OK. Így amikor készíted a DVD formátumú anyagot, már nem kódolja újra, csak végig ellenőrzi, és eltördeli max 1 gigás darabokra (.VOB) a fájlokat, és létrehozza a megfelelő fájlstruktúrát a video_ts mappában.
A hardwerrel kapcsolatban annyi lenne a hozzáfűzni valóm a tapasztalatom alapján, hogy a szoftver készítői a 14-es verzióig biztosan nem gondolták, hogy lesz olyan, aki komolyabb vason fogja használni a programot, így az nincs is rá "felkészítve". Az Intel szerveralaplapomban két, egyenként 4 valós fizikai maggal rendelkező Xeon processzor dolgozik, de amikor renderelek, a két processzor összesen 30%-ig van kiterhelve. Viszont egy másik, pl. video konverterprogramot használva több, mint 90% a processzorok terheltsége. Magyarul teljesen feleslegegsen vettem meg az erős hardwert hozzá, mert nem használja ki. A 15-ös verzióval nincsenek tapasztalataim. Abban már lehet, hogy orvosolták ezt a problémát.
Az általad leírt hibajelenséggel nem találkoztam még. Még blu-ray lemezt nem készítettem.
Van abban az anyagban olyan jelenet, amelyiken egyszerre több effektet/szűrőt alkalmazol? Szokott gondja lenni ilyen esetben dvd rendereléskor is: nem képes minden esetben "kiszámolni" a végeredményt, és ezt nem jelzi a felhasználó számára. Van egyébként editálás közben is jele: amikor editálás közben mentesz, ha van olyan jelenet, amit ilyenkor mindig elkezd újraszámolni, na ott probléma van. Nem képes kiszámolni, és valamelyik effektet vagy szűrőt el kell távolítani arról a jelenetről. Tipikusan ilyen a sebesség effekt alkalmazása abban az esetben, ha a "jelenet megfordítása" (vagy valami hasonló a neve) jelölő négyzetet bepipálod. Nálam egyszerűen képtelen ezt kiszámolni.
hátha ti tudtok segíteni, mert az angol fórum nem tudott :-(
15-ösöm van fennt, és szeretnék blu-ray disket csinálni, de sehogy sem megy. Már teljesen az elejéről újrakezdtem az egészet, de mindig uaz a hibaüzenet:
Export Error: real time e: #Pinnacle Render KINA 2009 CF1F0331 DVD Studio Sequence temp studiosequence 02.264
(valamiért a per jelet mindig kiszedi nekem, ezért a helyére space-t írtam)
javaslat volt a # kivétele, de ez sem oldotta meg, valamint DVD ISO-t ettől még tud kreálni, csak ezzel van a gondja.
Hát mindenképpen a végcélnak megfelelőt, de én még hagyományos, tehát nem HD-s kamerával dolgozok. Szóval 720x??? most fejből nem tud ?-( A régi gépemmel meg se kísérlem a HD anyag vágását, most szereztem be egy új, i Core i5-tel felszerelt gépet. (A régi vagy 5 éves tipus)
Ezt a mókát mindannyiunkkal eljátsza a drága. Hiába, azért ez egy kommersz program.
Ha van egy nagyobb projekted, és részletekben renderelsz, majd a végén összefűzöd, akkor milyen fájlformátumot választasz az előzetes rendereléshez, ha tudod, hogy a végcél DVD, de a nyersanyag 1440 x 1080, vagy 1920 x 1080 ? Az elgondolás persze jó.
Hogy én hogy tudom utálni, amikor egyszer csak elkezd fagyogatni, amiből már nincs kiút, de azért még hosszú percekig szóba se áll veled, viszont kilépni nem lehet belőle:-(((((((((
Megoldás: ha sok effekt van egy filmben, akkor több részletben megcsinálni, renderelni, majd összefűzni... De milyen badar dolog ez? Ráadásul most 5 perc 2-3 greenbox effekt és fagyás. Na amíg beírtam "kilépődött"
Szerintem a felirat sávba belekattintva beírhatod a "stáblistát", majd itt van egy opció, ami a kivánságod szerint görgeti szépen felfelé. Aszerint, hogy milyen hosszúra nyújtod a snittet lesz gyorsabb, vagy lassabb. Ugyanott lehet az alsó sávba futószöveget is tenni. Ha a videosáv üres akkor fekete háttérrel megkaapod amit szerettél volna.
Ha az adott gombot egy jelenet lejátszására szeretnéd falhasználni, akkor normál gomb. Ha a menü több lapból (oldalból) áll, tahát lapozható, akkor kell bele tenned a lapozáshoz gombokat, és ezek lesznek az "előre, hátra" gombok. Ezekkel tudsz lapozni a több oldalas menüben. A "nem gomb" beállítás inaktívvá teszi, azaz nem lesz funkciója az adott gombnak, csak mint egy ikon, egy kép lesz a felületen. A "menü" gomb valószínűleg behívja a főmenüt, ha egy kicsit megbonyolítottad a lemez menü rendszerét pl. több almenüvel.
Egy projectemhez szeretnék menüt késziteni, de amikor a "gombokat" hozzáadom akkor nem tudom hogy milyen beállitást kell választanom, mert amikor a lenyilót kinyitom ott olyan beállitás van hogy:Normal, Előre, Hátra ha jól emlékszem akkor még Menű és Nincs gombok vannak.
Nekem valaki egyszer aztmondta, hogy mindig a "Normal" gombot kell használni. Igaza van? És a többit mikor kell használni?
Hogyan csinálod? Antennakábelen viszed be a jelet a video lejátszóból a tunerkártyába?
Elvileg ha így, és finmhangolsz, akkor szerintam jónak kellene lennie, bár e téren semmi gyakorlati tapasztalatom.
Nekem egy Pinnacle MovieBox 510-USB van, azzal megfelelőek a színek, és a hang sem csúszik el. De kizárólag DV avi-ba érdemes bedigizni, mivel nem túl jó az mpeg2-es kodekje, így az amúgy is gyenge, sok esetben még le is romlott VHS képminőséget tovább gyengíti.
Talán lesz majd valaki, aki érdemben is tud választ a kérdésedre.
Egy olyan problémám lenne, hogy rengeteg VHS és 8 mm-es kazettám van amit digitalizálni szeretnék! Van is egy Winfast TV tunnerem aminek segítségével van hang és kép is a studio 9-en! Viszont rohadtul nem olyan a kép mint amikor a TV-hez csatlakoztatom a kamerát, vagy a videolejátszót! Ugyanis számítógépen ha nézem, akkor majdhogynem egyáltalán nincsenek színek, vagy legalábbis kék az van! Ha ráteszek színt akkor meg zajos a kép de akkor sincsenek rajta színek mint például tévében!
Az igazából a kérdésem, hogy szerintetek is az átjátszóval van e a gond és érdemes e megvenni a a Pinnacle Movieboxot, vagy az sem fog szebb színeket elővarázsolni és élvezhetőbbé tenni az analóg felvételeket??? Másik kérdés, hogy néztem Saturnban ott is van kb ugyanannyiért egy box, vagy ne a nonameket használjam, hanem akkor maradjak a pinnacle-nél???
A kép szerinti állapot akkor van, ha abban az ablakban kiválasztod a "jelenetek" megjelenítési módot. A másik kiválasztható megjelenítési mód a "fájlok".
Hogy aztán az mpeg-ben beimportált fájlok jleneneteiben is megjeleníti-e annak tulajdonságait, azt hirtelen nem tudom.
A kép egyébként DV AVI nyersanyag jleneteit mutatja. Majd megnézem, hogy nagyfelbontású AVCHD nyersanyag esetén is így van-e, csak jelenleg nem férek hozzá a programhoz, mert nem otthon vagyok.
Nekem ilyen jelenetek sincsenek, de én nem AVI-ba importálok hanem MPEG-be. Lehet ez a baj? AVI-ba hozza át a dátumot? Pedig a jelenetszétválasztást importáláskor csinálta, csak utána nem találom sehogyse.
Importáláskor elvileg áthozza, és az alábbi képen láthatod, ha egy jelenet fölé húzod a kurzort, akkor egy ideig ki is írja felugró ablakaban. Pirossal kereteztem a felugró ablakot. Írja a dátumot, időt, és a jelenet hosszát.
A legegyszerűbb feliratként kiírni. Ha a film nyersanyagában változik a dátum, akkor mgváltoztatod te is az adott jelenet alatt a feliratod, azaz onnan kezdve egy újat indítasz, ami olyan hosszan tart, mig az adott napon készített nyersanyag az idővonaladon.
Ha azt szeretnéd, hogy a nyersanyag metaadataiból a program vegye ki, akkor ehhez való effektet kell keresned, és telepítened. Valószínűleg létezik.
(Del Ctrl+Del)=> ugyanarra az eredményre néha több különböző úton is el lehet jutni a Studio 14-ben. Ha eléred vele a célod, akor tökéletes, ha kevesebb "munka által", akkor méginkább.
Ahogy írod, éppen elég egy otthoni felhasználásra amit tud, és könnyen kezelhető. Bár lehet, hogy csak azért, mert már jóideje használom, és hozzászoktam.
Közben nekem is sikerült eme trükkre rájönnöm:-) Van olyan opció, hogy törlés Del. és van olyan, hogy a törlés(törölt szakasz megszüntetése)Del+Ctrl. Szerintem ez az lehet amit te is leírtál. Ez a bonyolúltság amit a studio14 nyújt nekem bőven megfelel:-) Belenéztem pl. az Adobe after effectsbe ...hát gyorsan be is zártam. Sok tutorialt meg kell még néznem hozzá..na de az itt off.:-)
Valóban! Az imént megnéztem, tényleg előre ugrik az időben amikor visszaváltasz normál sebességre.
Egy kis trükkel túl kell járni a Studio 14, illetve a készítőinek eszén. Amit leírok, az imént próbáltam ki, nálam megoldja ezt a problémát:
Amikor az "insert" gombbal kettéosztottad a jelenetet, akkor ezt szaggatott vonallal jelzi. Amikor elvágod a jelenetet, vagy egy másik jelenet kezdődik, akkor egy határozott vonallal jelzi a jelenetek elkülönültségét.
Oda, ahonnan vissza szeretnél térni az eredeti sebességhez, illessz be ideiglenesen egy tetszőleges képet, ez valóban el fogja különíteni a kettéosztott jeleneteket, majd töröld ki a beillesztett képet, és az eredeti kettéosztás már vágásként jelentkezik, azaz határozott vonallal különíti el a két jelenetrészt. Így már nem ugrik előre az időben, amikor visszatérsz a normál sebességhez. Sajnos vannak hibái a programnak, de egy kis leleményesség mindig segít.
Arra figyelj, ha van alatta hang, akkor az is le fog lassulni, és élvezhetetlen lesz az adott jelenet alatt. Ha csak zene lesz alatta, célszerű az utolsó műveletként a hangot aláilleszteni a renderelés előtt.
Egyébként beleolvasva más, komolyabb, drágább programok felhasználóinak tapasztalataiba, látszik, hogy ott sem tökéletes minden. Ez alól a Final Cut a kivétel, mert arról nem olvastam felhasználói tapasztalatokat.
A lassítás szépen simán megy viszont a lassúról vissza gyorsítás normál sebességnél megváltozik a filmkocka helye és a gyorsabb snitt nem folytatólagossan megy hanem valahonna más idősávról. nem tudom ez így mennyire érthető:-)
A "sebesség" videoeffektus esetén valóban nincs a kulcslépek lehetőség, igazad van.
...emlékezetből írtam, de ezek szerint jótékony hatással lenne rám a Kavinton:(( ...
Mit jelent konkrétabban, hogy "ugrik a kép"? Ennél a megoldásnál ugye pereg a film normál sebességgel, egyszer csak minden átmenet nélkül hirtelen egyik képkockáról a másikra megváltozik a sebessége. Ezt jelenti, avagy képkockakimaradást, vagy képkocka átugrását?
ez csak egy próba volt, hogy miként működik de nagyon kell hozzá az egységes háttér jelen esetben egy nagyon kék ég volt. Ahol már felhők vannak vagy átmegy világosabb árnyalatba nem is működött. Amúgy a chroma key-t használtam kulcsszínnel.
viszont a lassítás még mindig nem úgy megy ahogy azt szeretném. A lassítás opciónál nem jelenik meg a kulcskép lehetősége a jelőléses megoldásnál meg ugrik egyet a kép:-(
Az első kérdésemre megtaláltam a megoldást. Sajna nagyon egyszínűnek és a környezettől jól elütőnek kell lennie az égnek, hogy jó legyen az eredmény. Sima szép kék eget ki tudtam cserélni. valami ilyesmit szeretnék bár ez csak az első próbálkozásom: http://www.youtube.com/watch?v=tEfg464woxI&feature=feedu
Sose tudtam mi szerepe van a kulcsképnek így már segítséget kaptam:-)
eddig azzal próbálkoztam, hogy a jelenet kezdeténél megvágom de az a fura dolog jött elő ,hogy pl kezdődik a jelenet ami x ideig megy normál 100% sebességgel aztán a kívánt helyen vágok és onnan leviszem olyan 55-re. Eddig nem is volt baj szépen folytatólagosan belassúlt de amikor a lassúlás után akartam szintén a leírt módon visszagyorsítani a vágás után állandóan elcsúszott a jelenet.
Na de most kipróbálom az általad leírtakat . Köszi mégegyszer.