Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27214

A citrusfa már a második szállítmányt árulja.

Amita13 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27213

Kicsit visszaolvasol a 27170 hsz-ben még videót is tettem be a termesztőről... Az átültetés szerintem opció lesz ezeknél a növényeknél.

Előzmény: vinik táltos (27210)
tibikat Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27212

Köszönöm szépen a felajánlást és a reakciót az üzenetemre. Írtam e-mailt!

Előzmény: gáborke (27201)
Amita13 Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27211

Az OBI-ban import olasz áru van (lásd lejjebb, volt már szó róla). A földje pedig ez a "könnyű" tőzeges(?) kókuszrostos(?), amibe a termelő teszi. 

A kókuszrosttal az a gond, hogy abban semmilyen tápanyag nincs, steril közeg. Úgyhogy abban tartani csak tápanyag utánpótlással lehet citrust. De az OBIs citrusok nem tisztán abban vannak (ettől persze alakulhat ki tápanyaghiány náluk).

Előzmény: csoer (27209)
vinik táltos Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27210

Most néztem meg a céduláját, Langard a forgalmazó, ráadásul azt írja, hogy havonta egyszer kell öntözni...

Én minden másnap öntözöm esővízzel , annyira száraznak tűnk. A tányérba kap másfél deci esővizet, (amit egy óra alatt felszív), majd egy héten egyszer kap a tövére egy mokkáskanál citromsavat, akkor fölülről kap egy kávéskanál csapvizet.

Mindazonáltal a kereskedők útjai kifürkészhetetlenek. Nem lehetetlen, hogy valaki nagy tételben vesz külföldről olcsón, (csak tippelek, hogy 2000 Ft/db  körül) majd eladja (pl az OBI-nak 5-6 ezerért,) én meg nagy örömmel megvettem 9600 Ft-ért.

Az árus, aki komolyan ajánlotta a modellgipszet, 3500 Ft-ért árulja a termő, 50-60 cm magas fácskáit 4-5 citrommal a növényen.

Előzmény: csoer (27209)
csoer Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27209

Kókuszrost érdekes, ezek szerint valamelyik hazai kertész vagy kertészet árusítja OBI-n keresztül.

Előzmény: vinik táltos (27208)
vinik táltos Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27208

Amit az OBI-ban vettem, a termés leszedése után nemsokkal később elkezdett virágozni, kétszáznál több virág volt rajta.

Végül kettő kis citrom van  rajta, a többi virág nem kötött, ledobálta.

Még abban a földben van, amivel vettem.

A talaj fele kókuszrost.

Előzmény: csoer (27207)
csoer Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27207

Száz százalékosan biztos vagyok benne, hogy a virág ledobást nem befolyásolja semmilyen tápszer hiánya, a növény még a teleltetés követő kezdeti időszakban van, a hiány betegség majd később jönne, ha nem kap semmi szert.

Tehát a gipsz téma egy jó vicc és ez csúszott ki véletlenül a száján.

Egyéb iránt lehet kapni olcsón minden tápszert, így külön csak kálium, kalcium stb pld. DAMISOL termékek közül. De a virágzás miatt ezek sem kellenek.

Nekem száz számra volt tavaly a Sweetie fámon virág és mind kötött. Ezt követően apró gyümölcs formában az utolsó szálig ledobálta.

Talán hiányzott a kalcium, esetleg gipszelni kellett volna?

Rengeteg dolog befolyásolja, nem sorolom, én korai túl tápozásra tippeltem (túlzott Fertiplus tápozás).

Előzmény: csoer (27199)
gáborke Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27206

Pont erről van szó, a savanyú talajt igénylő növények nem érzékenyek a mészhiányra, citrusnak is kell kálcium persze, de azt a mennyiséget, ami kell a talajból fel tudja venni, mert nem kálciumigényes.

Ha ritkán előáll ez, akkor a citrusnál is termésvégszáradás és levélszél fehéredés léphet fel, illetve az immunrendszerre legyengül, így a virágokat betegség támadhatja meg. De csak Ca hiány miatt nem esik le a virág sztem, más növénynél sem, az inkább P és/vagy K hiány. (vagy arányaiban túl sok N)

Előzmény: beetee (27203)
bombaba Creative Commons License 2019.05.22 0 0 27205

Azt nem tudom, a kálcium-hiány okoz-e a citromnál csökkent termelést, de egy próbát megér. 

Ízlés szerint lehet választani bio-módszert - a fahéj mellé tejet pl.:

https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/csodaszer-a-kertekben-sosem-gondoltad-volna-mi-mindenre-jo-a-tej.8159.html

vagy esetleg levéltrágyázást, mivel pont a tápanyagfelvétel nehezített:

https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/lehetoseg-a-tapanyaghiany-megszuntetesere-15278

evodia2010 Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27204

Almánál:

"Az alma keserűfoltosságát (sztippesedést) is kalciumhiány okozza, ez élettani rendellenesség, mely csökkenti az alma minőségét."

beetee Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27203

Pedig sok növénynek szüksége van a többihez képest sok kalciumra.

Kezdjük a paradicsomnál, közismert betegsége a csúcsrothadás, ami kalciumhiánytól van.

Régen és ma is úgy szoktak ellene védekezni, hogy egy kanál döglött meszet tesznek az ültetőgödörbe.

Hazai fák közül a csonthéjasok is többet kíván. Termelők permetezik is rendesen.

De leginkább a termésnevelésben van szerepe és a fásodásban ősszel.

Lehet a citrusoknál sem hátrány... a savanyú talaj viszont ellene dolgozik...

evodia2010 Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27202

Ha gipszet mondott, nem valószínű hogy eltévesztette mit akar mondani pl. kálium helyett gipsz csúszott ki a száján.

A gipszből oldódik ki kalcium. Nálam a paradicsom termés hegyén lehetett látni a kalcium hiányt, szórtam ki gipszet és elmúlt. Adtam a fáknak is szétszórva, sehol nem volt bekötött gipsz alattuk.

Az, hogy ez segíthet-e a citrom kötésén, nem tudom. Esetleg próbálj meg más kálcium pótlót a gipsz helyett. Mi emberek a tört tojáshéjat pl. jól be tudjuk építeni a szervezetbe. De biztos vannak növénynek való kalciumpótló "műtrágyák"..., mésziszap vagy nem tudom mi... ha ki akarod próbálni.

Előzmény: vinik táltos (27196)
gáborke Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27201

Nyár közepétől tudok adni ha minden jól megy, találd ki hogy szeretnéd majd átvenni.

Előzmény: tibikat (27195)
gáborke Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27200

Sztem káliumra gondolt, elvileg az a virágzáshoz szükséges lehet. Kálciumot ne adj neki külön, inkább csapvízzel locsold egy ideig ha ez a gyanú, bár ilyenről nem hallottam hogy a kálcium kihatna a virágzásra.

csoer Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27199

Szerintem egészen biztos, hogy nem igaz.

Lehet (ha a növény túl fiatal) természetes virág válogatás, vagy a virág maga szerkezetileg hiányos, vagy túl van tápozva, vagy túl van öntözve. Ezen kívül erős, jelentős környezeti, hőmérsékleti változás.

A hiány betegségek,( pld magnézium) inkább nyár vége felé jelentkezhetnek.

Előzmény: vinik táltos (27198)
vinik táltos Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27198

Igen, igazad van, gondoltam is, hogy hülyeség.

Az esetleg igaz, hogy a virágledobálást kalciumhiány okozza?

Előzmény: csoer (27197)
csoer Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27197

Használtam már modell gipszet, de nem ilyen célra.

A kálciumot lehet pótolni gipsz nélkül is és egyáltalán nem biztos a kálcium hiány.

Maradva a gipsznél, jó ötlet jól beszórni és utána belocsolni. Jól meg fog kötni, így jó be lesz gipszelve a növény.

vinik táltos Creative Commons License 2019.05.21 0 0 27196

Üdv!

Nemrég megnéztünk egy virágkiállítás és vásárt.

Ott volt az az árus, akitől a lányom vette 2015-ben azt az "óriás" citromfácskát, ami nálam egy-két (inkább egy) termést hoz.

Rákérdeztem, hogy miért dobálja le a virágözönt, s csak egy szemet terem.

A válasz: kalcium hiánya van, szórjam be a talajt modell gipsszel öntözés előtt.

Kerestem a gugliban, de feladtam, nincs tehetségem a kereséshez.

Lehetséges, hogy igazat mondott?

tibikat Creative Commons License 2019.05.20 0 0 27195

Sziasztok! Szia Gáborke!

Azért a Te hozzászólásodra írok,mert egyrészt kerestelek az Indexen, avokádó oltóág ügyben. Ilyened van még?

Ami pedig a banánfa-citromfa fórumot illeti, szeretnék citromfát is oltani. Ág ügyben valaki a segítségemre tudna lenni?

Banánfával kapcsolatban pedig olyan kérdésem van, milyen fajtát vegyek? Magot vagy sarjat és hol? Olyat szeretnék ami gyorsan szép magasra nő, hogy a lombkoronája a fejünk fölött ágazzon el. Rengeteg féle van. Nekem meg csak törpe banánom van és tapasztalt híján nem tudok választani.

Köszönöm szépen!

Előzmény: gáborke (27194)
gáborke Creative Commons License 2019.05.19 0 0 27194

Már nincs meg. A héja vastagabb volt ezért édeskésnek érződött. A mérete azért nem volt olyan mint hirdették.

Előzmény: Amita13 (27186)
gáborke Creative Commons License 2019.05.19 0 0 27193

Annyi hogy a csapvíz keményebb, az esővíz lágy.

Előzmény: csoer (27192)
csoer Creative Commons License 2019.05.19 0 0 27192

Köszi a válaszod.

Végül is nincs nagy különbség az eső víz és a csap víz között a klórt leszámítva locsolás terén.

Előzmény: gáborke (27190)
bombaba Creative Commons License 2019.05.19 0 0 27191

Szia!

Kicsit visszaolvastam itt a topikban és olvastam, hogy a cédrátokat tiszta kókuszrostban tartod. 

Mi a tapasztalatod, még mindig ezt tartod jónak?  

Előzmény: gáborke (27190)
gáborke Creative Commons License 2019.05.18 0 0 27190

Létezik. Gondolom klóros a csapvíz, így kissé savas frissen, állva hagyva 7 fölé megy sztem. Alapból az ivóvizek 7-7,8 pH között szoktak lenni, mivel karbonátosak.

Az esővíz pedig ha kimegy a CO2 belőle, pár óra állás után már 7 pH körül lesz.

Előzmény: csoer (27189)
csoer Creative Commons License 2019.05.18 0 0 27189

Létezik, hogy a csap víz PK-ja 6.5 és az esővíz ph-ja 6,7?

Magyarán a csapvíz picit savasabb, mint az esővíz?

Mértem indikátor papírral és sárga színű ph mérővel.

bombaba Creative Commons License 2019.05.17 0 0 27188

Egy blog a Nordmannról:

https://growingfruit.org/t/seedless-nordmann-kumquat/6498/21

Az utolsó fotón látszik a  gyümi mérete. Bár e mennyisége meglepően kevésnek tűnik, egy fáról másfél kg.

bombaba Creative Commons License 2019.05.17 0 0 27187

Igen, a legszebb  Gáborke fotója, amiben nincs mag.

Még lehet tovább variálni, a Tintori shopban "GIANT OVAL KUMQUAT" a neve , a többi erre utaló nevet a neten találtam itt-ott.

Nordmann-t még nem találtam shop-ban.

Amita13 Creative Commons License 2019.05.17 0 0 27186

Én is épp ezen az oldalon nézegettem a kumkvatokat. De a Nordmann lenne? Nem láttam az elnevezései közt a "giant" vagy "gigante" nevet, bár ez nem jelent semmit, max. azt, hogy a Lenziéknél ez a nickneve.

Amit gáborke írt arról, ami neki van, az viszont nagyon szimpi. Megvan vajon még neki? Ez a sok héj-kevés hús kombó nekem is tetszene. :)

Előzmény: bombaba (27185)
bombaba Creative Commons License 2019.05.17 0 0 27185

A "Normann" helyesen: Nordmann, egy jó kép egy szép nagy fáról: 

http://citruspages.free.fr/kumquats.html#nordmann

Előzmény: bombaba (27184)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!