Azt tanultam a kezépiskolában, hogy itt az ikes igének az irodalmi nyelvtől eltérő ragozása szándékoltan a kifejezés erejének a növelése. (Tényleg, három napig nem enni az átlagpolgárnak a komfort zónájából való kikerülését jelenti. A három nap tényére egy versben célszerű felhívni a figyelmet.)
Igen igen, a felvállal ige jelentése lecsúszott. Régebben nagyobb dolgokra mondták, mint egy bírósági ügy, katonai támadás, Holdra szállás, ilyesmik. Ma már valaki a saját butuska véleményét is "felvállalja". Nagyképűség ilyesmire használni ezt a szót, tán azért lehet utálni. Én is utálom.
(Az iszom szerintem is szebben hangzik, mint az iszok, de az csak vélemény, meg hát esztétika, nem pedig nyelvészet. Nyelvészeti szempontból egyformán megfelelőek, míg mondjuk az osztoznám esetében már megrezdül a léc.)
_Én_ azt sem mondtam, hogy az "eszek-iszok" romlás volna... :-) Bántja ugyan a fülemet, de ha anyanyelvi beszélő így használja, elfogadom. Viszont akinek a szemében ez romlás az eszem-iszomhoz képest, annak logikusan romlás kell legyen az osztoznék az osztoznámhoz képest is...
Nem romlás, hanem változás. Romlás ugye eleve nem is lehet, hiszen a nyelvi jelenségeknek nincs előjelük, nem „jók” vagy „rosszak”, csak úgy vannak, minősítés nélkül.
(Arra nemigen szoktak gondolni, hogy az ikes paradigma kialakulása annak idején éppen ilyen változás volt, amit ma ugyanígy romlásnak mondanának.)
Yoginak találtam, aztán arra gondoltam, többeket is érdekelhet. Tamás Gáspár Miklós, lám, még használja az ikes igék régies alakját. Akkor az most nyelvromlás vagy sem, hogy mi meg nem? Én legalábbis tuti nem mondtam, nem írtam le soha effélét, habár érzem/tudom, hogy helyes...
"Ilyenkor föl szokták hozni Sólyom akadémikus különféle hibáit. Vannak fogyatékosságai, de itt most nem Sólyom szentté avatásáról van szó – bár én őt, anélkül, hogy osztoznám filozófiai és politikai előföltevéseiben, őszintén tisztelem –, hanem arról, hogy hazánk történetének egyik nehéz és sötét pillanatában tisztességesen, világosan és vigasztalóan szólt a magyar néphez."
Ma én egy tyúkolimpiát láttam, bármilyen hihetelen is, ráadásul angolok rendezték. Az olimpia náluk van, de nem gondoltam volna, hogy ilyen humorérzékük is van. Vagy az én ismereteim sekélyek e téren :)
Attilás töröltette a nickjét, mert nem találta meg, hogy hol lehet nem publikussá tenni az e-mailt. Én rögvest irtam és magyaráztam, de azt hiszem már késő volt.:-(
Igen, az a városkép nagyon szép. Egyszer egy ausztrál útlevélvizsgáló nő olvadozott, az útlevelemben látható budapesti panorámán, hogy látta élőben is, gyönyörű!! :-) Az igaz, hogy Melbourne-ben nincs is olyan látvány. Az a kis vacak Yarra meg nem fogható a Dunához.
A lányok soha nem érdekeltek, viszont a házak meg minden sokkal szebbek. Tegnap este is olvadoztam, miközben a busz száguldott velünk a hidon át. Ennél nekem nincs szebb látvány, pedig megfordultam már néhány helyen.