Keresés

Részletes keresés

dg46 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 59

A téli fagymentes helyen teleltetés a későbbi fagyérzékenységet biztosan növeli. Én is tartok cserépben fajtákat, ha kifagyás lenne, ne vesszen el a fajta. Egy ilyen  sok éves fát az ősszel kiültettem, a magas törzsről lefagyott a nemes, a hasonló fajtájú egy éves oltványnak semmi baja nem lett mellette.

A Tipó egyébként is fagyérzékeny, -15 fok az irodalom szerint. A faiskolai fákkal az is a baj. hogy azok többnyire olasz importok, így sokkal melegebb környezetben nevelkedtek. A Jiroról nincs tapasztalatom.

Milyen hideg volt nálatok a télen?  Igaz az is , hogy az idei tél sok szempontból nagyon rendkívüli volt.

Előzmény: Amita13 (57)
dg46 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 58

Nézd meg a nemest , oltókéssel óvatosan kapard meg, ha zöld, akkor  várható ,hogy megindul még. Nálam eddig a legkésőbbi 3 hónap volt.

Általában 5-6 hét között kezd a rügy megindulni. Április. 2-i oltásról ma vettem le a zacskót. Nálam az idei oltásokból sok nem sikerült. Egyenlőre keresem az okot. Tavaly a jujubával jártam így, egy sem hajtott ki, az idén viszont azok mind megeredtek.

Előzmény: Ali-bá (56)
Amita13 Creative Commons License 2018.05.22 0 0 57

Akkor azt mondod, hogy magasra érdemes hagyni, mert a törzse jobban bírja később a fagyot, és az ágai meg magasban áttelelnek...

Én pont fordítva gondolkodtam eddig, hogy majd alacsonyra hagyom, inkább bokorfának, mert akkor később is jobban takarható. 

Sajnos, eddigi tapasztalatom pesti, városi, ahol szinte a sosem fagyott el a fa, max egy két kisebb gally (én meg voltam győződve róla, hogy a káki fagytűrő, csak érzékeny). Sosem volt "fagybaja", max. ha túl sokat termett, alá kellett támasztani az ágát. Aztán elköltöztünk falura, nyílt térségbe. Tavaly vettem rá magam, hogy ültessek két fát (Jiro meg Costata). A teleltetést teljes takarásban sem élte túl egyik sem... (Gondolom, inkább a márciusi fagy volt a baj). A Jiro alanya kezdett hajtani mostanában. Szóval volt csodálkozás, habár olvastam itt a fórumokban előtte a tapasztalatokat, na de gondoltam majd én jól takarok. 

Hát most pótlásként vettem egy Tipot (bár ahogy olvasom, az sem biztosabb), meg Vanigliát. Az a tervem, hogy idén cserépben maradnak, majd jövőre mennek ki. Jó lenne előre látni a telet...

Előzmény: dg46 (52)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.21 0 0 56

Április 11.-én oltottam datolyaszilvákat. Zacskóztam is, de nem mozdul egy se. Várjak türelmesen?

dg46 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 55

A három különálló virág viszont porzós kaki virág, a fán nézd meg a lány virágokat, azokon lehet látni a terméskezdeményt , nagy csészelevelekkel rendelkeznek.  

Előzmény: Gyula20 (53)
dg46 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 54

A képen egyértelműen fiú lotus virágok vannak, a levelek is azok. Jövő tavasszal szívesen küldök lány fáról oltó ágat, akkor lesz termésed is.

Előzmény: Gyula20 (53)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.21 0 0 53

Ma megnéztem a datolyaszilvákat .

Van alattuk virág, de csak az elvirított csésze alakú valami.

Mellette van egy ágacska , talán lótusról , legalábbis úgy emlékszem , hogy

vagy tíz éve olyan magokat kaptam.

Ezek  nevezzük lótusoknak már több éve virágoznak , úgy tűnik csak fiuk , mert

termés még sohasem volt rajtuk.

Ezek a fák már olyan három méteresek , ezeken gyakorlom a datolyaszilva oltásokat.

Biztató kilátások vannak ,arra nézve , hogy az idén lesz sikerélményem.

Minden datolyaszilva fára tettem egy-egy lótus ágacskát.

Majd kiderül.

dg46 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 52

Majdnem 40 éve ültettem el az első datolyaszilva fámat és 1972 óta kezdtem mediterrán növényeket nevelni. Sok tapasztalatom van a fagytűrésről. Az idei tél is rendkívüli volt, de ennél sokkal hidegebbek is voltak már. Szegeden sok Tipo fagyott ki az ismerősöknél. főleg a városon kívüli területen.  Nálam a városon belüli kertemben  kifagyás nem volt, de az alacsony fa nem hozott termést, a nagy fámra 3 m. magasan oltott ágon teljes termés van a Tipon. A magoncokra történt tavalyi oltásoknál viszont volt elfagyás, és még nem is fajtafüggően.

Előzmény: Zéró. (49)
dg46 Creative Commons License 2018.05.20 0 0 51

A pénzes képen csak porzós virág van. A fölötte levő képen látható a termős lehullott virág. A csészelevelek azon jóval nagyobbak. 

Előzmény: Zéró. (48)
123János Creative Commons License 2018.05.19 0 0 50

Érdekes ez a megporzás. Costata nagyon korán virágzik, mikor a porzós fajta virágozni kezd a Costata már el is virágzott.

Mikor még nem ültettem ki a Mercatellit, akkor majdnem mindegyik Costatában volt mag. Arra csak később jöttem rá, hogy a teleltetőben megindult a Mercatelli, ezért egyszerre virágzott a Costata és a Mercatelli. Mercatelli porzós és termős virágokat is nevel. Szerencse, hogy a Costata hamar virágzik, mert semmi haszna a magossá válásának, mert magosan is csersavas marad. Lotus és a  datolyaszilva fajták rokonságban állnak egymással, de nem porzó társak. Ebben az évben a Mercatelli csak termős virágokat nevelt, tavaly viszon csak porzós virágok voltak rajta. Az elmult időszakban volt eső a csapadék mentes időszakban a fákat mérsékelten öntöztem, gyümölcs hullás minimális. Van még egy termő korú fa itt Orosházán, de nem öntözték. Nagy eső után rengeteg a gyümölcs veszteség, terítve a sok apró gyümölcs a fa alatt. A mérsékelt öntözést nagyon fontosnak tartom, mert el lehet veszíteni akár a teljes termést, ha erre nem figyelünk. Tavaly nem volt nagy szerencsém a datolyaszilvákhoz, mert kétszer is volt jégeső, egyik alkalommal nagy dió nagyságú. 5-6 méter magas Costata 2-3 éve 100-110 db, gyümölcsöt terem évente,de talán eljött a nagyobb termés ideje. 

Előzmény: dg46 (44)
Zéró. Creative Commons License 2018.05.19 0 0 49

Éppen gondolkoztam, hogy kéne egy csoportot csinálni  a facebookon vagy itt nyitni egy témát...

Alföldre virginiai fajták
meader

golden supreme

szukis

fajhibridek (D. kaki X virginiana)

első generácós

rosseyanka (russian beauty)

második generációs

nukitskaja (nikitas gift)

Harmadik generációs

gora goverla

gora roman kosh

Esetleg hidegtűrőbb kaki fajták:

costata, jiro, kaukaz (kavkaz), stb

De ezek már nem biztos, hogy elviselik a rendszeres -20 fok alatti hőmérsékletet, még takargatás vagy épülethez közeli ültetéssel sem.

Zéró. Creative Commons License 2018.05.19 0 0 48

A 100 forintosnál a nagyobb az lenne a termős, nem?

Előzmény: dg46 (46)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 47

Köszönöm a sok információt , már megértettem.

Nálam csak a sárga virág  szirom / vagy minek nevezik / van lehullva.

Látom , hogy hogyan kell leesnie, holnap újra átnézem a fáimat.

Előzmény: dg46 (46)
dg46 Creative Commons License 2018.05.17 0 0 46

A magvas fajtáknál a porzós virágok mind lehullanak, néhány termős virág  is lehullik lehet ,hogy azok amelyek nem termékenyültek meg. 

A csak termős virágú  fajták ilyenkor még nem hullajtják a virágjukat . Ez pl. nagyon jellemző a Costatára, hogy termésritkítás miatt a nagyobb termések hullanak.

Pár képet mutatok a lehullott virágokról. A lotus már elvirágzott arról most nem tudtam képet készíteni, de a virginiana virága hasonló nagyságú.

Előzmény: Gyula20 (45)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.16 0 0 45

Jól értem , csak a fiú virágok hullanak le ? Mert nekem a Tipónak tippelt

fa alatt elég sok virág van. Viszont a fán mintha ott lennének a kis gyümölcsök és már virág nélkül.

Majd készítek róla képet.

A pár darab lótuson már több éve van virág , termés még sohasem volt. ezért gondolom , hogy fiúk .

Teljesen olyanok mint János fényképein , csak persze kicsik.

Nálam a három fa első két évi termése mag nélküli volt.

A következő , vagyis harmadik termés már mindhárom fán magos volt és édes.

Ez egyik fát Tipónak azonosítottuk, a másik kettőt nem sikerült pontosan azonosítani.

A Tipó csak nagyon kevés gyümölcsöt ejt el  ,talán minden huszadikat , de a többi sokkal többet.

Azok fagyérzékenyebbek is.

Hát ez egy kísérlet lesz , mármint , hogy a lótuszos porzás használ e valamit.

Előzmény: dg46 (44)
dg46 Creative Commons License 2018.05.16 0 0 44

A fiú virágok az elvirágzás után lehullanak, a fa alatt lehet látni őket, ha nincs ilyen , akkor nem is volt a fán fiú virág. Nálam most is terítve van a föld a lehullott fiú virágokkal. 

A lotuson külön fán van a fiú virág és a lány virág. Nem olvastam még róla,hogy a lotus termékenyítené a nemes datolyaszilvát. 

A Tipoban  a Sharonban  a Rosso Brillantéban  lehet magot találni, a Costátában viszont még soha nem volt mag, pedig néhány méterre van tőle a porzós.

Előzmény: Gyula20 (43)
Gyula20 Creative Commons License 2018.05.16 0 0 43

Ma átnéztem a datolya szilva fákat. Nem nagyon találtam rajtuk

fiú virágot.

A lótus fáim most kezdenek virágozni , azokon pontosan olyan virágok vannak , mint

a János képein, csak persze sokkal kisebbek.

Átvittem egy virágzó ágat a Tipó-ra , majd kiderül alapon.

Vízzel teli PET palackba tettem , majd felkötöttem, a fára. Csak az a baj , hogy nem egészen

egy időben virágoznak , a Tipóról már sok virág lehullott.

Ali-bá Creative Commons License 2018.05.09 0 0 42

Szép nagy fáid vannak, majd szólók az enyémeknek, hogy kövessék a jó példát.

Előzmény: 123János (41)
123János Creative Commons License 2018.05.08 0 0 41

Az oltás felett éppen megindult fiatal kissé fagykáros datolyaszilvát tudok mutatni én is, de inkább kicsit biztatásként a több éveseket mutatom meg. Costata már virágzik, de a Vaniglia, Nikita's Gift talán hétvégén kezdhet virágozni.  Costata az egész fán vannak virágok, de viszonylag kevés, de elegendő a bő terméshez. Nikita vagy Vaniglia rengeteg virág lesz rajtuk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Costata

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nikita's Gift

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaniglia

Előzmény: Ali-bá (40)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.07 0 0 40

Elég kicsi a fagymentes rész a seb magasságában kb. 1 cm. A képen ez látszik, a másik oldalon nincs kéreg.

Ez az épen maradt, el nem fagyott déli oldal. (Az északi oldal fagyott meg.)

Előzmény: Ali-bá (38)
dg46 Creative Commons License 2018.05.07 0 0 39

Az ilyenek miatt javasoltam a magas törzsű oltványok készítését. Ha a nemes lefagy , ott marad az erős törzs, amit a felső részen kifakadt alanyba újra lehet oltani, hamar lesz erős új fa. Kíváncsi leszek a fád sorsára, számolj majd be róla!

Előzmény: Ali-bá (36)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.07 0 0 38

Gondolkodtam a visszavágáson, de felül is kihajtott. Egyelőre hagyom, bár nagyon kicsi a fagymentes rész a seb magasságában.

Előzmény: Ali-bá (37)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.07 0 0 37

Fagéllel lekentem:

Előzmény: Ali-bá (36)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.07 0 0 36

Sokkal nagyobb volt az elfagyott rész, mint gondoltam.  Kifaragva látszik:

Előzmény: Ali-bá (34)
hspityu Creative Commons License 2018.05.06 0 0 35

Szerbusz Ali-bá

Az egyik datlyaszilvám tavaly így járt bekötöztem,de a seb alatt nem hajtott ki,nyárig bírta aztán kiszáradt sajnos.Remélem a tiéd nem fog így csinálni,az biztató,hogy alatta is van hajtása.

Előzmény: Ali-bá (34)
Ali-bá Creative Commons License 2018.05.06 0 0 34

Az én kis fám meg így járt. Rossz telük volt.

Feljebb is kezd hajtani. Nem tudom vissza vágjam-e vagy majd benövi ezt a sebet?

Előzmény: Gyula20 (33)
Gyula20 Creative Commons License 2018.04.27 0 0 33

Pár napja észrevettem , hogy két datolya szilva fámon  teljesen "rendszertelen" a fejlődés.

A törzs két felé ágazik, az egyik ágon már latható a kis virágkezdeményezés a másikon még csak

kis levélrügyek vannak.

Két éve is pontosan ilyen volt , de ami lényeges, hogy a termés érésére behozta a lemaradást, már

nem volt látható különbség.

Remélem most is így történik.

Az egyikről készítettem képet.

Gyula20 Creative Commons License 2018.04.24 0 0 32

Pár káki fán már látszik a virág kezdeményezés.

123János Creative Commons License 2018.03.29 0 0 31

Nagyon fontos két mondat a metszés termés mennyiségre gyakorolt hatásáról.

https://www.zaol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/bovul-kakiultetveny-a-becsehely-gerecse-hegyhaton-2312113/

Mivel a termőrügyek a vesszők végén helyezkednek el, véletlenül sem szabad visszacsípni őket metszéskor, hiszen azzal a termést is eltávolítjuk. Inkább a ritkításra szorítkozzunk, ha pedig a fa 8-10 éves korában ifjítani akarjuk a megöregedett részeket, jelentősen csonkoljuk vissza az érintett ágakat.

Előzmény: Ali-bá (30)
Ali-bá Creative Commons License 2018.03.29 0 0 30

Nekem is jó előtanulmány. Egy-két év és már - remélem legalábbis - saját virágokat láthatok.

Előzmény: dg46 (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!