Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A topas eleve nem egy hatékony szer, túl rég óta van forgalomban, nem véletlen, hogy a legtöbb gyártó ezt a hatóanyagot már rég kombinációban hpzza forgalomba. Ha csak ezt használod, akkor pláne csökken a hatékonysága, söt, akár rezisztencia is kialakulhat.
Nalam tavaly a szomszedbol elkezdtek atjarni a tyukok.eloszor a vetemenyt dultak fel, aztan a viragokat, vegul elkezdett erni a szolo. Azt gyakorlatilag leettek a furtokrol. Nem ott laktam, tehat volt alkalmuk garazdalkodni. Tudtak, hogy tilosban jarnak, mert ahogy kocsival bealltam az udvarba, panikszeruen szallta vissza haza. Meg mondja ezek utan valaki, hogy tyukeszuk van!
A dolognak az vetett veget, hogy legpuskaval a csomagtartoban erkeztem a telekre es a haz elott alltam meg. A tyukok meg elfogytak a vegere. Negyet lottem ki. Szomszed meg kapja be! Ami az en telkemen van, az az enyem!
Hasonlóan jártam. Ez 1-2 évre visszaveti a tőkét. Van olyan fajtám, amit most tudtam - volna!!! - először megkóstolni, de nem sikerült, ott voltak a fürtkezdemények a rágásig.
Nyúl nem lehet??? Ugyanis egy bekerített részben is van sok rágás, és arra gyanakszom, hogy a kerítés alatt bebújhat a nyuszika (hogy miért, azt most nem részletezném).
De mi lehet a megoldás????? Már kipróbáltam sok mindent, és mégis...
Nálam szeptember elejére érik meg, utána másfél hónapig is tőkén tarthatók a fürtök, abszolút nem rohadnak. Több tőkém is van más helyen, azok sem rohadnak, de az árnyékosabb hely miatt pár héttel később érnek.
Nekem dédapám ültette még a 20-as, 30-as évek környékén, azóta folyamatosan van a kertünkben legalább 1-2 tőke. Sokat terem, igénytelen. Nem piacos fajta, mert a bogyói csak átlagosak és az elszíneződése sem egyenletes, de a finom muskotályos íze mindenért kárpótol.
A Csabagyöngye is elég jól termett 3-4 évvel ezelőttig, valószínűleg a túl erős metszés tett be neki. Jövőre kíméletesebb leszek vele. Azt hiszem ez a kedvenc fajtám.
Az nem áll meg, hogy semmire sem érzékeny, sőt mindenre érzékeny: szárazságra, terhelésre, fekvésre, talajra stb. is érzékeny. Sőt betegségekre, rothadásra is hajlamos. Én már rég kivettem a gyűjteményemből, annak ellenére, hogy bogyója nagyon finom, muskotályos ízű.
Én jól ismerem a Mathiász Jánosnét (söt jóformán csak ezt ismerem); csakugyan szorgalmas, jól termö, semmire sem érzékeny, nagyon finom és a legtovább elálló szölö. Nagyanyám volt, hogy karácsonyig is eltett egyet-egyet. Szóval a kedvencem.
Minden szentnek maga felé hajlik a keze. A youtube csatornáját is arra használja, hogy a kertészetét reklámozza. Minden fajtát dícsér, negatívumot egyikről se mond. Ha már fajtabemutató videót nézek, akkor egy elfogulatlan ismertetőt szívesebben nézek meg. Mert minden fajtának megvannak a hátrányai.
Nem szőlő ügyben, de rájuk kellett írnom, mert tendenciózusan megtévesztő (hibás) állításokat írtak a honlapjukon PPV rezisztencia ügyben. Ígérték, hogy javítják, nem néztem utána...
Ez igaz , de Smaragd szőlő tavaly ott volt csak írva , idén se találtam még máshol , és én max 10 fajtát szeretnék a kertbe.
Elméletileg 2 fajta már meg van Landis jövőre terem , és Dubovszkij Rozovij idén már terem Rebrik Borisztól vannak tudom itt sokan nem kedvelik . Frumosa Alba , Smaragd , Kumir , Raisza , Szicilia ezekre még vágyok.