Ez most egy jó kis kérdés. Pláne röviden és tömören, amikor mások könyveket írnak ebből.:))
A Waldorfban a képzőművészet a növekvő ember kibontakozását segíti. Nem próbálnak a gyerekre ráerőltetni semmilyen rajzi stílust: megtanítják bánni az anyaggal, a színekkel, megtanul látni. Először nem kontúrosan, keretek közé szorítva, hanem egy-egy színből kiindulva, foltszerűen anyagszerűen. Erre legalkalmasabb a festés.
Szerintem közöttünk nem először lépnek fel a félreértés lehetőségei, vagy tévedek?...
A beszólás tüzetesebb keresgéléssel megtalálható itt a hozzászólások számozásából következtethetően... Az eredménye pedig csak annyi, hogy a Györgyinek szóló válasz már nem ebben a topicban található meg, hanem egy másikban.
Ha valaki szívesen válaszolna nekem, attól most megkérdezném, hogy miért festenek a gyerekek a W-ban? Nem kritikus célzattal kérdezem, hanem mert nem tudom röviden tömören és velősen, tudományos célzattal megfogalmazni.
Ez csak egy föltételezés (hogy velem hasonlóan gondolkodók sokszor hasonlóan is éreznek), amit a magam nevében írtam, és magamból indultam ki, abból a szempontból, hogy néha utólag szégyelli az ember, amikor az indulat vezérli, és jól megmondja a magáét bizonyos embereknek, és ezzel tulajdonképpen lealacsonyodik az ő szintjükre.
na, látom, kezdesz felpörögni. ebéd utáni kávé? :-)
"Szamomra a waldorfban a legfelelmetesebb az, hogy mindenfele tudomanyos modszertani oktatast felredob, es egy okkult vallasra epitkezik azt illetoen, hgoy hogyan kell a gyerekeket tanitani. (ilyent meg a legortodoxabb egyhazak sem tesznek, hanem az iskolaikban mindig a tudomanynak megfelelo oktatas folyik.) Ez rosszabb mint a legsotetebb kozepkor vagy inkvizicio."
ha tudnád, mennyire igazad van! sztem ne állj meg itt!! iganis mondjuk ki, mondjuk ki együtt: a waldorf maga a sátán! megmételyezi a lelkeket. milyen szerencse, hogy a te kislányod már a szabadságot szívja magába abban a csodálatos, kulturált és demokratikus országban, ahova minden épeszű ember vágyhat!
ahol az ész irányít, és nem holmi okkult hiedelmek! ahol lecsapják az életképtelen kis hülyéket, és lebombázzák azokat, akik nem tudják, milyen klassz a demokrácia napsugarában sütkérezni, george w vezetése alatt!
köszönjük, hogy ismét konkrét, saját élménybeől fakadó tapasztalattal felnyitottad szemünket és végre világosságot gyújtottál a sötét elménkben.
mi, az inkvizíció rabjai, tudod, csak tőled remélhetjük a megvilágosodást! kérlek, mesélj még, úgy szeretném, ha még ilyen közvetlen tapasztalatokat osztanál meg, és ilyen szépen bizonyítnád! cáfolhatatlan érveid és sziklaszilárd logikád vasökölként csap le az okkultista szeánszokban gyötrődő sokezer waldorfosra!
Ezt sajnálhatod valóban, nem csak CD-t (meg DVD-t) csinált jót ez a osztály. A darab is jó lett, de ahogy előadták, még jobb. Én azt sajnáltam, hogy idén csak egy előadást tudtam megnézni (általában mindegyiken ott vagyok, ha tehetem, pláne, ha kettős szereposztás van).
Szerintem nyissal egy topikot "Waldorf iskolak - waldorfos szemmel" vagy "waldorfosok egymas kozott", ilyesmi. Ahol egymas kozt beszelgethettek. Hidd el, hogy en tiszteletben tartom a topik temajat, es ha ez olyan topik lesz, ahol a kritika nem megengedett, akkor ehhez tartom magam.
Ha a topiknak a cime az, hogy "Waldorf iskolak", akkor barmilyen velemeny elhangozhat, ami ezzel a temaval kapcsolatos.
Itt sajnos komolyan fölépített romboló munkát végzel, célod, hogy lejárass egy olyan intézményt, amit minimális szinten sem ismersz.
Sajnos, ez a forum velejaroja. Itt barki barmirol irhat barmilyen velemenyt (kiveve ami a torvenyben nem megengedett - rasszizmus ilyesmi). Irhatsz negativ velemenyt Orbanrol, Gyurcsanyrol, a muszlimokrol, a feministakrol, stb. Ajanlom, hogy tanulmanyozd at a Politika es Vallas/Filozofia rovatokat. Es senki sincs letesztelve, hogy milyen tudassal rendelkezik az adott temaban.
Amugy, a celom nem a lejaratas, barmennyire is annak allitod be a velemenyem.
Soha nem volt celom, hogy valakit kitiltsanak, most sem volt az, sin x-szel. Engem mar abszolut nem zavarnak az ilyen jellegu beirasok, tolem nyugodtan maradhatott volna. Annal is inkabb, mert az erdeklodok nagyszeruen meglathatjak, hogy milyen is egy-egy waldorfos igazi oldala. A waldorf nem mindig arrol a mosolyrol es derurol szol, amit a nyilt napokon megmutatnak.
Szamomra a waldorfban a legfelelmetesebb az, hogy mindenfele tudomanyos modszertani oktatast felredob, es egy okkult vallasra epitkezik azt illetoen, hgoy hogyan kell a gyerekeket tanitani. (ilyent meg a legortodoxabb egyhazak sem tesznek, hanem az iskolaikban mindig a tudomanynak megfelelo oktatas folyik.) Ez rosszabb mint a legsotetebb kozepkor vagy inkvizicio.
Tartsuk mar annyira ertelmeseknek az embereket, hgoy el tudjak donteni, hogy miben hisznek, fuggetlenul, hogy en mit irok ide.
En csak egyet szeretnek elerni: aki a waldorfon gondolkodik, az alaposan nezzen
utana a waldorf oktatasnak es az antropozofianak, Rudolph Steinernek (nyilt napok, beszelegetesek, konyvek, internet, stb.).
Legyél kicsit jogosan indulatos, beszélj (nem annyira jogosan, de tulajdonképpen megérthetően) csúnyán, mondjál rondákat tudodkire, és nézd, pillanatok alatt eltűnsz, hozzászólásostul, nickestül.
Amit itt leirtal, abbol talan egyetlen egy dolog waldorfos: az epochban valo tanulas.
1. A muveszeti oktatas inkabb amerikai dolog mint waldorf. 9 iskolat megneztem (egyhazi, magan, allami), egy sem waldorfos, es mindegyikben magas szintu muveszeti oktatas van. ugy erzi magat az ember mintha valami kiallitoteremben lenne (a gyerekek munkait kirakjak a falakra).
Soha semmit nem mondtam a muveszeti oktatas ellen. Ha el is olvasnad amit irok, akkor lathatnad, hogy a muveszeti oktatast fontosnak tartom.
( Az ellen szoltam, hogy nincs szabad rajzolas, hanem le kell masolni azt, amit a tanar a tablara rajzol. A vonalak rajzolasa (pl. palcika emberek) elegge ellenjavaltak.
Az, hogy a gyerekeid szines kepeket visznek haza, az nem a muveszeti kibontakozasukat jelenti, hanem azt, hogy ezt tanitjak meg nekik: ezt kell csinalni, nagy ecsetekkel (mert a szineknek is van nagy jelentosege az antropozofiaban). Egyik waldorfos szulo is elvolt egy ideig ajulva a sajat gyerekenek a muveszi kepessegeitol, aztan azt latta, hogy minden gyereknek mindig egyformak a festmenyei. )
2. A 45 perces blockokban valo tanitas sem igaz minden iskolaban (most nem waldorfrol mondom). Sok iskolaban nincs is csengo. Az also iskolak szabadabbak, aztan a felso tagozat egy kicsit rendezettebb, aztan a kozepiskolaban ujra visszater a kotetlenebb forma.
3. Az epoch ellen semmit sem mondtam eddig.
Ugyhogy nem tudom, hogy ez milyen szatira akar lenni. En sem a muveszeti oktatast, sem a kotetlen idobeosztast, sem az epochot nem kritizaltam.
Azt kritizaltam, hogy az nem a mai vilagba valo, hogy 4 eves korig ne vigyuk a gyerekeket kozossegbe (felejstd el a bolcsit, ovit addit). Es utana is legyen 1/2 napos az ovoda. Igen, ez megtudja csinalni az, ahol az egyik szulo olyan jol keres. A waldorf iskolaban nem tudom, hogy mi a helyzet a napkozivel.
De erre semmit sem irtal.
Es ha tovabbi kritikat akarsz: sokkal fontosabb lenne 1.-ben es kesobb is az irasra-olvasasra, matekra koncentralni, mint a rajzra es euritmiara, plusz 2 idegen nyelvre (amibol semmit sem fognak megjegyezni - statisztikak mutatjak, hogy kiskorban az idegen nyelv tanitasa csak a 2 nyelvu kornyezetben hasznos - pl. ha az iskola 2 nyelvu, vagy a csalad, stb. De napi 1/2 ora nyevltanulassal ugyanoda fognak eljutni 14 evesen, mint aki 10 evesen kezdi a nyelvet tanulni. )
Viszont utoljára szóltam hozzád. Sajnos nem én vagyok a topikgazda. Azt hiszem (tudom), esetedben a más vélemény kategórián már túl vagyunk, hiába is hivatkozik erre Lektor. Itt sajnos komolyan fölépített romboló munkát végzel, célod, hogy lejárass egy olyan intézményt, amit minimális szinten sem ismersz. Az összes hozzászólásodra tudnék válaszolni, amit beírtál, ha látnám értelmét. De egyáltalán nem látom, hiszen a te programod csak a rombolásról szól. Csak olyasmire válaszolsz, amire van kész szoftvered, és arra is úgy, hogy mindenki beírását a saját szád íze szerint formálod. Eredményes vagy, hiszen sin x-et (is) már kihoztad a sodrából (bár fölháborodása jogos volt), és ki is tiltották. Ezzel elértél valamit, csak nem tudom, mit, hiszen a Waldorf nem ebben a topikban él, létezik, működik. Itt csak néhányan kultúráltan csevegünk (azaz csevegtünk) róla, az érdeklődőket lehetőségeinkhez mérten fölvilágosítjuk (mint ahogyan veled is tettük, addig, amíg úgy tettél, mint aki _valóban_ érdeklődik), és nem moderálnak (moderáltak) minket, mert nem kell. Vagyis nem kellett eddig. Pontosan érkezésedig. Volt már itt hozzád hasonló agitátor, ő sem ért el semmit, ne gondold, hogy te bármit is el fogsz. Aki a Waldorfot választja, tudja, mit választott, és tudja, miért. Nagy részük igazabb hívő, mint azok, akik virtuális máglyára küldenek mindenkit, aki nem hajlandó alávetni magát a gondolatrendőrségüknek. Akik nem hívők köztük, azok is hisznek egy jobb világban, ami megvalósulásának lehetőségében fontos részt vállal a Waldorf. És minket nem zavar, hogy itt erőlködsz, vérmérsékletünk szerint válaszolgatunk, esetleg olyan érzések ébrednek bennünk irántad, amit tulajdonképpen szégyellünk. De nem fogunk megváltozni, nem érdekel az újbeszél, meg a gondolatrendőrség. Mi olvasunk könyveket is. Megpróbáljuk érteni őket, megpróbálunk figyelni a világra és egymásra. És ebben azt hiszem, se te, sem a jövőben érkező hozzád hasonlók nem fognak megakadályozni. Nyiss egy honlapot, ott írj le mindent, amit a Waldordfról gondolsz, mondjuk legyen a neve waldorfkritika.hu, készíts "megalapozott" hoaxokat, találj ki történeteket, ragadj ki rosszul fordított félmondatokat Steinertől, és tűzd bizonyítékként a zászlódra. De ne itt. Kérlek szépen, egyszer viselkedj _igazi_ keresztényként, és menj innen békésen. De akár maradhatsz is, tudom, a parancs nagy úr, én mindenesetre búcsúzom tőled.
"Frei pedig a karacsonyfakat emlegette - a karacsonyfa a szekularizalodott unnepet jelkepezi. Sokan allitanak karacsonyfat, akik egyaltalan nem unneplik Jezus szuleteset)"
Megint kiforgatod a szavaimat! Ezért megvetlek!MERT UTÁLOM HA VALAKI KIFORGATJA A SZAVAIMAT!!!
1. te bizonyítgatod hogy a waldorf keresztény/szellemiségű satöbbi...
2. szerintem már ebből rájöhetnél hogy amikor azt mondtam hogy a W a karácsonyt
teljesen normálisan-keresztény-ként ünnepli akkor nem a szekularizálodott ünnepet akartam kifejezni...
U.i.: És már komolyan mondom hogy elmehetnél 1 hétre akármelyik waldorfba és nézzd meg az egész sulit (a tantermet, a tanítást , a wc-ket...(az biztos neked való!!!))
U.i.2.: igazán innen is elmehetnél mert senkit nem érdekelsz és mindenkivel csak összeveszel. Én személy szerint 1 felnőtt emberből kinézném hogy elolvassa értelmezi a dolgokat majd komolyan véve teszi amit tenni kell!! (Magyarul menj el ! )
ugye? sztem is ijesztő. nyilván a modik is a waldorf sötét hálójában fetrengenek. ezek a waldorfosok mindenre képesek. tiszta szabadkőműves összeesküvés.
te is közvetlen tapasztalatokról tudsz beszámolni, ugye? mesélj! mire vigyázzunk?