Én már sok topikon kinyilatkoztattam, hogy a Japán szamócamálna egyszerűen egy rendkívül invazív gyomnövény. Vízízű, semmit nem érő termésekkel, amikből egyébként is keveset nevel ki a növény.
Aki ezért pénzt kér, az meg egyszerűen csaló.
Türelmetlen voltál, pedig mondtam, hogy az utolsó cserepes sarjakat esetleg odaadom, csak nem akkor, mikor beszéltünk róla, így LC-től kaptál.
Amit tettél, hogy átküldted a szomszédba, azt nem szeretném véleményezni.
Szerintem vissza fog nyalni az a fagyi...
Nekem tavasztól mostanáig rendszeres sarjeltávolítással, több glialkázással sem sikerült még tőle megszabadulnom, de legalább láthatóan fogy az ereje. Valószínű, hogy jövőre el fog tűnni.
a nejem átböngészte a sorokat, még egy tálra valót összeszedett...ha ilyen idő marad, még pár szem beérik...rengeteg az utánpótlás, de azoknak már annyi lesz...
Én most így a télbe fordulva levontam a tanulságokat a hiper-szuper folytontermő málnákkal kapcsolatban.
Idénre indult be az ágyás, szinte robbanásszerűen. Több kiló termés volt összesen, de azt hiszem vissza fogom fejleszteni ezt (is, mint a szamócamálnát).
Pont mikor a legtöbb hazai gyümölcs érik, és itt van a finom őszibaracktól kezdve a szőlőn át a almákig-körtékig szinte minden, van ez a szemre mutatós, de a málnára csak hasonlító ízű túltenyésztett növény.
Azt hiszem nekem nem éri meg a vele való bíbelődés és ezek után csak a helyet foglalja.
Marad a tavaszi egyszertermő zamatos fajta, ez meg ki lesz selejtezve.
Nem egyről beszéltünk. Én a tüskétlenről, te a tüskésről. Nekem mindkettő van, a tüskés finomabb és nagyobb a termése is. Bár én nem sokra értékelem. Idén telepítettem át a hátsó kerítés mellé. Szépen vezetem a tetején, jobb mint a szöges drót. A leérett elszáradt vesszőket is fent fogom hagyni.
Más fajta lehet, annál rosszabb helye biztosan nincs, mint a miénknek. Sittes homok, a már feljavított termőréteg odébb lett hordva, most pakolom rá újra a füvet. Idén még kicsi volt, keveset termett, de az a kevés szép nagyszemű volt és jóízű. Nem túl aromás, de édes.
Akkor lehet ennek több fajtája. Az enyém akkora termésű mint a málna, csak hosszúkás, a közepében benne marad a szára vagy nem tudom minek nevezik. Az íze savanyúbb mint a málnáé. de az is lehet, hogy nálunk nem szeret lenni.
Nekünk van egy szedermálnánk. Kevésbé aromás, mint a málna vagy a szeder, de hatalmas szemek vannak rajta. Fő előnye, hogy nagyon korán érik, nem savas és kiadós. Úgy emlékszem, megelőzte a málnát, de ebben már nem vagyok biztos. Mindenesetre mi nem bántuk meg, hogy azt is ültettünk.
Sajnálom hogy megjártad vele, az viszont a magam részéről tetszik, hogy egy kapavágással nem lehet likvidálni. Remélem az árnyékos helyen is megél. Nem baj ha nem terem. :)
Köszönöm kedvességed, de szaporodik már nálam is. :)
Viszont a neked ígért kicsi szedermálnám kiszáradt, így azt küldhetem, amit 3-4 éve vettem. Csak megvárjuk míg lehullnak a levelek. Hát ez sem olyan teljesen mint a fotókon bemutatják. Nekem is egy csalódás, mint neked a szamócamálna. De ha úgy gondolod, elküldöm.
Jut eszembe... a fekete ribizli már a kétéves vesszőin is hozza a terméseket.
Annál szinte csak egy év maradna ki.
Így is kell majd metszeni!!! 2-3 éves korig meghagyni a termővesszőket. A pirosnál ez 4-5-6 év. A fehéret nem ismerem, de ha jól emlékszem, az a piros változata, tehát az is lassabb fejlődésű.
Anyagilag? Vagy a befektetett munka miatt? Vagy a kockázat miatt, hogy lesz-e belőle valamikorra normális bokor?
Ha szereted a kihívásokat belevágsz.
Ha nem viseli meg a gyökerüket az átültetés, akkor jövő tavasszal elkezdenek őrült mód hajtani, 15-20 hajtást. Az sok. Nem lehet ennyit meghagyni egy évfolyamból, de rögtön kimetszeni sem lehet több, mint a felét. Meghagysz 8-10-et. Következő évben még ennyi jön tőről, de akkor már van 8-10 egyéves. Megint lekorlátozod. Ha nem teszed iszonyú sűrű marad, és jönnek a betegségek, vagy csak egyszerűen nem terem annyit, mint lehetne..
Szóval ebbe a projektbe bele kell fektetni pár évet.
De abba is, ha beszereznéd ezeket a fajtákat a kertészetbe és kinevelnéd a szabályos formára.
Csak az mondjuk egyszerűbb, mer nem kell annyit csattogtatni a metszőollót.
Talán egy árnyalattal előbb, de legalábbis több termésed lenne az átültetett tövekről, mert ott lényegesen fejlettebb gyökérzetről indulhat a dolog.
Köszönöm gyors vàlaszod. Sajnos pont nem voltam ott a vágásnál ha tudom hogy a kisöreg mit akar tenni kiástam volna őket. A málna jó lesz, de a ribizlit nagyon sajnálom mert az idén is dugig volt terméssel igaz öreg tövek voltak már. 3 fajta volt piros fehér is fekete. Lehet aokkal nem érné meg foglalkozni?
A málna strapabíró, és tősarjakról is simán megújul.
A ribizlivel más lesz a gond. Nincsenek több éves vesszői, amik "lefoglalják". A tő úgy fog reagálni, hogy fejleszt egy kazalnyi friss, elsőéves, elnyúlt vesszőt. Jó sűrűn.
Nehéz lesz bekorlátozni, hogy abból 3-4 év múlva egy szellős, minden évfolyamból csak 3-4-5 éves vesszőt tartalmazó bokrot neveljen. Érdemes lesz az első években többször is ránézni, és szükség szerint kitörni, eltávolítani a felesleges hajtást.
Üdvözletem. Tanácsot szertnék kérni. A szomszéd telken kivágták az összes màlna és ribizli bokrot. A tövek bent maradtak a föls felett lettek motoros fûrésszel levágva. Kérdésem az lenne ha igényt tartanék ezekre a tövekre, megmenthetőek még? Kihajtanának jővőre? A válaszokat előre is köszönöm.
Bár nálunk nincsenek mega-rigók ;), de amíg volt szamócamálnám, és termett egy szezonban kétszer fél szemet, az semmitmondó vízízű vacak volt.
Cserépben nem akar teremni.
És most lesz kb. 6-7 hónapos a projektem, hogy kiirtsam, de még nem sikerült teljes mértékben. Azóta is elő-előtörnek hajtások. Pedig viszonylag rendszeresen kiszedem, sőt túl vannak már két Glialkán is...