A jelenlegi modern fizika több mint 100 éves. Ma már inkább gátja, mint segítője a tudomány fejlődésnek. Szükség van tehát egy új fizikára. De milyen is lesz ez az új fizika? Erre keressük a választ.
Minden fogalom egy megállapodás terméke. Még az olyan köznapi fogalmaink is, mint pl. a "szék". A tudományos fogalmak annyiban különböznek, hogy sokkal egzaktabb definíciók eredményei, olyan matematikai definícióké, amelyek felette állnak az egyes beszélt nyelvek különbségein és pontatlanságain. Az csak a te laikus hiedelmed, hogy neked maga a külvilág ütött tanyát az agyadban, nem pedig a róla alkotott fogalmak.
Hiszen a kvantummező elmélet már csak azért is különböző mezőket alkalmaz, mert különbözőfajta részecskéket ír le, különböző tulajdonságú mezők gerjesztéseiként. Ezek a különböző mezők persze csatolásban állnak egymással
Heisenberg vetette fel azt az ötletet, hogy a proton és a neutron - ugyanannak a valaminek két állapota.
Miért ne alkothatnánk egy olyan modellt, amelyben csak egy mező van, de a mező állapota helyenként különböző?
"a gerjesztés diszperziós relációja miért invariáns?"
Mármint miért független a vonatkoztatási rendszertől?
Mert maguk a mezők is mindig az éppen alkalmazott rendszer pontjaihoz vannak kötve.
(A mezőt, mint elméleti eszközt egyszerűen így alkottuk meg.)
A következő megjegyzésedet viszont nem értem:
"Sokan ezt úgy mondják, hogy különböző mezők vannak."
Hiszen a kvantummező elmélet már csak azért is különböző mezőket alkalmaz, mert különbözőfajta részecskéket ír le, különböző tulajdonságú mezők gerjesztéseiként. Ezek a különböző mezők persze csatolásban állnak egymással, ennek révén adódik át pl. az elektron-pozitron mezőből a fotonmezőbe egy gerjesztésnyi energia (emittálódik egy foton), amikor az elektron-pozitron mezőben lebomlik egy olyan gerjesztés, amit egy elektron-pozitron párnak nevezünk.
A mai "modern" fizikát korlátok közé szorítják a dogmák. Ezért képtelen tovább fejlődni a tudomány.
Melyek ezek a dogmák? Lássunk néhányat!
1. Fényközeg nem létezik. Ez az egyik legszigorúbb dogma, amelynek figyelmen kívül hagyása azonnali retorziót von maga után a hivatásos fizikusok körében. Nem is merik kutatni a témát, és így nem is derülhet ki, hogy valójában mi a fényközeg, miben terjed a fény.
2. A fénysebesség állandósága. Ez egy igen homályos dogma, mert igazából nagyon kevesen értik, hogy mit is jelent. A fénysebesség mindig mindenütt ugyanakkora? A fénysebesség változhatatlan? Nem ezt jelenti. A fénysebesség einsteini állandósága azt jelenti, hogy a mozgó és az álló megfigyelő ugyanannyinak mérné a fénysebességet. De senki nem mérte még mozgás közben, ezért ez egy feltételezett, de semmivel nem igazolt dogma.
3. A fénysebesség a maximális sebesség, semmi nem haladhat gyorsabban. Ez szintén egy ellenőrizetlen dogma, mert semmi sem garantálja hogy a későbbiekben nem fognak nagyobb sebességeket mérni. (Szerintem jelenleg is mérnek, de letagadják.)
Ezek a fénnyel kapcsolatos fontosabb tévedések, amelyek megkérdőjelezhetetlen "szent igazságokként" szerepelnek a modern fizikában. Miattuk lehetetlen igazi fénytani kutatásokat végezni. Reméljük, hamarosan jön egy merészebb tudósgeneráció, akiknek lesz bátorsága átlépni a dogmákon.
Mint már többször említettem, a relativitáselmélet helyett egy teljesen új elméletekre van szükség. Bemutattam az új elveket, amelyek az alábbiak:
A mozgás természeténél fogva valóságos (abszolút) mozgás, amelynek viszonyítási alapja a helyi gravitációs mező
A fény anyagi közegben, a gravitációs mezőben terjed
A fény tisztán hullámtermészetű, de nem folyamatos, hanem szaggatott, véges hosszúságú hullámdarabokból áll.
A fénysebesség nem ugyanannyi egy álló és egy mozgó rendszerben
A fénysebesség elérhető és túlszárnyalható
A gravitáció egy valóságos erőhatás, amely a gravitációs mezőn keresztül fejti ki hatását
A gravitációs hatás véges sebességgel terjed
Ezekre az elvekre felépített új elmélet már nem tartalmaz ellentmondásokat, nincsenek megoldhatatlan paradoxonok, és összhangba kerültünk a tapasztalati tényekkel. Megmagyarázhatóvá válik minden fényjelenség a tapasztalatnak megfelelően. A mozgás visszanyeri eredeti valóságos státuszát. A gravitáció ismét valóságos jelenség lesz, nem pedig geometria. Az idő és a tér a továbbiakban már nem lesz relatív.
Az új elmélet alapelvei szöges ellentétben állnak a relativitáselmélettel, ezért ezt joggal nevezhetjük az „anti-relativitás” elméletének is.
Egyesen mindenáron el akarják terelni a figyelmet a jövő fizikájáról.
Térjünk vissza a topik témájához!
Mint már többször említettem, a relativitáselmélet heéyett egy teljesen új elméletekre van szükség. Bemutattam az új elveket amelynek az alábbiak:
A mozgás természeténél fogva valóságos (abszolút) mozgás, amelynek viszonyítási alapja a helyi gravitációs mező
A fény anyagi közegben, a gravitációs mezőben terjed
A fény tisztán hullámtermészetű, de nem folyamatos, hanem szaggatott, véges hosszúságú hullámdarabokból áll.
A fénysebesség nem ugyanannyi egy álló és egy mozgó rendszerben
A fénysebesség elérhető és túlszárnyalható
A gravitáció egy valóságos erőhatás, amely a gravitációs mezőn keresztül fejti ki hatását
A gravitációs hatás véges sebességgel terjed
Ezekre az elvekre felépített új elmélet már nem tartalmaz ellentmondásokat, nincsenek megoldhatatlan paradoxonok, és összhangba kerültünk a tapasztalati tényekkel. Megmagyarázhatóvá válik minden fényjelenség a tapasztalatnak megfelelően. A mozgás visszanyeri eredeti valóságos státuszát. A gravitáció ismét valóságos jelenség lesz, nem pedig geometria. Az idő és a tér a továbbiakban már nem lesz relatív.
Az új elmélet alapelvei szöges ellentétben állnak a relativitáselmélettel, ezért ezt joggal nevezhetjük az „anti-relativitás” elméletének is.
Megint olyasmiről képzelegsz, és dühöngsz itt, amiről nincs neked semmiféle tudásod.
Sohase tiltattam ki magam, és sohase próbáltam megszüntetni az újfizikát se.
Ezekre ugyanolyan gyenge logikával jutottál, mint pl. arra a feltételezéedre, hogy vajon miért kapott Nobel-díjat Einstein és Bohr.
A te hozzászólásaid törlését is csak akkor kértem, amikor kifejezetten alpári módon gyalázkodtál, vádaskodtál velem vagy az egész fizikustársadalommal szemben.
Dühöngés helyett fogadd meg talán a tanácsomat:
Szervezd be ide fiatal szuperfizikus tanítványaidat, a jövő generációt, amiről álmodozol.
Neked se fog ártani a frissítés, sőt, az ő támogatásuk külön erőt és tekintélyt adna neked a világ ellen vívott kolosszális harcodban. Miért rejtegeted őket?
Még egy jótanács: fejleszd kicsit a humorérzékedet, hogy felismerd a szarkazmust, s ne csak mindenféle ócska kocsmai vicceken legyél képes röhincsélni.
Újabb tíz év hosszú ám, gazdagítani kellene az eszköztáradat! Bele ne savanyodj az örökös prédikálásba!