Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.09.22 0 0 44127

Mi a velemenyed a pre-existing conditionsrol, magyarul kb. olyasmi, hogyha beteg vagy akkor a biztosito mar eleve nem kot veled szerzodest. Nemreg irtam be valamelyik topikba talan pont ide baratnom kislanyanak az esetet, 8 eves,  allergias es neha inhalert hasznal. A Kaiser nem vette fel. Baratno ferjenek volt egy joindulatu cisztas elvaltozasa a tudejeben 20 evvel ezelott, kivettek a fel tudejet es azota is jol van, nem fullad, legzesfunkcio jo, dolgozik meghozza fizikait (acsmester). Egyetlenegy biztosito vallalja csak el.

Es ez a biztositoi penzehseg nemcsak az egeszsegugyi biztositokra vonatkozik. Rokonom egy nagy vallalati biztositotarsasag alairoja. Iskolakat, korhazakat eleve nem vallalnak el mert az rizikos.

Előzmény: Mr Spock (44124)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.22 0 0 44125
Azonban azt gondolom, hogy ezek az emberek kivétel nélkül mentális zavarokkal küzdő, nyomorultak, akik segítségre szorulnának. Akinek lenne pénze otthonra, de mégis az utcán él és akinek nincs mert elissza, drogozza mindet az is, mind-mind beteg emberek

Szerintem ez egy picit komplikaltabb manapsag. Persze ha minden sikertelen eletet "betegnek" nyilvanitasz, akkor elmeletileg igazad van, de en nem egeszen igy allok hozza. Enszerintem itt tobb "modern jelenseg" osszefonodasarol van szo.

Peldaul a csaladi egyseg felbomlasa. Mi volt regen? Mondjuk 200 evvel ezelott. Csaladok csaladok maradtak joban es rosszban. Segitettek egymast amennyire tudtak.
Szulok piszkaltak, nyomtak, eroszakoltak neha, hogy a csemete tanuljon meg VALAMIT, amibol kesobb meg tud elni. Ez volt a termeszetes. Miert? Mert ez volt az egyetlen realisztikus esely. Az anya (mondjuk) tudta, hogy a csemete vagy megtanul valamit amibol meg tud elni kesobb, vagy a nyakukon marad. Azt meg egyik szulo sem akarta. Es azt sem hogy koldus legyen a gyerekukbol.

Ma mi a jellemzo? A szuloktol már a pofon joga is el lett veve, maga a gyerekneveles egy eltorzult valamive valtozott. A szulo motivacioja is megvaltozott azaltal, hogy ha gyerek egy teljes failure (magyarul?), akkor is "majd az allam eltartja". Enszerintem ennek a leegyszerusitett "eredmenye" az egyre tobb, eleve elszurt elet, emberek akik kesobb kiszorulnak a normalis tarsadalmi korforgasbol.

Én Veresegyházon lakom, egy Budapest közeli kisvárosban. Itt a polgármester egy helyi rendelettel oldotta meg a hajléktalan-, csavargó kérdést. Bárki aki utcára kerül amint a városban meglátja egy rendőr vagy egyéb hivatali alkalmazott, jelzi és elviszik. Kap egy otthonban szállást és ételt, cserébe közmunkát kell végezzen (nem kell megriadni, nem dolgoztatják halálra őket, elég laza ám az), teherbírásának megfelelően, ha olyan állapotban van hogy képtelen erre, akkor sem dobják ki, akkor eltartják.

Ez a Veresegyhazai szocializmus. Kapcsolodik ahhoz, amit pont ezelott leirtam.

Lehet, hogy autokratikus intézkedés. De gyümölcséről a fát! A városban nyoma nincs csavargóknak, hajléktalanoknak és nem hallottam sem a lakók, sem a hajléktalanok részéről kritikát, panaszt erre. Mindenki elfogadja ezt az intézkedést és elégedett vele.

Lehet hogy Veresegyhaza egy kulonleges hely, de ami Magyarorszagot illeti, mar amennyire en innen ezt meg tudom itelni, a nep azt hiszi, hogy letezik olyan, hogy kapitalista szocializmus. Tehat nyugati eletszinvonal, de ha egyedeknek nem sikerul, akkor Kadar kormany szeru elet-garancia. Ez esetleg lehetseges nehany olyan orszagban, ahol van egy termeszetes gazdagsagi forras (lasd Norvegia, kevesebb mint 5 millio ember, az olaj jon a foldbol es mindenkinek telik mindenre). Magyarorszagnak nincs egy ilyen termeszetes gazdagsagi forrasa, tehat ez, igy, lehetetlen.
Előzmény: Törölt nick (44117)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.22 0 0 44124
Nemreg egy masik forumon valaki megkerdezte, es eppen olyan hangulatban voltam hogy valamennyit valaszoljak. Most ide masolom, hatha valakit erdekel:

> Mivel tudom hogy te is
> konzervativ gondolkozásu vagy ,
> érdekelne hogy mint orvosnak,
> mi a véleményed Obama
> healthcare plan reform-járol.
>
> (szerintem - többek
> között - kiakarja dobni a
> gyereket a fürdövizzel....)
>
> Megköszönném ha válaszolnál,

Szia,

Nagyon szivesen valaszolnek, ha ezt le lehetne irni rovidebben mint egy kozepes meretu konyvben. Az egeszben az a tragedia, hogy nemcsak hogy Obama nem erti ezt az egeszet, hanem még a konzervativok sem. En már 1992-ben irtam egy nagyon hosszu cikket errol, el is kuldtem az akkori Hillary csapatnak, de persze senki nem reagalt. Ugyhogy igazan, melyen es lenyegeben nem tudok valaszolni. Egeszen feluletesen ide leirok nehany mondatot, es ha reszletek erdekelnek, esetleg kerdezz ra egyket dologra.

1. Az Obama reform egy teljesen elvesztegetett probalkozas. Szerintem az egyetlen igazi cel az, hogy a kormany kezebe vegye a health care kontrollalasat. Szerintem Obama tenyleg nem is erti, hogy mik az igazi problemak.

2. USA kolti a legtobb penzt az egesz vilagon egeszsegugyre (szemelyenkent). Tehat AZ nem lehet a problema. Egyszeruen kizart, ugy elmeletileg, mint gyakorlatilag.

3. Az hogy hany millionak nincs biztositasa teljesen jelentektelen, hiszen az soha nincs meg sem emlitve, hogy ebbol hany nem kepes, es hany nem hajlando biztositasra kolteni. Miert, szerinted peldaul egy makk egeszseges 19 eves sracnak az elso dolga az lesz, hogy rohan egeszsegugyi biztositast venni maganak?

4. Nem igaz az sem, hogy azoknak akiknek nincs biztositasuk, azoknak egeszsegugy nem elerheto. Mert a 80-as evektol MINDEN korhaz koteles surgossegi ellatast biztositani AKARKINEK aki besetal, ha tud fizetni, ha nem, ha van biztositasa, ha nincs. Es az, hogy az tenyleg surgos, csak akkor elbiralhato, amikor beengedig, regisztraljak, az orvos megvizsgalja, ha tesztek el vannak rendelve, ha az orvos azokat is elbiralja. En 30 valahany ev alatt miota itt vagyok, SOHA, egyszer nem lattam, hogy ezek utan az orvos azt mondta volna, hogy "je....tenyleg....maganak ez es ez a baja, de ez nem igazan surgos, na takarodjon haza". Miert csinalna? Ha mar mindazt az idot eltoltotte (es a korhaz a penzt elkoltotte), miert ne irna fel valami gyogyszert? Persze hogy felirja.

5. Aki igazan szegeny, az folyamodhat Medicaid-ert, amit minden korhaz (orvos) elfogad. Az igaz, hogy sok olyan pacienssel talalkoztam, akik még arra is lustak voltak, hogy Medicaid-ert folyamondjanak, de még azoknak is ott van amit az elozo pontban leirtam.

Ezt osszefoglalva: alapjaban mindenkinek van elerheto orvosi ellatas. Ja hogy nincs biztositasod, szegeny vagy, de szeretned hogy egy plasztikai sebesz széppé tegyen amikor megoregszel. Na ja, ez talan nincs benne a pakliban, de emiatt a kormanynak nem kellene a kezebe venni az egeszsegugyet. Es akkor folytatom elmeleti kerdesekkel

6. Az IGAZ, hogy az egeszsegugyi ellatas nagyon dragava valt azoknak akik hajlandok es kepesek fizetni, es persze nagyon dragava valt az allamnak, hogy ellasa azokat akik nem kepesek. Na de ez, azaltal hogy a kormany atveszi, semmit nem fog valtozni. Vagyis, akarmilyen, es en itt ezalatt azt ertem hogy AKARMILYEN reform, amely nem azt celozza meg, hogy TOTAL elkoltott penzt csokkentse, az "halalra van itelve". A TOTAL alatt en itt azt ertem, hogy az osszeadott elkoltott keszpenz, biztositas, allami segely, Medicaid, gyogyszer, muszerek, cuccok, korhazak, vagyis MINDEN.
Mert ha a kormany at is veszi, de a TOTAL nincs csokkentve, akkor kizarolag PLUSZ ado-penzbol lehet mindezen javitani. Tehat a bal zsebbol at van teve a penz a jobb zsebbe. Lesz ettol tobb penz egeszsegugyre? Persze hogy nem. Hiszen akkor a polgar zsebebol megy az allam zsebebe, onnan tovabb egeszsegugyre. Na de akkor hol a megoldas?

7. "Egyszeru", illetve nekem egyszeru, mert enszerintem en megertettem amit nagyon sokan ugy tunik, hogy nem ertenek meg. Jo, nagy szám van, az igazsag az, hogy nem konnyu megerteni, sőt, nagyonis bonyolult. Az alap-problema az, hogy az egeszsegugyre elkoltott penz jelentos resze nem kerul azoknak a zsebebe, akik az egeszsegugyet nyujtjak. Na de en itt nem csak az orvosokra gondolok, hanem az egesz mechanizmusra. Tehat a korhazakra, a gyogyszergyarakra, azokra a gyarakra akik muszereket gepeket gyartanak, tehat mindenkire es mindenre akik TENYLEG egeszsegugyet nyujtanak valamilyen modon. Na de akkor hova lesz a penz?
Ez a bonyolult.

Gondolom hallotal mar arrol hogy "malpractice reform", meg "szuksegtelen akciok az orvos reszerol aki fél attol hogy beperlik". A problema az, hogy nem csak hogy ez igaz, de ennek az igaz mivolta joval tovabb megy.
Az, hogy az orvosok biztositasa is már eleve milliardokba kerul (ami a biztositok zsebebe megy), az csak zsebpenz ebben az egeszben. A perek miatt az egesz mechanizmusnak at kellett hangolnia a hozzaallasat ehhez a kerdeshez. Az orvos elrendel szuksegtelen teszteket. A korhaz egy csomo pacienst ott tart, mert mi van ha egy minden tizezerbol beperli oket, akkor is ha az o hibajukbol tortenik valami, de akkor is ha nem. Na es persze mondanom sem kell, hogy maga a korhazak is milliardokat fizetnek biztositasra. De ez még messze sincs a dolog vegetol. Az igazi nagy penzek arra mennek el, hogy orvosi muszer gyarak, a gyogyszergyarak, megszamlalhatatlan plusz kutatast, plusz olyan dolgokat EPITENEK BE a legyartott dolgokba, amiknek semmi kozuk az igazi minoseghez, es egyetlen celt szolgalnak, hogy "ha esetleg valaki perel, akkor ne lehessen azt mondani, hogy ezt mi nem csinaltuk, epitettuk be, tettuk a dolog reszeve".
Peldakent: nehany gyar be lett perelve, mert a 88 eves nagymama kimaszott az agybol a korhazban, elesett es eltorte a labat. A gyar vesztett, milliokat ki kellett fizetni a csaladnak. Ezekutan kikutattak, hogy mikeppen lehet ezt megakadalyozni, es beepitettek mindenfele biztonsagi berendezest minden korhazi agyba. Nagyon szep, nagyon jo, es es ugyan a 88 eves nagymama igy is kepes lesz kimaszni az agybol, csak talan ez nehezebb lesz, es a pert is nehezebben lehet MAJD megnyerni. Az elkepzelt jovoben. Es az igazi problema az, hogy ez nemcsak a korhazi agyra vonatkozik, hanem ezernyi cuccra amire szukseg van az egeszsegugyben.

Az egeszben az igazi tragedia az, hogy kozben egy uj generacio szuletett, nőtt fel, es ezek mar talan nincsenek is tisztaban azzal, hogy ez meg ez a bizgentyu teljesen felesleges. Tenyleg azt hiszik, hogy "marpedig egy korhazi ágy ilyen, ennyibe kerul legyartani es kesz".

Vagyis, es ennek a reszlegnek ez a vegso kovetkeztetese: a mennyisegi valtozas az utolso nehany evtizedben, koszonoviszonyba sem volt a minosegi valtozassal. Na de pont ettol ment fel az amennyibe az egeszsegugy kerul manapsag USA-ban.

Megoldas? Azon perek, valamilyen modon valo megszuntetese, amelyek az egesz egeszsegugyi mechanizmus arra kenyszeritik, hogy teljesen szuksegtelen dolgokra koltsek a penzt. Es mivel szabadverseny még mindig van, mindennek elkezdene visszafele menni az ára, a biztositas is sokkal olcsobb lenne, es igy tovabb, minek a kovetkezteben nagyjabol mindenki meg tudna maganak engedni egy jozan egeszsegugyi ellatast.

Gabor
Ui: ismetlem, ez egy nagyon leegyszerusitett valtozata mindennek, ami tudnek mondani.
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.22 0 0 44123
Úgy hallottam, hogy az egyik egyetem nyilvánosságra hozott egy felmérést amiben többek között olyan is volt, hogy az USA-ban évente kb. 40-45ezer ember hal meg mert nincs betegbiztosítása.
- mennyire tartod ezt reálisnak, valószerűnek?

Semennyire.

- elképzelhető, hogy politikai indíttatású az időzítése a felmérés nyilvánosságra hozásának, tehát esetleg Obama megtámogatása miatt lett így időzítve?

Pontosan errol van szo.
Előzmény: Gavriel (44121)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.22 0 0 44122
Nagyon nagyon erdekes..szamomra van egy kis Salvatore Dalli benne...

Huha de megdicsertel. Buszke vagyok. Ugyan mindig imadtam Dali munkajat, de tudatosan soha nem jutott eszembe masolni, vagy ahhoz hasonlot csinalni.

Ki az a Gaal Gyuri ?

Hmmm......megkerdezted. Magamtol soha nem emlitettem volna meg. De egy erdekes tortenet, temaszegenysegunkben miert ne meselnem el. Plane hogy tavaly meghalt, ugyhogy akarmit mondok itt, nem karosithatja ottani eletet. Es legyen ez a leiras, egy utolagos bucsu-beszed a temetesere, amin nem voltam ott.

Gaal Gyuri egy gyerekkori jobaratom volt. 4. altalanosban ismerkedtunk ossze, es onnan fogva az eletunk tobb szallal ossze volt fuzve, még akkor is amikor sokezer kilometerre eltunk egymastol. Amugy egy tragikus es elvesztegetett elet. Szulei beirattak az Allami Balett Intezetbe 4. altalanos utan. Nem tudom miert, de ez tortent.
Kozben 2 masik gyerek csatlakozott a barati korhoz, es 4-en voltunk baratok egy eletre. Gyuri brillians tehetseges tancossa notte ki magat, de nem nott meg eleg magasra az akkori elvarasok szerint. Ugyhogy nem tudott benn maradni az Operaban.
Az akkori Moulen Rouge-ban, Astoriaban meg ilyen helyeken volt kenytelen tancolni, es ahogy o mondta, "a reszeg vendegeket szorakoztatni". Szinten, tul intelligens volt egy muveszlelekhez kepest (alapveto ellentmondas). Megismerkedett a masik baratunk unokatestverevel, Katival, felesegul vette, volt egy gyerekuk, elvaltak. Gyuri raszokott a piara es alkoholizmussal kuzdott elete vegeig. Alacsony szintu koreografiabol es tanciskolabol elt egy nagyon szukos eletet. Ket evtizeddel tini korunk utan en vettem el Katit felesegul, es ma is boldogan elunk USA-ban (kijott). Mindez semennyiben nem zavarta baratsagunkat, es onnantol ugy utaltunk Katira (poenbol), hogy a "felesegünk".

Nehany eve gegerakkal volt diagnosztizalva. A mutet amire szuksege volt, torok es hangszalak nelkul hagyta volna. Elsetalt a korhazbol elt még nehany evet aztan abba meghalt.

Sikeres emberekre neha ugy utalunk angolul, hogy "he was at the right place at the right time". Gaal Gyuri volt az abszolut tipikus ellenpelda erre. Ő mindig vagy a "wrong place"-en volt, vagy "in the wrong time".
Előzmény: Mumu (44120)
Mumu Creative Commons License 2009.09.21 0 0 44120
Nagyon nagyon erdekes..szamomra van egy kis Salvatore Dalli benne persze betartva a haonlatot.. Ki az a Gaal Gyuri ?
Előzmény: Mr Spock (44114)
Mumu Creative Commons License 2009.09.21 0 0 44119
Mint jogasz a jogasznak:remelem meg van ra az onkormanyzat hatarozata 
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.21 0 0 44118
Es aki nem annak kozel van Budapest )) Egy kisvarosban keves a hajlektalan, megoldhato. Nagy varosban mar maga a kozmunka is problema lehet ilyen gazdasagi korulmenyek kozott.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.21 0 0 44117
Nézzoda, talán meglehet jobb utcán élő csavargónak lenni Frisco-ban mint, egy közalkalmazotti életmód Budapesten. Nem tudom. De nem zárom ki.
Azonban azt gondolom, hogy ezek az emberek kivétel nélkül mentális zavarokkal küzdő, nyomorultak, akik segítségre szorulnának. Akinek lenne pénze otthonra, de mégis az utcán él és akinek nincs mert elissza, drogozza mindet az is, mind-mind beteg emberek.

Én Veresegyházon lakom, egy Budapest közeli kisvárosban. Itt a polgármester egy helyi rendelettel oldotta meg a hajléktalan-, csavargó kérdést. Bárki aki utcára kerül amint a városban meglátja egy rendőr vagy egyéb hivatali alkalmazott, jelzi és elviszik. Kap egy otthonban szállást és ételt, cserébe közmunkát kell végezzen (nem kell megriadni, nem dolgoztatják halálra őket, elég laza ám az), teherbírásának megfelelően, ha olyan állapotban van hogy képtelen erre, akkor sem dobják ki, akkor eltartják.

Aki nem működik együtt, azt kitiltják a városból.
Úgy tudom, erre még nem volt példa...

Lehet, hogy autokratikus intézkedés. De gyümölcséről a fát! A városban nyoma nincs csavargóknak, hajléktalanoknak és nem hallottam sem a lakók, sem a hajléktalanok részéről kritikát, panaszt erre. Mindenki elfogadja ezt az intézkedést és elégedett vele.
Előzmény: Mr Spock (44115)
Mumu Creative Commons License 2009.09.21 0 0 44116
Holnap delutan megnezem..orulok hogy ilyen aktiv vagy es sokoldalu erdeklodsu...konzerval...:))
Előzmény: Mr Spock (44114)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44115
Erdekes hozzaszolas, pont ez volt a celom a kulonbozo fenykepekkel, hogy lesz amelyik temat indit.

Na akkor most halld a "rest of the story"-t (Paul Harvey :).

A kepet 2003-ban, San Franciscoban kattintottam (a koldust). Mivel addig csak Washongton D.C. volt az egyetlen nagyvaros ahol huzamosabb ideig eltem, ott voltak szegeny-negyedek, de azon kivul nemigen lattam koldusokat az utcan. San Francisco viszont tele volt koldusokkal mindenhol. Tudom hogy erosen konzervativ hozzaallasom miatt mindenki koszivunek hisz itt, de engem ez nagyon megdobbentett. Annyira, hogy az ott eltoltott nehany nap zomet ennek a feltarasaval toltottem el. Hogy lehet komoly kerdesek nelkul elsetalni egy ilyen elott?

Ott alszanak az utcan, nyilvanvaloan otthontalanok. Es San Francisco tele volt ilyenekkel. Elso utam az volt, hogy valami irott anyaghoz akartam hozzajutni. Nagy orommel fedeztem fel egy ujsagot, ami specifikusan a homeless/nagyon szegenyek vedelmere koncentralt. Es EBBEN az ujsagban, nem valami konzervativ ellen-sajtoban fedeztem fel a kovetkezo, teljesen dobbenetes cikkeket. Ezen ujsag szerint, a varosban elo homeless-ek tobb mint 50 szazaleka nem azert otthontalan, mert nincs penze lakasra. Boven lenne, mert kapnak tobbezer dollaros kulonbozo segelyeket, es konnyen tudnanak kiberelni valamit, mondjuk 30-40 kilometerre San Francisco-tol, DE.....egyszeruen szeretnek ott elni (nem csodalom, gyonyoru varos).

A masik nagy ok persze alkohol, de foleg drogok, amik az illegalis piacon bizony nagyon dragak. Lakasra, kajara alig marad penz.

A harmadik nagy ok (es enszerintem a legjelentosebb), hogy valamikor a 70-es evekben hoztak egy torvenyt, miszerint semmire nem lehet ezeket kenyszeriteni. Peldaul az egyik cikk tisztan leirta, hogy az otthontalanok jelentos szazalekanak van valamifele mental illness (elmebetegseg), de ha nem ön vagy kozveszelyesek, nem lehet oket bevinni valahova, még ugy sem, hogy csak arra kenyszeriteni oket, hogy valakivel elbeszelgessenek, egy konzultaciora, vagy akarmire.

A negyedik nagy ok, hogy a harmadik miatt sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs arrol, hogy joguk lenne arra az X hundred vagy thousand dollarra havonta, es soha nem is jelentkeznek a penzert. Koldulnak, az utcan alszanak, stb. emiatt.

Ugyhogy egy komplex, tobbtenyezos jelensegrol van szo.
Előzmény: Törölt nick (44113)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44114
Koszonom hogy megtartottad...valami a multbol..nem szoktam fenykepeket csinalni..

Minden kepet megtartottam amit valaha csinaltam. Mint lathatod a papagajos kepekbol, az még tizeneves korombol van. 12 eves korom ota a fenykepezes egy hullamzo hobby. Neha evekig maniakusan fenykepeztem, aztan meguntam es evekig egy kepet sem csinaltam. Tini koromban hozzajutottam egy haromdimezios fenykepezogephez, ami olyan Viewmaster kepeket csinal. Amikor disszidaltam, semmi mast nem hoztam magammal, mint a kerekekbol kiszedett, kb 2000 fenykepet (ami belefert egy kartyas dobozba). Sok evig nem is talaltam ures kerekeket (amibe vissza tudtam volna tenni a kepeket, hogy nezni lehessen), de aztan egyszer igen.

Most persze nagyon elvezem a digitalis technologiat, a Photoshop-ot, meg mindent ami ehhez kapcsolodik.

Itt peldaul megnezheted a mai kedvenc temamat, a szurrealis digitalis fenykepezest.
Mindent en csinaltam (jo vagy rossz :).

http://www.flickr.com/photos/mrspock47/sets/72157603590725990/show/

Ha sok idod van, itt tekintheted meg más jellegu (sok Amerika kép is) fenykepeimet:

http://www.flickr.com/photos/mrspock47/sets/
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44113
"Vagyis nyiltan elismeri, hogy piára kell a penz. Nyilvanvaloan kap penzt, kulonben nem uldogelne ott naphosszat. "

Mint szinte minden emberi problémában, itt is kétoldalú éremmel állunk szemben szerintem.

Egyfelől nagyon jó dolog, hogy USA ilyen, ahol ezt meg lehet így tenni. Jelzi a társadalmi szintű toleranciát és pozitív liberalizmust. Pl felfogható úgy, hogy szerencsétlen beteg ember. Alkoholbetegsége (mely vagy önhibájából vagy rajta kívülálló okok miatt alakult ki - nem tudhatjuk) - ami miatt feltétlen segítségre szoruló nyomorult - tette azzá ami és került oda, ahol van. Pénze nincs egy elvonóra, az alkoholra szüksége van, hogy enyhítse betegsége tüneteit. És adnak neki.
De van egy még egyszerűbb gondolatmenet: Be Happy! Tudjuk hogy akkor érzi magát, jól ha van a szervezetében szesz, hát segítsük hozzá..! :)

Persze az igazi adomány az lenne, hogy egy gazdagabb arra járó betenné egy klinikára és fizetné a cehhet, ami számára bolhacsípésnyi kiadás lenne.
Urambocsá esetleg adna neki valami állást is például...
Azonban itt már emberi jogi kérdések merülnek fel: ki az akinek ezt joga van megtenni, kvázi korlátozni a szabadságjogaiban (más kérdés ha kéri vagy beleegyezik, de ez elég ritka eset nemde?), ergo vagy ezért vagy azért, mert ekkora áldozatot már nem vállal fel senki, ennyire nem jószívűek a pénzesebb emberek ott sem.. Ki tudja...

Nézzük az érem másik oldalát!

"Erkölcsi fertő, romlás, Szodoma és Gomorra Amerika, hogy ilyen előfordulhat ott. Méghogy egy ilyen csőcselék, egy semmirekellő, aki CSAKIS MAGÁNAK KÖSZÖNHETI a helyzetét, mert lusta, tanulatlan alja ember - megtehesse hogy még pofátlanul ki is írja, hogy alkoholra koldul. Szégyen és gyalázat! Én bezzeg tudok tisztességesen dolgozni! Tessék nézni milyen sokra vittem, pedig nekem sem volt könnyű. Neki is megvan a lehetősége ugyanerre!"
- ugye sok rendes, tisztes, becsületes ember erre kb így reagálna?

És még csak azt sem mondhatjuk hogy nincs igaza, hiszen nyilvánvalóan találhatunk olyan aspektust, melyben tökéletesen érthető e reakció.

Nehéz itt tiszta világos egyértelmű állásfoglalást tenni. Én azt mondom, a probléma e jelenségben, ha van is, az csakis társadalmi szintű, ugyanúgy, ahogy a pozitívum is, amit az első bekezdésben taglaltam.
Azt gondolom, hogy egy egészséges, harmonikus, boldog társadalomban (ami természetesen nyilván nem létezik a valóságban és tán örök utópia is) elméletileg nem fordulhatna ez elő. Egyfelől mivel nem juthatna el egy ember eddig, mert mindenki vigyázna embertársaira és segítene, összetartana, egyszerűen nem hagyná eddig csúszni az ideális társadalom egyetlen tagját sem; másfelől pedig az egyén sem "tudna" eddig csúszni, mivel mind az oktatás, mind kultúra lehetővé tenné, hogy minden ember megtalálja motivációit, sikereit, hivatását - boldogulását...
Előzmény: Mr Spock (44095)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44112
Koszonom hogy megtartottad...valami a multbol..nem szoktam fenykepeket csinalni..

Minden kepet megtartottam amit valaha csinaltam. Mint lathatod a papagajos kepekbol, az még tizeneves korombol van. 12 eves korom ota a fenykepezes egy hullamzo hobby. Neha evekig maniakusan fenykepeztem, aztan meguntam es evekig egy kepet sem csinaltam. Tini koromban hozzajutottam egy haromdimezios fenykepezogephez, ami olyan Viewmaster kepeket csinal. Amikor disszidaltam, semmi mast nem hoztam magammal, mint a kerekekbol kiszedett, kb 2000 fenykepet (ami belefert egy kartyas dobozba). Sok evig nem is talaltam ures kerekeket (amibe vissza tudtam volna tenni a kepeket, hogy nezni lehessen), de aztan egyszer igen.

Most persze nagyon elvezem a digitalis technologiat, a Photoshop-ot, meg mindent ami ehhez kapcsolodik.

Itt peldaul megnezheted a mai kedvenc temamat, a szurrealis digitalis fenykepezest.
Mindent en csinaltam (jo vagy rossz :).

Ha sok idod van, itt tekintheted meg más jellegu (sok Amerika kép is) fenykepeimet

Tobbfele modon lehet nezni, de javaslom, hogy miutan kivalasztottal egy csoportot, a kepernyo jobb felso feleben van egy szo "Slideshow", hogy arra kattints, es akkor automatikusan valtakoznak a kepek abban a csoportban. De persze egyenkent is lehet ezeket nezni. Ahogy jobban tetszik.
Előzmény: Mumu (44104)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44111
Nem tudom, hogy csinalod...de a hozzadtartozo nok gyonyoruek ))

Talan ugy, hogy szovegben nem vagyok feminista, DE........

Az igazi eletben mindig ertekeltem az ertelmes es erdekes noket. A masodik felesegem tortenete kulonosen jelkepezi ezt. A keprol lathatod, hogy tenyleg gyonyoru volt fiatal koraban, jo testtel es mindennel ami ahhoz kellett, hogy a ferfiak lihegtek utana. 15 eves koromban ismertem meg, es hamar felfedeztem, hogy szinten szuper-ertelmes. Na de ezzel rajtam kivul senki mas nem nagyon torodott, mindenki a testevel es a kinezesevel torodott. Igy aztan a szerelmi elete ment ebbe az iranyba, de kozben velem vegtelen orakat beszelgetett errol, arrol, amarrol. De facto igazan jo baratok lettunk. Mar akkoriban (fiatal korunkban) megprobalt "bekeriteni", de tul sok manus zsongott korulotte, igy abbol a szempontbol egyszeruen nem biztam a szituacioban.
Kesobb pincerkedett, bar kisasszony lett, en meg probaltam meggyozni, hogy vesztegeti a eletet, mert azzal az ertelemmel joval tobbre kepes.

Az elso feleseg tortenete egy masik kulonlegesseg, de azt most atugrom. Szoval 73-ban dobbantottam az elso feleseg miatt aki akkor Ausztraliaban elt (o is magyar lany volt). O is kijott USA-ba, hozzam, hazassag, gyerekek, a szokasos tortenet. Sajnos a hazassag felborult 88-89-ben, en nem ugy terveztem. Banatomban es depressziomban hazalatogattam, anyamhoz, haverokhoz, hugomhoz, es egeszen veletlenul (majdnem veletlenul) ossze-szaladtam Kati-val (masodik feleseg). Ő akkor a nyakamba borult (azonnal ahogy meglatott akkor, 17 ev nemtalalkozas utan) and the rest is history (a reszletek hosszuak). A lenyeg az, hogy azonnal elvalt az akkori ferjetol (kozismert TV szemelyiseg volt), otthagyott csapot-papot, amugy sikeres (es anyagilag gazdag) eletet, es kijott hozzam USA-ba. Azota is boldogan elunk.

Ja igen, es amig nem lattuk egymast, rajott, hogy tenyleg vesztegette az eletet, elment a jogi egyetemre es ugyved lett.

Leven mindketten 61 evesek, a gyonyoruseg persze elment, de ma is ugyanolyan ertelmes es erdekes szemelyiseg mint volt teenager koraban. A kovetkezo ket kep:
A repulos 2001-ben lett kattintva, Kati egy Boeing 7X7 pilotafulkejeben, a masik 2008-ban valahol (nem emlekszem).

Nagyon buszke vagyok ra es nagyon szeretem most is
Előzmény: Törölt nick (44101)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.20 0 0 44109
Csak nem!!!

De bizony. Google "fcc obama radio" es kovesd a linkeket.
Előzmény: Gavriel (44099)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44108

Remelem mar jobban vagy.

Ha latnad mi folyik Amerikaban pontosabban mi folyik el vizben, sirnal. Zuhog az eso es kozben locsolnak (((es ez minden korlatozas nelkul. Neha van locsolasi tilalom de ahhoz nagyon-nagyon szaraz evnek kell lennie.

Előzmény: Gavriel (44103)
Mumu Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44107
Nem tudtam..nalunk paran durcasan egy 30-as evekben megjelent konyvbol igyekeztunk tanulni..es MO-n lehete artatlan mese konyveket es nem valami szonvonlas irodalamt kapni..
Előzmény: Törölt nick (44106)
Mumu Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44105

Cu vi mas esperanto ? Szep regi idok...

Ugy tudom igen komoly esperantista mozgalom volt Mo-n  es ha jol emlekszem Pecset volt a kozpont. A zold csillagos konyvek amelyek MO-n megjelelnthettek.. Mashol az esperantista mozgalom cosmopolita mozgalom volt..ellenseg

Előzmény: Törölt nick (44085)
Mumu Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44104
Előzmény: Mr Spock (44089)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44102
Gavriel, mileyn az ido ma Izraelben? Es van nagy unneples? Altalaban hogy unnepli Izrael az uj evet?
Előzmény: Gavriel (44098)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44101
Nem tudom, hogy csinalod...de a hozzadtartozo nok gyonyoruek ))
Előzmény: Mr Spock (44092)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44097
Egy ilyen rádiót átalakítottam rövid hullámú vételre (Szabad Európa miatt.)

Es gondolom azt is tudod, hogy az Obama kormany FCC-je, most eppen azon gondolkodik, hogy valahogy szabalyozza a radio adasokat es az internetet is.
Ami Kelet-Europaban már elment, az lehet hogy most jon Amerikaban.
Előzmény: Gavriel (44094)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44096
Egy ilyen rádiót átalakítottam rövid hullámú vételre (Szabad Európa miatt.)

Gondolom azt is tudod, hogy volt olyan idoszak, amikor illegalis volt akarmi mast (nyugati) radiot HALLGATNI. Ha a szomszedod feljelentett, volt ra esely hogy ejszaka kellos kozepen beallitottak emberek, elvittek, es soha tobbe senki nem latott.
Előzmény: Gavriel (44094)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44095
Hihi... jól elvagytok... :)

Nyugi, egyenlore csak bemelegitek, probalgatom a fenykepek felrakasat. Jon ám itt vitatema szintu fenykepsorozat nemsokara :). Mondjuk ez:

A mai Amerikai koldus.

A nem nagyon elolvashato feliraton ez van:

"Need $ 4 alcohol research" (need dollar for alcohol research).

Vagyis nyiltan elismeri, hogy piára kell a penz. Nyilvanvaloan kap penzt, kulonben nem uldogelne ott naphosszat.
Előzmény: Törölt nick (44091)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44093
A szovegek sajnos elcsusztak. Kovessetek a logikus sorrendet.
Előzmény: Mr Spock (44092)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44092
Na akkor razzuk fel ezt a topikot egy picit.

Legyen ez a hozzaszolas cime: az ido vasfoga.

Eloszor is bemutatkozas:

Ez a montazs 2006-ban keszult. Azota teljesen ősz a hajam.

Akkor még nem volt Photoshop, de en mar akkor is szerettem fenykepekkel manipulalni. Volt nekem egy elerheto labor, ahol ezt a montazst csinaltam.
Anyam, hugom, én......nem tudom mikor, de valamikor 16 eves korom korul.

Hosszu tortenet hogy miert, de teenager-kent az egyik hobbym papagalytenyesztes volt. Ezen a kepen a két madar "csokolodzik".

Ezt a kepet olyan 14 eves korom korul kattintottam a Dunaparton egy Dici nevu fenykepezogeppel. Ahhoz kepest a Pajtás egy luxus minosegu gep volt.

Néprádió. Erre ki emlekszik?

Mambó magnetofon. Es erre ki emlekszik?

Ez viszont 2007 korul keszult. Hogy nektek mire van idotok manapsag :)

A kovekezo kepsorozatban meg fogom probalni bemutatni az igazi mai Amerikat.
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44091
Hihi... jól elvagytok... :)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44090
Istenem, 40 filleres friss kifli a tejcsarnokban, meleg tejeskaveval... 5,30-kor regel a munka elott.

Nekem a fel literes hideg kakaó 5 kiflivel volt a szokasos reggelim, es abszolut sovany voltam. Na de hat akkor tobbezer kilometert bicikliztem minden szezonban (tavasztol őszig). Probalnek most megenni 5 kiflit fel liter kakaoval minden reggel :)

Előzmény: Törölt nick (44085)
Mr Spock Creative Commons License 2009.09.19 0 0 44089
Orulni fogok..bar halsitenek most egy kicsit maskep nezek ki.. de halas vagyon Neked erte..o tempora,o mori !

Okay, akkor itt van. Mumu, amikor talalkoztam vele holnap 10 evvel ezelott:
September 20, 1999

Előzmény: Mumu (44082)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!