"Ugy altalanossagban a hisztire a legjobb gyogymod az odafigyeles azonnali es drasztikus beszuntetese amint elkezdodik a szeansz."
Akkor kiemelten is, ez HIBAS hozzaallas. Nem keverem a megelozest az orvoslassal, en egy hisztizo gyereket eloszor is a karomba fognek, megprobalnek megnyugtatni, mert ameddig magan kivul van, ugysem hallja amit mondok. Es RA figyelnek, hiszen pont azert hisztizik, mert nem ertik mit akar. Vagy ha ertik is, nem veszik komolyan.
Volt nalunk is mar hiszti, leginkabb faradtsag eseten, amikor belehergelte magat valamibe amit nem lehetett teljesiteni. Na ilyenkor en magamhoz olelem es babusgatom. Nyugodjon meg, erezze hogy szeretem. Utana megint beszelunk.
Lehet persze hidegvizzel is neurotikussa tenni, aztan majd lesznek neki is nagykoraban egeszseges gyereknevelesi elvei, mint a fentebb idezett mondatban levo. :(
Lehet hogy nincs sokgyerekes tapasztalatom, de ezen az egyen kivaloan bevalt, pedig ennek is van akarata es pontosan tudja mit akar. Ugyhogy olyan nagyon nem hiszem, hogy tevednek.
Mint 1233-as hozzászóló. Valszeg semmi baja nem lenne a pár napos szünettől, de az, hogy korábban mindig együtt voltunk (leszámitva alkalmankénti pár órát), majd egyszer csak anya eltűnik, mint a kámfor (egy két éves kisgyerek még nem tudja felmérni, hogy pár nap az nem az örökkévalóság), majd megint megjelenik egy _másik_ babával, felesleges fájdalmat és törést okozhat benne, amire bocs, de nem vagyok hajlandó, és az itt megszólaló anyukák legtöbb hozzászólásából is ennek hasznosságát szűrtem le.
"Szerintem teljesen felesleges a kisgyereket korhazba cipelni. Semmi baja nem lesz attol a par nap szunettol, olyan legalabbis biztos, amire a latogatas lenne a gyogyir."
JezusMária,pasa...nem szeretnék a gyereked lenni...:-)
már az is jó beszólásod volt,hogy kisgyereket ölben lehet legjobban etetni(nem szopós dedet,hanem kanalas étket fogyasztó gyereket):-)
ne keverjuk a megelozest az orvoslassal ha lehet... es foleg ne kotozkodjunk ha nem muszaj.
Es foleg ne tekerjuk ugy a szavakat ahogy nem kene, ugye a ket egymas melle szerkesztett mondatban az "odafigyeles" szoalak ket nagyon eltero jelentese szerepel.
"Egy megertett es elfogadott gyerek nem hisztizik."
Erre én azért nem tenném le a nagyesküt! Lehet, hogy sokszor azért hisztiznek a gyerekek, mert nem figyelnek rájuk, de nálunk olyan dolgok miatt szokott előfordulni, amit nem úgy csinálhatnak, ahogy ők akarják. Általában egyedül akarnak valmit csinálni, pl. átmenni az úton, és akkor jön a hiszti, ha meg merem fogni a kabátját vagy a kezét, nehogy kiszaladjon az autó elé. Ha itthon van vmi miatt hiszti, én is úgy vettem észre, hogy akkor múlik el leghamarabb, ha nem igazán törődöm vele. Nem a gyerekkel, hanem a hisztivel, ha nem tudom, miért csinálja, próbálom szépen kérdezni tőle, hogy ezt akarta-e. stb.
Az azonban biztos, hogy a 9éves kislány esete teljesen más... Az (origo?)női lapozójában van egy lelki tanácsadás szolgálat, ha nincs más lehetőség hirtelenjében szakemberrel beszélni, talán az megoldás lehet. Azt nem tudom, hogy ott milyen gyorsan válaszolnak.
Seth1, majd írd meg a fejleményeket!
"Ugy altalanossagban a hisztire a legjobb gyogymod az odafigyeles azonnali es drasztikus beszuntetese amint elkezdodik a szeansz."
Ugy altalanossagban a hiszti ellenszere a TENYLEGES odafigyeles a gyerekre. Egy megertett es elfogadott gyerek nem hisztizik.
A fogat nem én írtam, de persze az is lehet az oka. Az üveges bébiétel lehet, hogy szuperjó, nem tudom, csak bennem van egy kis bizalmatlanság vele szemben. A védőnő szokott nekem ilyeneket mondani, hogy jobb a friss gyümölcsből készült bébipapi- talán ezért. Próbáltad az almát és/vagy banánt a rizzsel vagy krumplival? Talán úgy szereti.
Remélem, hogy már nem lesz rá szükség, és tényleg rendbejött- ha mégsem, akkor mielőbbi gyógyulást!
1232,
Az oltasnak nem sok koze lehet a pisi kaki szagahoz es allagahoz. A fogyasztott dolgoknak annal inkabb. Beleertve mind a kajat mind gyogyszereket, vitaminokat. (Oltas alatt gondolom immunizalast ertettel, nem valami mast.)
Ha tisztan anyatejes a taplalas, akkor nem kene valtoznia semminek, de ha elkezdtetek mast etetni kozben, akkor teljesen termeszetes.
1233,
Szerintem teljesen felesleges a kisgyereket korhazba cipelni. Semmi baja nem lesz attol a par nap szunettol, olyan legalabbis biztos, amire a latogatas lenne a gyogyir. Az otthoni elet meg majd kialakul, nem kell kulon izgulni miatta. (Ez persze a sokasos ~5 napos benntartozkodasra vonatkozik, ha elhuzodik valami miatt at kell gondolni az uj ismeretek birtokaban.)
1247,
>A kérdés: mit tehet a 9 éves hisztis, akaratos gyerekkel? Tudtok vmi szakirodalmat ajánlani? Vajon egyetlen megoldás a gyermekpszichológus, vagy kezelhető a hiszti (ált. értelmetlen hiszti) otthon is, "egyszerűen"?
Ugy altalanossagban a hisztire a legjobb gyogymod az odafigyeles azonnali es drasztikus beszuntetese amint elkezdodik a szeansz. De a te esetedben lehet hogy nem hisztirol van szo. Gyerekpszihologussal beszelgetni szvsz biztos nem art. Nem kell azonnal a gyereket elvinni, keress emg egeyt, es beszelgess el vele, majd ad jo tanacsot. Azt se kell tragediakent felfogni, hogy a gyereket orvos vagy epp pszihologus megvizsgalja vagy akar kezeli. (Es nem hiszem hogy kevesebbet ertene hozza mint a forumozok. :)
1255
A hasmenesnek szamtalan oka lehet (pl. bakterium, virus, protozoon, diszpepszia, allergia), ezt nem lehet forumon keresztul diagnosztizalni. Es nem is kell, ha mar kuldtel mintat, meg fogjak mondani. Amugy van egy csomo jol hasznalhato adstringens, amivel lehet csokkenteni az ezzel jaro problemakat. En anno bizmut subgallikumot hasznaltam es mindegyik gyereknel kivaloan bevalt. Van egy ilyen szuszpenzio, szerintem veny nelkul is kaphato a aptikaban -- de gyerekorvos ir fel neked alkalmas szert csak meg kell herni, ha megsem. (fontos tudni, hogy ez csak tuneti kezeles, az okokat illik kideriteni. Ha a gyerek fogy vagy kiszarad, feltetlenul fordulj orvoshoz.) Etrendbol tort krumpli, krumplipure olyan, amit lehet par napra kizarolagosra fogni akar. Ha etel okozza, akkor ertelemszeruen ugy lehet rajonni, hogy amikor azt adod ujra jelentkezik :)
Hú, Alice, köszönöm, de most már totál beijedtem, annyi baja lehet! :-(
Tyúkanyó! Fogat nem látok, hogy jönne. Persze, diétáztatom én,-vagyis amennyire tőlem telik,- mert ugye az igazán diétás kajákat (rizs, krumpli) nem eszi meg. Régebben az almából, banánból eszegetett, most azt sem. Ma egy falat banánt volt hajlandó elfogadni.
Akkor az sem jó, ha bébiételes gyümit adok? Mert azt most eszi, ma egy üveg alma-banán keveréket.
Gyógyszert sem szedett.
Viszont!! Ma reggel normális kakija volt és azóta semmi. Lehet, hogy csak tanácsot kellett kérnem Tőletek? :-)
A jövő héten úgyis elmegyünk a dokihoz, addigra lesz székleteredmény is.
Remélem, ez a mai nem csak átmeneti javulás volt.
Pumukli
Mit csinál a barátnőd, ha a kislány tombol? Hogyan reagál?
Nem könnyű ez a helyzet egyiküknek sem, szvsz el kéne menniük közösen szakemberhez.
Sokszor sajnos nem elég a szeretet, a türelem, nem árt egy kis külső megerősítés sem, hogy "Igen, jól csinálom." Pláne, ha nincs még a gyereknevelésben tapasztalata.
Tudod az embernek a saját gyereke is képes hisztizni, az is eltart egy ideig, míg megtanuljuk kezelni. Egy kvázi idegen gyerektől még nehezebb elfogadni.
Ha a kislány végleg marad, akkor az idő sokat fog segíteni, de ha nem akarnak idő előtt sok felesleges idegtépő percet, érdemes utána nézni valami segítségnek.
Esetleg kérdezd meg az örökbefogadás topicban, hátha ott tapasztaltabbak tanácsait kapod.
Pumukli drága én beütöttem a keresőbe (google) azt a két szót, hogy "bűzös széklet", és vagy 5 lapot kidobott nem is tudom hány találattal, javaslom, hogy mazsolázz ott te is itt a link, ha sikerül
Nem tudom, milyen gyümölcsöket kap, de szerintem almán-banánon kívül mást nem nagyon kéne adni neki (mármint a gyümölcsök közül). Többi kaja közül meg csak répa-krumpli-rizs, esetleg ha szokott enni már, keksz v babapiskóta. Szerintem gyári bébipapikat ne adjatok neki, inkább házi püréket. A doki nem tanácsolta a diétát? Nálunk mindig az az első ilyenkor, amit mond. Amíg nem jön rendbe az emésztése, addig úgyis hiába eszik vitaminos tápláló dolgokat, kimegy belőle a nagyja. Gyógyszert nem szedett? Attól lehet nagyon büdös!
Ennyi, amit én javasolni tudok. Persze orvos nem vagyok... csak egy 4gyerekes anyuka :)
Anyukák!
Mi lehet a két hete tartó hasmenés oka? Vagy nem is tudom, hogy hasmenésnek kell-e nevezni. Napi 2-3-szor van kakija Barinak a szokásos 1 helyett(17 hó), jó nagy adag, híg, (sokszor ki is folyik ) és elviselhetetlenül büdi. Vmelyik nap pl. már a bekakilás pillanatában olyan bűz lett a lakásban, hogy szellőztetni kellett.
Gondoltam, hogy talán a tejtermékek miatt, ezért kapott HA tápszert és most 3 napja már kifejezetten hasmenésre való tápszert kap. Joghurtot, Rudit sem kap pár napja, pedig imádja.
A tejallergiának milyen tünetei vannak?
Sajnos nagyon válogatós lett, a főtt krumplit, rizst nem hajlandó megenni, gyümölcsöt semmit, most a bébiételes gyümölcsöket eszegeti, de a főzelékeket abból sem. Pedig jó lenne már csak a vitaminok miatt is.
Szerdán küldtünk székletmintát is.
Tapasztalatok, vélemények nagyon érdekelnének.
Küönben egyéb baja nincs, jókedvű, nem látszik, hogy fájna a hasa.
köszi
Pumukli
Végig a barátnőmnél marad most már. Tudja is, szoktak erről beszélgetni. Meg mindenféle másról is. Például, hogy a nagypapa nagyon beteg, és lehet, hogy már nem lesz sokáig velük. Szóval a barátnőm őszinte vele, próbálja megbeszéléssel megoldani a dolgokat, de gyakran nem megy. És ha nagyon beindul a hiszti, akkor üvöltözik, rombol és tör-zúz a kislány. Megértem őt, rohadt nehéz lehet neki. És azt is tudom/tudjuk, hogy idő és sok-sok türelem kérdése a dolog, de addig is együtt kell valahogy élniük, a hétköznapok monotonságában. Szvsz is szakember kellene, de azért érdekel, hogy addig is (ill. közben) milyen legyen a barátnőm hozzáállása?
seth
Timea, Cory, köszi nektek is! :) Az biztos, hogy egyik nagymamához sem fog elkerülni egy hétre, tegnap átbeszéltük és eldöntöttük, hogy majd apával lesz és bejönnek hozzám együtt szépen mindennap.
A többivel is biztos lesznek érdekes pillanataink, de megoldjuk őket, ahogy adódnak. Meg megint jövök tanácsot kérni! :))
Maminti: nálunk 23,5 hónap van a fiúk között. Balu minden nap bejött hozzám a kórházba, és nem volt vele gond :) Mászkált az ágyak alatt, dumált, felfedezte az új helyet, de nekem nagyon sokat számított. MOndjuk nálunk 12 napról volt szó.
Mam, az én két nagyom között is 26 hónap van. Nálunk anyuék elvitték a lányt az öccs születése előtt egy héttel. Még ma is előttem van a boldog arca, ahogy integetett nekem a kocsiból. Ő sem volt távol tőlem addig egyetlen napot sem, viszont a szüleimet imádta, és velük mindig remekül elvolt. Anyuéknál új kiságy várta, amit hazahoztak vele együtt 4 hét múlva, így oldottuk meg az "ágykérdést". (Bevallom, önző okokból nem akartam kiköltöztetni a rácsos ágyból őnagyságát, csökkentve ezzel az éjszakai kirándulások esélyét.) Kapott az öcsitől ajándékot is.
Nem is a legelején voltak gondok, inkább később, amikor tudatosult benne, hogy ez nem átmeneti állapot, ez már mindig így marad. Akkor voltak érdekes pillanataink... (Minden szoptatáskor rájött a pisilni kell, szomjas vagyok, vagy csak simán a nyakamba mászott, míg az öccse szopott.) de! Van valami titkos kapocs azóta is a nagyok között, hihetetlenül megértik fél szavakból is egymást. Amikor a fiam beszélni tanult, sokáig a lányom "fordított" neki, ő mindig megértette mit akar mondani.
seth, ez a kislány fél. Nagyon fél. Gondolj bele, még csak 9 éves, és már 2 ember "dobta". Egy ekkora gyereknek a legfontosabb a biztonság, és ezt eddig nem kapta meg. A barátnődnél most már végleg marad, vagy "lóg a levegőben", akármi lehet még? Ez sem mind1. Ha nem végleg marad, akkor nem is csodálkozom, ha hisztizik, ha végleg marad, akkor meg nem árt szakember segítségét is kikérni. pl. gyerekpszichológust.
Sziasztok! Egy ismerősöm nevében írok, aki egy kis segítségre szorul. A történetük röviden: van egy húga, annak egy kislánya (apuka lelépett rég, gyakorlatilag csak "megcsinálta a gyereket). A húg beteg lett, intézetbe került, kb. 3 éves korától a nagypapa neveli az unokát. Karácsony előtt nagypapa beteg lett, kórház, ápolási osztály, stb., így a barátnőm magához vette a 9 éves gyereket (az unokahúgát). A gyerek szép, okos, ügyes, de időnként olyan hisztis, hogy az valami hihetetlen. Ilyenkor semmit nem lehet vele csinálni. Persze érthető, hisz nem akármin megy keresztül szinte folyamatosan, de élni kell valahogy, és a barátnőm tehetetlen. A kérdés: mit tehet a 9 éves hisztis, akaratos gyerekkel? Tudtok vmi szakirodalmat ajánlani? Vajon egyetlen megoldás a gyermekpszichológus, vagy kezelhető a hiszti (ált. értelmetlen hiszti) otthon is, "egyszerűen"?
Köszi, várom a javaslatokat!
seth
Ez ügyben majd kezdjük erősen szoktatni a tágabb család tagjait arra, hogy ne a kicsi legyen az első, és a nagyot is vegyék észre. Ha valaki nem tenné, úgyis rászólunk, vagyunk olyan kekecek. :) Egyébként sem féltem ettől nagyon, lévén mindkét oldalon az első unoka, nem hinném, hogy valaha is meginogna a trónja. :) Mi szülők pedig igyekezni fogunk mindenbe belevonni az ő szintjén, persze nem kizárva, hogy elkövetünk majd hibákat. Jussunk túl az első akadályon, utána már minden könnyebben fog menni.
Teljesen megértem a félelmeidet, csak éppen te felnőtt fejjel érzed át ezeket a problémákat... ha ugyan ez megnyugtat, a kicsiknél az időérzék valahogy még úgy működik mint a kutyáknál, azaz itt van a gazdi jujj de jó, nincsen itt a gazdi deszomorú vagyok, aztán ha gazdi ujra megjön akkor megint jön a nagy boldogság... akár hiszed akár nem. Nem véletlen, hogy az időérzék (még 3 at alszol stb) csak később alakul ki... és akár hiszed akár nem, ezek a dolgok úgy kiesnek később a fejéből, mintha rostán mentek volna át. Végülis míg a kórházban leszel, nem árvaházba dugod, hanem valaki más megszokott szerető családtrag lesz vele nem? Majd ő elmondja neki, hogy mama azért nincs itthon, mert éppen kistestvéred születik, ilyenkor neki el kell menni itthonról... vagy valami akármilyen más mese is jó, lényeg, hogy szép nyugodtan és vidáman adják elő...
hidd el mainti, a kistestvér születésből ez a LEGKISSEBB probléma, inkább azon agyalj, hogy hoygan tudod azt megoldani, hogy amikor hazahozod a picit, akkor ne éreze azt, hogy most mindenki ezzel a bőgőmasinával foglalkozik kizárólag... mert ezt JONBBAN megjegyzik...
Nem bántottál meg, megértem az álláspontodat. :) Hálistennek még sosem kellett hónapokra elszakadnunk egymástól, remélem nem is kell a jövőben sem, főleg nem betegség mián... Elméletileg ugyan lehetne vele mindennap telefonon beszélni, gyakorlatilag a telefon számára egy furcsa valami, amiből időnként szól apa hangja vagy a nagyszülőké, de túl kicsi még ahhoz, hogy megértse. Pontosan ezért is izgat ennyire ez a dolog (pluszban hozzá lehet tenni a terhességi hormonok túlbonyolizáló és -problémázó hatását, nem vitatom :) ), mert élete első 5 napja kivételével, minden nap együtt voltunk. Ahogy egyre jobban belegondolok, látom, hogy nem tenne jót neki az, hogy anya eltűnt, apa és mindenki feszült és izgatott, nem ért az egészből semmit, majd anya egyszercsak felbukkan és hoz magával egy babát, aki szinte mindenkit jobban érdekel mint ő, aki korábban osztatlan figyelemre tarthatott számot. De nem ragozom tovább. :)
MÉg csak egy valamit...
Az, hogy a testvérek veszekednek az egyáltalán nem baj. Nemigen szeretem ezeket a hasonlatokat, de most kénytelen vagyok: az állaotoknál is az van, hogy az egy alomból való kölykök állandóan vetekszenek egymással, egymáson próbálják ki a karmaikat. Ugyanez van a gyerekeknél is, jobb ha a testvérek először otthon próbálják ki, hogy milyen módon oldják meg a saját kis gyerektársadalmukban a saját kis gyerekproblémáikat... az egykéknél ezért is sokkal problémásabb pl. az ovodába szoktatás... természetesen közbe kell lépni, ha komolyabbra fordul a dolog, meg arra is árgus szemekkel kell fgyelni, nehogy a testvérek közül az egyik is egyeduralomra és terrorra törjön, de nem kell állandóan sírós szemmel járkálni a veszekedő gyerekek között olyan jelszóval, hogy "mit vártok el másoktól, ha még ti testvérek se értitek meg egymást..."
Persze most még nem erről van szó. Szvsz. a legfontosabb, hogy TI ne csináljatok ebből problémát. Testvér születik? Igen. Természetes dolog ez? Igen. Hát akkor?
(Bocs, de szvsz. tök mindegy, hogy a nagyobbik gyerek bemegy-e minden nap a kórházba... lehet vele mindennap telefonon is beszélni... és mi van azokkal a testvérekkel, akiknél az egyik hosszú hónapokra kórházba kerül, és az anyuka KÉNYTELEN vele menni, mert különben kisebb esély lenne a gyógyulásra??? Muszáj mindenből ekkora problémát csinálni?)
Perpillanat még nem tartok a testvérféltékenységnél, főleg mert tudom, hogy előbb-utóbb úgyis beüt, én is húg volnék. :) Inkább az anyu eltűnik, majd hirtelen új családtaggal bukkan fel szituáció izgatott. Örülök, hogy eddig legtöbben azt ajánlották, hogy jöjjön be a gyerek mindennap a kórházba (önző okokból is: én sem birnám ki nélküle... :) ), pluszban az egyöntetű álláspont is nagyban segit.
Szerintem emiatt tényleg ne görcsölj, akkor lesz a gyereknél testvérféltékenység, ha ti magatok is úgy érzitek, hogy erre oka van. Komolyan javaslom a "te vagy az első gyerekünk" szófordulat gyakorlati alkalmazását, ebben benne van az is, hogy utána még többen jöhetnek... (ugyanakkor ezt egyik testvére se tudja utána csinálni...) nem ajánom azt a módszert, hogy mindig mindenből két ugyanolyat vegyetek nekik stb, okosabb, ha minél előbb megtanulja (akár ösztönszinten is), hogy előbb utóbb osztoznia kell, és minden testvére más más lesz mint ő, ugyanakkor ő is egy és megismételhetetlen. Ha a szeretetről kérdez (akármilyen forméban) a nap hasonlatot tudom ajánlani: a Nap nem lesz hidegebb, ha több emberre süt, pontosan ilyen a szülői szeretet is.
Az én lányaim között 13 hónap van, spec. a testvérféltékenység miatt ez ideálisnak bizonyult, mert egy 13 hónapos még nnem filozofál ilyesmiken - hogy egészségügyileg, mind rám mind a második gyerekre nézve kifejezetten hátrányos volt az más káposzta, ebből a szempontból senkinek sem ajánlom - mindenesetre valami módon azt kell neki megmagyarázni, hogy őt semmi más testvér nem pótolhatja - de a testvérét se (persze a mondast másik felét majd csak később érti meg).
Nem tudom elég érthető voltam-e, mazsolázd ki ami neked lejön belőle... :-)
mormika
felnőtt embernél igenis meg tudja változtatni a gyógyszer a vizelet szagát (néha még a színét is, apám egyszer olyan gyógyszert szedett, hogy kéket pisilt tőle, első alkalommal majdnem infartust kapott...) szóval igenis megváltoztathatja! Nekem pl. senki - egyetlen orvos sem - hitte el, hogy a babám minden oltás után 48 órán belül asztmás rohamot kap, aztán mikor ügyeletbe kihívtuk őket, csak hümmögtek... én azt mondom, ha a babának más baja nincsen ne is foglalkozzon vele.