészséges, de egyenlőtlen fürtbeérés.
Szintén fontos nemesítési alapanyag. Szinte minden tulajdonságát javítani kell (érésidő, vesszőbeérés, fagy/téltűrés, ellenállóképesség), a fürtszerkezet, bogyóméret és konzisztencia maradhat :)
Ez nagyon egyszerűen hangzik, megvalósítani pedig épp az ellenkezője :)
TS - öntözés és GA3 kezelés nélkül, aszályos évjáratban ilyen hatalmas bogyóméretet tud, a genetikai potenciál egyértelműen benne van a nagy bogyóméret kialakulásához.
Nemesítési alapanyag. Az ilyen típusok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy hamarosan hazai nemesítésű, új minőségi kategóriát képviselő csemegeszőlő fajtákkal is rendelkezzünk (5-10 év).
Mi köszönjük hogy megosztottad tapasztalataidat velünk! Köszönjük a csemegeszőlő bemutatót mármint konkrétan gyümölcsre gondolok és azt hogy megkóstol hatuk. Azt hiszem hogy ilyen lehetőséget kár lenne elszalasztani! Remélem ha nem hamarabb jövőre megint találkozunk!
A 240 az eléggé a felsö határ. Anno a Lenz Mosert ajánlották legalább ilyen sortávolsággal.
Minél közelebb vannak a tövek egymáshoz, annál inkább arra kényszerül a szölö, hogy lefelé növessze a gyökereit, ne pedig oldalirányba. így sokkal jobb a tápanyagfelvétel és a csapadékhiányos idöszakokban is megfelelö tud lenni. (Anno, amikor minden rendszer nélkül ültették a karös szölöt, kb 80X80 cm volt a tipikus tötávolság, persze a peronoszpóra és lisztharmat elötti idökben).
De hogy ne legyen a helyzet annyira egyszerü, bejön a szölö önárnyékolása, emiatt 180-200 cm-es sortávolság a legcélszerübb, ha az ember bármilyen kordonban gondolkozik. A 140 cm-es soroknál elég alacsonyra kell venni a vezérdrótot, és a szölö tetejét valamint csak speciális traktorral ill. permetezövel lehet müvelni (olyannal, ami két sorközön megy, közrefogva egy szölösort).
Ha lehetöséged van új térállást kialakítani, én a 200X100 cm-eset ajánlanám, lehetöleg észak-déli tájolással, mert így maximalizálható a napsugárzás felhasználása, de ha az uralkodó szélirány ettöl eltér valamennyire, akkor akár ahhoz igazodva, a befülledés ellen. Semmi esetre se merölegesen az uralkodó szélirányra)
A fentieket természetesen attól függöen, hogy milyen a telked. Amire ügyelj, hogy a megyétöl legalább 1 m-re legyen a szélsö sor, de úgy, hogy a külsö oldal müveléséhez ne kelljen a szomszéd telkére lépned.
Minél sürübbek a sorok, annál könnyebben fülled be a szölö, ez ellen kell dolgozni a laza lombozat kialakításával. Minél közelebb vannak egymáshoz a tövek egy sorban, annál kevesebb hajtás számára van hely=>annál kevésbé terhelhetö az adott töke.
Karunkon van fűthető üvegház és évek óta készítünk konténeres szaporítóanyagot. Főleg a csemegeszőlőre van igény, ezeket az egyetem dolgozói vásárolják meg. A hivatalos szaporításhoz faiskolai engedély kell - ez van nekünk, viszont csak származási bizonyítvánnyal lehet fajtát értékesítésre előállítani. A NÉBIH évente többször is szemléz, először mindig a származási igazolványt kéri. Kíváncsi vagyok hogyan tudnak a neten hirdető faiskolák külföldi csemegeszőlőfajtákat árulni. Ennek érdemes utána nézni, ugyanis ha lehet, kapacitásunk lenne évi 2 ezer konténeres szaporítóanyag előállítására (szükség esetén még többre is).
A mikroszaporítás nagyon lassú és költséges. Mi csak saját gyökerű szaporítóanyagot készítünk, oltványkészítésre nem vagyunk berendezkedve. Hiányzik a hajtatóterem, de ezt is meg lehet oldani.
Volna egy kérdésem , mert ezt nem értem ( lehet, hogy 2,5-3 m-es sortávolsággal elmegy, de normál müvelésnél ) magánál mit jelent a normális sortávolság és tőke távolság , a csemege szőlőnél ? De ezt most nem rosszból kérdem , hanem mert telepíteni akarok . A mostani szőlőm 240 sor távolság és 80- 100 cm tő távolságon van , lehet hogy nem jó csináltam ? Mert láttam én már 140 cm-es sorokat is .
ha kettönél több hajtást hagysz meg, akkor az lesz a gond, hogy az egyik a három közül mindenképp ki fog esni, akármilyen müvelési módot választasz, azaz egy szép nagy seb fog ott tátongani. Ha csak kettöt hagysz meg, akkor mind a kettö közel azonos mértékben fog fejlödni. A két szálvesszö az iszonyú töketerhelést jelent, lehet, hogy 2,5-3 m-es sortávolsággal elmegy, de normál müvelésnél csak löre/vízizü szölö elöállításához alkalmas, minöségi szölöhöz/olyanhoz, aminek íze is van, nem. Ha nincs túlterhelve, akkor a fagy is kevésbé bántja, mert a vesszök be tudnak érni, így semmiféle biztosítócsapra nincs szükség, se takarásra.
Köszönöm mindazoknak, akik kíváncsiak voltak az új csemegeszőlő fajtákra, és eljöttek Kecskemétre a Kutatók Éjszakája előadására. Külön köszönet Dr.Baglyas Ferenc tanár Úrnak a szervezésért, és az előadás lebonyolításáért.
ECS18, Annak a "Vidék fejlesztésnek" nem lenne kapacitása ,hogy a "Szőlőszem fajtáit mikró szaporítással megsokszorozza? /elszaporítsa?Tudom túl naív a kérdés ,ismerem a viszonyokat , akadályokat . De azért jó lenne! Valaki felvetette Ukrajna honosítását az Európai közösségbe . Az öreg szőlész barátom meg azt mondta "öregem már nincs IDŐNK" rám mondta hogy te még ólttol , dugványozol , a tengerentúl már keresik a bunkereket.!
Balázs, az a véleményem, hogy bármilyen erős is egy oltvány első két évben vissza kell szorítani a növekedést vagyis a növény a gyökér fejlődés tudja elvégezni, te egy " felturbózott erőst oltvány ültettél amin a rügyek nem voltak kellően beérve így nyomta lentebbről a hajtást, most az a helyzet hogy az erős hajtásod alatt tele van alvó rüggyel amik arra várnak ,hogy tavasszal beinduljanak. Én minden esetre be fedném a nagy fagyok előtt figyelve az előre jelzést és Március végén mikor már mocorog a tőke az erős hajtás feletti rész /ó vesző/ levágnám/ az erős vesszőt 1- max 2 rügyre vissza vágnám és arra törekednék hogy a tőke fej erősödjön,Tavasszal az elő törő hajtásokból 3-4 szebbet meg hagynák , hogy ne csak úgy mond "víz hajtás alakuljon ki"/egyensúly ,/és a harmadik évtől már látni kell mit lehet kezdeni a tőkével, ekkor már kellő lomb felületnek is kell lennie,általában két szálveszőt szoktunk hagyni és plusz egy "biztosító rügy" mi úgy mondjuk Tokajban, hogy egy dugót. na ezt értelmezni kellene,de hosszú lenne/. a kíván művelési módot választva / közép kordon ? Lugas? stb
Az ültetéskor kellett volna két rügyre visszametszeni. Most akkortól kezve lehet metszeni, ha az ööszes szölö ledobta az összes levelét (nem csak a tiéd, hanem a környéken mindenkié). Ez valamikor november közepe felé szokott eljönni. De ha ráérsz, várhatsz legkésöbb február közepéig.
Ahol fent (a hajtás végénél) van meghagyható hajtás, alatta meg semmitérök, ott a valamirevalót vágd vissza 2 rügyre, a piciket meg vágd ki, majd a helyüket kend le egyböl sebkezelövel. Tavasszal (áprilistól) aztán figyeld az agyból elötörö hajtásokat. Fent ugye meghagysz kettöt, lent agyból egyet. Jövöre aztán az agyból jövöt tartod meg, 5-6 szemre visszametszve, a fölötte levö részt lemetszve, a sebet szigorúan bekenve sebkezelövel.
A Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara nevében szeretnék köszönetet mondani "szőlőszem"-nek a nagy érdeklődéssel kísért előadásáért. Csodálatos fajtákat ismertünk meg, ezek közül többet meg is tudtunk kóstolni (Monte Cristo, Persia, Smaragd, Ataman, Nizina, Romeo, Zagrava, Dasuny, Rozalinda, Ovalnüj). Rövid hanganyagok is készültek, amennyiben az előadó hozzájárul ezeket meg lehet szerezni.
Nagyon szép volt az előadás "szölőszem"!!!! Hála most megint megismertem egy olyan fajtát aminek az ízvilága a legjobbak közé tartozik! Sok sikert a további munkához és remélem lesz még sok hasonló gazdag előadásod a jövőben is! Én voltam a testes fiatal gyerek :) Remélem találkozunk még! Sikeres munkát!