Keresés

Részletes keresés

.::yvett::. Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2203
osena Creative Commons License 2009.07.02 0 0 2202

Szerintetek ilyenkor lehet még Magnolia grandiflorát ültetni?

Szeretnék egyet, de az egyik kertészetben azt mondták, hogy már késő van hozzá.

artamira Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2201
Igazad van, tényleg az a tökéletes.
Végig olvasva az Én írásomat az kimaradt, hogy a letemetett ágat csak ősszel, mielőtt felszedésre kerül, akkor kell leválasztani az anyatőröl.
Előzmény: wieder (2200)
wieder Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2200
A bujtáshoz azért annyit hozzátennék, hogy ilyenkor is lehet sikeres, de sokkal jobb hatékonyságú, ha kora tavasszal, lombfakadás előtt hajtjuk le a szárat és késő ősszel választjuk le. Elnézést a belekotyogásért.
Előzmény: artamira (2199)
artamira Creative Commons License 2009.07.01 0 0 2199
Szia!
Őszinte legyek, szerintem nincs, de várhatsz még egy kicsit. Húzzál ki egyet, ha látszanak fehér dudorok a föld alatti törzsön, főleg a talpán az jó jel, mert a kalluszból törnek elő később a gyökerek, de ha rohadás jelei látszanak akkor ne is dugd vissza. Inkább próbáld az ismerősödet rábeszélni, most még nem késő, hogy egy ágat fektessen a földre, temesse be, persze úgy, hogy a vége kilátsszon, a föld alá kerülő részről előtte a leveleket szedjétek le, a kérget is egy kb. 1 cm-es részen metssze be, itt fog megindulni a gyökeresedés. Folyamatosan nyirkosan kell tartani a földet. Novemberben mikor lehullajtotta a leveleit, de még az erős fagyok előtt kiszedném óvatosan földdel együtt, nagyon érzékeny a gyökere és egy nagy cserépben, fűtetlen helyen kiteleltetném. Tavasszal kiderül, hogy sikerrel jártál.
Egyébként szerintem jobban járnál, ha vennél egyet, árulnak cserepeseket, konténereseket, amit ilyenkor is elültethetsz, mivel nem bolygatod a gyökerét, megspórolnál legalább 3 évet, mivel azért bujtással sem 100% az eredmény.
Én is csak azért próbáltam ki most a szaporítást, mivel végeztem rajtuk egy kis korrigáló metszést, hogy szebb legyen a koronájuk - egyébként nem kell metszeni - és sajnáltam kidobni az ágakat.

Szia Skeva!
A tiednek nincs hiány tünete, a kihajtó levelek mindig világosabbak. Én egyébként úgy szoktam adagolni, hogy 12 l. locsolóba beleteszek mindkettőből egy jó marokkal , kb. 2 perc alatt maradék nélkül feloldódik és ezzel belocsolom a tövét. Ezt tavasztól nyár végéig legalább havonta egyszer megcsinálom. A Rágicza viszont, ha jól emlékszem kiszórja a tövére, bekapálja és a természetre, az esőre bízza a többit. Ha nem így van elnézést, erre emlékeztem.
Előzmény: delon77 (2198)
delon77 Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2198

Köszönöm a segítséget te látsz még arra némi esélyt hogy ezek a dugványok ugye ???? meggyökereződnek??? mert volt rajta zacskó de alatta a levelek összefonyadtak igy le vettem róluk. gyökereztető hormonba be lettek mártva mielőtt földbe raktam. a cserép mérete miatt nem tudok rá rakni csemilyen palackot

szerinted így van esélye?? ja a dugvány végén csináltam szikével egy jó metszetet a gyökereztetés elősegítésére

segítségedet előre is köszönöm

Előzmény: artamira (2195)
skeva Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2197
Neki mennyi vasgálicra és és keserűsóra lenne szüksége, vagy túladagolni nem tudom?
Előzmény: skeva (2196)
skeva Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2196
Ő az én gyönyörűségem, nevét ne kérdezzétek, Penny-ből való, ha a csomagolásnak lehet hinni kicsi virágú halvány rózsaszínt fog majd virágozni.
Olvasgattalak benneteket, én nem gondolnám hogy az enyémnek vashiánya van, az új levelek halványabbak mindig, de idővel bezöldülnek. Viszont azért megfogadom a vasgálic és a keserűsó használatát megelőzés képen.
artamira Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2195
Szia!
Ezt a fajtát nem ismerem, de nyilván van leírás, hogy milyen töménységben kell belocsolni, vigyázz, mert ha erősebb a dózis akkor égethet, főleg persze levélre permetezéskor. Egyébként kb. 2-3 hét és látszott a változás, de leginkább az újonnan kihajtó leveleken. Mindenképpen javasolnám neked is a Mg.-os keserűsót, mivel a hortenzia is szereti a savanyú talajt.

Szia Delon!
Bujtással sokkal könnyebb szaporítani, bár úgyis elég nehezen gyökeresedik.
Egyébként Én sok növényt szaporítok.
Kb. 3 hete próbálkozok én is magnoliánál zöld dugványos szaporítással, eddig még zöld a levele. Van néhány nagyon fontos szabály a zöld dugványozásnál, amit mindenképpen be kell tartani:
1. az ültetőközeg, Én a tisztán savanyú tőzegre esküszöm, mivel fontos a folyamatosan nyirkos talaj, de ne tocsogjon a vízben, mivel akkor elrohad a szára mielőtt gyökeret eresztene. Egyébként sem tud vizet felszívni csak nagyon minimálisat a vágási sebnél. Mindig tapogatom a talajt és mivel a tőzeg sok vizet magába szív, ezért az elején lehet, hogy 2 hét is eltelik mikor újra locsolom.
2. az árnyékos hely és párás levegő. Én félbevágott műanyag pillepalackot szoktam rá tenni és így magas marad a páratartalom végig. Az árnyékos hely is kötelező, napon egyből kiszárad. És persze a meleg ami kell neki ezért a zöld dugványozással csak nyáron érdemes foglalkozni.
A különböző gyökereztető hormonok is jótékonyak, de persze nem csodaszerek.
Ha ezeket betartod akkor sem 100%, főleg a magnoliánál, egyébként meg szinte esélytelen.
Előzmény: RCTiv (2193)
delon77 Creative Commons License 2009.06.30 0 0 2194

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem egyik ismerősömnek van magnoliája nem rég kértem töle hajtásokat dugványozni adott is 3 at aztán behasítottam a szárát és bemártottam a gyökereztető porba és ment is a földbe

folia is volt rajta de a hajtásvégeken lévő levelek megfonnyadtak alatta és leestek

most igy reggel este párásítok nekik egy kicsit

a 4 dik egy citrom de az se nagyon akar beindulni szerintetek mit tegyek hogy ebből legyen nekem is magnoliám mert nagyon szeretnék egyet a fajtája a gazda szerini loebneri leonard mess. lila kivül és fehér bellül asszem. nagyon szeretném hogy legyen ilyen fám . Hogy kellenegyökereztetni?????

RCTiv Creative Commons License 2009.06.29 0 0 2193
a vastartalmú folyékony táp mennyi idő múlva látszott, hogy hat? sikerült vennem ilyet (nem mint a képeken, én substralból találtam) csak simán belocsolom velea növényt és kész nem? ja és tényleg elég kéthetente? bocsi a sok kérdésért, csak nem akarok elrontani semmit :) (az alany egy hortenzia, degondolom ugyanaz...)
Előzmény: artamira (2191)
artamira Creative Commons License 2009.06.29 0 0 2192
Adagolásnál a keserűsó mennyisége nagyjából megegyezik a vasgálic mennyiségével.
Előzmény: artamira (2191)
artamira Creative Commons License 2009.06.29 0 0 2191
Szia!
Én együtt szoktam adagolni. Ez a bizonyos keserűsó ként tartalmaz komoly mennyiségben ez savanyítja a talajt - amit köztudottan szeretnek a magnoliák -, a magnézium meg a klórozis ellen nagyon jó , hasonlóan a vashoz.
Én csak ezt vasgálicot és keserűsót használom a magnoliákhoz, meg érett marhatrágyát szoktam beásni a tövéhez és nálam tökéletesen működik mind a 6 magnoliánál.
Két éve jártam úgy egy ültetett amerikai ámbrafával, hogy nagyon besárgultak a levelei, akkor tanácsolták a vas tartalmú folyékony tápot, mivel ez a bizonyos "kelát" kötéses vas, levélen és gyökéren keresztül is sokkal gyorsabban felszívódik. Akkor bevált, de Én azóta sem használtam, mivel inkább a megelőzésre fektetek hangsúlyt minden savanyú talajt kedvelő növénynél ( és van belőlük bőven, japán juharok, rododendronok és persze magnoliák).
Előzmény: rágica (2182)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.06.29 0 0 2190
Soulangiana Alexandriat is lehet venni konténeresben? Mert az enyém olyan volt, nem örökzöld. Sajnos valószínű, hogy most nem fogok újat venni, csak jövőre. Legközelebb csak Pécsen tudok venni és nehéz lenne az elszállítása. Bár még előfordulhat, hogy még is meggondolom magam. Azért köszönöm a válaszokat!
Előzmény: fejenagykoma (2189)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.06.28 0 0 2189
....még nem késő konténerest vásárolni, őszig megszokja az új helyet....a régin nem kell sokat töprengeni, felejtve....

...az újat hetente öntözd oldott vasgáliccal( persze mindig kevéskével), és pici táppal...augusztus végétől jobb abbahagyni az öntözést....aztán a hóra lehet egy kis vasgálicot szórni, tavaszig elolvad....áprilisban jön a csoda....és kezdődik elölről minden(esővíz, lombtrágya, pétisó, vagy más valami)...ha ennek ellenére sem lesz semmi belőle, akkor tanácsos mással foglalkozni...

(és javaslom a gúglit, ott rákresel valamilyen magyarázatra a liliomfával kapcsolatban)
Előzmény: tutenhamoon (2186)
Parducbogyo Creative Commons License 2009.06.28 0 0 2188
Sajnos illatát nem tudom "feltenni"
RCTiv Creative Commons License 2009.06.28 0 0 2187
az még szerintem az eredeti ültetőközeg, amiben a kertészetben volt. persze ha konténeresen vetted,és nem (túl) régen
Előzmény: tutenhamoon (2186)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.06.28 0 0 2186
Már most annyi neki. Megnéztem és teljesen elszáradt. Úgy hogy ki kellett dobnom. Majd jövőre megpróbálkozom egy másikkal, remélem több szerencsével.
De még mindig nem tudom, hogy mi baja lehetett. A közepe üreges lett egészen az aljáig.
Pedig kapott mindent. savanyú földet, tápoldatot, esővízzel öntöztem. Lehet, hogy már akkor beteg volt, amikor megvettem. Nem tudom. Remélem a következővel jobban járok.
Amúgy ez a növény nitrogén termelő, mert a gyökerén ilyen kis fehér gomók voltak vagy az valami gomba lehetett?
Előzmény: fejenagykoma (2175)
RCTiv Creative Commons License 2009.06.27 0 0 2185
nem bántásból, de olvassvissza picit, pont erről volt szó.
Előzmény: TomikaT (2184)
TomikaT Creative Commons License 2009.06.27 0 0 2184
Nem sikerült a képfeltöltés.
Talán most....12
TomikaT Creative Commons License 2009.06.27 0 0 2183
Sziasztok !

Tavasszal vettünk egy magnólia soulangianat,szépen nő, kb kétszerese mint amikor vettük,bár az idén nem virágzott. A levelei színével viszont nem vagyok kibékülve, nagyon sárgának látom a mellékelt képeken látszik .Mi a véleményetek ? Szívesen fogadok bármilyen tanácsot.

Köszönöm.
rágica Creative Commons License 2009.06.27 0 0 2182
A vasgálicos dolog nálunk a bokor "születése" óta működik, vagy 16-17 éve. Sőt évek óta fennen hirdetem ezt a megoldást. De ez a keserűsós buli eddig kimaradt.
Mikor és mennyit? Esetleg együtt is lehet?
Előzmény: artamira (2179)
olty Creative Commons License 2009.06.27 0 0 2181

Sziasztok

Mi most vettünk 2 db kb 130cm magnólia soulangianat,és kérdezem hogy ilyenkor ki lehet ülteteni nem fogja a növény megsínyleni?
Földlabdás egyébként,szóval muszáj ültetni valahová.
Olvastam hogy kell tápanyag,de mikor?
Ha elültetjük akkor kell rá a vasgálic egyből vagy ráér ősszel vagy tavasszal?
Az úgy jó ha néha adok neki pétisót, locsolom esővízzel, és ősszel vagy tavasszal vasat adok neki?mennyiségben mennyit lehet neki adni?

Köszi
vortek Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2180
Szerencsére nekem még annyira nem sárgult,hogy használnom kellett volna levéltrágyát,de ezt is jó tudni.(remélem nem is lesz rá szükségem)
Előzmény: artamira (2179)
artamira Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2179
Egyetértek, ha sikerül meggyógyítani akkor ezt követően évente legalább egyszer el kell látni vasgáliccal és és magnéziumos keserűsóval és szinten lehet tartani meszes talajon is a klorózist. Viszont a kialakult krónikus "sárgulás" visszaszorítására ilyenkor már az előzőekben leírt komolyabb szerek kellenek.
Előzmény: vortek (2177)
artamira Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2178
Kelát kötésben könnyen felszívódnak a mikroelemek, fe, cu, stb. Ezért a gyártók árulnak folyékony műtrágyákat speciális hiányok pótlására. Rajta van a leírásukon, pl. a képen lévő damisol. De még jobb a zöldítő komplex műtrágya ami a vason kívül további makro és mikro elemeket is (N, Mg. B, Mn.) is tartalmaz.
Előzmény: nap_sugár (2176)
vortek Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2177
A voldünger egy 3-6 hónapos műtrágya,nagyon jó,de ha gyors eredményt akarsz akkor vasgálic,és utána magas magnézium tartalmú beöntöző műtrágya.mert hiába a vas,magnézium hiányában képtelen felvenni a növény.Ezt nálam jobban hozzáértő emberek mondták,és tapasztalatból mondom működik!
Előzmény: nap_sugár (2176)
nap_sugár Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2176
Lehet, hogy nagyon értetlen vagyok, de mit jelent "vasat kelát formában" adagolni.
A gazdaboltba azt mondták, hogy a voldünger (nem biztos hogy helyesen írom) jó neki és helyrejön. Vasgálicot nem kaptam, de vhol szerezni fogok vastartalmú műtrágyát.
köszi
Előzmény: artamira (2172)
fejenagykoma Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2175
".....magnoliám úgy néz ki, mint egy száraz kóró ...... legalább egy vagy két hónapja.... "

....na az lesz a nagy mutatvány....ha a körülményeid engedték, remélem adtál neki esővizet....most van rengeteg.... .....megvan! Vitaflóra az(is), amiből lehet válogatni...klf. tápokat....

akkor hajrá! sok szerencsét....

(ha augusztusig nem hajt, akkor annyi!)
Előzmény: tutenhamoon (2174)
tutenhamoon Creative Commons License 2009.06.26 0 0 2174
Szia! Köszönöm, hogy válaszoltál. Már olyan sokszor írtam itt, de soha senki sem válaszolt. :-(
A magnoliám úgy néz ki, mint egy száraz kóró. Egy darab levél sincs rajta, sőt mondhatni semmi. És nem is mutatja, hogy akarna valamit is csinálni, már legalább egy vagy két hónapja. Most megpróbálom a vasgálicot és a pétisót is, hátha bejön.
Előzmény: fejenagykoma (2171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!