Nem ezt mondtam, megint félreérted. Nem azt mondtam, hogy a vörös komplementere a zöld, szabadulj meg végre ettől.
De úgy látom nehezedre esik az olvasás, mert csak engem idézel, a hivatkozásaimra fittyet hánysz.
Az pedig a Te szociális problémád csak, hogy az általam mondottakat mentegetődzésnek veszed. Mondottam volt, hogy vitatkozni nem kívánok.
Az idézett honlapon van egy hiba valóban, mert azt állítja, hogy a klorofil a kék és a zöld színt nyeli el. A klorofil valójában a kék és a vörös színt nyeli el. Ha ezt szolgaian átvettem elnézést, de a lényegen ez nem változtat.
Én azért írtam be ide mert egy kérdést nem tudok megválaszolni és nem azért hogy egy QRVÁRA jót beszélgessünk a más szociális problémájáról.
Akkor talán neked kéne inkább a kérdéseddel foglalkozni, és nem azok cseszegetésével, akik segíteni próbálnak neked. Egyébként pedig mi is mondhatjuk, hogy az egyéni szoc. problémád, ha nem tudsz valamit, oldd meg magad.
A mondottak hülyeségek, kár mentegetni. Azt mondja, hogy piros fény érkezik a szemünkbe, és ezt mi zöldnek érzékeljük. És ez nem szimplán nem igaz. Már csak ezért sem, mert definíció szerint azt a színt nevezzük pirosnak, amit pirosnak érzékel az agyunk.
Egyébként, az általam idézett honlapot, amelyben azt írták, hogy az agy komplementerre fordítja le a színeket, a következöképp értelmezem:
A szem RGB receptoraira beérkezik a sárga fény, és ez egyszerre ingerli a vörös és zöld receptorokat. A vörös és zöld receptorokról az értékelésnél valahol közös jelnek kell megjelennie, amelyet analógnak kell tekintenünk a kék színnel, hiszen a háromszög vörös-zöld oldalával ez áll szemben. Vagyis bejött sárga, és kiment nem-kék az agy számára a receptorokról. Nem tudom mennyire érthető és igaz az agy funkciójáról az elképzelésem, de valahogy így érzem a mondottakat.
Csak a sárga-kék komplementerszinek , a többinél kicsit más a helyzet.
Másik komplementerpárok: zöld-bíbor, vörös-kékeszöld. A vörös-zöld festék összekeverése is feketét ad, de nem a komplementerek alapján, hanem azért, mert a festék-keverés mindhárom alapszíne (sárga-kékeszöld-bíbor) benne van. A festékkeverésnél nem RGB az alapszín.
De ezeket most az egyik (vegyész) emlékeimből írom, és tévedhetek. Megpróbálok a neten erre hivatkozást keresni.
Én már csak azt nem tudom értelmezni, hogy mit jelent az, hogy a piros kiegészítő színe a zöld. Sem additív, sem szubtraktív keveréssel nem jön ki belőlük se fehér, se fekete. Pedig biztos, hogy valamilyen értelemben kiegészítő színek, hiszen egy színes negatív filmen a piros és a zöld fel van cserélve egymással.
Kétfajta színháromszöggel is ábrázolják a két komplementert. Az összegzőnél(RGB) a háromszög középpontjában fehér áll, így ábrázolják, hogy két komplementer szín keverésével fehéret kapunk.
Ezzel szemben a kivonónál(festék keverés) a háromszög középpontjában fekete áll, ezzel pedig azt jelzik, hogy két komplementer keverésével feketét kapunk.
Talán így jobban érthető a kétfajta keverésnél a komplementerek értelmezése közötti eltérés.
Ott támad zavar, hogy komplementerben is kétféléről beszélünk attó függően, hogy összegző, vagy kivonó színkeverésről van szó. Ráadásul
RGB összegző, hullámhossz szerinti színkeverés. Ennél a pl. sárga szint a vörös és zöld keveréséből jelenik meg, a kék pedig úgy komplementer, hogy nincs benne. Ha benne van, akkor fehér a szín.
A kivonó (elnyelődés) színösszeállításnál nem lehet sárgát keveréssel előállítani, hanem csakis olymódon, hogy valamely festék elnyeli a kéket.
Ezt látom különbségnek a kétfajta komplementer között, remélem jól mondtam.
Azért ez nem biztos. Akkor lenne egyszerű csalás, ha ha valakinek a hozzászólását egy az egyben bekopipésztezné a dolgozatba. Végülis felfogható a dolog úgy is, hogy barátunk a tudás megszerzésének ezt a módját választotta. Éppúgy megkérdezhette volna a nála többet tudó ismerőseit is, és arra biztos senki nem mondta volna, hogy csalás.
Nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű a megoldás, mert megzavart az a (valós) kijelentés, hogy a piros kiegészítő színe a zöld. Ezek szerint a liláé (vagyis a piros és kék keverékéé) is egyfata zöld.
Engem most az zavar, hogy miért nem tudom ezt mondjuk az mspaint színkeveréjőjével demonstrálni. A piros, zöld és kék színek intenzitását egyenként 0-tól 255-ig lehet állítani. A beállított értékeket egy (R,G,B) vektorral lehet jellemezni. A piros+kék így (255,0,255), ennek a komplementere (255,255,255)-(255,0,255)=(0,255,0), vagyis tiszta zöld, ahogy mondtad, ez rendben van.
De a piros komplementere: (255,255,255)-(255,0,0)=(0,255,255) sajnos nem zöld (hanem kék). Miért nem?
>Egyéni szociális probléma hogy például a Nagy Petinek meg a Kis Józsinak nincs >otthon internet-je de nekem van. Ez szerintem qrvára nem az. Hosszú éveken át kömaloztam, oktv-ztem, satöbbi, és soha fel nem merült, hogy bárkitől is megkérdezzem a _konkrét megoldást_. Ez egyszerű csalás.
Mmormotát egy kcsit kiegészítem, ezt csinosítsd tovább:
Kétfajta szinkeverés van: additív és kivonó(szubtraktív) Ezt a kettőt kell alkalmazni.
Additív keverést érzékel szemünkben a három receptor: vörös-zöld-kék (RGB) Ha pl. sárga szin érkezik felénk, akkor a vörös és a zöld ingerlődik egyszerre, és ezt sárgának látjuk. Ugyanígy, ha kék és zöld hullámhosszú fényt összekeverünk, sárgának látjuk. A vörös + zöld + kék keveréke fehér lesz.
Kivonó szinkeverés pl.a festékek összekeverése, és az elnyelés a lényege. Ha elnyelődik a festékből kék fény, akkor visszaverődik sárga. Ha elnyelődik vörös fény, visszaverődik kékeszöld=kék+zöld.
A klorofil a kék és a vörös színt nyeli el. A fentiekből felállítható az egyenlet.
Klorofiltól visszaverődik: sárga + kék + zöld (kevert fény)
A kevert fény a következő RGB receptorainkat izgatja: vörös +zöld +kék +zöld=fehér + zöld
>Ez egy házi verseny egy szakközép suliban. 4 feladatlapból áll melyek egyenkénti > kitöltésére minden estetben 2 hét áll a rendelkezésre. A nyeremény 10 ezer magyar >forint. >Kérdésem az több is volna (összesen 9 kérdés van) de ez a legrövidebb és ez az >egyetlen kifejtős kérdés. Akkor nem gondolod, hogy khm... egy kissé csalás, amit csinálsz? Pláne hogy pénzdíjas...
Ez egy házi verseny egy szakközép suliban. 4 feladatlapból áll melyek egyenkénti kitöltésére minden estetben 2 hét áll a rendelkezésre. A nyeremény 10 ezer magyar forint.
Kérdésem az több is volna (összesen 9 kérdés van) de ez a legrövidebb és ez az egyetlen kifejtős kérdés.
A kérdés szó szerint idézve: "Miért zöld színű a falevél?" (nem biológiai kérdés)
A megválaszolásra rendelkezésre áll egy A/4-es lap 1/3-a.
Jut eszembe, ez lehet a komplementer dolog magyarázata - félreértés.
A tárgy elnyel egy spektrumszerkezetet. Amit nem nyel el, az a komplementer spektrum. A visszavert fény a tehát éz a komplementer spektrum, ezt fogjuk látni.
Nem az agyunk tulajdonsága miatt, hanem mert ez jön bele a szemünkbe... :-)
Erről én is olvastam, de szerinted ezzel a tanárok hány százaléka van tisztában? Ha optika házidolgozatról van szó, akkor indokolt az alaposság, ha bioszháziról, akkor szvsz. elég a hagyományos duma. Esetleg általánosabban megfogalmazva (...elnyel bizonyos hullámhossz-tartományokat... ;) ), hogy téves infó azért tényleg ne legyen benne...
Azért ennyire nem egyszerű a dolog. A Wikipedia szerint legalábbis a klorofil több kéket, és kevesebb pirosat nyel el. A zöld színt tehát egy kicsit bonyolultabb módon keveri ki, mint ahogy te írtad.
Ilyen az abszorpciós spektruma klorofil a-nak (C55H72O5N4Mg ), ill. a klorofil b-nek (C55H70O6N4Mg ):
Én igazából tőletek várnám az egyetlen és pontos választ...
A látás baromi bonyolult dolog, és főleg azért, mert egyáltalán nem egy kölcsönösen egyértelmű leképezés a hullámhosszak (-kombinációk) és a színek között.
Egyrészt egész furcsa hullámhossz-kombinációk ugyanolyan ingerületet adnak, mint más hullámhossz-kombinációk, amikhez "fizikailag" semmi köze. Másrészt meg a színlátás nagyban relatív. Nem zöldnek látok valamit, hanem az agyam által meghatározott "fehéregyensúlyhoz" képest zöldnek látok valamit. Ami borongós időben zöld, ugyanaz a hullámhossz-kombináció tökszürke verőfényben. Színes szobában minden színt "eltolva" érzékelünk. Vagy érdemes megnézni mondjuk egy "neonfényű", és egy "sárgalámpás" környezetben készült fényképfelvételt ugyanarról...
Na ezek voltak a nehézségek, de azért szerintem a komplementeres válasz elég jól közelíti az igazságot, szerintem ezt a választ várják :) Szóval zöldnek látja az ember azt a fényt, amiben a) a szivárvány zöld színénének megfelelő hullámhossztartomány van jelen. b) jelen van a teljes spektrum, kivéve a fenti tartomány ún. komplementere, jelen esetben a piros.
A levelek esetében inkább az utóbbiról van szó. Tehát jön a teljes spektrum (fehér, vegyes fény), a levél elnyeli belőle a vöröset, és tükrözi a maradékot, amit zöldnek fogunk látni.
A színlátás függ a hullámhossztól, ezek keverékeitől, és még az intenzitástól is. Lehetséges, hogy csak a klorofillról érkező színkeveréknél lenne az agyban a komplementercsere?
Valóban nem lenne logikus, ha teljes színskálát a komplementerként látnánk. Bár a komplementerek nem a hullámhosszaik alapján komplementerek.