Érdekes! :-) Gondoljuk, hogy annyira szeretnének már kinn lenni, pedig lehet, tök jól érzik lenn magukat? Ahogy a szavaidból kiveszem, nem hajt, de szép állapotban van..., úgy, mint mikor levitted ősszel. Mondjuk ez természetes, ha megfelelő a teleltető, de a legtöbb itt fenn már beindult annak ellenére, hogy áztak, fáztak. Na meg ahány fajta, annyiféle igénye van. Meg kellene próbálni növényként gondolkozni..., és ha úgy gondolkozunk, akkor az van, hogy a teleltető biztonságában jól érzem magam, szunyókálok még egy kicsit..., de ha kinn vagyok a hidegben, akkor megijedek, és gyorsan szaporodni akarok ! :-) Mert, mint azt tudjuk, a nöényeink nem a mi kedvünkért virágoznak, hanem azért, hogy szaporodjanak, ha valami veszélyt éreznek. Nehéz megtalálni az egyensúlyt abban, hogy szép legyen a lombozat is,meg a virágzás is. Mint olaszországi utazásink alkalmával tapasztaltam, az igazán szépen virágzó leandereknek alig voltak levelei. Ezt viszont mi nem merjük bevállalni, mert nekünk mindkettőnek a szépsége fontos lenne. Csak hát ne lennének atkák!
Szia! Nem az ágakat gyökereztetem, hanem a növény nem hoz új hajtásokat még, a szörnyű időjárás miatt. Az ágakat fájó szívvel kidobtam.
Egyébként képzeljétek hogy jártam: Március elején felhoztam mindenkit a pincéből, átültettem, gyökér és ág fazonra vágva, várom a jó időt, Semmi!. Ma lementem a pincébe autógumit pakolni, amikor megtaláltam Szeplős Hencit, akit atka miatt szeptemberben nyírtam szinte tarrá, ősszel még hozott hajtásokat, szép növényként vittem teleltetni. Most két hónapja !!! se víz, se fény..... és gyönyörű állapotban hoztam fel. Most ázik és nagyon szép. Majdnem a legszebb növény, mert a többiek, akik napot, szelet, hideget kaptak, eléggé leromlottak. Ezzel csak érzékeltetni akarom , hogy szinte mindegy, hogy március vagy május eleje a kipakolás ideje???????
Azt gondolom, márciusban még alszik a növény, csak azt az ágat vágom le, amit egyébként is kidobnék. Gyökereztetéshez megvárom míg megindul a fejlődése, utána metszek le az ágakat.
Üdv! Tudtok segíteni, hogy a képen levő leandernek mi baja lehet és mit lehet tenni? Van több leander is, és mindegyik így barnul és szárad, de a többi növény nem. Én a permetezésre gyanakszom.
Nem tudom nálatok mi van? de nálam a március elején levágott ágak semmit sem csinálnak! Tudom a vacak időjárás, de kételkedem, hogy lesz ezekből valami is! Amit nem nyírtam meg azok a hidegtől, széltől lesárgultak, lehet, hogy ezek a levelek le is fognak hullani, felkopaszodik a növény. Idén nagy létszám leépítés, nyírás, szanálás volt, lehet hogy búcsút kell vennem a leanderektől?! :-(((
Eredeti Csömöri... :-) A története több helyen le vagyon írva, egy Csömörön élő hölgy valamikor régen kapott egy Dottorét, aminek a hajtásaiból Csömöri csoda néven árusított egy piacon (mert hogy a hölgynek olyan nagyon tetszett, mint valami csoda). Vagyis a Csömöri Csoda = Dottore Attilio Ragioneri. Aztán egyszer a hölgy elvetette ennek a Dottorénak a magjait, és ebből lett az a gyerekfej nagyságú bugákat hozó magonc, ami idővel még névtelenül lett ismert egy akkor még fórumozó által, majd kapta ezt a hangzatos nevet talán Hámori Marianntól (ebben nem vagyok biztos, de így rémlik). Ha eredetit akarsz, akkor azt Mariannál biztosan megtalálnád. De bevallom, én nem értem ezt az a rajongást érte, szerintem teljesen abszurd azokkal a hatalmas és lógó bugákkal..., na de ízlések és pofonok különbözők. :-) Nagy kertészetekben biztosan nem létezik olyan, de magánkertészetekben elég, ha egyet beszereztek, utána már lehetett szaporítani. De egyet beszerezni sem volt egyszerű, hiszen a készlet eléggé kicsi volt, és ki kell várni, míg megnő egy hajtás, aztán azt szaporítani..., ráadásul nem is olyan könnyű a szaporítása.
Beszeltem egy eladoval, azt mondja az egyik legkenyesebb fajta, es sokan "hamisitjak" a csomorit... Neki volt iden, de januarba mint berohadt. Allitolag a megyeri fele kerteszet, a gyenes kertesuet, ezekben egyikben sem eredeti a csomori...
En most rendeltem tole chopin, madame allen, barcelona fajtat, es a nyar folyaman lesz mrs roedingje is.
A Csömöri szépség is az én képem, de nekem nincs eladó belőle..., de meg kell mondjam, nem a legjellemzőbb képe ez annak a fajtának, ez az első virága volt..., igaz, nekem így jobban tetszik, mint amilyen kifejletten..., de sokan megőrülnek érte. Az egyik legnagyobb kincs a leanderesek között. Chopinom van.
Én is pont ma láttam a neten a képet és láttam, hogy a Te oldaladról van, tényleg fönn van a vaterán is, de ott Madame Allen-ként , ez az Úriember egyébként mindenhonnan letöltött képekkel árulja a portékáit és valóban volt olyan is , hogy nem az volt a képen, amit hírdetett. :-(
Vaterán löttem a képte és csak beazonosítani próbálom, mert Cavalaire-ra rákerestem a neten, és a neten feldobott Cavalare virágja nagyon hasonlít erre a képre.
(Amit Vaterán árulnak --> nem te árulod? :D )
Fagytürése miatt tetszik, virága miatt, meg amiket láttam képet, mindnek olyan szép levelei, "kiállása" volt. Nyilván biztos függ a tápozástól, locsolástól is stb.