Kínából származik a fás szárú bazsarózsa.
Nagy díszértékű 1-2 méter magasra megnövő cserje. Számos változata ismert,úgy színben, mint szirmok tekintetében.
ilyenkor már látszania kellene a bimbónak a peonián?
Igen. Nálad meg már pláne.
A suffructicosák mind oltványok? Ha a töve mellett a földböl hajt, azok ezexerint "Vad" hajtások, azaz a lágyszárú alanyból törnek ki?
A túlnyomó része oltvány, ha kertészetből vetted, akkor 90%, hogy igen, de vannak magról szaporítottak is, csak azoknak több év, míg virágot bontanak, azzal a kertészetek nem szórakoznak.
Lágyszárú gyökérnyakára oltják augusztusban, az a dajkaalany, aztán egy-több év alatt saját gyökérzetet illik fejlesztenie. Ettől függetlenül van, hogy dugványból is megered, de az nem a nagyipari szaporítási módja. Szóval én még kivárnék, mielőtt levágom a vad(nak kinéző) tősarjat.
Nincs azzal semmi baj. Valószínű korán virágzó fajtáid vannak.
Csak valószínüleg nem úgy fognak idén virágozni, mint jövőre. Kicsit változni fog a virágjuk, mert a véglehes virág méretet és szín 3-4 éves korukra érik el.
(Fehér nem lesz piros... de erősödhet a színe.. vagy fakulhat. Ami tipikus, hogy a telt virágú fajták az első években szimplaként nyílnak, és több év alatt "telnek meg".)
Nekem pl a Souvenirem tavaly csak fél tetlt volt.. totál brutál telt helyett. :) Majd idén megtlátom változik-e valamit.
Én tavaly nyáron vettem a siófoki bácsitól 2 fás bazsarózsát ( ráadásul adott 1-et csak úgy grátisz, azt mondta, hogy az egy nagyon különleges árnyalat)
Én eddig úgy tudtam, hogy csak kb. 3-4 évre kezdenek virágozni, nem is voltak túl nagyok, kb. 10 cm-esek. Meglepetésemre, mind a hárman látható virágbimbó is. Ez természetes?
Én is néztem okosan a viharos szél miatt, a kicsiknek olyan gynge a bimbós szára, ha kötözöm azért törik, ha csapkodja a vihar azért törhet:S Én burítottam rájuk vödröt:)))
A sárga a leglassabb, de rengeteg bimbót nevel, árnyékos helyen van.
A két kisebb, bordós-lilás lesz az egyik biztosan.
Amit kaptam , ahogy te is írtad, már most elkezdt tőről hajtani eddíg négy helyen, szép kis bokor lesz.
A sárga tuti ugye, de a másik három is boztosan különböző a levelek alapján:)
Én azt vettem észre, hogy az ültetés után 1-2 évvel , ha jól fel van kupacolva a töve, elkezdi hozni a tövéből az új hajtásokat, ergó szépen elkezd bokrosodni.
Csak győzze az ember kivárni.
Mondjuk ez a képen már szép nagy és bokros.
Az meg, hogy mekkora lesz mondjuk 10 éves korára, függ a fajtától. Van olyan fajta, ami talán jó, ha 1 m-re nő meg 10 év alatt.
Az elmúlt két nap viharos idője miatt én nem azért aggódtam, hogy nyurgulnak, vagy terebélyesednek, hanem, hogy megmaradtak-e egyáltalán. Nem vagyok hívő, de reggel mielőtt kimentem körülnézni a virágok között, sűrűn vetettem a keresztet.
Hát, egy kicsit hibás a topik címe, mert nem csak a suffruticosa fás szárú, hanem még egy csomó faj. Ráadásul ezek a hibridek a fene tudja, milyen felmenőkkel rendelkeznek. + még írkálunk itt lágyszáruakról is....
A rockii is egy fás bazsarózsa, bár asszem, az a suff. csoportba tartozik.
Lágyszárúak élnek Európában is, a fásak mind a Távol-Keletről származnak. Kínában már évszázadok óta hatalmas kultusza van, a 4 fő virág közül az egyik a bazsarózsa, a mu-tan. Több ezerre tehető az ott nemesített fajták száma.