A Harcos (? netán?) (nem az indiai verzió, aki nem tudná, hanem koreai)
Végülis mindegy, lényeg, hogy frankó volt. :) Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ezt 1 millió dollárból készítették. A Hídember (10/9, de csak a rokonom miatti elfogultság miatt :D ) több mint kétszer ekkora költségvetésből negyed ilyen jó sem volt... (negyed? piha! század! :D ) A jelmezek simán oscar díj nyertes színvonal fölött, az operatőri munka pedig pláne. (na jó, azért a Gyűrűk ura mindkét szempontból jobb, de az átlaggyőztesek sehol nincsenek ehhez képest) Nem is értem, miért nem jelölték, ha a Tigris és sárkány belefért... :/ Naszóval a hercegnő... Ahhhh! Csak ennyit mondanék... :) Beragyogja az egész filmet és minimum egy ponttal kevesebbet adnék a filmre, ha ő nem lenne. Ha esetleg ő olvasná ezt a hozzászólást, akkor a telefonszámom és a címem:... :))) Egyedül a vége felé látszott a kis költségvetés, mert a csatajelenet jobb is lehetett volna drága díszletek között, mint ebben a lepukkant várban. Ja és kissé túlhúzták szerintem. Nyugodtan belefért volna minden akkor is, ha 20 perccel rövidebb. Nade nem baj, így is
10/10 (De csakis a hercegnő miatt. Nélküle 10/8,5)
Dog Soldiers:
A kis költségvetés ellenére (vagy éppen azért) egész jó film volt, de engem egy kicsit sem ijesztett meg. A Kör után alig tudtam aludni, de ezek a farkasemberek rám nem hatottak ennyire. Talán ha itthon néztem volna egyedül és nem így... De hát a Kört sem egyedül néztem, szóval nem hinném... A farkasemberek amúgy nem valami élethűek és akkor még finom voltam, de a színészek, a film hangulata és a farkasembereken kívül úgy minden frankón rendben volt.
10/7
Perfect Blue:
Állat volt ez a rajzfilm! Brutálisabbra számítottam a korábbi hozzászólások alapján, de azért így is nagyon erőszakos volt... Az "állatot" az elején mindenesetre nem erre értettem, hanem arra, hogy nagyon jó volt. A történet tetszett, bár lehetett volna jobb a végén a poén. Maga a megjelenés összességében tetszett. Bejött a főszereplők és a hátterek nagyrészének a megjelenítése is, de túl sok volt az állókép, amiket gondolom a munkaidőspórolás miatt csinálnak és helyenként sok volt a vágás és azt sem tudtam, hol a fejem... ezenkívül voltak kritikán aluli, hihetetlenül gagyi részek is sajna. A koncerten a közönség... pfff... Nem is tudom, hogy mertek ilyen munkát kiadni a kezük közül. :/ Vagy ez direkt olyan? Az arcnélküli közönségre gondolok. Tényleg nem egy Chihiro az a jelenet. :) De összességében a film nagyon jó volt. 10/9-en gondolkodtam, mert mostanában sok filmre adtam 10/10-et, de nem volt szívem pont ezzel a filmmel megtenni. :D Annyira aranyos a főszereplő csaj és az egész film hangulata megfogott, szóval bocs, de
jóvanna! erre aludnom kéne egyet. most csak egyetlen gusztustalan filmes élmény jut eszembe. ez egy home video, mondhatni snuff film a győri SZIF fősulis napjairól. az egyik jelenet középpontjában egy feladvány állt: vegyük el pistike étvágyát mindenféle förtelmek prezentálásával, illetve undorító cselekedetek végrehajtásával. hű, a győri fősulisok fantáziája határtalan.
képzeld! a teljes CB széria mellett más klassz rajzfilmekre is sikerült rátennem a kezem: vampire hunter d, ninja scroll, akira, millenium. tudom, tudom, ezeket már mindenki látta, no de dvd-n??? :]
amúgy ha szeretnél látni vmi extravaganzát, akkor keress olyat, hogy FLCL! ott rúgja fel a hagyományos mangák/animék szabályait, ahol csak lehet.
Apropó, szervezkedés: újabb zseniális ötletem támadt. Hívjuk meg Takashi Miikét! Most olvastam, hogy egy kanadai fesztre elment, akkor nehogy már hozzánk ne.
:DD
Most úgy érzem magam, mint egy 6 éves, aki megkérdezi a proftól, hogy mennyi 2*2, erre azt a választ kapja, hogy attól függ, melyik számrendszerben...
Bármilyen listát, drága. Mondjuk olyasmiket, mint a Videodrome, amiket szeretünk, de azért egy kicsit hányunk is tőle.
no majd ha kijutsz végre japánba... ha jól emlékszem, valamelyik topikban kitöltettek velem egy kérdőívet, aminek kb. az volt a lényege, hogy van-e igény mangára kis hazánkban. hát hogyne!
[vmi szervezkedés már folyamatban van. apropó szervezkedés... tetszik sejteni, mire gondolok???]
készítenék... de előtte add meg a kritériumokat, milyen szemszögből legyen gusztustalan. igaz exploit gore akármi legyen vagy pedig hányingerkeltően közhelyes, giccses, low key, stb?
aham, láttam. írtam is róla valamikor valahová... mindjárt megkeresem.
"uzumaki - örvény [JPN, 2ooo, higucsinszki]. szürreális világba csöppen az, aki kielégítően vastag gyomorfallal bírván uzumaki-nézésre válallkozik. alice örvényországban, akár ez is lehetne a film címe, a főszereplő miniszoknyás szüzike még emlékeztet is a mesehősre, elég erőteljes hát a kontraszt közte és az összes többi szereplő között, akiknél valami nagyon nincs rendjén, annyi szent. a japán wierdsville lakóit 45-ből visszamaradt légiós sziréna tudatja a munkanap végéről, de ami még furább, az a felettébb magas érdeklődés a spirálok, csigák, örvények és más hipnotikusan körkörös dolgok iránt. ahogy a csigaláz egyre jobban elfajul, a település lakói szép sorjában becsavarodnak - a szó szoros értelmében. kafka találkozik a cronenbergi rögeszmével, a film egészét átitató zöldes színek, valamint a nyálkás és folytonos nedvesség kellemetlen érzete nemakarom kirándulásra inivtált egy olyan világba, ami ott van a lábunk alatt, de nem szívesen ismerkednénk meg vele közelebbről. ebben a filmben ez a világ rendesen kitágul: digitális és hagyományos effektek révén ölt testet, számos jelenet egyenesen gyomorforgató, summa summarum, beteg film az uzumaki, aminek alapjául egy hasonlóan súlyos manga szolgált."
junji itóról én nem sokat tudok, animékhez, mangákhoz nem értek. most csalódtál?
azt én csak néhány percig bírtam. alapjáraton nem kedvelem a hentait, de ha mindenféle rondaságok közösülnek kéjtől/fájdalomtól nyögdécselő lánykákkal, az már túlontúl is betesz nekem.
a KMK-t pedig nem kéne túlmisztifikálni, midnent azért mi sem tudunk. a napokban láttam az új pixar [the incredibles] tízerjét, nagyon aranyos volt, elvileg jövőre már moziba is kerül, én meg most hallottam róla először.
Kölcsönkérted?
Arra már rájöttem, hogy a KMK olyan, mint egy sok lábon járó kortárs filmlexikon. Semmi újat nem tudok nektek mondani.
Illetve talán az Urotsukidoji-t (Legend of the Overfiend/Legend of the Secret Womb), amit most nézek, csak még nem tudom, hogy bírni fogom-e. Démonok vannak benne, és tiszta hentai az egész. Egy-egy nemi erőszak jelenetnél szinte oda se merek nézni.
DK-ban a filmgyártás is olcsó, nem csak a műszaki cikk. rengeteg anime-hoz dolgoznak be DK iparosok, mert jóval olcsóbban meg tudják csinálni. gondolom, többen is láttuk a wonderful days című DK rajzfilm trailerét, ami gyönyörűszépen vegyíti a hagyományos és a CG animációt. egy ilyen produkció máshol 1ooo millió dollárba kerülne minimum [lásd titan ae, final fantasy vagy bármelyik pixar], e filmnek a költségvetése pedig potom 15 millió dollár...
Kosztümös dél-koreai történelmi film? A kritikák szerint kenterbe veri a Rettenthetetlent és a Gladiátort? Hm. Ezt látni kell. A kritikák java igaz. Sung-su Kim rendező és csapata 1(?!?) millió dollárból egy olyan gyönyörű és látványos filmet hozott létre, amely párját ritkítja. Übereli-e a Gladiátort? Szerintem nem, kb egyszinten mozognak.
A hangsúly inkább azon van, hogy Dél-Korea képes volt kiállítani egy ilyen filmet, ennyi pénzből, amely bőven társa lehet az amerikai szuperprukcióknak.
10/8
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Dog Soldiers - 2002 - UK
Farkasember.. brrr.. előkelő helyet foglal el a "nem akarok vele találkozni" listámon :) Sajnos nagyon kevés a jó farkasemberes horror. Ezért ért kellemes meglepetés a film megtekinteése után. A film nem egy szokásos horror, inkább az akció felé hajlik el, abban viszont nincs hiány. Pörgő jelenetek, sok, nagy farkasember és véres halálestek jellemzik az alkotást.
10/9
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Perfect Blue - 1997 - Japán
Anime thriller. Egy kis Lynch-es beütéssel. No nem sokkal, annyival, hogy azért a sztori simán összerakható legyen. Érdekes próbálkozás, hogy egy thriller-t megrajzoltak. A gyilkosságok véresek, de a feszültség érzése szertintem nem jön át annyira mint egy hagyományos film esetében.
honogurai mizu no soko kara - dark water [J, 2oo2, nakata hideo]
az ember, aki elküldte névadómat e világra, hogy megritkítsa a nyájat, mely elkanászodott, most ismét eljött. jamamura szadakó ideje lejárt, nemzetköziesedett, fehér kosztümét kikezdték, haját megfésülték, pedikürjét rendberakták, a videó kora úgy is lejárt már. nakata hideo a ringu után újabb szuzuki kódzsi írta urbánus históriát szabadít a félelemre éhes népre, amely a ringuénál egy picivel visszafogottabb, azonban nem kevésbé modern: videókazi helyett csőtöréssel támad!
tegye fel a kezét, akinek nem ismerős a szitu: félresikerült házasságából alig-alig menekülni tudó agilis, ámde felettébb szerény asszony egyedül neveli óvodás korú gyermekét, hétköznapi gondokkal küzködik, mikor egyszer csak természetfeletti eseménnyel találja szemben magát. jelen esetben egy szépnek egyáltalán nem nevezhető lakótelepi tömb sokadik emeletén, ahová a csonka család épp hogy beköltözött. a film magnus opusa a plafonból csepegő víz, s a játékidő is oly szépen terpeszkedik, mint a beázás a odafent. hideo most is az altatásra épít, hogy aztán az utolsó harmadban a frászt hozza a gyanútlan nézőre.
ha nakata új filmje megelőzte volna a ringut, bizonyára hatalmasat csattant volna, így azonban képtelenség elkerülni a szembeötlő hasonlóságot és jelen esetben a befejezés is meglehetősen kiábrándító. leírni azonban nem szabad a dark watert: japán közönségét ugyan rendesen megosztotta, de tartogat néhány olyan borzongós jelenetet, amit látva a tapasztalt horrorfaló is saját nyelvébe harap.
a hétvégi KM-re kitettük a "MEGTELT" táblát. további jelentkezést már nem áll módunkban elfogadni. [esetleg ha vkinek van némi szülészorvosi jártassága, az még jöhet. :]