Keresés

Részletes keresés

vlacko Creative Commons License 2016.07.05 0 0 1968

Nekem remekül működik szigetelőszalagos áttekerés nélkül is.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1966)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1967

Köszönöm a tippet mindkettőtöknek, ezt még nem próbáltam.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1966

A folpak fóliát én favorizáltam,ha visszaolvasol,mivel sok orosz oldalon ezt használták.Gondolom azért mivel nagyon költségtakarékos.Most negatív tapasztalatként,a folpak azt a funkcióját elvégzi,hogy a nedvesség kipárolgását akadályozza de viszont a feszítést ami a csap szorításához kell azt nem.Tehát a folpakot utánna át kell tekerni egy fekete szigszalaggal szorosan.

Előzmény: vlacko (1965)
vlacko Creative Commons License 2016.07.04 0 0 1965

Zöldoltással még mindig próbálkozhatsz. Nekem annyira bevált, hogy szőlőt a továbbiakban csak így fogok oltani.

Eleinte ékoltással csináltam, és úgy is nagyon jól eredt, de egy hónapja áttértem a héj alá oltásra, mivel a zöld szőlőhajtás remekül adja a héját.

Két centi széles folpack fóliával kötözöm, remekül ered.

Előzmény: Falusi1 (1964)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.02 0 1 1964

Nagyon köszönöm a biztatást, de többé-kevésbé eddig is az általad leírtak szerint cselekedtem és ennek ellenére nem sikerülnek. Mindenesetre nem adom fel.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1963)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1963

Szerintem ki kell zárni a negatív tapasztalatokat.Mire is gondolok.Az amerikai videókon törzsbe szemeznek a mexikói vendégmunkások.Én prőbáltam a törzs nem adja a hélyát,kizárva.A leg eredményesebb zöldbe fás oltás, az oltó alanyt februárban fagymentes időben kell szedni 2-3 rügyes csapokat dithános vízben áztatás után nejlon zacskóban hűtöben 4 fokon tárolni oltásig.Oltást akkor kell véghezvinni mikor május végén a kihajtott zöld hajtás ugyan olyan vastag mint amijet a hútőben tárolunk ,ekkor egyszerű ék oltás szike éles vágó éllel, kötözés lehetöség szerint szorosan légmentesen.És mint szőlőszem javasolta utána feket szigszalaggal betekerni,így nyerünk a kalluszosodáshoz +5 cesius fokot.Sok sikert a jövő évi oltáshoz.

Előzmény: Falusi1 (1962)
Falusi1 Creative Commons License 2016.07.02 0 0 1962

Ahogy a szőlő oldalon jeleztem, az idén sem történt semmi rendkívüli, oltási kisérleteim az idén sem sikerültek. Egész pontosan egy szemzést kivéve, ami számomra érthetetlen módon, kb. 2 hónap múlva indult meg.

Három tőkén próbálkoztam.

Egy gyakorlatilag éveken át majdnem sehogy sem kötődő fehér szőlő tőkéjén. Itt áprilisban 5 szemzést készítettem, melyek mind meg is indultak és 2-3 kisleveles állapotig eljutottak és itt megálltak. Több mint két hónap után feladtam a reményt és a szemzések is, ugyanis ekkor kezdtek elszáradni. Ekkor ugyanezen tőkén, miután hajtásai erre alkalmasakká váltak, csináltam két héj alá oltást és három zöldbe fásat. Az eredmény tökéletes kudarc, de, mint ahogy már említettem az előbb, azt vettem észre, hogy a több mint két hónappal ezelőtti sikertelen szemzéseim egyikén, valószínűleg az egyik oldal rügy, mozgolódik. Mára két közel egy méteres hajtás és két fürt van rajta. Ha valaki tudja magyarázza el hogyan lehetséges ez.

A másik tőke egy nemest eldobott vadalany. Ezen 3 zöldbe fást csináltam sikertelenül.

A harmadik tőke egy éveken át rosszul termékenyülő Cabernet F. Ezen áprilisban 5 szemzést, később pedig két héj alá oltás és három zöldbe fást készítettem sikertelenül.

És ez évek óta így megy és az a legbosszantóbb, hogy egy lépéssel sem sikerül közelebb kerülnöm a sikertelenség okainak megállapításához.

Kulicz Creative Commons License 2016.07.02 0 1 1961

Nálam is előfordult már. Olyan is, hogy rosszul kötött és csak apró bogyók lettek. Majd jövőre. Nekem még virágban van az összes oltásom, nyilván később oltottam.

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1960)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.07.01 0 0 1960

Zöldbe fás oltásnál gyönyörűen sikeredett hajtásnál,ami még mutatóban fürt kezdeményt is hozott, most azt tapasztaltam ,egyetlen virág sem termékenyült.Ez normális jelenség,vagy csak,nálam.

567 Creative Commons License 2016.06.22 0 0 1959

Köszi.

Előzmény: gyfa50 (1957)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.22 0 0 1958

Megoldható

Előzmény: Sanci07 (1955)
gyfa50 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 1957

Szia

Én azt javasólnám, hogy egyenként állítsd bele egy elvágott az alján meglukasztott PET palackba amelyet beleteszel egy nagyobb edénybe. Azt feltöltöd vízzel, tehát a PET palackba is víz lesz. Majd homokos földet vagy csak homokot szorsz rá a palackba ami leüllepszík a gyökerek köré és majd közben utántöltesz vízet a külső edénybe a párolgás függvényében, persze menetközbe mind alacsonyabb magasságba. Vagyis röviden a telyesen vízes közeget felváltja lassan  homokos földes közeg a gyökerek körül. Majd ősszel levágod a palackot és földestől mehet a helyére.

Előzmény: 567 (1956)
567 Creative Commons License 2016.06.20 0 0 1956

Szervusztok!

Márciusban vödör vízbe állított szőlővesszőimet nem ültettem el. Szépen kihajtottak és gyökeret eresztettek a vödörben.

Kérdésem: Ha most elültetem, lehet még belőle valami, van értelme?

Köszi a válaszokat.

Sanci07 Creative Commons License 2016.06.20 0 0 1955

Gratulálok nagyon ügyes vagy,jövőre oltás időben átugorhatsz egy jó marhapörire és taníthatsz egy kicsit mert azért más látni mint csak olvasni róla! Bár csak nekem is így menne.

Előzmény: Kulicz (1954)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.20 0 1 1954

Jócskán átlépték már a bűvös 10 cm-es határt:

Szőlőszem, köszönet érte!

Remélem, akiknek én küldtem, azok is megeredtek!

Köszönet Sancinak a Dunav-ért(is)

vlacko Creative Commons License 2016.06.14 0 0 1953

Mocorog a rügyecske. Otellón hamburgi muskotály, ott ahol felfutott az erkélyre.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.09 0 0 1952

A siker érdekében ha mézzel kellene kenegetni, és délnek fordulva három varázsszót kellene mormolnom,azt is szívesen megtenném.

Előzmény: pintjano (1951)
pintjano Creative Commons License 2016.06.09 0 0 1951

én minden oltásomat áttekertem fekete,szigetelő szalaggal.

Én egyiket sem tekertem át plusz szigetelőszallggal és csak az nem idult meg nagyon, ami árnyékban van. De a D-i fal tövében hamarabb. A tüző napon akár sokkal több is van, mint ami ideális ,akár 40 fok is...  Szigszallagot a  gyümölcsfák oltásánál is csak tavaj használtam, idén egyáltalán csak nylon csikokat, de azzal alaposan betekerem még a tetejét is (rügy felett is)... üdv PJ

Előzmény: csemegeszőlőfürt (1950)
csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1950

Arra figyelj,hogy fonnyad e a fás ág,ha ezt tapasztalod akkor nincs benne nyomás,tehát valahol elszabadul,tehát nem jól szigetelted a kapcsolatot.Ezért szokták az oltószalag után,lekenni vagy mint,szőlőszem nagyon ötletesen már említette még fekete szigetelő szalaggal újra tekered így még a kalluszosodási hőmérsékletét is felemelheted akár + 5 celziusz fokkal ,mivel tudva levő a leg ideálisabb kalluszosodási hőmérséklet 27,5 celziusz fok.Sok sikert,én minden oltásomat áttekertem fekete,szigetelő szalaggal.

Előzmény: Józsa Imre (1947)
pintjano Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1949

Nincsnek véletlenek... Amit találtam--amit héj alá szemzésnek mondanám--nagyon bejött. Konyebb a kivitelezése, a "T" szemzésnél és vékonyabb alanyba is rakható. Az eredmény elvileg legalább olyan jónak kell lenni, mint a "T" szemzésnek. Zöldoltást nagyon becsomagolom, meglátom az eredményt.

A zöldre fás oltásaim, majdnem mind megindult, a tavaszi --fagy előtt-- fásoltás felcsirkézve, még alig van ami megindult... Ez a tavasz ennek -legalábbis nálam--nem kedvezett...üdv PJ

Előzmény: pintjano (1936)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1948

Ha meleg idő van akkor 2 hét esetleg 3-4, esetleg sose.

Előzmény: Józsa Imre (1947)
Józsa Imre Creative Commons License 2016.06.08 0 0 1947

Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy zöldbe fás oltásnál mennyi idő után indulnak meg a rügyek?Köszönöm bocs de türelmetlen vagyok

Ali-bá Creative Commons License 2016.06.07 0 0 1946

Azt a Muscat-ot - ha Szőlőszem is úgy akarja - néhány év mulva mi is megkóstolhatjuk. :-)

Előzmény: Kulicz (1945)
Kulicz Creative Commons License 2016.06.07 0 0 1945

Nagyon gyorsan nő, az enyémek közül egy sincs még ilyen, pedig én is pünkösd után kezdtem.  A Shine Muscat a you tube alapján szenzációs fajta.

Előzmény: szölőszem (1942)
szölőszem Creative Commons License 2016.06.05 0 0 1944

Az idén mindenképpen meg akarom kóstolni.Nyolc éves tőkébe oltottam hat fajtát.A többiek még kisebbek.Már bent vannak a táblázatba,regisztráltam őket.

A paraffinozást egyszerű gyertyaviasszal csináltam az oltás előtt.

Előzmény: Ali-bá (1943)
Ali-bá Creative Commons License 2016.06.04 0 0 1943

Na, ezt már idén megkóstolod, biztosan beérik. Elég erős a tőke, mindkét fürtöt meghagyod? /Beveszed a táblázatba őket ugye?/

Szépek az oltások! A paraffinozást mikor csinálod?

Előzmény: szölőszem (1942)
szölőszem Creative Commons License 2016.06.04 0 0 1942

Egy  nagyon korai(júli.vége) magnélküli (Yacja /orosz/):

Előzmény: Ali-bá (1924)
szölőszem Creative Commons License 2016.06.04 0 0 1941

Ali-bá! Én Pünkösd után kezdtem el oltani zöldbe fást:(Shine Muscat /japán/)

Előzmény: Ali-bá (1924)
vlacko Creative Commons License 2016.06.02 0 0 1940

A szomszéd saszlája felmászott az erkélyemre. Csináltam belőle Hamburgi muskotályt zöldoltással.

csemegeszőlőfürt Creative Commons License 2016.06.02 0 0 1939

Én egy hete kipróbáltam az újnyi vastag 5 éves 1 méter magas kar végébe hasítékkal 2 szemes zöld oltást mindkét oldalról eget, próba cseresznye.Egy hét után még zöld úgy látom a levél nyak alatt hajt.Hogy összeforr e majd meglátjuk.

Előzmény: csehrigo (1933)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!