Keresés

Részletes keresés

ouzo Creative Commons License 2008.03.25 0 0 762
Hát ez az.

Kétségtelenül van valóságtartalma, mint Homérosz Íliászának, csak ugyanúgy mondjuk az aranyalma meg a viszálykodó istenek nélkül.

Én pl. a csodaszarvasban sem hiszek, pedig kétségkívül jól hangzik.

Előzmény: Tafkó Birgut (760)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.25 0 0 761
Mit kellett volna csinálnia a zsidóknak? Hagyni, hogy kiirtsák őket...?
Előzmény: Kara-Indas (743)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.25 0 0 760
Mikor írták...?
Előzmény: ouzo (756)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.25 0 0 759
Nem azért gyöttem, hogy sikert arassak...
Előzmény: lyesmith (753)
Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.24 0 0 758

Ágoston Péter

A zsidók útja

Nagyváradi Társadalomtudományi Társaság, Nagyvárad, 1917

PDF

Epstein dr. Creative Commons License 2008.03.24 0 0 757

A zsidókérdés Magyarországon -- A Huszadik Század körkérdése

Társadalomtudományi Társaság, Bp., 1917

(A Huszadik Század könyvtára 64.)

PDF

ouzo Creative Commons License 2008.03.24 0 0 756
Esetleg azt is megemlítheted, hogy arra vonatkozóan nincs történelmi bizonyíték, hogy Mózes és Józsué könyvét Mózes és Józsué írta, illetve egyáltalán, hogy akkor írták...
Előzmény: lyesmith (753)
Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.24 0 0 755

Albright asszonytól Vidal Sassoonon és Schwarzeneggeren át Winona Ryderig

Zsidó_származású_hírességek

Előzmény: Kara-Indas (374)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.23 0 0 754

OFF:

Kedves Tafkó és Lyesmith!

Ne vitatkozzunk ezen az áldott szép napon.

Inkább hajtsunk le egy pohárka vérvörös pannon óbort a Feltámadott Üdvözítő tiszteletére.

Én éppen most teszem meg:-)

Egészségetekre!

Előzmény: Tafkó Birgut (752)
lyesmith Creative Commons License 2008.03.23 0 0 753

Figyelj Tafkó. Ez történelem topic, nem pedig vallási fórum. Itt nem fogsz sikert aratni azzal hogy "Mózes hitelesebb, mert neki Isten mesélte el". Valamit le kéne tenned az asztalra, hogy bizonyítsd azt hogy ugyanazon közel keleti teremtésmítosz két változata közül az a hitelesebb, amit 2000 évvel később jegyeztek le. Egyáltalán az a szó hogy "hiteles"  nem is értelmezhető történelmi szempontból egy teremtésmítoszra. A történészek a hozzád hasonló vallási fanatikusokkal ellentétben ugyanis elfogadják és használják a az abszolut kormeghatározási módszreket, a történeti földrajz, földtan, fizikia és kémia eredményeit. 

Előzmény: Tafkó Birgut (751)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.23 0 0 752
Jézus is így gondolja...?
Előzmény: Galgadio (748)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.23 0 0 751
Attól, mert a sumerek több évszázaddal előbb írták le torzult hagyományaikat, még lehet Mózes lejegyzése a hiteles(ebb). A régebbinek nem szinonimája a hitelesebb...
Előzmény: lyesmith (746)
lyesmith Creative Commons License 2008.03.22 0 0 749

Érdekel.

Előzmény: Galgadio (748)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.21 0 0 748

"Maga Jehova is több sumér/akkád isten jellemzőit eggyesíti."

Ezzel speciel nem értek egyet: a Jahve-kultusz és a Jahve-kép kialakulása a zsidóságnál szerintem túlnyomórészt belső vallási fejlődés eredménye.

Ha érdekel bővebben a magyarázatom, akkor majd az ünnepek után.

Előzmény: lyesmith (733)
ouzo Creative Commons License 2008.03.21 0 0 747
Igen, tudom. De nem hagyhattam szó nélkül. Érdekes abból a szempontból a zsidó történelem, hogy az ezeréves dolgaikat is még mindig aktuálpolitikai szempontból próbálják előadni egyesek. Pl. Homérosz már érintetlen évszázadok óta.
Előzmény: Kara-Indas (745)
lyesmith Creative Commons License 2008.03.21 0 0 746

Nagyon fasza. Mozes valamikor a ie XIV. szban élhett. A sumer teremtésmítoszok pedig ezer kétezer évvel korábbiak. Bárki aki ismeri a sumér és a bibliai teremtésmítoszt, özönvíztörténetet láthatja hogy a sumér sokkal korábbi.

Előzmény: Tafkó Birgut (737)
Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.20 0 0 745
Nem velem vitázol, hanem az idézet/parafrázis szerzőivel
Előzmény: ouzo (744)
ouzo Creative Commons License 2008.03.20 0 0 744
"Az Eszter könyvében olvasható zsidó purim a világtörténelem első tömeggyilkosságának ünnepe"

Ez hüleség, ezt az asszírok megelőzték, illetve ugye Józsué könyve másról sem szól, mint totális népirtásokról (nem pedig:zsidók részéről is történhetett részleges népirtás). Sőt ugye Hámán az amalekiták kiirtását akarta megbosszulni, csak nem sikerült.

Ezért én kifejezetten pogromot említettem.
Előzmény: Kara-Indas (743)
Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.20 0 0 743

Kb. így kezdődött a reklám annak idején: "Az Eszter könyvében olvasható zsidó purim a világtörténelem első tömeggyilkosságának ünnepe..."

Annyit el lehet fogadni, hogy a zsidók részéről is történhetett részleges népirtás, mint ahogy több más etnikum részéről is. Ez egyáltalán nem ment ritkaságszámba abban az időben.

Előzmény: Galgadio (741)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.20 0 0 742
Halvány mosoly...
Előzmény: ouzo (739)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.20 0 0 741
Egyáltalán miről szól?
Előzmény: Kara-Indas (740)
Kara-Indas Creative Commons License 2008.03.20 0 0 740

Ha már úgyis volt szépirodalom (nem olvastam, nem vállalok érte garanciát :) ):

Dúcz László

Istennek háttal

Magyar Ház, Bp., 1999

Új kiadása: Geobook, 2004

Előzmény: ouzo (739)
ouzo Creative Commons License 2008.03.20 0 0 739
No ideológiákról visszatérve:
Most van purim ünnepe, amely a történelem első feljegyzett pogromára emlékezik. Népirtásról ugye sok feljegyzés szerepel ez előtt is midenféle történelemben (jó példa az asszír), de klasszikus pogrom talán az első (legalábbis amit feljegyeztek). Persze biztos előtte is, de azt nem jegyezte senki.
ouzo Creative Commons License 2008.03.20 0 0 738
Ez történelmi topik, nem inkvizíciós-ideológiai...
Előzmény: Tafkó Birgut (737)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.20 0 0 737

"A Bibliában a közszájon forgó sumér, akkád teremtésmítoszt alakították át monoteista teremtésmítosszá. Különböző isteneket összegyúva Bibliai alakokká."

Az eredeti teremtéstörténet torzult változatai a pogány teremtésmítoszok, s Mózes feljegyzte a hiteles beszámolót a teremtésről.

"Maga Jehova is több sumér/akkád isten jellemzőit eggyesíti."

Több sumer/akkád isten az igaz Isten torzult "változata", a Bibliában pedig az igaz Isten ismerhető meg...

Tafkó Birgut Creative Commons License 2008.03.20 0 0 736

"Eredetileg tehát nem személynév volt."

Nem értem, miért mondod ezt...

Előzmény: Galgadio (734)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.19 0 0 734

Az Ádám név az óhéber 'adamach' kifejezésből származik, amelynek eredeti jelentése "vörös földből, vörös agyagból való".

Később az 'adam' szó felvette az 'ember' jelentést.

Pl. a Genezis könyvében az eredeti szövegben néhány helyen "ha-adam' kifejezés szerepel, amelynek jelentése "az ember".

Eredetileg tehát nem személynév volt.

lyesmith Creative Commons License 2008.03.19 0 0 733

Szerintem ez kacsa.

Eva neve a héber Hawwah-ból ered ami azt jelenti miden élő annyja. 

"Nevezte vala pedig Ádám az ő feleségét Évának, mivelhogy ő lett anyja minden élőnek." A suméreknél "minden élő anyja" állandó jelzője Ninhursag istennőnek.  A suméroknál Ninhursag teremti meg Nin-ti -t, aki az "életet úrnője" mivel Nin-ti menti meg Enki életét. A szó hogy "ti" azonban nemcsak azt jelenti hogy "élet" hanem azt is hogy "borda" vagyis más fordításban (mondjuk egy akkád másolatban) Nin-ti a "borda úrnője".

Ez megmagyarázza hogy Évát miért Ádám bordájából teremti Isten. A Bibliában a közszájon forgó sumér, akkád teremtésmítoszt alakították át monoteista teremtésmítosszá. Különböző isteneket összegyúva Bibliai alakokká. Maga Jehova is több sumér/akkád isten jellemzőit eggyesíti.

Most nem találom a forrást de azt hiszem hogy Ádám az egyik első  mítikus papkirály neve volt sumerban.

Előzmény: Törölt nick (728)
Galgadio Creative Commons License 2008.03.19 0 0 732
OFF: lehet, hogy a perzsák elpicsázzák őket. A végtelenségig nem lehet azt a kalandorpolitikát folytatni, amit a Bush művel.
Előzmény: ouzo (731)
ouzo Creative Commons License 2008.03.19 0 0 731
OFF: Majd oda is mennek rendet teremteni a felvilágosult amerikaiak, oszt szétrombolják azt is... :(
Előzmény: Pusztai Telivér (729)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!