Nekem kb, egy fel evig szepen hizott a gomba, novekedett rendesen, aztan egyszer csak fogta magat es darabjaira esett szet. Fogalmam sincs hogy mitol. Ennek ellenere csinalta a kefirt rendesen. Azt mondjatok, hogy nem baj, ha igy szetesik? Kb. ugy nezett ki, mint a kepen, amit Margit betett.
Sziasztok! A segítségetekre lenne szükségem: nem tudjátok, hogy hol lehet valami szakirodalom vagy egyéb infó a kefírgombákról a leíráson kívül? Segítségeteket előre is köszönöm!
Az Internetes források szerint Mohamed próféta a Kaukázusban járva, az Ő híveinek a tejébe pottyantott, kb. 5000 éve. Ha nem ő, akkor Buddha. Ugyanis a másik ág Tibetbe nyúlik vissza. Az időpont viszont stimmel. Maga a "lény" több mikroorganizmus szimbiózisa, tehát nem egy fajta gomba. A világhír az 1900-as évek elején kezdődött, mikor a "lény" eljutott Moszkvába, és elindult az üzemi szintű előállítás kecske-, és tehéntejből.
Hogy Mohamed miért pont ilyet pottyantott, az bízzuk az Ő tudására. A lényeg, hogy működik, és finom. :-)
Én (meg mások is) feltettem egyszer azt a kérdést, hogy magából a kefírből ki lehet-é tenyészteni a gombát...hogy olyan kis diónyi gumiszerű izé legyen. A válasz NEM volt. Node kérem, ötezer éve, mikor véletlenül felfedezték ezt, nem hinném, hogy fölmentek a hegyre gombázni, hogy ilyen diónyi gumiszerű izét keresseneki!!!! Azt magából a kefirből köllött valahogy kivarázsolni! Valhogy biztosan ki lehet, különben, ha készíteni szeretnénk, mindig be kéne oltani másik kefírrel. Tehát fölteszem mégegyszer a kérdést: Hogy lehetne kivarázsóni belűlle a gombát?
Köszönöm szépen a segítségeteket. Csak arra voltam kíváncsi, hogy mennyire 'hermetikusan' kell elzárni a levegőtől és hogy a fémből készült csavarostető nincs e ártalmára, de látom, hogy nincs. Margit, Te vízben tartod? Mert a képen úgy látszik.
A receptek menni fognak, de csak elseje után, mert elfogytak a 'perceim' (az axelero Kombi 100-am, sajna, és addig nem időzhetek...
Mi is csavaros tetejü üvegben tartjuk a kefirt, csak le kell takarni egy konyharuhával, hogy mindig sötétben legyenek, mert fényérzékenyek! A honlapot beindítottam, ahogy jönnek a recik, úgy fogom bövíteni folyamatosan.
Pl csavaros tetejű befőttes üvegben nem lehet tárolni?
Nagyon jól dolgozik azóta már. Feléledt és már két gombám van, (magától vált le egy csomó a dió nagyságúról) s az egyiket odaadtam a gyerekeimnek, elvitték ma.
kaukázusi kefir készitéséhez -1/2 l tej-hez kb egy dió nagyságu gomba mennyiség szükséges, a tejet felkell forralni és hüteni kb 20 fokosra. a gombát cserép vagy üveg edénybe kell tenni rászürni a tejet légmentesen lezárni (nedves celofán,gumi) .kizárt,hogy ne legyen jó a gombád dolgozik.
Szia. Két napig egy kis fiolában. Abban víz volt.Szép fehér és gumiszerű. Már 48 órája van abban a tejben, amibe először tettem megérkezése óta. Még híg és nem kefir, de mintha lenne egy kis erjedt szaga. Szóval tegyem új langyi tejbe?
Az én kefirgombám azt hiszem sokkot kapott. Tegnap délelőtt kaptam postán. 10-kor tettem tejbe, de most 32 óra után sem lett kefírem. Mit tegyek? Tegyem friss tejbe?