Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Kajszi metszésének Ti mikor álltok neki? Nálam már több, mint pirosbimbós az állapot, de még nem mertem nekiállni. Azt mondják, a kajszit jobb későn metszeni? De meddig érdemes várni?
Köszönöm! A doktor úr biztosan nem tagja a bizottságnak, mert van megoldási javaslata! A cikket 2013-ban írta, most 2016-ot írunk lehet rémisztgetni az embereket és pénzt csinálni belőle másoknak, mert a cikket elfelejtette már mindenki.
Na ezeken az üléseken általában a tótum-faktorok és nem a szakemberek üldögélnek. Ezek az emberkék olyan okosnak gondolják magukat, hogy a szakembereket meg sem kérdezik.
Ezt ki mondta? Nevezetesen, hogy nem tudunk tanácsot adni. Ez ugyanis nem fedi teljesen a valóságot. Legfeljebb ő aki ezt mondta ő nem tud tanácsot adni.
El kell adnom még a Stanley szilváim és cigánymeggy csemetéimet. Ezek, a fentektől eltérőn, hazai előállításúak, elvileg vírusmentesek. Kb. 50 db van belőlük, és ezer ft darabjuk.
A mai nap történése: Kajszi Bizottság alakult.Valószínű megfelelő létszámmal,költségvetéssel és kellő számú "szakemberrel". Az első kérdés: Mi a védekezés a fitoplazma ellen? -Jelenleg nem tudunk tanácsot adni.:-) Igazad volt!
A formája alapján szerintem is 99,99 % hogy Mandula kajszi. Van belőle termő fám, jellegzetes a lapos csúcsosodás is a termés formájában. Július 20. után érik, nem kényes nagyon, még a fagyokat is jobban
bírja mint a Gönczi vagy Ceglédi fajtáknál. Nekem nagyon ízlik kezdettől fogva.A Budapest kajszi betegségekre érzékenyebb.
Sziasztok, üdvözlök minden kertbarátot! :-) A segítségeteket szeretném kérni annak meghatározásában, hogy milyen fajta lehetett az egykori kajszifánk. Sajnos nem emlékszem már rá biztosan. Kb. 25 éve ültettük, akkor gondos fajtaválasztás után, melynek alapja főként az alábbi kiadvány volt:
A fa hamar termőre fordult, megbízhatóan és rengeteget termett. Kajszihoz képest nem volt fagyérzékeny. Az ágai viszont hasadásra eléggé hajlamosak voltak.
A gyümölcse nagy volt, lapított gömb alakú, kitűnő ízű és állagú, jól szállítható, de egyáltalán nem kásás (mint a rózsabarack), nagyon hamar, már érés előtt pirosodott.
Sajnos kb. 12-14 éves korában gutaütést kapott a fa. Hozzátartozik, előtte az akkor pindurka gyerekeinkkel nem nagyon tudtunk kijárni a telekre, és rendesen gondozni, előtte nem volt vele semmi gond, nem volt beteges. De ebben az időszakban lehasadt egy nagy ág, és valószínűleg ott könnyen befertőződhetett.
A kérdésem: milyen fajta lehetett? Sajnos rendes fényképem nincs róla, egy 2003 tavaszán készült videofilmből tudtam csak kimenteni két kockát, melyen még kifejletlen állapotban látható legalább nagyjából a gyümölcs formája. Az egyiken az is látszik, hogy még meg sem nőtt, de már kezd megjelenni a piros bemosottság.
Vagy Budapest kajszi lehetett, vagy Mandula, mert e kettő közt vívódtam anno. Szerintetek melyik?
Iszonyú sok termőrügy van két kajszifámon. A Spring Blush és az Orange Red hajtásait szinte beborítják a rügyek. Ebből a szempontból nagyon igéretes a mandulakajszi is. Kuresia, Magyar C235, Big Red is előbbre vannak a szokottnál. Nem kajszitopik téma, de talán érdekes, hogy a csengődi meggyel is hasonló a helyzet, és a szilvák termőrügyei is igencsak fejlettek.
Budapesttől keletre 30 km, délnyugati lejtő, homoktalaj.