Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.24 0 0 358

Nem értem, hogyan függ össze a három és a hét.

Van erre hivatkozásod?

Előzmény: Goldman Emma (356)
Lyógi Creative Commons License 2012.07.24 0 0 357

Szóval az Annóból:

a kínaiak l betűt mondanak az r helyett.

Elnézést kérek, de nem állom meg beszólás nélkül: nem betűt, hanem hangot mondanak. A hivatalos latin betűs átírásban (pinyin) van is r betű. Egyébként kollégáim az angol r hangot hibátlanul ejtik (már amennyire meg tudom állapítani), a magyar nem megy.

Előzmény: Törölt nick (355)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.07.24 0 0 356

A neten elterjed magyarázat szerint:

Ez a magyar szólás arra vezethetõ vissza, hogy az õsi világkép a teret a négy égtájjal és a felül-középen-alul tagolás hármasságával fejezte ki, ezért akkor süt igazán a nap amikor a világ hét sarkát bevilágítja.

Hát, nem tudom...

És tessék, a herót: http://www.nyest.hu/hirek/mi-az-a-herot

Előzmény: Törölt nick (355)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 355

A disznóláb ott volt, azt is megtudtam, kogy akinek nincs az káptalan, akinek meg van az kápos, de még mindíg nem tudom, hogy miért süt 7 ágra a nap, és miért van egyeseknek herótja a munkához.

Előzmény: Yogi (354)
Yogi Creative Commons License 2012.07.23 0 0 354

Nem is szükséges megkérdezni, mert már rég megírta a nyest, csak nem emlékeztem.

Előzmény: Törölt nick (353)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 353

:))

Küldje el kérdéseit a szerkesztoseg [kukac] nyest [pont] hu címre!
A legnépszerűbb anyagok: Mi az a herót?

Előzmény: Yogi (350)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.23 0 0 352

Előzmény: nofRETRO (351)
nofRETRO Creative Commons License 2012.07.22 0 0 351

Az "Itt a kezem, nem disznóláb" szólás szerintem valami megállapodás esetén mondták, amikor kezet adtak rá. Erre még nem találtan forrást, de még sosem mondtam, bár sokszor kezet fogtam.

A kézfogás ettől függetlenül bizonyítja, hogy fegyvert nem rejtegetek :)

A fegyver, mint disznóláb-kapcsolat viszont nagyon sok helyen szerepel, és idézik  O. Nagy Gábor könyvéből (megvan, de most nem bányászom elő)

"A jó napot kívánok vagy a szia gyakrabban hangzik el, mint az itt a kezem, nem disznóláb, de próbáljuk most az utóbbinak az eredetét kibogozni, ha már a címben ezt a kérdést tettük fel. Nos, ez a köszönés talán viccesnek vagy inkább humoroskodónak hangzik, de századokkal ezelőtt más jelentése volt. Esetünkben ugyanis a disznóláb nem a sertés végtagját jelöli, hanem fegyvert, vagyis inkább pisztolyt. Pontosabban O. Nagy Gábor nyelvész egy régi közmondásra emlékeztetve – néha még a disznóláb is elsül – azt írja, főként rossz puskát vagy pisztolyt.

A szó ebben az értelemben felbukkan Csokonainál, később Kemény Zsigmondnál. Krúdy pedig ezt írja a Rózsa Sándorban a lerongyolódott betyárokról: „A fegyverzetük disznóláb, amely évek óta nem látott egyéb töltést, mint szőlőtolvajok nadrágjába való sót." Egy ópusztaszeri kiállításon látható is Rózsa Sándor egyik fegyvere, ennek a disznóláb pisztolynak két csöve van, úgy, ahogy a névadónak páros ujjai.

Vagyis ha azt mondjuk, hogy itt a kezem, nem disznóláb, akkor nem elégszünk meg azzal, hogy jobb kezünket nyújtva fejezzük ki békés szándékunkat, hanem mindezt szóban is megerősítjük."

http://zona.hu/article/1675/miert-kezet-nyujtunk-es-nem-disznolabat.html

Előzmény: Yogi (350)
Yogi Creative Commons License 2012.07.22 0 0 350

Azért én utánanézek, mert az én csőrömet is piszkálja a kíváncsiság.

Előzmény: fd6667 (348)
Boszorka Creative Commons License 2012.07.22 0 0 349

Én is ezt a változatot tudom, igaz soha nem kutattam a mondás eredetét, mert nekem logikus volt a dolog.

Előzmény: fd6667 (348)
fd6667 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 348

Nekem valami olyasmi kép rémlik, ahol ősember forma figurák szorongatják egymás mindkét kezét. Ezzel garantálva a meg nem támadást.

Ez a disznóláb - pisztoly nekem új. A disznólábas szövegről eddig azt képzeltem, hogy az illető - aki mondja - azt bizonygatja ezzel, hogy ő méltó a kézfogásra. Vagyis ember és nem disznó. Bizonyára kideríthetetlen a pontos eredet.

Előzmény: manhattani (346)
fd6667 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 347

"nekem akár ötéves is mutathatja"

Ötévesen nekem is. Tizenötévesen már várja meg, mig én nyújtok kezet!

Annó, 9 évesen kezet nyújtottam a leendő tanítónénimnek. Aztán anyukám elmondta nekem a kézfogáshoz tartozó illemszabályokat. Egyszer. És azóta ehhez tartom magam. Ha már a saját kisgyerekkorommal dicsekedem, akkor egy másik emlék. Elsős koromban - még nem volt ellenörző könyv - hazaküldtek az iskolából a szülőknek egy papírt, rajta meghívóval a szülői értekezletre. Megmondták, hogy irassuk alá a szüleinkkel és másnap vigyük vissza. Odahaza anyám épp valami konyhai munkát folytatott, amikor én - tudásomra nagy büszkén - felolvastam neki a levelet. Mondta, hogy majd ha végzett a munkájával, akkor aláírja. Erre én nagy lelkesen, ott előtte kezdtem ráírni a papírra a nevét. Nem győzött leállítani és utána elmagyarázta az aláírás jelentőségét.

Szóval nekem csodaszüleim voltak, vagy én vagyok zseni, csak nem még jöttem rá?

Előzmény: manhattani (346)
manhattani Creative Commons License 2012.07.22 0 0 346

Nem tudom, tudod-e, hogy mi a kéznyújtás tartalma.

A régi magyar mondás szerint: "Itt a kezem, nem disznóláb!"

A disznóláb az az íves markolatú, elöltöltős pisztoly volt. A kéznyújtással azt mutatja a nyújtó, hogy üres a keze, nincs benne fegyver.

Ilyen módon nekem akár ötéves is mutathatja, hogy barátságos, nem sértődöm meg :-)

Előzmény: fd6667 (344)
manhattani Creative Commons License 2012.07.22 0 0 345

Te, ... csak nem vetted komolyan??  :-)

Előzmény: Goldman Emma (343)
fd6667 Creative Commons License 2012.07.22 0 0 344

"Amerika (az USA/Kanada) már rég túltette magát ezen az avitt gondolkodásmódon"

Inkább úgy fogalmaznám meg, hogy ott mások a szokások. Nekem nincs ínyemre az, mikor huszonéves férfiak nyújtogatják felém a kezüket. Nem is aspirálok az USA elnöki címre. Másrészt nekem hiába jelezné akármelyik hölgy, hogy kézcsókot vár tőlem.  Bizonyára népi demokratikus neveltetésem (a kettős nevelés áldozaata vagyok) okán, még semkinek sem csókoltam kezet és a jövőben sem tervezem. Akik egyáltalában esélyesek lettek volna ilyesmire, már nem élnek. Feleségem őnagysága pedig - Emmához hasonlóan - fuldokolna a nevetéstől ilyen eseben.

Előzmény: manhattani (342)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.07.22 0 0 343

Nekem tökéletes. :(

Előzmény: manhattani (341)
manhattani Creative Commons License 2012.07.22 0 0 342

>A hölgynek kéznyújtáskor kéztartásával illik jelezni, hogy kézcsókot, vagy kézfogást vár. Persze ezt a partnernek illik felismerni, és annak megfelelően eljárni.

Jujjjj....  :-) Úgy emléxem, nekem ilyet még sosem jeleztek :-)))))

A kéznyújtásról: A nőnek/magasabb rangúnak kell kezet nyújtani: ez azt jelenti, hogy én olyan kis senki vagyok, hogy engedély nélkül még kezet sem nyújthatok a másiknak.

Amerika (az USA/Kanada) már rég túltette magát ezen az avitt gondolkodásmódon. Ott az utca egyszerű embere örömében simán kezet nyújt az Egyesült Államok elnökének is, ha a biztonságiak engedik. Ezt pedig az elnök örömmel fogadja, hisz' azért ment az utca emberei közé, hogy fogadja az örömüknek a megnyilvánulását.

Előzmény: scsabi (340)
manhattani Creative Commons License 2012.07.22 0 0 341

>Másrészt picinyke gyakorlatom azért nekem is van a mentés fortélyai terén.

Teljesen igazad van. Úgy kellett volna írnom, hogy "Mint itt legtöbben, de különösen a doktornők, jól tudjuk, hogy hogyan kell az írott szöveget a vágólapra másolnunk, és ... "

Így jó?

Előzmény: Goldman Emma (323)
scsabi Creative Commons License 2012.07.22 0 0 340

"aki lerántja a kézfogásra nyújtott kezedet, hogy megcsókolja"

Szerintem súlyos modortalanság kézfogásra/kézcsókra nyújtott kezet (egy jól körülhatárolt esetet kivéve) rángatni, vagy csavargatni. A hölgynek kéznyújtáskor kéztartásával illik jelezni, hogy kézcsókot, vagy kézfogást vár. Persze ezt a partnernek illik felismerni, és annak megfelelően eljárni.

Előzmény: Goldman Emma (334)
Yogi Creative Commons License 2012.07.21 0 0 339

Az is a baj, hogy a mai világban már nem elfogadott. Talán idősebb, valódi uraktól még elfogadják mint egzotikus érdekességet, de engem menthetetlenül hülyének néznének, ha kézcsókkal próbálkoznék. Úgyhogy én maradok a kezitcsókolom köszönésnél, azt még lehet.

Előzmény: Boszorka (338)
Boszorka Creative Commons License 2012.07.21 0 0 338

Kézcsókos urakat nagyon szeretem, ha elegánsan és magától értetődően csinálják. Sajnos kiveszőben lévő emberfajta.:-(

Boszorka Creative Commons License 2012.07.21 0 0 337

Milyen igaza volt Anyádnak. Én is utálom a lanyha kézfogást, persze annak se örülök ha utána ugy kell szétrázogatni az ujjaimat.:-)

Előzmény: Goldman Emma (332)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.07.21 0 0 336

Abszolút méltánylandó, még anyám is elfogadná. :)

Előzmény: Yogi (335)
Yogi Creative Commons License 2012.07.21 0 0 335

Én nőtől még elnézem a renyhe kézfogást, de férfinál én sem bírom.

(Nagy gondban is vagyok: egy enyhe ínhüvelygyulladás megakadályoz abban, hogy a szándékom szerinti erősséggel fogjak kezet.)

Goldman Emma Creative Commons License 2012.07.21 0 0 334

Jó, jó, hát van még, ugye, a modortalansági faktor, sajnos egyre gyakrabban. :)

Ujjbegyből vérspriccelésig természetesen én sem megyek el, de megőrjít, ha egy nőszemély csak úgy odateszi a kis puha pracliját.

Ellenben a kézcsók. Na, az egy kihívás. Mert sosem tudhatod, melyik férfi lesz az - persze életkor alapján lehet tippelni -, aki lerántja a kézfogásra nyújtott kezedet, hogy megcsókolja. Ember legyen a talpán, aki ezt képes röhögés nélkül, decensen viselni. Viszont meg tudom mutatni azt az urat, aki Pesten a legjobban csókol kezet: tapasztalati élmény, már ezért is érdemes élményekre nyitottan járni a világban. :-))

Előzmény: fd6667 (333)
fd6667 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 333

A lényegesen idősebbel és magasrangúval kapcsolatban érthető is a dillema. Ezen nem is lepődöm meg. Egy tizenévesnek, vagy a huszas éveinek az elején járónak én is kezet nyújtanék. (nagyapja lehetnék) Ám a nálam 10-15 évvel fiatalabb nőnek nem. Esetemben pedig a magas rang fel sem vetődhet. A legnagyobb tömeg, akinek valaha is dirigálhattam a Magyar Néphadseregben volt ahol időnként kb. 80-100 ember felett voltam századügyeletes. Ez kb. olyan hatalom, mint az iskolában a hetesé.

A kézszorítással kapcsolatban - mint sok másban - a mértéktartást érzem helyesnek. Nyilván nem a szorítóerő összemérése a cél, de azért érződjön, hogy egy embertársammal parolázom.

Előzmény: Goldman Emma (332)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.07.21 0 0 332

"Nem akarom illemtanivá alakítani a csevejt, de megosztanám veletek egy gyanúmat. Az utóbbi időben többször volt az az érzésem, hogy az általad leírt alapszabályt a hölgyek egy része nem ismeri."

Az ember (nő) természetesen tudja, hogy ebben a relációban neki kell először kezet nyújtania, DE. A szabály alszabálya a "hatalmi" kérdés, miszerint nemcsak az idősebbnek, de a magasabb rangúnak sem nyújtunk kezet. S mivel a szabályok keletkezése óta az élet annyit mindenképp változott, hogy a nők dolgoznak, mindenféle beosztásokban, ámde legtöbbször a férfiak magasabb rangban vannak mint ők, máris kész a zavar. A magam részéről ezt úgy oldom meg, hogy tőlem telhetően felmérem, milyen típusú úrral állok szemben, és ha a "nő" szempontot látom érvényesülni, nyújtok, ha a "hatalmit", szendén várom a lendülő kezet.

Következő probléma, hogy a nő szorítson-e. Vonatkozó eset, még zsenge koromból, amikor egyetemi gólyatáborban valami árokásás ürügyén egy lelkes állami gazdasági főmufti végigjárta a jelenlévő - persze - hölgyeket, és mindenkivel lekezelt. A sor végén visszajött hozzám, újfent kezet rázni, mondván, "magának olyan jó erős a kézfogása". Naná - anyám gyakorolta velem. Őt idézem: "nem döglött hal az, fiam". :)

fd6667 Creative Commons License 2012.07.21 0 0 331
Előzmény: Goldman Emma (323)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.21 0 0 330

Na jó, akkor ez az OFF it ON? :))

manhattani  (321) >oszt elnyelte a zindex...

OFF: Öt perc reszelés után elnyeli

Előzmény: Törölt nick (326)
Yogi Creative Commons License 2012.07.21 0 0 329

Eliméltem neked.

Előzmény: gepesz (328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!