Szevasz. Nem tuxom, hogy milyen szőlőket vettél de erős növekedésűeket, és nagy rezisztenciával rendelkezőket (gondolom)
Lugasnak szánva, előte gondold át hogy hova ülteted azêrt hogy a későbbiekben ne legyenek útba.
Véleményem, bár sokaknak eltêr az ültertéssel kapcsolatban:
Legalább 60x60x60 gödör. Az aljára én mindíg zsákos marha trágyát szoktam tennyi 10 cm. biztos., erre kb 5 cm földet. ( amikor kiásod, a ferlső ásónyom földet külön , többit külön tedd) a felső rêtergből. Bele teteszed az oltványt, a gyökerét (előtte jó egy marêknyi hosszra vissza vágod, vannak akik csak pár cm. vágnak le belőle, legalább este vízbe állitod hogy szívja meg magát, ki tudja mikor vettêk kia földből. Ha kontênerres akkor ez nem kell.) gyökerét eligazgatod (szétteríted) kezded betemetni a felsőrétegű földdel. Jó 15 cm után kézzel jól megnyomkodod/ tömörited.. Arra figyelj, hogy az oltvány, ( a gyökérrel ellentétes vége) be van színes parafinozva ( általában a a piros az az kék szőlő, zöld a fehér szőlő) legalább 5 cm kint legyen a gödör teteje fölött. Én ilyenkor 10 -15 L vizet szoktam önteni, hogy jól beiszapolódjon, így kiszorítva levegőt a gyökerek közül. Amikor beitta jöhet a maradék föld. Karót vagy, pálcát tenyomsz mellé. Én pet palackot szoktam az alját-tetejét levágni, és ráhúzni (védelem)
Az első nehéz, a többi szórakoztató. Ne add fel örülj az egészségnek!!!!!!!!!
Köszönöm, de valami egyszerűbbre gondoltam... Azaz pár napon belül várhatóan érkezik kb 10 szőlő és gondoltam rákeresek már, hogy miképpen is ültessem el... milyen mélyre, mely részei lógjanak ki a taljból, stb... :-)
Ez így van, egy kiegészítéssel: mennyiségi korlátozás is van, úgy tudom 60 liter az előállítható pincénként. AZ Uhudler névre már hallottam magyarázatot, de inkább nem teszem közzé, hátha csak valami rosszindulatú kitaláció.
Szőlőtermesztés témája az agrár oktatásban 3éves téma, több tantárgyon keresztül. Ez egy szakma. Ha egy kőműves szarul dolgozik, összedől a ház és meghalsz. Kicsit sarkosan nézve, a szarul kertészkedés eredménye vagy megmérgezed magad/vásárlóidat, vagy nem termelsz megfelelő mennyiséget és éhenhalsz.
Tisztán egyik évben csináltam tisztán fehér delewárból bort... kiöntöttem. Nagyon sok jóféle fajta között elmegy. Bár meggyőződésem, amiből tisztán ihatatlan a bor, azt kár a többi nemeshez keverni.
Van még néhány ilyen direktermő (Otellóból tisztán iható) ilyen egy fehér belű nagyobb szemű fekete szőlő (nevére nem jöttem rá, amugy ehető) tavaj kaptam 50 literre való szőlőt,nem lehetett meginni borát. A szomszédnak is van ilyen szőlője, neki adtam kifőzeti pálinkának.
Azt is mondják, hogy minden szőlőből lehet bort "csinálni" csak érteni kell hozzá.
Menj át ausztriába, és vegyêl Uhudler bort.
Mindenki tudja, hogy olyan szőlő nem létezik aminek a neve Uhudler.
Ez eggy kitalált nêv ami valójában a direkttermőkből kêszülteket takarja. Magyarországon az eu. csatlakozás tárgyalásai hatására kivágatták, ill nem engedik az eladásra bortt csinálni belőle.
Ausztriába a "Zöld Párt" kiharcolta, hogy mivel falusi tájba illő un. magyarul "hungarikum" nêmeteül nem tudom hogy micsoda, de belement az unió, hoigy észak Steyermark, Burgenlanban Jennesdorf járás, Güssing járás, és Oberwart járás Oberwart határáig engedik termelni, és palackozni a direkttermőkből készült bort. Megkötés: amiben noah, ill izabella van azt csak úgy árusíthatják hogy " Obst wein aus Österreich" felirat. Amiben nincs azt " Wein aus Österreich" feliratttal.
Csak kimondottan 0,75 l palack (pontos nevét nem tudom) egy fêle kapsli (amivel lezárják) ês egyféle cimke, amin az eltêrés csak a termelő neve lehet. Ezt így levêdtêk. Csak ilyenben szabad árusítani.
Milyen bor?
Nem vörös, nem rozé hanem piros bor. Nincs êrlelve mint a pl. kêkfranko stb. A most szüretelt jövő ilyenkorra kifogy a készlet.
Szerintem asztali bor minőség. De még Bécsből, Tirolból is eljőnnek érte. Jellegzetes illatos "szaga" van (izabella) emlékeztet.
Szüret környêkên lehet venni un. "Sturm" nevezetűt belőle (must, ami már 5-6 napos kissé megindul. Nálunk mondják murcinak is.)
Mi az ára?
Tavasszal láttam egy osztrák Penny űjságot amiben a reklám "SoFort : 6,99-€
Karácsonyra már palackozzák, készítenek belőle " frizzante" ez is kinézetre mind egyforma.
Mi a vêlemênyem róla?
Iható szódával. De asztali bor minőség.
Az ára nem magyarországi. Kint átlagos.
Mivel nem permetezik un. "Bio" ezêrt vannak megőrülve êrte
Ki találta ki ezt a mérgező bort? Nem kellene minden hülyeséget bevenni...Valakit zavar,hogy permetezés nélkül is lehet bort készíteni? Az egészséges gyümölcs hirtelen átalakul méreggé ugye?
Tisztet topiktagok! Kérdezném, hogy frissen vásárolt oltványnál ha a legalsó szárcsomóból ered a sok gyökér, és a fölötte lévőből csak egy-két vékony, akkor a fölső gyökereket le kell-e szedni elültetés előtt?