Amugy én is nagy Agatha Christie rajongó vagyok.........
ezt találtam. Kemény :))))
Poirot visszatér 2001/02/19 Modernizálják a híres detektívet. <!-- opcionális kép beszúrás
-->Modernizálják a híres detektívet.
Ismét szövevényes bűnügyeket fog bogozni Hercule Poirot, Agatha Christie egyik legmaradandóbb figurája. A nehéz természetű belga detektív modernizált alakban tér vissza, azaz laptoppal és műholdas ketyerékkel megerősítve leplezi le a gonoszokat.
A főszerepet a brit Alfred Molina fogja alakítani, akinek alaposan össze kell szednie magát, hiszen előtte olyan nagyságok játszották a sajátos akcentusú magánszimatot, mint Albert Finney és Peter Ustinov
Hogy mondjak egy jó magyar fordítást is: Gyilkosság a csendes házban (remélem, nem elhamarkodott dicséret, ugyanis még éppen csak belekukkantottam az első oldalakba, de azok nagyon ígéretesek).
Pedig ez 1996-os, tehát már rendszerváltás utáni fordítás, ha jól tudom. Persze nem hungás, hanem könyvklubos...
Szia, mmasa, azt írtad jó tapasztalataid vannak a www.swsbooks.hu -val kapcsolatban, úgyhogy én is rendeltem pár dolgot. Remélem bejön, mert tényleg klassz dolgokat lehet - elvileg - kapni.
Csatlakoznék a magyar fordítások szapulóihoz. Néhány AC könyv fordítása annyira igénytelen, hogy az már sírnivaló. Szerintem nem kell ismerni az angol eredetit annak megállapításához, hogy jópár AC fordítás fércmunka. Magyartalan, többször találtam olyan részeket, ahol maga a mondat értelmetlen. Arról nem is beszélve, hogy a fordító arra nem emlékszik, hogy mit írt az előző oldalon.
Azok az AC művek, amelyeket jópár évvel (akár évtizeddel) ezelőtt ültettek át magyarra, szerintem sokkal igényesebbek.
Az első: A már régebben is említett internetes könyvesbolttal kapcsolatban(http://www.swsbooks.hu/ ). Szóval megérkezett a rendelésem, és tényleg szép új könyveket kaptam, és mivel érte lehet menni, ezért még postaköltség sincs. Itt úgy tudom csak idegennyelvű könyvek vannak. Érdemes szétnézni, mert angol, spanyol, stb. nyelvű AC könyvek mellett AC-ről szóló könyvek is vannak itt. Így Charles Osborne könyve, és Anne Hart Miss Marple élete c. könyve is megtalálható. Csak azért írom, mert itt nem olyan drága az angol könyv mint könyvesboltokban.
A másik: Tegnap sikerült még nem eladott 3 vak egér példányokra lelnem az Európa Kiadó (www.europakiado.hu ) könyvesboltjában. Így állítólag még van pár 2 üzletükben (1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35., 1082 Budapest, József krt. 18.).
Teljesen egyetértek!!!!
Szerintem is rettenetesek a filmek. Alig emlékeztetnek a könyvekre. Kb. annyi közük van a könyvhöz, mintha Shakespeare műveit kiadnák képregény formájában.
Asszem a Lord Edgrawe lesz szombaton. Nálunk otthon nagy kultusza van ezeknek a filmeknek. Mindig felveszem őket, majd vas. együtt nézzük meg őket a barátommal, mert szombaton melózik. Persze én megnézem szombaton is. :) Ha jó, ha nem jó.
Először is eszembe jutott, hogy Mallowan szerint a Láthatatlan kéz(The moving finger) nagy közel állt AC-hoz.
Poe. Mint említettem, az egyik kedvenc íróm a sok közül. Akit elsősorban a krimi érdekel, az a Morgue utcai kettős gyilkosság mellett olvassa el a Marie Roget eltűnését, vagy Az ellopott levelet, mert ezek szervesen összetartoznak. Aki viszont inkább valami sötét, borzongató, vagy épp misztikus írást akar olvasni, annak javaslom az alábbi novellákat:
Az áruló szív, Fekete macska, Az ovális arckép, Egy hordó amontilladó, A kút és az inga, A Maelström poklában, továbbá a Holló című vers, és az Arthur Gordon Pym a tengerész című regény.
Én kb. egy időben (kamaszkor) ismerkedtem meg mindhárom szerzővel: Doyle, AC és Poe. Mindhármat nagyon szeretem a mai napig,de azt hiszem, h Holmes történetei sokkal inkább meseszerűek, mint pl. AC-é. Inkább azt írom, h jobban elrugaszkodnak a valóságtól, és sokszor misztikusak. AC-nek is vannak misztikus témái, de vhogy mindig kiderül, h a megoldás nagyonis reális és józan ésszel megmagyarázható.
Poe-tól a kedvencem a Malström poklában, A fekete macska, Az aranybogár, A kút és az inga. És -bár nem detektívtörténet- nagyon jó az Arthur Gordon Pym c. regénye is.
Köszönöm a véleményeket Doyle-lal kapcsolatban! Nos, bár nem az összes, nekem is tetszett Sherlock Holmes. Karácsonyra megkaptam az "összes"-t, ami egy elég jó válogatás. Időrendben van például, így elég következetesek Dr Watson magánéletének történései. Szerintem azért egy AC rajongónak illik ismerni, legalább egy-két művét. Végülis AC Doylera válaszolva alkotta meg a nem "nyomozó", hanem "gondolkodó" detektívjeit.. (Nekem főleg a SH emlékirataiból az utolsó és a nagyobb regények tetszettek) A. E. Poet még nem olvastam, de pont most terveztem, hisz SH előzménye pedig ő volt. Én is csak azt hallottam a Morgue utcai kettős gyilkosságról, hogy nagyon jó.
Az AC sorozat újranyomásával kapcsolatban azonban én is pont egy minap beszélgettem egy ismerősömmel, és ugyanarra a következtetésre jutottam, mint cserhad. Ha az Európa Kiadó olyan köteteket adna ki, amiket csak régen adtak ki, vagy még soha Magyarországon, akkor lehet, hogy megint meglepően gyorsan elfogynának a példányok a könyvesboltokból, mint a 3 vak egér esetében is..
Miss Marple is elmondja, hogy fiatal korában valami nemkívánatos fiatalemberrel volt bizonyos kalandja, de akkor még a szülők tudtak vigyázni a lányaikra, és hamar véget vetettek az ügynek.
Vitatkoznék azzal, hogy az Ackroyd volt AC kedvence, mert máshol a Ferde házról mondják ugyanezt, illetve második férje is egészen mást mond. Egyébként szerintem (ahogy mi sem), ő sem tudta eldönteni, hogy melyik is a kedvence. Egy írónak a legtöbb mű közel áll a szívéhez, igaz AC több könyről is mondta, hogy enm szereti. Pl. A titokzatos kék vonatra.
Egyébként furcsa, hogy míg Poirot nőügyeire azért vannak utalások, Miss Marple fiatal korára szinte alig. Pl. a Tükrökkel csinálják-ban. Igaz, nem is illett volna hozzá, csak csorbította volna a róla kialakult képet.