Déli fekvésű teraszon a fal mellett(északról teljesen védve van.).Amikor már durva fagyok jönnek -5 alatt akkor kerül be a házba északi fekvésű előtér.(17-18 c az átlag hómérséklet)
A levélhullás minimális.
Ha hamarabb vittem be,amikor nem röpködtek a mínuszok,akkor tavaszra teljes lombhullás történt.
Kell neki a tartós hideghullám,hogy lelassuljon az anyagcseréje.
Ami tapasztalatom van citrom teleltetéssel kapcsolatban, azzal nem járnál jól, mert az én citromom elpusztult :D. A Soroksári Botanikus Kertben az egyik egyetemi tanárnak van egy már elég nagy citromfája, ezt télire beviszik üvegházba. De nem érdeklődtem a klimatikus viszonyok felől.
Alapvetően trópusi-szubtrópusi klímát szereti, szóval ehhez kellene közelíteni. Fényigényesek, szóval nem rossz ötlet a plusz világítás, viszont nem ártana egy kicsit melegebb, habár elvileg bírja, de nem szereti az ilyen hideget. A fényforrás is adhat némi plusz hőt, így ebből a szempontból sem rossz. Mivel normál esetben, az élőhelyén megvan azért a 15-20 fok állandóan (általában sokkal melegebb), ezért ennél hidegebben mindenképp belassul, és ilyenkor sajnos dobálhatja a levelet. Ilyen hidegben egyes tápelemek felvétele is akadozhat, ami szintén okozhat levéleldobást. Szóval egyedül a fényigény kielégítése nem biztos, hogy megoldja a problémádat, de egy próbát azért megér.
Végig olvastam az egész topikot, ahogy leszűrtem palántázásról volt szó főleg.
Van esetleg világítási tapasztalata valakinek citrusok teleltetéséhez?
A teleltetés 7-12 fok közötti 120*120 cm ablakú (déli fekvésű az ablak előtt 50%-ban árnyékoló tujával) helyiségben történne. A cél, hogy ne dobjanak el (annyi) levelet, növekedés, termés érlelés nem.
Már sok megoldáson töprengtem, az 5730 growing led strip-ből építeni valamit, belógatni növényenként E27-es ledet, COB ledek kisebb teljesítményen hajtva, hogy lehető legkevesebbet melegedjen a helyiség.
Örülök, hogy fejlődnek :). Ha beszövi a gyökér a cserepet, úgy is fejlődnek, csak jóval lassabban. Illetve ilyenkor már akár naponta kellhet öntözni és tápoldatozni is kell. Gondolj a bonsai-okra, azoknak alig van földje, a gyökerüket is rendszeresen visszametszik, végülis ettől lesz rettentő lassú a fejlődésük. A paradicsomból mondjuk nem lesz bonsai, de szerintem kibírják, ha kapnak tápot és vizet. Talán most már nem is baj, ha nem nőnek robbanásszerűen, majd ha már ki lesznek ültetve, akkor beindulnak.
Nálam pl a paprikák nötték ki a cserepet, mert februárban vetettem őket, de a paradicsomok vetésekor (március végén) kikerültek ablakba. Sajnos nem láttam őket minden nap, mert nem az én lakásomba kerültek, hanem nővéremhez. Néha rájuk néztem, de kb két hete nem. Nővérem locsolgatta rendesen, mondta, hogy most már naponta kell, de azt nem, hogy elkezdtek sárgulni. Bár én voltam a hülye, mert gondolhattam volna, hogy már kellene plusz tápanyag. Sok paprika eldobált egy csomó levelet, nem néznek ki jól, de most már 3 naponta kapnak tápoldatot, remélem megerősödnek kicsit. Át kellene őket ültetni, de már nem fogom, mert se időm, se helyem nincs hozzá, úgyhogy majd jövőre korrigálok. A neveldében gyorsabban fejlődtek, mint reméltem, ezért jövőre a paprikákat is csak március végén fogom elvetni. Viszont kell majd még egy neveldét építenem, mert vagy csak a paprikák vagy csak a parik férnek el :D.
A neveldében maradt paradicsomok nem nyúlnak, hanem szépen nőnek oldalirányba. Így tesztek a paprikák és a padlizsánok is, mondjuk azokkal eddig sem volt probléma.
A paradicsomok és paprikák már virágoznak is. Az egyik paprikán már van egy borsóméretű termés.
Ahogy írtad, nem tudtak oldalra nőni a növények, így elkezdtek felfele nőni.
Ha a növény gyökere teljesen megtölti az edényt, képes továbbnőni a növény? Most 2 dl-es poharakban vannak, de jövőre nagyobb
Szerintem felesleges. Egyrészt fóliában kap elég napfényt. Inkább melegre lenne szükség, mert pár napja az éjszakák hűvösek. Ez fogja a fejlődést vissza jelenleg. Másik probléma az RGB-vel kapcsolatban van. Nevezetesen a zöld fény majdnem teljesen haszontalan. A vörös jellemzően 620-630 nanométer tartományban sugároz, de ez nem a legjobb. A kék szegmens többnyire rendben van. Végül a 7 w/m elég gyenge. Ez még fél méterről is kevés lenne, két méterről meg szinte teljesen felesleges. A megvilágítás időtartamát sem szükséges már kiterjeszteni, mert a Nap napi közel 13,5 órán át van fenn jelenleg, és ez már csak nő. Ennél több nem is kell palántáknak.
Sajnos a LED-eken eső feszültség a hőmérséklet növekedésével együtt csökken. Korábban megmértem mind a LED-eken eső feszültséget, mind az áramkörben átfolyó áramot. A feszültség 3.2 V, míg az áram 426 mA volt, csak a hűtőcsillagot használva, ami felmelegedett 40-50 fokra. A tápegység leírás szerint 650 mA áramot próbál átfolyatni a terhelésen, de ténylegesen ez sajnos kisebb, mint ahogy a mért érték mutatja. A tápegységen különböző ellenállás értékekkel lehet állítani a kimenő áramot, de még nem tudtam tüzetesebben foglalkozni vele.
A LED-ek cseréjét megfontolom. Köszönöm a válaszokat mindenkinek.
Itthon egy másik mobillal is kipróbáltam ugyanazt a luxmérő appot és közel azonos értéket mutatott a két telefon. Hogy ez mit jelent, nem tudom :D. Mindenesetre arra jó volt, hogy méricskéltem a nevelő dobozomban. A kikelt magoncok szintjén, kb 40 cm-re az izzóktól 3000-3800 luxot mértem, míg 10 cm-el magasabban már közel 10ezer luxot. Ez teljesen megfelelő a növényeknek. A 3ezer még nem igazán, én pl ezért is tettem a magoncok alá korábban alátétet, amivel úgy 10 centivel magasabbra kerültek. Most a parik alá nem tettem, de egyelőre nem látok olyan szintű nyurgulást, hogy szükség lenne rá.
Leszedtem most két luxmérő appot is. Ugyanazt az értéket mutatják, lehet, hogy működik, de ugye a legbiztosabb az lenne, ha lenne nálam egy luxmérő és összehasonlíthatnám. Fura lenne nekem, ha egy ingyenes android app tudná ugyanazt, mint egy minimum 10ezres luxmérő. Elvileg a fényforrás lumen-értékéből, a fényforrás és a megvilágítandó terület távolságából és a megvilágítandó területből ki lehet számítani a lux értéket, de ebben nem vagyok túl jó, mert pl a megvilágítás szöge ilyen esetben nem teljesen egyértelmű nekem, mert a mérővel egy ponton mérek, nem pedig egy nagyobb területen.
Ezt mértem: 20W-os halogén G4-es izzó, 30cm távolságból. Az izzó elvileg kb 320 lumen fényáramot produkál. A luxmérő app pedig kb 3000 luxot mért (bevilágít az ablakon a fény, lekapcsolt lámpa mellett 200 luxot mutat a mérő). Nem tudom, hogy a kb 2800 lux ebből az izzóból mennyire reális.
A túl sok víztől nem nyúlnak meg alapvetően, de a palántadőlés melegágya, főleg ezért kell rá vigyázni, illetve a gyökerek is berohadhatnak, ha tocsog a vízben a föld. De gondolj csak a vízkultúrás növényekre, ahol vízben áll a növény gyökere :).
Ha kevés a fény, akkor főleg a meleg hatására tudnak megnyúlni és persze a víz is besegít valamit. Nálad szerintem elég meleg lehetett a neveldében, de mondom, a fiatal növények nincsenek megnyúlva, ezért nem gondolom, hogy kevés lenne a fény.
Neten keress fénymérőt, de 10 ezer alatt nem fogsz találni. Nem hiszem, hogy egy mobil alkalmas lenne erre, mert akkor mindenki azt használná.
Ebből ítélve valamikor január végén lehettek vetve. Megfelelő fény és tér mellett ezek akár nagyobbak is lehetnének, széltében mindenképp. Nem véletlen, hogy én bő egy hete vetettem csak. Ilyen sűrűség mellett viszont nem tudnak oldalra növekedni, ezért felfelé törnek.
Nézd meg a februári fényképet a fiatal, néhány lombleveles növényekről. Ha kevés lenne a fény, ezek nem így néznének ki. Szinte egyáltalán nincsenek megnyúlva, pedig még elég távol is vannak a fényforrástól.
Amit te mondasz, hogy fele ekkoráknak kellene lenniük, az akkor lenne igaz, ha nem kb 8 hetes palántákról beszélnénk. Ha kevés lenne a fény, akkor már a fiatal csíranövények is brutálisan megnyúlnának, ami viszont a februári képeken nem látszik, sőt, azok teljesen elfogadható állapotúak. A paprikák sincsenek megnyúlva. Tehát egyértelmű, hogy ahogy növekedtek, elkezdték takarni egymást és ezért nem lombosodtak, hanem elkezdtek nyúlni.
Amit korábban írt imania, lemérte a ledek fogyasztását, ami 93W volt 0,5 négyzetméteren. De ugye ez nem sokat számít, ha nem tudjuk a fényforrás távolságát. Itt azért látszik, hogy pl a csíranövényektől viszonylag távol vannak, és ennek ellenére sem nyúltak meg a fiatal növények.
A másik érdekesség: imania leírta, hogy kicsit túlöntözte a növényeket. A ledek miatt feltételezem, hogy simán volt 25 fok a neveldében, ha nem 30. Kevés fény, sok víz és magas hőmérséklet hatására a növények már fiatal korukban hihetetlenül meg tudnak nyúlni, valószínűleg el is dőlnek. Ha ebből indulok ki, akkor is arra tudok csak gondolni, hogy a fény mennyiségével nincs akkora gond, mint a növénysűrűséggel.
Mint korábban írtam 7 sorban 9 darab 3 W LED van. Korábbi méréseim alapján egy ilyen LED ténylegesen kb. 1,5 W-os. Vagyis 63 LED * 1,5 W = 94,5 W, A világítandó felület 120 cm * 45cm, ami kicsivel több, mint 0.5m2. Tehát a LED-ek teljesítménye közel van a 200W/m2-hez. A LED-ek és a világítandó felület közötti távolság 50 cm, egy pohár 10 cm-es, tehát a kibújt növények 40 cm-ről kapták a fényt. Jó lenne tudni a LED-ek fényáramát. Tudtok ajánlani fénymérőt, ami viszonylag megbízható és nem túl drága? Mobiltelefon + applikáció mennyire jó? Mennyi a fényáram a poharak tetejénél, ami már megfelelő? Vagy fényerősségről kell beszélni?
Sajnos nem vagyok teljesen elégedett, pár dolgot még nem tudtam megcsinálni. Szeretném az összes táp átalakítását elvégezni és egy dobozba tenni az összeset és lezárni a víz elől + megcsinálni a felső szintet. Tervbe van véve az is, hogy körbeveszem a neveldét fényvisszaverő fóliával, hogy minél több fény jusson a növényeknek, csak még addig nem jutottam el. Ha ennek ellenére továbbra is nyúlnak, bővítek. Van valami ötleted esetleg?
A túl sok nedvesség is okozhatja a növények megnyúlását? Mint korábban is írtam, sajnos hajlamos vagyok túllocsolni a növényeket.
Én nem tudom miért kérdéses a megvilágítás erőssége. Egyértelműen gyenge. 200W/m2 megvilágítással szétrakás nélkül is fele ekkorának kellene lenniük. Két 36W fénycsővel sokkal jobb eredményt lehet hozni ezen a területen és ilyen növénysűrűséggel.
Mindegy, ott van alatta a következő állomány szétrakva, meglátjuk így mit mutat, neked legyen igazad.
imania
A tápokról linket vagy képet tudnál feltenni?
Te mennyire vagy elégedett? Átalakítás szóba jöhet? 10-20€ többletköltség belefér még?
De lehet, csak pár héttel korábban kell lefényképezni :D. Félretéve a viccet, lehet, hogy a fény is lehetne több, és akkor kicsit jobban néznének ki, de egy paradicsom jóval szélesebbre terjeszkedik, itt viszont ennek fizikai akadálya van. Oldalról sem kap fényt a legtöbb, tehát mindegyik próbálja túlnőni az árnyékolást, de így elég nehéz ugye.
A megvilágítás erőssége kérdéses számomra, de a többi palánta egyáltalán nem néz ki rosszul, tehát biztos, hogy nem arról van szó, hogy nagyon kevés a fény, maximum lehetne valamivel több.
Ahogy ígértem készítettem pár képet. A legelső képen a paradicsomok láthatóak a teraszon. Remélem itt erősödni fognak.
A többi képen a maradó növények láthatóak. 8 db paradicsom, amik később keltek ki. A többi paprika és padlizsán.
Igen, azt én is tapasztaltam az elmúlt években, hogy a paradicsom képes megnyúlni, ha túl zsúfolt. Köszönöm a megerősítést. Jövőre mindkét szintet megcsinálom, hogy elkerüljem ezt. Szerinted ez a sűrűség már megfelelő lesz a megnyúlás elkerülése végett?
Tegnap kikerültek a paradicsomok a zárt, világos és fűtött teraszra és már ott is maradnak. Igen, kicsit zsúfolt, ezért készítettem 2 szintesre a neveldét csak még a felső szint nincs elkészítve világítás ügyileg. Egy szinten 48 növény kényelmesen elfér, talán az már túl szellős is. Készítek fotót a bent maradó növényekről + a paradicsomokról is ma délután.
Kicsit sűrűn vannak a paradicsomok, sajnos azoknak sokkal több hely kell, mint a paprikáknak. Ezért is nyúltak meg ennyire, mert hiába kapják a jó fényt, mégis fényhiánnyal küzdenek, mert egymást árnyékolják. Talán már érdemes lenne kirakni őket nap közben természetes fényre, úgy erősödnének kicsit.
Szia ! Milyen fényforrás van az új nevelődben? Hol vetted ? Én orchideákat világítok jelenleg egy ledes és egy kompakt fénycsöves megaman növény reflektorral. Mivel fejlesztenem kellene nagyobb terület levilágítására ezért keresem a jelenlegi legjobb megoldást.
Pár kép a LED alatt növekedő növényekről. Sajnos némelyik paradicsomnak nincs túl vastag szára a magasságához képest, azt köszönhető annak, hogy hajlamos vagyok túllocsolni a növényeket.
2017.03.06
Ma reggel (2017.03.17) készített képek. Legmagasabb paradicsom teteje kb 10 cm-re van a világítástól. A paradicsomok nagy része hamarosan megy ki a teraszra.