Mindig is gyűlöltem sixx-et és mindig is gyűlölni fogom. Soha nem bocsátom meg neki azt a kulturális megrontást, amit az országra zúdított a valóságshow-k népszerűsítésével.
Kíváncsi lennék arra is, hogy mik azok a kérdések, amivel a Discovery foglalkozott és a régi ST sorozatok csak álmodoznak róla. Talán az, hogy a régi ST-ben csak ilyen szintű az írás:
""With the first link, the chain is forged. The first speech censured, the first thought forbidden, the first freedom denied, chains us all irrevocably." Those words were uttered by Judge Aaron Satie as wisdom and warning. The first time any man's freedom is trodden on, we're all damaged."
A Discoveryben meg:
"I like science" "Yum-yum" "It's fuckin' cool" "This is the power of math people"
Mondjuk a szokásos fikázós sixx stílusban, pl. ilyen kiszólásokkal: Ha valaki nem érti meg, miért nem úgy néz ki a discovery, mint az eredeti Star Trek, beleértve az updatelt klingonokat is, azon nem tudok segíteni, de nem is akarok.
Nos, még nem telt el az a pár év, de már elindult lefelé (jelenleg 7,7) az első évad végére.
Szóval lehet a végére odakerül a Discovery mellé és értem is a kritikák jó részét, mégsem tudok teljes szívvel pálcát törni felette, mert még így sem volt rossz dolog viszontlátni pár legendás karaktert egy elég impozáns, mai kiállítású ST sorozatban.
Az űr a legvégső határ. Ennek végtelenjét járja az Enterprise csillaghajó, melynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett."
Ehhez viszont haladnia kell a franchise-nek szépen előre és most megint van két-három futó széria, melyek olyanok amilyenek, de legalább életben tartják a lángot.
Most már biztos, hogy Jonathan Frakes az aki képes elvinni a hátán egy trek sorozatot. Az a néhány perc amíg ő volt jelenet motorja, addig éreztem igazán trekkesnek a jelenetet. Az Orville és Discovery sorozatban is igencsak érezhető a keze munkája.
Egyébként Maddox megöléséért miért nem adta fel magát végül, ahogy Picard mondta neki? Persze, befolyás alatt volt valamilyen szinten, de ugyanakkor Oh olyat nem ültetett a fejébe nyíltan, egyértelműen, hogy meg kell ölnie Maddox-ot. Jó lenne, ha a következő évadban legalább annyit látnánk, hogy volt valami tárgyalás, ahol kivizsgálják a felelősségét az ügyben. Gondolom Maddox családjának, barátainak lennének kérdései, ez mégiscsak szándékos gyilkosság volt.
Hogy fog vajon folytatódni a sorozat? Az utolsó jelenetben megtudjuk, hogy a synth-bant eltörölték, és el indulnak a hajóval... de hova?
Marad az android-romulán-borg hármasfogat, vagy felbukkan egy újabb ellenség? Elindul egy pozitív változás a történetben, vagy ugyanúgy mindenki szenvedni fog?
Oké, rendben. Végül is mindketten kifejtettük az álláspontjaink lényegét már. Csak azt szeretném hangsúlyozni, nem gyűlölöm elvből a sorozatot, a legnagyobb rajongója lennék egy alaposan megírt második évadnak, komolyan. Csak nekem ez az első így ebben a formában nagyon nem tetszett, ennyi.
Vagy lehetne az is: Az egy éves testű öregember. :D
Azt már tényleg nem nagyon értettem, hogy ezt miért csinálták. Picard meghal, egy elég fontos, hősies módon távozhatott volna. Erre kap egy android testet, de láthatólag semmiben nem különbözik ez a test az emberi testétől. Akkor mire volt jó ez az egész?
Igen, Chakotay nagyon érdekes hogy kimaradt, de én főleg azt nem értem, hogy ha Dataról volt szó, Data lányáról, androidépítésről, akkor hogy lehet, hogy egész sorozat alatt senki nem említette meg Lal-t, aki Data lánya volt a "The Offspring"-ben? Azt hittem hogy már az első részben szó lesz róla.
Erre az egész sorozatban nincs 1 jelenet sem, amikor mondjuk Picard Sojinak mesélne az egykori nővéréről, Lal-ról. Nagyon furcsa.
Mindent megértettem. Azt hittem, értelmesen tudunk veled egy normális tartalmi vitát folytatni, érveket felsorakoztatni a sorozat mellett és ellene is. Ezek szerint tévedtem.
Hiába írtam le azt is, hogy mi az, ami tetszett benne, hiába írtam le egy többször is változtatásokat, amik szerintem javítottak volna a forgatókönyvön.
Te mégis úgy reagálsz a tartalmi kritikámra, mintha az anyádat szidtam volna.
Nem gyűlölöm a sorozatot, kritizálom. Ha ez neked sértő, legyen. És nem vártam el, hogy te is tedd ezt, én csak értelmes vitát szerettem volna. Mindegy. De egyébként érdekes, hogy így meg vagytok lepődve, ha körülnézünk az interneten, a végi ST fanok jelentős része bizony nem érvezte ezt a sorozatot.
"Let that be your last battlefield" a legjobb rész, pedig nincsenek benne különleges képi effektek. És nem happy end a vége. Már akkor is voltak nem pozitív befejezések. A mondanivaló az ami. Ezt feldolgozták egy ENT epizódban is, csak ott optimista befejezéssel.
A Picard sorozathoz egy észrevétel: Ha már Hetes belekerült, legalább említés szintjén Chakotay-nek is benne kellet volna lenni(?)
Kozos hullamhosszon vagyunk. A hasonlosagok temajaban nem vagyok annyira jaratos, hiszen csak TOS es TNG epizodjait lattam.
Amugy nehez hatarvonalat huzni, hogy mi a tiszteletadas, es mi a "kolcsonzes" mas filmbol (konyvbol, festmenybol). Meg azutan, ha tovabb asunk lefele, akkor sokszor rajovunk, hogy maga az ihletest ado film is meritett egy meg korabbi mubol. Peldaul Az OrvilleIdentity ketreszes epizodja nem annyira a TNGBest of Both Worlds-jebol merit[het]ett ihletet, hanem (kovetve vagy kovetlenul) a cseh Carel CapekR.U.R [Rossum Univerzalis Robotjai] szindarabjabol - ami eppen szaz evvel ezelott irodott (es amiben eloszor szerepel a "robot" szo).
Sohasem gondoltam volna, hogy a Family Guy alkotojat egyszer majd zsenikent tartom nyilvan - sot, csodalni fogom. Az Orville-rol kiadott konyvbol is kiderul, hogy Seth M. es tarsai nagyon is komolyan veszik a sorozatot. (Karinthy Frigyes szavaival: a humorban nem ismernek trefat; valoban, meg a viccelodest is komoly tartalomba a'gyazza'k.)
Nem csupán az optimista jövőképet, de a társadalmi, erkölcsi, filozófiai kérdések fejtegetését is az Orville folytatja. Aminek elvileg nem "szabadna" így lenni, hiszen az Orville a viccesebb, önmagát kevésbé komolyan vevő sorozat, mégis, felnőttebb gondolatokkal foglalkozik egyes részeiben, mint a mostani Star Trek címen eladott sorozatok, amik csak a mostanában divatos nyálas hollywoodi közhelyeket puffogtatják ("ne engedj a félelemnek", "te választod az utadat" és hasonló gyerek-szintű tanácsok) mondanivaló címén. Egy ST ennél emelkedettebb kell, hogy legyen.
Az egyetlen furcsa számomra az Orville-el maximum annyi, hogy szinte már túlságosan is hasonlít a Star Trekre, szinte minden részről el tudom mondani, hogy melyik régi ST részhez hasonlít nagyon és így ki is találom néha, hogy mi fog történni. Írtam egy listát, hogy melyik Orville rész melyik ST részre hasonlít, de nagyon:
Mad idiolatry - VOY: Blink of an eye
Cupid's Dagger - DS9: Fascination
Pria - TNG: Matter of Time
If The Stars should appear - TOS: For the world is hollow and I have toched the sky
A Happy Refrain - TNG: In Theory
Blood of patriots - DS9: Past prologue
Deflectors - TNG: The Outcast
Lasting Impressions - VOY: Fair Heaven
The Road not taken - ENT: Twilight
Tomarrow, tomarrow and tomarrow - TNG: Second Chances
Ezek a nagyon egyértelműek voltak.
Sőt, egy kicsit még ez is hasonló:
Identity I.-II. - Best of both Worlds I.-II.
Ez persze még nem baj és ettől még én is élveztem a sorozatot.
A tenyekhez nem kell hozzairni, hogy "velemenyem szerint". The Orville koveti az igazi Star Trek [optimista, jovoformalo*] vonalat, a ST: Picard pedig nem - es ez teny.
* "Semmi sem formalja ugy a jovot, mint egy alom" - Victor Hugo