Műemléki világnap lesz hétvégén. Szerintem sok olyan helyszín látogatható, ahová máskor nem lehet bejutni. A helyszinek listája. vagy így: http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/muemleki_vilagnap
Helló Szakik,
erről mi a véleményetek?
Samyang 8 mm F3.5 Aspherical IF MC
* gyújtótávolság: 8 mm,
* átlós látószög: 180 fok,
* közelpont: 0.3 m,
* rekeszlamellák száma: 6,
* autofókusz: nincs, csak kézi élességállítás,
* felépítés: 10 lencsetag, 7 csoportban, ebből egy aszférikus kialakítású,
* szűrőmenet: nincs,
* bajonettcsatlakozás: Canon, Nikon, Sony, Pentax,
* méretek: 75 x 74.8 mm
Gratulálok, nekem nagyon tetszik! Reménykedek, hogy egyszer majd talán én is össze tudok majd ilyet hozni... Egyébként ilyen képek készítéséhez milyen techinkai háttér kell? Halszem, állvány panoráma fejjel elegendő indulásnak?
Nemrég szerettem bele a panorámázásba és jó hogy van ilyen fórum mert sok okosságot lehet itt olvasni. Pár gyenge próbálkozás után - és v_sanya értékes segítségével - kezdenek összeállni a képeim. Persze nehéz érdekeset mutatni Sanyi remek templomai után de egy kis oltárt én is mutatnék.
Koszi a tippeket, pano fej hiányában itthon csinaltam egy ingat amit az objektív nodal pontjatol logattam le (legalabbis probaltam belőni) es a parkettan egy pont körül körbefotóztam a szobát egy állvány segítségével és Nikkor 18-105-ös obival 18mm-es állásban. Szoba révén a témák távolsága nagyon közeli volt kb 3m körüli. A pano képet 6db álló képpel raktam végül össze és a PTGui Smartblend progi automatikusan betudta fűzni. A kép kicsit kevesebb mint 180 fokot ölel fel. Első probaként elég jól sikerült nem látok szétcsúszást, viszont mind a három falnál a témák nagyon homorítanak kifele. Ezeket a homorításokat kilehet valahogy egyenlíteni?
Eddig én is csak FPP-t használtam, most ismerkedek csak a Krpano -val és nagyon tetszik. Nagyon profi cucc, a kódolása jóval összetettebb de érthetőbb is (egy idő után) Nagyon elemzést még nem tudok írni, még nagyon sokat kell tanulnom hozzá, hogy tényleg átlássam.
Gellérthegy: 200mm, és már nem tudom hogy hány kép.
A hivatalos oldalon a dokumentációknál kell kutakodnod, nem mondom hogy könnyen megy, de nincs más módja. A tools-k nál lehet természetesen változtatni a paramétereken, (ahogy te is írtad), de ezek épp azért készültek, hogy ne kelljen ismerni a mélyebb dolgokat ahhoz hogy a 'user' össze tudja rakni a panoit. Javaslom ezt is megnézni: http://krpano.com/forum/wbb/index.php?page=Thread&postID=322 Ezen kivül pl. én nagyon sokat abból szedtem össze, hogy mások által készített panorámáknak megnéztem az xml-jét.
Sanya, látom a krpano tools cuccait nagyon vágod :))) Nekem is meg vannak ezek, csak nem tudom használni :))
Nézegettem a krpano oldalán hogy ott valami log file-t kell átírni, vagy beleírni, de nagyon nem látom át, ezért nem is erőlködtem. Pedig elég sok mindent tudnak.
Esetleg ha neked van hozzá valami útmutatód, szívesen venném.