Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Az OBI-ban import olasz áru van (lásd lejjebb, volt már szó róla). A földje pedig ez a "könnyű" tőzeges(?) kókuszrostos(?), amibe a termelő teszi.
A kókuszrosttal az a gond, hogy abban semmilyen tápanyag nincs, steril közeg. Úgyhogy abban tartani csak tápanyag utánpótlással lehet citrust. De az OBIs citrusok nem tisztán abban vannak (ettől persze alakulhat ki tápanyaghiány náluk).
Most néztem meg a céduláját, Langard a forgalmazó, ráadásul azt írja, hogy havonta egyszer kell öntözni...
Én minden másnap öntözöm esővízzel , annyira száraznak tűnk. A tányérba kap másfél deci esővizet, (amit egy óra alatt felszív), majd egy héten egyszer kap a tövére egy mokkáskanál citromsavat, akkor fölülről kap egy kávéskanál csapvizet.
Mindazonáltal a kereskedők útjai kifürkészhetetlenek. Nem lehetetlen, hogy valaki nagy tételben vesz külföldről olcsón, (csak tippelek, hogy 2000 Ft/db körül) majd eladja (pl az OBI-nak 5-6 ezerért,) én meg nagy örömmel megvettem 9600 Ft-ért.
Az árus, aki komolyan ajánlotta a modellgipszet, 3500 Ft-ért árulja a termő, 50-60 cm magas fácskáit 4-5 citrommal a növényen.
Száz százalékosan biztos vagyok benne, hogy a virág ledobást nem befolyásolja semmilyen tápszer hiánya, a növény még a teleltetés követő kezdeti időszakban van, a hiány betegség majd később jönne, ha nem kap semmi szert.
Tehát a gipsz téma egy jó vicc és ez csúszott ki véletlenül a száján.
Egyéb iránt lehet kapni olcsón minden tápszert, így külön csak kálium, kalcium stb pld. DAMISOL termékek közül. De a virágzás miatt ezek sem kellenek.
Nekem száz számra volt tavaly a Sweetie fámon virág és mind kötött. Ezt követően apró gyümölcs formában az utolsó szálig ledobálta.
Talán hiányzott a kalcium, esetleg gipszelni kellett volna?
Rengeteg dolog befolyásolja, nem sorolom, én korai túl tápozásra tippeltem (túlzott Fertiplus tápozás).
Pont erről van szó, a savanyú talajt igénylő növények nem érzékenyek a mészhiányra, citrusnak is kell kálcium persze, de azt a mennyiséget, ami kell a talajból fel tudja venni, mert nem kálciumigényes.
Ha ritkán előáll ez, akkor a citrusnál is termésvégszáradás és levélszél fehéredés léphet fel, illetve az immunrendszerre legyengül, így a virágokat betegség támadhatja meg. De csak Ca hiány miatt nem esik le a virág sztem, más növénynél sem, az inkább P és/vagy K hiány. (vagy arányaiban túl sok N)
Ha gipszet mondott, nem valószínű hogy eltévesztette mit akar mondani pl. kálium helyett gipsz csúszott ki a száján.
A gipszből oldódik ki kalcium. Nálam a paradicsom termés hegyén lehetett látni a kalcium hiányt, szórtam ki gipszet és elmúlt. Adtam a fáknak is szétszórva, sehol nem volt bekötött gipsz alattuk.
Az, hogy ez segíthet-e a citrom kötésén, nem tudom. Esetleg próbálj meg más kálcium pótlót a gipsz helyett. Mi emberek a tört tojáshéjat pl. jól be tudjuk építeni a szervezetbe. De biztos vannak növénynek való kalciumpótló "műtrágyák"..., mésziszap vagy nem tudom mi... ha ki akarod próbálni.
Sztem káliumra gondolt, elvileg az a virágzáshoz szükséges lehet. Kálciumot ne adj neki külön, inkább csapvízzel locsold egy ideig ha ez a gyanú, bár ilyenről nem hallottam hogy a kálcium kihatna a virágzásra.
Lehet (ha a növény túl fiatal) természetes virág válogatás, vagy a virág maga szerkezetileg hiányos, vagy túl van tápozva, vagy túl van öntözve. Ezen kívül erős, jelentős környezeti, hőmérsékleti változás.
A hiány betegségek,( pld magnézium) inkább nyár vége felé jelentkezhetnek.
Azért a Te hozzászólásodra írok,mert egyrészt kerestelek az Indexen, avokádó oltóág ügyben. Ilyened van még?
Ami pedig a banánfa-citromfa fórumot illeti, szeretnék citromfát is oltani. Ág ügyben valaki a segítségemre tudna lenni?
Banánfával kapcsolatban pedig olyan kérdésem van, milyen fajtát vegyek? Magot vagy sarjat és hol? Olyat szeretnék ami gyorsan szép magasra nő, hogy a lombkoronája a fejünk fölött ágazzon el. Rengeteg féle van. Nekem meg csak törpe banánom van és tapasztalt híján nem tudok választani.
Létezik. Gondolom klóros a csapvíz, így kissé savas frissen, állva hagyva 7 fölé megy sztem. Alapból az ivóvizek 7-7,8 pH között szoktak lenni, mivel karbonátosak.
Az esővíz pedig ha kimegy a CO2 belőle, pár óra állás után már 7 pH körül lesz.
Én is épp ezen az oldalon nézegettem a kumkvatokat. De a Nordmann lenne? Nem láttam az elnevezései közt a "giant" vagy "gigante" nevet, bár ez nem jelent semmit, max. azt, hogy a Lenziéknél ez a nickneve.
Amit gáborke írt arról, ami neki van, az viszont nagyon szimpi. Megvan vajon még neki? Ez a sok héj-kevés hús kombó nekem is tetszene. :)