Keresés

Részletes keresés

atifoci69 Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18440

" mert  van hogy az anyafának tulajdonságát elég jól örökíti "

....a fiam jó matekos, felolvastam neki a hsz-edet...kérdés : mennyi a valószínűsége , hogy ugyanolyan fajta lesz...válasz : ezekből az adatokból nem lehet meghatározni .

...és ezt egy kertészmérnök mondta ? ....amúgy elég jól örökíti...tényleg barack lesz belőle és nem...banán :)

Azért én megnézném, hogy ha elvetnél egy hektárt hagyományos térállással számolva , hány darab lenne azonos /vagy jobb.../ mint az anyafajta...aztán mennyi meló kerülne megszabadulni a sok haszontalan fajtától :D

De hogy ne vegyem el a kedvedet , ha van bőven fölösleges üres területed próbálkozz ..

Előzmény: james69 (18436)
TK421 Creative Commons License 2021.02.17 -1 0 18439

A magról kelt gyümölcsök közül az őszi hasonlít legjobban a szülőre aminek az az oka hogy egyrészt jellemzően önporzó másrészt erősen homozigóta, ellentétben pl. az almával ami csak nagyon kis részben önporoz, és erősen heterozigóta

pintjano Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18438

NÖDIK -nél kaptunk többféle gyümölcsfát -pályázat- s az ősziről mondták, hogy nem adnak, mert az nem sokkal tér el az eredetitől, ha magról ültetjük. Ráadásul ha végleges helyére van vetve-s ott is marad- akkor sokkal jobb erősebb gyökérzete lesz. Ha nem tetszik át lehet szemezni- oltani is, bár az "izgalmasabb", hogy sikerül-e. üdv PJ

nyebojsza Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18437

Alibá-val ellentétben én szeretem a magról kelt barackokat, nekem a legtöbb ilyen :)

Az viszont cseppet sem biztos, hogy olyan is lesz, mint a szülője volt. Ha voltak a közelben más porzók is akkor nagy az esély a keveredésre. Bár van egy-kettő ami nagymértékben a szülőre hasonlít, de kismértékben ezeket is befolyásolja a másik porzó... Szóval nekem még olyan nem volt, hogy rossz barack lett volna a magról kelt csemetéből (persze amíg megvolt a mandulafa, abból a kertből eszembe se jutott volna barackmagot ültetni :)

Előzmény: james69 (18434)
james69 Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18436

Ez érdekes ,igaza van alibá csak egy kertész mérnök elöadását halgatva azt mondja nyugottan ültessünk barack magot mert  van hogy az anyafának tulajdonságát elég jól örökíti eggyes esetekben jobbak a tulajdonságai mint az anyafának.Én is ugy tudtam a mag ültetésböl vad barack lesz.

Előzmény: Ali-bá (18435)
Ali-bá Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18435

Minél előbb vesd el, hogy még a tavaszi felmelegedés előtt érje a 'fagyhatás', mert az is kell a keléshez.

(Én nem bíznék a magról kelt barack minőségében.)

Előzmény: james69 (18434)
james69 Creative Commons License 2021.02.17 0 0 18434

Magvetési tanácsot kérek szépen  kaptam ugyanis egy zacskó őszibarack magot fajtáját senki nem tudja annyit tudok valahol a szőĺőkbe találták anno a gyümölcse nagy magvaváló (nem ragaszkodik a köhöz 😁) a magja kicsi öszintén szólva még ilyen kis méretü magot  még nem láttam .Többet akarok tudni  erröl milyen ízű ,fehér v sárga mintha azt mondták volna hogy késön érik ,de nem vagyok biztos benne.

TK421 Creative Commons License 2021.02.16 0 1 18433

Ha már zöldtrágya, a retek meg a mustár jó, de érdemes lehet valami nitrogénkötőt belerakni. Én kifejezetten szeretem a bíborherét, azt lehet ősszel a mustár-retek duóval vetni, általában jól áttelel, elképesztően szép tavasszal virágzáskor, és ha virágzáskor (kb május) kaszálod, akkor nem is hajt újra, tehát nem gyomosít, és a nitrogénje szépen tavasz végén/nyáron hasznosul a fákban. Vagy vöröshere is tök jó. Esetleg alexandriai, az kifagy.

Szerintem azért a legjobb a bíborhere, mert télire fedi a talajt, de májusban könnyen terminálható egy kaszálással, és pont jókor látja el nitrogénnel a fákat.

Előzmény: atifoci69 (18430)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.16 0 0 18432

A rotálás is jó .

Az a helyzet , hogy a nitrogénhez hozzá tud jutni a növény a légkörből is ..persze csak közvetve , de ha megfelelő a talajélet esetleg nitrogénkötő növények is vannak akkor abból fog találni magának persze némi szerves anyag behozásával ezen még segíteni is lehet .   Más a kálium .... pár hete kiszámoltam , hogy egy jó termés esetén ha csak a barackot hozzuk el a területről akkor 40 kg K fog elkerülni így ennyivel lesz szegényebb a talaj ez hatóanyag tehát megfelel kb 80 kb kálisónak .     Ezért érdemes pótolni és mivel jól tárolódik a talajban lehet több évre is tervezni a mennyiséget .   Persze nem muszáj  10 évre de érdemes itt is puffert képezni majd folyamatosan pótolni .

Előzmény: atifoci69 (18430)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18431

Értem, jó tudni  ...szerencsére még van pár alany-célpont. :)

Előzmény: Mozo66 (18429)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18430

Köszi , az a baj, hogy mióta körbekerítettem azóta gépet nem tudok beengedni ...ha emlékszel nálam nem túl hosszú sorok vannak , én szinte a kerítésig ültetek, hogy minél több helyet ki tudjak használni...max rotálni tudok .

A gyepet meg tavaly számoltam fel , áttértem a zöldtrágyák vetésére , tavasszal vetek egy adagot /jellemzően mustárt / , azt amikor már érdemes zöldmennyiség van lerotálom...aztán augusztus vége-szept eleje a következő adag, ez olajretek-mustár vegyes, ezt rajta hagyom , normális esetben kifagy, ha nem tavasszal berotálom...mivel szerves trágyát ritkán tudok szerezni / nem is nagyon van, meg ált. a fuvar több, mint a trágya ára/ így ezzel-is- próbálkozok.

Előzmény: Mozo66 (18428)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18429

Ne is tegyél mert állat módra sarjadznak nem győzzük vagdosni minden évben .

Előzmény: atifoci69 (18427)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18428

Többéves termő barackosra káliumot szórjál ősszel és ha tudod szántasd le .   A teljes területre hogy a gyökérzet minél nagyobb része hozzáférjen aztán visszaengedhetet rá a gyepet . 1000 kg / ha dózisban és akkor teremni fognak a következő 10 évben .

Nitrogént lehet lombozatra is pótolni azt nem kell túlzásba vinni .

Én azt tapasztaltam ha rendesen kap káliumot akkor nincs gond sem a termőrefordulással sem a  virágrügy képződéssel és az erőnléttel .

Előzmény: atifoci69 (18426)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18427

Apropó...a Torinel alanyú fák hogy viselkednek ? Sajnos amikor adtál belőle vesszőt nem sikerült a szemzés...így most ilyen alanyom nincs a gyűjteményben :(

Előzmény: Mozo66 (18423)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18426

Kösz , de akkor egy , mondjuk több éves , termő barackosnál hova érdemes szórni ? Az enyém ugye nem nagyüzem, de mondjuk van 3 sor " összefüggő " barackos rész :)

Lehet hogy volt már napirenden , de mikor adsz nitrogént, vagy minden évben adsz  ? Mennyire munkálod be ? Mennyi idős kortól célszerű?  Van ahol azt olvasni, hogy adnak startert /az is tartalmaz nitrogént ...gondolom /, van aki azt mondja ültetéskor ne menjen műtrágya...bár  a kiskerti termeléshez állok közel, de azért nem árt bizonyos dolgokat a nagyoktól is átvenni.

Előzmény: Mozo66 (18423)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18425

A gyökérrendszer átmérőjét nyilván a térállás adja meg . Egymásra nem nőnek , mert egy szintben vannak a szomszédok és kitöltik a rendelkezésre álló területet ... pláne az 5. évben .

Szedettem ki markolóval már mandula gyökeret ( őszibarack ) és igen brutálisan néztek ki egy gyökér biztos volt 200 kg mert nem tudtuk feltenni az utánfutóra úgy húztuk ki kistraktorral  kb 15 évesek voltak .

Előzmény: james69 (18424)
james69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18424

Egy kis érdekesség ,hogy is van ez? Ami le maradt ,mert nem fért fel a" hatalmas "méret miatt .A gyümölcsfák ültetés után 5. évben Tamási 1974 .

Előzmény: atifoci69 (18422)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18423

Kezdeném a végén .  Ha azt írja ...ahol olvasod .... hogy hatóanyag mennyiségben adja a dózist akkor nyilván hatóanyag ha olyan helyen olvasod hogy egy konkrét készítményt ajánl ( pl pétisó )  akkor nyilván annak a mennyiségét .  Általában tudományos vagy szakmai írások beszélnek hatóanyagban a gyártók pedig a termékükben gondolkodnak . És persze nem fára adják a dózist  hanem területre .

Az első ...  olyan hogy koronacsurgóra adni tápanyagot a kiskertekben van amikor vödörből marokkal szórod minden más esetben traktorral és műtrágyaszóróval van kijuttatva így  nem lehet koronacsurgóra szórni .  Egy ültetvényben ha jól elő van készítve a talaj ( szántás trágyázás ) és nem valami extra gyenge alany esetében  nagyon rövid idő alatt benövik a teljes területet gyakorlatilag minden irányba . 

Mikor 2014 -ben ültettem a gyümölcsöst nyár közepén jött egy nagy eső ami meghordta pár helyen a talajt és látható volt hogy a márciusban ültetett csemete gyökere meddig jutott júliusra ... kb a sor közepéig !!!!    Tehát ez első 3 hónapban elfoglalták  a fák a teljes területet , persze ha gyepbe van ültetve egy ásónyomba akkor ez nem ilyen gyorsan megy .   Innen kezdve a gyökér ott fogja fejleszteni magát ahol a táplálékhoz hozzá fog jutni .  Ha a sor alá szóród akkor ott erősödik jobban ha középre akkor oda is erősödik ( persze ebben az esetben a tő körül is erősödni fog , mert olyan mint az ágrendszer mindig a vastag ágazik vékonyabbra )  . Ha  csurgóra szórod akkor nyilván ott lesz erős a gyökérzet  de ha valahova kiszórsz egy körbe műtrágyát akkor az oda tartó gyökér fog megerősödni és felvenni a tápanyagot   vagy például egy komposzt rakás alá " benyúl " a gyökér .   De szerintem ezt Te is tapasztaltad már .

A gyökérzet úgy működik , hogy gyorsan elfoglalják a rendelkezésre álló területet ( ültetvényben a térállást ) ezzel kizárják a konkurenciát majd utána vastagodni fognak a gyökér ágak ugyan úgy ahogy a fenti vázágak .   Ez folyamatos és független , hogy fenn hogyan metszed vagy sem .  Pont ez a lényege a metszésnek hogy mindig túl legyen méretezve a gyökér a fenti részhez képest  ezzel lehet a jó termésminőséget és a folyamatos termést biztosítani   ( nem alternál ) .

Előzmény: atifoci69 (18422)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18422

Egy kérdés /ha hülyeség ne nevess ki, tudod hogy én amatőr vagyok...és valszeg az is maradok / : szóval a mű/trágyázás...elméletileg arról van szó, hogy a trágyát koronacsurgóba kell kijuttatni , mert ott vannak/lent olyan gyökerek, amik hasznosítani tudják,  viszont ugyebár a fák gyökere ültetés utántól háborítatlanül növekszik /  leginkáb a sorköz irányába / , miközben a koronát minden évben metsszük , szóval akkor melyik állapotot kell figyelembe venni? Azt ami metszetlenül lehetne , vagy a metszettet ? ...és ha már több éves és több éve metszve van, akkor mennyire reális mondjuk az 5 éves korona nagyságot figyelembe venni ?...lehet hogy nyakatekerten fogalmaztam,de biztos így is megérted.

...a másik : kiszóráskor a hatóanyagot adják meg ugye ? tehát ha arról van szó, hogy egy fa alá mondjuk 5 kg nitrogén kell, akkor az azt jelenti, hogy a 27 % -os pétisóból mondjuk 18 kg kellene ? ...a 40 % os karbamidból meg nyílván kevesebb...?  ....nem nevetni :)

Előzmény: Mozo66 (18418)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18421

...én is átszemeztem azt az egyet :) olyan Royal típus...

Előzmény: james69 (18413)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 1 18420

Egy saját példa , két Amandám van, egy időben , egy helyről származnak , GF 677-en...egyik a hegyen, másik anyunál a kertben , a kerti nől mint az őrült, a hegyi meg...lassan, mondjuk annyiból jó, hogy így legalább át tudom szemezni , mert számomra a legnagyobb csalódás ez a fajta /ízben / . Szóval sok oka lehet...van másik Gf es fám is ami nem megy/ment semmire, mellette meg nőttek mint a rakéta.

Előzmény: firpoliono2 (18410)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18419

Sztem az őszit nem kell többször permetezni, mint a kajszit /nálam legalább is /, a tafrinát kellene megfogni utána egész lájtos , rovarok közül max tetvek eleln szoktam fújni...amúgy ha nem sikerül a tafrina elleni fújás, még akkor sem szoktak meghalni ...elkésett permetezés esetén is jó esetben hajt új leveleket és terem is.A kajszi meg moniliérzékeny /ebb, nálam gnomóniás is van / Rubista /, ja és őszi még soha nem fagyott el , kajszi meg...sokszor...

Előzmény: diospyros (18409)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18418

Jó fajta csak inkább hűtőházba való nem friss piacra . Hamar színeződik és sokáig kemény marad amit nem szeret a vásárló . 

Előzmény: james69 (18413)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18417

Ha már levelezett akkor egész biztos hogy valami nem stimmel . tavasszal majd vágd le ezeket a részeket .

Előzmény: naivkezdo (18414)
Vebber Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18416

Akkor tulajdonképpen valószínű tudja, amit írnak róla, vagyis megfertőzni sem lehet.

Előzmény: SándorTiszteletes (18330)
Vebber Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18415

A mézga az őszibaracknál, nem feltétlen jelez bajt.

Előzmény: naivkezdo (18414)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18414

Ha nekem a champion ami már levelet akart hozni (a többi őszi nem) és egy helyen mézgásodik, akkor ott valami nem stimmel, ugye?:)

Előzmény: Mozo66 (18412)
james69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18413

Mert a nem tetsző vistarich-re lett átszemezve ezt kifejetenéd bövebben nem jó fajta v valami más.

Előzmény: Mozo66 (18412)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18412

A Champion az egyik legkésőbb virágzó fajta tehát annál szinte minden más érzékenyebb . Amúgy valamikor régebben írtam , hogy énszerintem nem is a virágzás időpontja a lényeges a fagytűrésnél hanem a lombrügyek fejlettsége .  Tehát ha a virág zárva de már meg van indulva a lombrügy esetleg több centis akkor az már jóval fagyérzékenyebb mint egy olyan fajta amin a virágok hasonlóan állnak de a hajtőrügyek még fejletlenek .  Ez abból adódhat hogy  a virágok nyílása jobban tud alkalmazkodni a menet közbeni lehűlésekhez és visszatartani magát mint a lombrügyek meg persze genetika .  A lombrügy állapota adja jobban hogy mennyire van kint a nyugalmi állapotból  ebből a szempontból a Champion kb a Cresthaven szintjén van a késői lombosodás tekintetében .

A másik a Maria Bianca növekedése .  Ha egy kertben van  1 db fa és az ...nem növekedik nem jó ízű betegségre hajlamos vagy egyéb probléma van vele , az nehezen deríthető ki hogy mi miatt van .  Mert lehet hogy valami egyedi probléma áll a háttérben ...most nem részletezem .  Ültetvényben nagyon jól látszanak az eltérő növekedési erélyek habitus ...lapul felfelé tör ... fagyérzékenység stb mert ott átlag van.  Nálam a régiben is a  MB   közepesnél gyengébb növekedést mutatott mandulán barack alanyon talán kissé erősebbet de teremni mindegyik nagyon tudott .  Egyébként talán lehet azt mondani , bár nem mértem , hogy  a fehér húsú fajták jobban érzik magukat barack alanyon mint mandulán ... de ezt csak ránézésre mondom . 

Az újban is MB  igaz ott nem közvetlen a GF alanyra került mert a nem tetsző Vistarich lett átszemezve de teljesen megfelelő a növekedésük , nem erős felfelé törő de ennek ilyen a habitusa .   Azt gondolom , hogy kis tápozással és egy erős visszametszéssel lehetne erősíteni a növekedést és persze nem szabad túlterhelni , mert az nagyon vissza tudja fogni a fát .

james69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 18411

A 20 évvel korábban ültetett  nyolc fajtából  dixired, regina,redhaven ,suncrest,flavortop, v nektarin,meystar,champion, az első kettö nem igazán fagytűrö  a regina szerintem kimondottan jó izűek ķözé sorolható ,de viszont ideális időjárás ellenére sem bőtermö fajta ritkitani talán sosem kellett. irtad a meystart  szerintem nem éŕzékeny a tavaszi fagyokra nekem az eggyik fö fajtám mindig lehetett rá számitani söt abból a szempontbó is,hogy 2db ment ki 20 év alatt regina elsőnek ment ki nagyon érzékeny az ágrákosodásra champion virusos lett azért lett menesztve . A többi meg úgy az (iďő vas foga )természetes pusztulás most is pótolnom kell  30 db -ot. Nagyobb db számban cresthaven ill padana lett ültettve vagy 5 éve a megüresedett helyre, mindkettö nagyon bötermő ízre a cresthaven jobb.Nekem 20 év alatt 2 év volt mikor nem nagyon kellett piacozni a tavaszi fagyok miatt ,de akkor is  volt valamennyi  csak hamar vége lett a szezonnak az 1ha -os területen  1 sor alma , 2sor őszibarcak,1 sor körte,3 sor kajszibarack van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!