Az eredeti maradéktalan pótlása még máig nem megoldott.
Sajnos néha egyéb praktikussági szempontból rá vagyunk kényszerítve mai megoldásokra, de ahogy írtam, célszerű az igazinak is meglennie. Azon KELL megtanulni hammondozni mert azon lehet, és azt a tapasztalatot célszerű átültetni bármely hordozható alternatívába.
Ahogy semelyik billentyűs nem kezdett tanulni Minimoogon, DX7-en, csakis zongorán!
Ügyes elrendezésű hordozhatóvá tett A100 felsőrész. (A101)
Felülről, hátulról egyaránt könnyen hozzáférhető.
Az alsó két kép, ha az A0-28 hangerődobozával lenne megoldandó a szabályozás, swell, akkor a dobozka lekerülhet a pedál elé.
Az egyik képen Raphael lába, a másikon Dennerleiné van. Kérdés, melyik, kié? :-)
Igen, par szot emlitek en is a temahoz! A lemezek, vinyl-ek mellett a hobby-m a Hi-Fi, High End. Azert irtam LP, vinyl szavakat, mert magyrorszagon mindenki rosszul mondja amikor "bakelit"-et emlit. Bakelitbol a lobalos vasalo fogoja volt kb, de nem a lemez. Valamennyi meg a gramofon lemezekben volt, de elhanyagolhato. Az 1954-tol elterjedt mikrobarazdas lemezek pedig marmind mind polivinilklorid azaz PVC-bol keszultek. Ezert nem is torik ugy mint elodjei. Szoval a hanglemez, LP utolerhetetlen hangzasban, dinamikaban, ettol mar csak a mesterszalag jobb szinte, de azt nehez szerezni, es lejatszani, 38, vagy 76-os fordulaton:-) Igaz szert tettem nemreg egy csoves Revox G37-es magnora, 19-en hallgatom, es elmondhatom, hogy a cd-t veri mint vak a poharat, de nagyon! Szoval, egy jo hangkar, futomu, pick up az nem hallhatoan koptatja a lemezt. Fateromnak mindig is jo cucca volt, emlekszem gyerekkorom ota van olyan lemez amit biztos meghallgatott vagy 100X es semmi romlas nem erzekelheto. Persze ehez elengedhetetlen az apolas, ovas, helyes tunyomas, es egyeb beallitas..stb stb Meghalalja. En gyujtom az eredeti lemezeket, tehat ha Jimmy Smith, akkor azt amerikabol veszem, es ha kell mono elso kiadas Blue Note, Rudi bacsi meozasaval ellatva. Elkepszeto hogy szolnak, olyan dinamika, elo zenei hangzas, mintha a szobamban szolna a hammond, labpedalostul, es komplett a banda... Ezek a lemezek ahogy Tehtube is mondja, nemhogy kimennenek a koztudatbol, hanem inkabb egyre dragabbak, mondhatni mukincsek mar. Legyen az egy elso kiadas angol Jimi Hendrix, vagy egy 50 eves Miles Davis, vagy Blue Note Jimmy Smith lemez. Az arak hibatlan, alig hasznalt LP-nel tobb szaz dollar akar lazan. Ja ...es veszik, mert fogy ki, es ez nem az aminoseg sajnos mint a cd lemeze. Nemm ondom az tud jol szolni, de nem olyan. Eklatans peldaja a Hammond orgona, ami mechanikus, csoves, erdeti! Sosem lesz olyan egy digitalis klon. En sokszor hozza sem szolok a forumhoz mostansag, mert latom, sok a klonos, PC-s digi tunning, gyartas stb. Alairom, hogy nem kis penz egy igazi ABC, egy csoves fa Leslie-vel. Szerencsere en tudom, hogy milyen eloben, sok masnak a lemondasaval vettem egyet anno, es amai napig ha kell, jobb csoveket teszek bele, vagy cserelem pl meg regebbire valamelyik alkatreszet a Leslie-nek. (utoljara a Jensen magasat 50-es evek vege bélire), hat bizony ugy szol ahogy a Rhoda rozsaszin boritos lemezen mar, es nem studio munka csak:-) Nem torzito, vagy magas, mely kiemeles. Barki erre jar Kecskemeten, szivesen latom,kiprobalhatja a Hammond-omat, es rajon majd , hogy bizony miert is nem hasznalok klont akar. Lehet konzervativ vagyok, es ezert a csoves HiFi is, es az LP-k, na persze CD-t is hallgatok. Na lehet kicsit off volt, de a tema kozel volt hozzam ugy erzem, es sokat tudnek errol beszelni, igy hat abba is hagyom:-)Hanglemez, HiFi...
Ezzel nem értek egyet. Vagyis hogy senki nem fog emlékezni. A hagyományos LP-k ára folyamatosan emelkedik. Nagy becsben vannak a régi analóg jószágok. Persze nem a legkomerszebbek hanem a tényleg minőségiek.
Ugyanerre analógia hogy a mai modern korszerű digitális hanxerek mellett mi értelme egy B3-asnak? :-D
Szerintem nem kell mindig odaülni sem a hallgatásához. Inkább az analóg előnye ott mérhető le, hogy a nyolcvanas évek elejének technikájával meghatározott, máig életben lévő digitális szabvánnyal rögzített jel visszahallgatása közép és hosszútávon sokkal fárasztóbb.
Csakúgy betettem egy eredeti kazettás felvételt. Egyszerűen kényeztette a fülemet a sok digitális jel után. Minden hiányossága ellenére.
Igen, ez is egy momentum! Néha én is rajtakapom magam hogy öntudatlanul is nem a pc speakert hallgatom, de pl nagyon kényelmes tud lenni, este lefekvés után mp3 hangoskönyvet hallgatni egy arra való mobil eszközről... Ez már több mint kényelem! :)
---
Egy újabb PC-re valóklón (nem tudom hogy szól, még nem hallgattam, most találtam:
Nagy igazságok vannak benne amit írsz!!!! Mit ide CD, DVD, BlueRay??? 2-3 év és mindenki 10-20-100GB-os iPod-szerű gyufásdobozokkal fog szaladgálni, rajta egy helyen élete zenéivel. Most nem emlékszem pontosan, de számításaim szerint egy ma elfogadható árú mondjuk 120GB-os USB vinyóra 240db CD fér fel berippelve (50perc átlagos play time-al számolva), megtartva a 16bit/44.1kHz szabványt! Ha ezt valaki pl csak a felére betömöríti egy jobb fajta veszteségmentes eljárással (pl. FLAC, vagy TAU), máris megduplázta a szabad kapacitását!
Nekem ugyan nincsenek Viktorhoz hasonló high end tapasztalataim (elveim szerint nem éri meg a 10*, 100* több pénz rááldozását a technikára a dolog, hisz mi van ha legkedveltebb felvételünk nem épp a hangmérnöki tudás csúcsaként került rögzítésre, azért a pár etalon korongért meg megint szerintem kár az irreálisan sok pénz), szóval a hangminőség elől nagyban teret hódít a kényelem, a mobilitás, a praktikum... Volt egy idős bácsika egyszer egy hifi boltban, ő komótosan csak lp-ket hallgatott, cd-t nem is fogott a kezébe... (ős hifista) Ma ritkák az efféle fehér hollók, én is jobb szeretem ha "tenyeremben van pár banda" ha épp unatkozom, és nem kell mint régen lemezt vagy szalagot cserélni/fordítani... :)
Pár év és senki se fog emlékezni, hogy volt valaha Tesla lemezjátszó, Mambo magnó, kurblis telefon... Az új generáció már iPoddal, walkman mobillal, meg PSP-vel a zsebében születik. Ja! meg fekete-fehér TV!!! Ki is röhögik ha ilyet mond valaki! Petróleum lámpa? Ugyanmár!
---
Ez meg pici off-ként a végére ha már a fejlődésről van szó (na mondjuk van zenei alkalmazás is benne egy kicsi), hogyan is néz ki, ha nem Bill Gates csinál op.rendszert!
Igazad van, hogy a bakelitnek jobb a hangja. Csak van vele azért egy pár baj:
1, Minden lejátszás után romlik a minősége. (A tű kivakarja a barázdából a finom részleteket)
2, Macerás a tisztítása.
3. A pick-up csak nagy szöghibával tudja lekövetni a barázdákat. (kivéve a tangenciális karos lemezjátszókat, de ott meg a barázda vezérlés volt a macerás)
4. Barázda zaj, nyávogás, rumpli, (infra frekik a lemez görbeségtől) a hangfalakból kijövő hanghullámok is zavarják a pick-upot, és kényesebb a cdnél.
Egy cdt, ha rendesen vigyázol rá, -nem sütteted a napon, hőmérséklet ingadozás, nem hajlítgatod, és minőségi cd-t veszel- sokkal tovább hallgathatod azonos minőségben. Bizonyos hanglemez gyártók, nagyon ügyelnek a minőségre. Én nem mindíg veszek DDD jelzésű lemezt, mert az biztos, hogy nem úgy szól ahogy én szeretném. Sony music kiadótól meg egyenesen írtózom a szubwooferes hamutartó nagyságú hangfalakra írt cdktől.
Vannak analóg stúdiókban készült analóg felvételt másolnak egy az egyben jó dinamikával, és nem alumíniummal gőzölik fel a tükröző felületet, hanem arannyal, vagy ennek az ötvözetével. Persze ezek nem a teszkógazdaságos cd kategóriák.
Én pusztán kényelmi szempontból szoktam le a bakelit lemezekről. Egyébként nincs vele bajom.
Más. Valóban voltak/vannak 38cm/s sebességű magnók. De a hőskorban ennél jóval nagyobb sebesség kellett a korszerűtlen mágnesezhető emulziók, acélszalagok, vagy acéldrótok korában. Ezért voltak a 76,2cm/s sebességűek is. 1941 elött gyártottak 90m/ perc sebességű is!
Mellékelek két fotót is, amit egy könyvből másoltam ki. A Magyar Rádió valamelyik évfordulójára adtak ki. Ebből vannak a részletek.
A legtöbb régi hammondos jazz felvétel mégha stúdióban is készült, gyakorlatilag koncert. Blue Note felvételek Rudy VanGelder stúdiójában etalonok. Szerintem 38-al mentek azok a szalagok. Nagyon gyors az. Viszont olvastam egy csúnya szót: cd. Sajnos távolról ugatja az LP-k igazi hangminőségét. Mint Viktornál LP high end audión keresztül. Szinte nyitott szemmel is látni a zenekart előttünk. Hallani a lezlikapcsoló váltását is :-)
Mindezek ellenére cd-t hallgatok, meg tömörítettet, mert azért az is elfogadható hangzású, de sok gyakorlatias előnye van. Lassan áttérek a vinyóra helyhiány miatt, meg feltételezem hogy tartósabb az írt cédénél. Nagy munka lesz.
Aztán 5 év múlva csak újra át kell másolni egy újabb, modernebb háttértárra :-) Az már egyszerűbb lesz sokkal.
Szerintem is a régi analóg felvételek voltak a legjobbak. Én azokat a felvételeket kedvelem a legjobban, amelyik a színpad két sarka közelében letámasztott kondenzátor mikrofonnal készült, és egy sima kétsávos 70 akárhány cm/s szalagsebességű orsós magnóval készítették. Semmi keverés, hangszín állítás. Az igen! Az felvétel! Sajnos csak két ilyen cd-m van. Az egyik egy 1956. 12. 31.-i Red norvo quintett koncert. (egy étteremben készült) Csukodt szemmel centi pontosan meg tudod itélni, hogy ki milyen távolságra van tőled, és hol helyezkedik el a színpadon. A másik egy opera lemez, a Milanoi Scalaban készült, szintén az 50-es években. Ezt annyira sokszor nem hallgatom..... nem vagyok egy operás típus:-) de ennek is nagyon jó a hangképe!
Igen, sajnos talán egy Blue Note kimikrofonozott és lemezre vágott hangképét kellene lemodellezni, nem magát a nyers hanxert. Mert akkor kell még egy 21H vagy 31H lacika. Hogy mennyivel is ordasabbak azok a régebbi lezlik ahol a két 6550 helyett 4 6V6 végfokcső vlágít, ezt Littlebig tudná árnyalni.
Még mindig aggályaim vannak hogy a digitális változat utoléri-e az eredetit. Szerintem nem, hacsak a processzorokban az elektronok meg maga a kiszámítás nem előzi meg a fénysebességet. De igazából nem is ez a lényeg. Egy klónnak más a szerepe. Erre legjobb példa Mókusmisi. Otthon a legigazibb, fellépésen meg az egyik legfinomabb cipelhető.
Szerintem is jól bemérhető a szoftver hangzás. Én pl régóta azt várom hogy egy B4 vagy más megszólaljon végre Rhoda Scott rózsaszín borítós bakelitjén hallható Moanin hangtónusával, vagy Jimmy 60-as évek beli soundjával. Persze itt nyilván nem a színtiszta hammond hang hallható, sokkal inkább az akkori felvevőtechnika karaktere, de akkor is. Mi azokon nőttünk fel. Azt szeretjük, arra vágyik a fülünk. Mai technikával és modellező algoritmusokkal ezt is meg lehetne közelíteni elég jól. De inkább mégis elsőnek talán a dinamikusabb, harapósabb megszólalást kéne javítani, amitől hallani hogy pc a dolog vagy sem. (szerintem)
A nem kis súlyú Key-B, a nagy pedál, a sok Motion... végülis méretben, súlyban nem egy nagy difi az igazihoz képest. És igaz, hullámzik, vibrál a hangja a végén fullban, gyors műlezlivel, de ennek ellenére olyannak érzem mintha vonaljel szólna.
Hát valami baj van még mindig ezekkel a B3 szoftverekkel. Ok, nálunk otthon eléggé hozzászoktak, kiképződtek mit is kell hallaniuk, de betettem ezt a jó minőségű videót: Joey DeFrancesco Diversivel
Végülis ez elég korrekt vonaljel-felvétel. Feleségem, gyermekeim is egyből rávágták hogy ez nem igazi. Hiányzik az a csöves, grízes, ordas, kissé bödönös hang. Szerintem ezt is be lehetne állítani. Ok, Joey mindig is túl tiszta hangzást használt, nemúgy mint a doktorúr. De egy öreg B3 & 21H lezli hangzásra igény lenne, mint a Blue Note-os Jimmy Smith felvételeken. Biztos meg lehetne valahogy oldani.
Ez meg totál OFF, csaxeretném megmutatni :-) B2 korú! Vizsga után.
+ még annyi hogy nem véletlenül gyanús ez a diversis különbség. A cikk meg sem említi hogy PC belsőből volna odabelül, viszont a többfajta orgonamodellt írják ami ahogy kihámoztam a taljánok találmánya itt. (= no B4, no VB3)
Jééé! Elküldtem pár sort és nem jelent meg a fórumon. Ez új az indextől!
A lényege az volt hogy az amcsik alapból mindent túldicsérnek. Az más kérdés hogy ezért jól el is adják a cuccokat. Mi tudunk reálisan mögélátni a reklámnak (lehet hogy ők is), csak ehhez még föl is háborodunk, vagy erősen hangoztatjuk, hogy már megint be akartak vinni az erdőbe... (lásd elmúlt évek reklámjait a csoda nedvszívó betéttől és varázs mosóportól az ingyen bankhiteleken át.....)
Off VGA méretű képeket enged. Ha túl nagy, be sem engedi.
A Youtube megváltozott, szélesvásznú lett. Személy szerint nem szeretem ezeket a csík 16/9 képeket, kár hogy már nem 4/3 oN
Érdekes hogy a Diversi nem azonos a Key-B-vel. Legalábbis úgy láttam hogy részleteiben. Kíváncsi lennék a részletekre alaposabban. Joey inkább reklámszöveget nyom le kifogásolható angolságom alapján. Sz'al dícséri derekasan :-)
Túl kicsi a kép, nem tudom elolvasni. Biztos érdekes, márcsak a címe alapján is. Nincs hivatkozás? Vagy nem lehetne föltenni valahová nagyobb méretben aztán betenni annak a hivatkozását?
All Right! Én nem ismer(t)em őket, viszont a DB nem hiszem hogy le lenne maradva (nagyon fura lenne!) mert az új lemezüket a Groovadelphia-t reklámozták. Lehet hogy nem pont tegnapelőtt jött ki hisz én is a szeptemberi számukat olvastam, viszont ha ajánlják az olvasók figyelmébe, az nem azért történik hogy nem viszik a lemezt és kell neki a reklám, hanem mert feltehetőleg kellemes élményeket szerez a jazz kedvelőknek majd.... (legalábbis szerintem)
Lenyűgözően autentikus cover, minden elismerésem! Nem is tudtam, h. Mannfred Mann játszotta a végét...amúgy sosem kedveltem azt a Moog-szólót, számomra teljesen elütött a szám hangulatától(le is vágtam a szerkesztőprogramommal, évek óta úgy hallgatom), de ebben a verzióban az is tetszik.
A Hammond-os klasszikus rock zene egy jelentős művének cover változatát ajánlanám a figyelmetekbe: Uriah Heep - July Morning cover by Artons Ezt is most nyáron, Balatonkenesén vettük fel. HQ-ban nézhető 640*360 pixeles képernyővel és sztereó hanggal. Sajnos az orgona állást rögzítő kamera leállt az intro után, így sem az orgonaszólónál sem pedig a végén lévő - a stúdiófelvételen Mannfred Mann által feljátszott - Moog szólónál nem tudtam a hangszereket közelről mutató képeket bevágni. Sebaj! A hanganyag keverése szerintem elég jól sikerült, én nagyon elégedett vagyok a B4 hangjával is, talán csak a bakelit tölcsérhang hiányzik egy picit az eredetihez képest. Ítéljétek meg magatok is...:-))) Üdv.: Misi
A Leslie Overdrive műsorban is szinte mindennap szerepelnek.
A Downbeat kissé lassan kapcsol.
Érdekes összevetni a videókat. A felében a "csoda XK3" szerepel. Mégha igazi lezlivel is hajtják, nagyon vézna a hangja.
Sípos orgonán Barbara próbálkozott, van ilyen lemezem, meg tavaly láthattuk is. Speciel engem nem izgat. Az a hanxer nem erre a műfajra való, mint ahogy vadászkürt se rockra vagy tangóharmonika barokk zenére. Hammondos műfajra ABC kell! :-)
Ugyan nem templomi, de sípos orgona. Barbara Dennerlein kisasszony rendszeresen játszik ilyeneken nem mindíg klasszikusokat! A MUPA-ban volt szerencsénk hallani.
A link a DownBeat újságban volt, lehet hogy www-nélkül kell, de a google is tudja biztos. De nézem hogy nem írtam el semmit, azt visznt kétlem hogy a templomi orgonát jazzre használnák. :) Azért volt az új idézőjelben mert számomra új csak. :) (látod így lehet az írott szót félreérteni pedig jeleztem is ... :) Cdre majd rákeresek, de mondom nem hinném hogy egy DownBeat-ben hülyeséget írnának.