A mesterseges megtermekenyites nem az ehezest csillapitja (mint ahogy David megette a kenyeret), es nem is gyogyitunk meg ezzel senkit (lasd szombati gyogyitas).
A mesterseges megtermekenyites hianya miatt senki sem ehezik, es senki sem hal meg betegsegben.
A mesterseges megtermekenyites a legtobb esetben bun. Akkor nem bun, ha nem pusztitunk el kozben embriokat, es a ferfi spermat "termeszetes" uton (ferfi es no kozosulese) nyerjuk.
Mert egy ateista sokgyerekes család, a gyerekek szeretete miatt akarja, hogy sokan legyenek.
De bizony a katolikusoknál ez már egyáltalán nem biztos, hogy így van.
Azert van a szuloi szeretet osztone beletaplalva a genjeinkbe. Foleg az anyai oszton. A legjobb, ha a gyerek a szerelem altal lett. De ha meg nem is igy lett, hanem pl. megeroszakoltak, akkor is szeretem, mert egy uj emberi elet, a genjeinek a fele tolem van, az en gyerekem, es a terhesseg alatt kialakul egy tartos kapcsolat az anya es a gyerek kozott. Sajnos, a mai kor reszben eltorzitotta ezt az osztonunket.
De a Bibliaban nincs szo nem orommel fogadott gyerekrol, csecsemok orokbe adasarol, vagy arrol, hogy a szulok ne szeretnek a gyerekeiket.
"A katolikusoknal lehet szexelni (a hazassagon belul), akkor is, ha a kivant gyerekletszamot elertek, azzal a feltetellel, hogy nem hasznalnak fogamzasgatlast,"
Na és mi van akkor, ha meddő a hívő katolikus asszony, vagyis biztosan nem lehet többé gyereke?
Az evesnel sem lehet a kaloriafelvetelt es oromszerzest szetvalasztani. Ezekhez azert kapcsolodik jo erzes, hogy az onfenntartas es fajfenntartas biztositva legyen. Ha mondjuk ugy lehetne gyerekunk, hogy 30 fat ki kellene vagnunk, nem biztos, hogy sokan vallalnak, es akkor kihalna az emberiseg.
Ha csak a gyerek miatt dug valaki, akkor ha eléri a kivánt gyereklétszámot (3-4) akkor többé nem fog dugni az életben?
A krisnasoknal igy van. A katolikusoknal lehet szexelni (a hazassagon belul), akkor is, ha a kivant gyerekletszamot elertek, azzal a feltetellel, hogy nem hasznalnak fogamzasgatlast, es a fogant gyereket vallaljak.
En ugy gondolom, hogy ez nyitottsag Isten tervere. Lehet, hogy en csak 1 gyereket szeretnek, de Isten ugy gondolja, hogy nekem az a feladatom, hogy 3 gyereket neveljek fel. Szuz Maria sem akart gyereket, es lehet, hogy voltak mas tervei, megis elfogadta, hogy Jezus edesanyja legyen.
Az meglehet, de a te hited csak a te gondolkodásodat és cselekedetedet irányítja. Azt el kell fogadnod, hogy mások másban hisznek.
Forditva is. El kellene fogadnotok, hogy vannak, akik a Biblia alapjan szeretnenek elni. Es errol a hitunkrol tanusagot kell tennunk. A Biblia szerint sok minden bun, nemcsak a hazassagon kivuli szex, es a fogamzasgatlas.
"Az en hitem szerint a szexualitast nem lehet a gyerek vallalastol szetvalasztani."
Az meglehet, de a te hited csak a te gondolkodásodat és cselekedetedet irányítja. Azt el kell fogadnod, hogy mások másban hisznek. A fogamzásgátlás szó szoros értelmében a szexualitás és a gyereknemzés szétválasztása, ami tökéletesen nem végrehajtható, de a gyakorlatban mégis ezt teszik az emberek, ez a realitás.
"Meg amugy sem ertem, hogy a nepszaporulat Afrikaban es az amerikai tinedzser terhesseg hogy hat rad negativan."
Empátia. Nem csak saját magamnak, másoknak is szeretnék jobb világot. Például hogy ne kelljen tizenéveseknek gyereket nevelni iskolába járás helyett, vagy ne éhezzenek Afrikában mert olyan sokan vannak. Együttérzés, segíteni akarás. Szerintem ez még egy képmutató kereszténynek sem lenne szabad ennyire érthetetlennek lennie...
Az en hitem szerint a szexualitast nem lehet a gyerek vallalastol szetvalasztani. Minden szexualis kapcsolatnak nyitottnak kell lenni a gyerekvallalasra. Ha a szetvalasztas megtortenik, akkor az emberi meltosagtol fosszuk meg magunkat.
Van, aki a papsagi, szerzetesi eletre kapott hivatast. Ugyhogy nem kell sopankodnod, hogy a Biblia negativan hat rad. Osszessegeben a papi/szerzetesi eletre valo hivas, mersekelt szex (hazassagon belul) szerintem nem hat negativan a nepesseg alakulasra.
Meg amugy sem ertem, hogy a nepszaporulat Afrikaban es az amerikai tinedzser terhesseg hogy hat rad negativan.
Egyáltalán nem, nagyon is előnyös. A célunk az lenne, hogy a világon mindenki jó életkörülmények közt, boldogan élhessen. (Persze nyilván ez valószínű kivitelezhetetlen, mégis célként felfogható.) Ehhez pedig már most túl sokan vagyunk. Nincs annyi ivóvíz, hogy mindenki naponta egyszer lezuhanyozzon...
Az EGYETLEN ok, ami miatt a csökkenő népesség gondot okoz az, hogy az öregeket a fiatalok nehezen tartják el, különösen azokon a helyeken, ahol a nyugdíjrendszer jelentős terhet ró a költségvetésre. Ezért a gyors csökkenés rossz, a lassú csökkenés, vagy stagnálás viszont jó. Nyilván nem kell elfogynia az emberiségnek, de erősen kétlem hogy ez a veszély fenyegetne minket.
"A szexet nem lehet a gyerekvallalastol elvalasztani."
Az emberek pontosan ezt teszik - nagyon helyesen. Gyerekvállalásban a mennyiség helyett áttettük a minőségre a hangsúlyt, ahhoz hogy gyereket vállaljon egy felelős ember komoly hátteret kell teremteni, ez pedig évekig tart. Viszont intimitásra addig is szükség van, a szexuális vágyak elnyomása ilyen hosszú ideig nem egészséges lelki szempontból.
"Olyan, mintha az evest szétválasztanad a kalória felvételtol. Aki nem akar meghizni, ne egyen sokat. Aki pedig nem akar gyereket, ne szexeljen."
Aki nem akar meghízni az is eszik, csak kevesebbet, kevésbé hizlalót és többet mozog. Aki pedig nem akar gyereket, de szexelni igen annak fogamzásgátló technikákat kell alkalmaznia. Tudatos életet kell élni, odafigyeléssel önmagunkra és egymásra is természetesen.
"Ha most népesség csökkenés lenne, akkor a katolikus egyház cölibátusát hoznad fel, és akkor a katolikus egyhaz azért lenne gonosz, mert a népesség novekedes ellen beszél."
Mint mondtam: ne találgass hogy én mit mondanék, vagy gondolnék, mert nem tudod. Nem mondanék ilyet, a cölibátusban élők egy egészen elenyésző részei a demográfiának, statisztikailag gyakorlatilag jelentéktelenek.
Dolgozok, tanulok akkor is, ha inkább lustálkodni akarok. Felkelek, és elmegyek dolgozni, akkor is ha inkább aludnek. Visszautasítom a süteményt, mert fogyokurazok, és csinos akarok lenni. Visszautasítom az alkoholt, mert nem akarok alkoholista lenni. Elolvasok egy klasszikust, akkor us ha inkább ponyvát olvasnék, mert művelt akarok lenni, stb stb.
Minden sikeres ember azert sikeres mert az azonnali ösztönei feladja, illetve késlelteti.
A termékenység ráta csökkenése negativ dolog. Ha így haladunk, Japanban 3000-Ben 500 ember lesz. Európa pedig kihal.
A szexet nem lehet a gyerekvallalastol elvalasztani. Olyan, mintha az evest szétválasztanad a kalória felvételtol. Aki nem akar meghizni, ne egyen sokat. Aki pedig nem akar gyereket, ne szexeljen. Aki pedig nem akar tüdőrákot kapni, ne dohanyozzon.
Az ember vallalja a tetteiért a kovetkezmenyeket.
Ha több ember lesz, több ember mehet papnak, szerzetesnek, akik nem növelik a népességet - ha már ez lesz a probléma.
Egyelore a termékenység rata csökkenése a problema. Ami előbb-utóbb népesség csökkenéséhez vezet.
Norvegiat rosszul tudtad, mégis egy egész teóriát, elmélkedest tudtal rá építeni. Vagyis teljesen mindegy mi a kiindulópontod (igaz vagy sem), úgyis azt magyarázod bele, ami neked kedvez.
Ha most népesség csökkenés lenne, akkor a katolikus egyház cölibátusát hoznad fel, és akkor a katolikus egyhaz azért lenne gonosz, mert a népesség novekedes ellen beszél.
És mit gondolsz a termékenység mitől csökken a jó életminőség mellett? A születésszabályozástól. Az életszínvonal önmagában nem lenne elég, ehhez kellenek a fogamzásgátló eszközök is. Ezt az amúgy kívánatos folyamatot pedig fékezik a vallások.
"Aha. Amit te mondasz, az minden teny - a tortenelemtol kezdve a Biblian at a termeszettudomanyokig. Neked mindenbol doktoratusod van, hogy igy osztod az eszt minden temaban? :-)"
Olvasottság, érdeklődés a világ dolgai iránt, tudom hogy idegen ez neked... Amúgy igencsak ironikus, hogy engem vádolsz azzal, hogy "osztom az észt", amikor te legalább ennyire csinálod, kivéve hogy neked nincs mögötte semmilyen tudásod. Nem szólnék be neked emiatt, ha nem játszottad volna el a jóindulatomat már rég hazudozásokkal és aljas rágalmakkal - vagy ha legalább bocsánatot kérnél olykor!
"Norvegiarol is azt mondtad, hogy a legliberalisabb orszag, es a legkevesebb no dolgozik. Es utananeztem. Azzal szemben, amit te mondtal: a legmagasabb a noi foglalkoztatasi arany a tobbi fejlett orszaghoz kepest."
Ebben valóban tévedtem, rosszul emlékeztem. Most persze te ezen fogsz rugózni, amikor minden tévedésemre jut húsz másik a részedről, amelyeket - velem ellentétben - SOHA nem ismernél be. Ez is különbség kettőnk közt.
"Szerintem itt egy rasszista propaganda folyik az afrikaiakkal szemben."
Szerintem pedig mocskosul gerinctelen másokat rasszizmussal vádolni minden megalapozottság nélkül.
Mikor az ember hitre tér belső igénye keletkezik arra, h részesüljön a szent sakramentumokból. Igénye lesz vasárnaponként misére / Istentiszteletre járni, bibliaórákon részt venni.
"A 10 parancsolat alap. Aztan ott vannak Jezus tanitasai - megbocsajtas, stb.
Persze, az elso az, hogy Jezust fogadjuk el Megvaltonak, keresztelkedjunk meg (ha meg nem tettuk), jaruljunk a szentsegekhez, jarjunk el minimum a vasarnapi misekre, stb."
Jézus tanításait nem nagyon fogadják meg a keresztények.
Csak mondják, de nem cselekszik.
A templomba járás meg csak a képmutatásról szól, mert ettől senki nem lesz jobb ember, se keresztény. Nem attól lesz valaki keresztény, hogy megkeresztelik (legfeljebb csak vizes lesz tőle), hanem , hogy követi Jézus tanítását, végig megy az úton.
Aki megkeresztelkedik, az azt hiszi, hogy ezzel rögtön az út végére jutott, úgy, hogy egy lépést sem tett rajta.
Olyan mint amikor egy embert helikopterrel felviszik az Everest csúcsára, és ettől azt gondolja, hogy megmászta a világ legmagasabb hegyét.
Csakhogy nem a hegy csúcsán állni az érdem, hanem az odavezető út az érdem.
Minél nehezebb az út, annál nagyobb az érdem.
Rögtön a csúcson állni, az nulla eredmény, önbecsapás, ahogy a megkeresztelés is az.
Nem véletlen mondja Jézus, hogy "én vagyok az út"
Mert ha nem mész végig az úton, soha nem lesz belőled keresztény, akármilyen templomi praktikákkal próbálsz rögtön az útvégére kerülni.
Olvasni a Bibliat, es betartani azt, amit a Biblia mond.
Aki nem erti a Bibliat, vagy jobban szeretne elmelyulni benne, iratkozzon be egy Biblia tanulmanyra.
A 10 parancsolat alap. Aztan ott vannak Jezus tanitasai - megbocsajtas, stb.
Persze, az elso az, hogy Jezust fogadjuk el Megvaltonak, keresztelkedjunk meg (ha meg nem tettuk), jaruljunk a szentsegekhez, jarjunk el minimum a vasarnapi misekre, stb.
A keresztenyseg sohasem a sok gyereket hirdette, hanem az elet elfogadasat, HA szexelsz.
De a katolicizmus sokakat a colibatusra hiv meg. Es akik colibatus fogadnak, kozuluk sokan be is tartjak.
A keresztenyseg nemcsak a fogamzasgatlas ellen, hanem a colibatus es onmegtartoztatas mellett is predikal.
A katolikus egyhaz legnagyobb szentjei szuzek, gyerekek nelkul.
Ha a vilagon csokkeno nepesseg lenne, es ez problema lenne, biztos ennek is a katolikus egyhaz lenne az oka, mert miert predikal a colibatus es onmegtartoztatas mellett.
Vagyis teljesen mindegy, hogy mi tortenik, es hogyan ertekeljuk, szerinted a Biblia es a katolikus egyhaz hibaja minden.
A nepesseg robbanast a jobb eletminoseg okozta. De nem a nepesseg alakulasat kellene nezni, hanem a termekenysegi ratat. Ez pedig a vilagon mindenhol csokkent, Afrikaban is. Es a termekenysegi rata csokkenese miatt hamarosan csokkeni fog a nepesseg is, csak ido kerdese.
Egy eloregedo tarsadalomban elunk, keves gyerekkel.
Azt hittem, hogy a nepesseg novekedes jo, mert ez lenditi elore a gazdasagot.
az TÉNY,
Aha. Amit te mondasz, az minden teny - a tortenelemtol kezdve a Biblian at a termeszettudomanyokig. Neked mindenbol doktoratusod van, hogy igy osztod az eszt minden temaban? :-)
Norvegiarol is azt mondtad, hogy a legliberalisabb orszag, es a legkevesebb no dolgozik. Es utananeztem. Azzal szemben, amit te mondtal: a legmagasabb a noi foglalkoztatasi arany a tobbi fejlett orszaghoz kepest.
Ugyhogy hagyjuk mar a te "tenyeidet".
Szerintem itt egy rasszista propaganda folyik az afrikaiakkal szemben. Amerikan belul 15% az afrikai amerikai lakossag aranya, es ez nagyon regota stagnal. Az abortusz az o korukben a legmagasabb. Kitettek plakatokat, hogy "egy afrikai amerikai szamara a legveszelyesebb hely az anyameh". Persze, a liberalisokat majd szetvetette a duh.
"Kinaban nagy volt a nep szaporulat. Es nem a Biblia es az absztinencia miatt."
A kereszténység egy olyan társadalmi modellt képvisel és erőltet, amely idejét múlt. A történelem nagy részének folyamán előnyös volt úgy szaporodni amennyire csak lehetett, mert a halálozás is olyan mértékű volt hogy azt ellensúlyozni kellett. Ezt nem csak a keresztények, hanem mások is így csinálták és csinálják sok helyen ma is. A szaporodást nem a vallás okozza. Ma viszont el kellene fordulnunk a mennyiség felől a minőség felé és ez az, amit a vallás akadályoz. Az a baj a fogamzásgátlás ellen prédikálókkal, hogy bekövesítenek egy elavult családmodellt. És igen, itt a kereszténységnek hatalmas felelőssége van. Abszurd egy túlnépesedéssel
"Ez nem tisztesseges dolog, hogy az afrikaiaktol elvarod, hogy ne szaporodjanak a segelyezesert cserebe. Akkor ez nem segitseg, hanem kontrollalas."
Nem is mondtam semmi ilyesmit! Ez nem lehet kényszer, annak az egyes családok saját, egyéni döntéseikből kellene eredniük. Ez megvalósult a "nyugati" világban, ott is kivitelezhető.
"En tobb forumon azt olvastam afrikaiaktol, hogy a media nagyon aljasul es tisztessegtelenul mutatja be oket, mert ez a nagy ehezes es szomjazas nem igaz. Nagyon sokan kozuluk normalis varosokban lakik.
Te honnan tudod, hogy mi van Afrikaban? Voltal ott?"
Öt afrikai országban voltam és elég sokat láttam. Láttam ultramodern városokat és nyomortanyákat is. Jártam olyan helyen, ahol luxuskörülmények közt éltek az emberek, de figyelmeztettek hogy ha kimegyek a városrészből az életemmel játszom. Az éhezés és szomjazás viszont igaz sajnos. Afrika egyáltalán nem egy homogén kontinens, jobb és rosszabb helyek is vannak. Azt tudtad, hogy az afrikai migráció 80-90%-a kontinensen belül zajlik? Nem véletlen.
"Azsiaban 246 a nepsuruseg, Afrikaban pedig 87. Ugyhogy nem olyan nagy baj, hogy Azsiaban csokken a nepsuruseg. Afrika pedig joval alatta van meg a 188-as europai nepsurusegnek is."
Ezeket nem lehet egy kalap alá venni, hisz teljesen mások az adottságok! A Szaharában kicsi a népsűrűség, szerinted miért?
"Es szerinted a Biblia es a keresztenyseg miatt az emberek nem is tudjak, hogy mi az az ovszer."
Izabella, sírva könyörgöm, nem hagynád abba a hozzászólásaim eltorzítását?! Ha szándékosan csinálod akkor kérlek hagyd abba a hazugságot, ha véletlen akkor pedig fogadd el, hogy ostoba vagy ahhoz hogy a szavaimból következtetést vonja le. Csak azzal foglalkozz amit leírtam, ne kombinálj...
"Es a hatalmas nepesseg novekedes ebbol adodik, hogy a tinedzser gyerekek sok gyereket szulnek, az absztinencia oktatas miatt. :-)"
A tinédzser kori terhesség jó? Nézz utána, az TÉNY, hogy ahol csak absztinenciát hirdető felvilágosítás van a legnagyobb a nem kívánt terhességek száma, a tini anyák száma stb. Ez jó dolog tán?
"A homoszexualisok is azert nem hasznalnak ovszert, mert a homoszexualitas kerdeseben ugyan nem hallgatnak a bibliara es egyhazakra, de az ovszer kerdeseben igen. Amikor homoszexualis szexre kerul a sor, akkor hirtelen eszukbe jut a katolikus egyhaz, es az ovszer-tiltas. De addig nem, amig hozza nem kezdenek a szexhez."
Amikor a sok erényes keresztény betiltja a normális szexuális felvilágosítást a homoszexuálisoknak nem tanítja meg senki, hogy a nemi betegségek milyen veszélyesek és hogy nekik is kellene óvszert használniuk.