Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5928

Karós művelésnél az erdélyi/ménesi karikás használható szálvesszőzésre. De akár vendégkaró mellé egy szálvessző ledugása is jó lehet.

Lelkes Bogyós: a kordonos támrendszer teljesen jó lesz neked, felhozod ~80cm magasra a tőkét, ott kialakítasz egy fejet, és fajtától függően vagy egy irányba 80cm-t elhajtasz minden évben (~Guyot) vagy két irányban 1-1 40cm-set, ha olyanon is jól terem. A lehajtott vesszők rügyenként hoznak egy-egy hajtást, amit még akár ritkítani is kell majd, a hatalmas levelek, és a hónaljhajtások szinte teljes takarást fognak adni, és hogy meg is érjenek a szőlők, pont jó, hogy 2m fölé tudnak nőni, és ott tudod majd csonkázni őket.

Előzmény: izgaga (5925)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5927

Ha nem akarsz kordont, akkor a bakművelést ajánlom. Ezt lehet karó mellett, és karó nélkül is kialakítani. Lényege, hogy a tőkefejet a föld közelében rövid metszéssel kehely alakúra alakítjuk ki pár év alatt. 3-4 termőalapot "szarvat" alakítunk ki, melyen a hagyományos váltómetszést alkalmazzuk. Ha ügyesen metszünk, henger, vagy hordó formára alakíthatjuk ki a lombozatot, melynek közepe üres. Így a nap is jobban éri a lombozat belsejét. A térállás 1x1, vagy 1,2x1,2 m. Lehet ennél több is, ha az a szándékunk,hogy idővel a "hordó" méretét növelni akarjuk.

Attól függően hogy milyen fajta a szőlő, lehet rövid, vagy hosszú csapra metszeni. Ez a művelésmód nagyon dekoratív önmagában is egy füves udvaron.

Előzmény: izgaga (5925)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5926

Voltál az idén ezen a Csemegeszőlő Fesztiválon? Ha igen, oszd meg velünk a tapasztalataidat!

Előzmény: Édeske1 (5923)
izgaga Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5925

szölőszem:

és karós művelésmód esetén - mert én nem akarok kordont létesíteni - mit javasolsz?

Hosszúcsap nemigen megy - vagy tévedek?

üdv. izgaga

Előzmény: szölőszem (5920)
Lelkes Bogyós Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5924

Egy pillanatig sem éreztem, mondtam hogy megtanultam a szőlészetet. Azt majd a következő 10 évben, "tapasztalással". (ha kitart addig ez a nagyfokú kezdeti lelkesedésem :) )

De nem szeretnék úgy belevágni hogy semmit sem tudok a szőlőről, csak elkaparom az udvarba és ha véletlenül kihajt akkor nőjön ahová jól esik neki...

Ezért gondoltam olvasok kicsit, mielőtt belevágok.

Az említett Thomery lugas azért tetszett meg, mert átláthatónak tűnt és úgy gondoltam ezzel egy szép sűrű egybefüggő zöld felületet fogok kapni.

A rövidcsapos metszés meg azért mert ehhez a lugashoz ajánlták és ennél éreztem úgy, hogy ezt talán én magam is meg tudnám csinálni.

És akkor olvastam az Afus Ali-ról hogy terméketlenek az alsó rügyei (azt hiszem hogy épp az Ön oldalán), ekkor bizonytalanodtam el és fordultam ide a kérdésemmel.

És lám, jól tettem... Kiderült hogy teljesen rossz úton járok...

Köszönöm a javaslatát, és Ali-bá-nak is. Az új információkkal újragondolom a lehetőségeimet.

Előzmény: szölőszem (5920)
Édeske1 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5923
Édeske1 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5922

Szép napot !

Ki mondta hogy nem lehet ? 

https://vonyarcvashegy.hu/programok/ix-bor-es-csemegeszolo-fesztival

Előzmény: woodruff (5921)
woodruff Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5921
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5920

Egy hét alatt nem fogod megtanulni a szőlészetet, nekem tíz évbe tellett. A rövid csapos metszést csemegeszőlőnél általában nem alkalmazzák. Amíg a borszőlőknél az alsó rügyek is termékenyek, a csemegénél ez nem mondható el. Minimum 4-6 rügyre kell metszeni, fajtától függően. Az általad kiválasztott Belgrad seedlesst pedig még többre, mivel magnélküli. Ha csemegeszőlőt akarsz termeszteni, a rövid csap,vagy hosszú csap nem "szimpátia" kérdése. Majd a szőlő mondja meg, hogy mi a szimpatikus neki. Kellő tisztelet, és alázat szükséges a szőlészkedéshez.

A lugasművelés helyett javaslom a "normál" kordonos művelést,nem kell bonyolítani "kombinációs művelésű" lugassal. Törekedj az egyszerűségre, a kordon is eltakarja amit el kell, ráadásul váltó metszéssel könnyen kezelhető.

Előzmény: Lelkes Bogyós (5918)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.16 0 1 5919

A Guyot művelést ajánlom - nézz utána.

Előzmény: Lelkes Bogyós (5918)
Lelkes Bogyós Creative Commons License 2017.10.16 0 0 5918

Üdv.

Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől. Előrebocsájtom, nagyon amatőr vagyok ebben a témában. Amit a szőlőről tudok, az az elmúlt hét utána olvasásának az eredménye.

Szeretnék egy lugast  a telekhatárra, hogy kicsit takarja a szomszédot. Nem, nincs szükség átláthatatlan falra elég ha kicsit takarja a kilátást.

A „tartó szerkezet” méretei:  9 méter hosszú és bő 2 méter magas (2,2m – 2,3m)

Erre 9 szőlőt szerettem volna „felfuttatni”  Thomery kordonlugast kialakítani.

Minden tőkének egy 3 méteres huzal jutott volna, és a kordonkarokon rövidcsapos metszést szerettem volna alkalmazni.

A választott fajták:

MOLDOVA

BLACK MAGIC (Csernaja Magia)

AFUS ALI

VIKTORIA (Viva Aika)

BELGRÁDI MAGVATLAN (Belgrad seedless)

REGINA

SZTRASENSZKIJ (Consul)

LASTA

CARDINAL

KARMEN

Hogy miért ezek? Mert ezek „tetszettek” és ezeket tudom most egyszerűen beszerezni itt Szerbiában.

Ez tíz fajta. Gondoltam egyet kiszelektálok és jöhet az ültetés.

Ez volt a terv, aztán jött a „csapás”. Olvastam hogy az AFUS ALI  Alsó rügyei  terméketlenek. És ezért nem alkalmazhatok rövidcsapos metszést. (hosszú csapos metszés valahogy nem szimpatikus)

Ekkor módosult a terv: Legyen Kombinációs Művelésű Lugas.

És most hogy vázoltam a „tervet” jöjjenek a kérdések:

Tetszene az AFUS ALI-nak a szálvesszős fejművelés vagy maradjon a 3szintes Thomery lugas és legyen hosszú csapos metszés.

A többi fajta közül melyek azok amiket szintén az alsó huzalra kell száműznöm szálvesszős fejművelésre, vagy hosszú csapos metszésre?

A válaszokat előre is köszönöm. Lesz még pár de haladjunk sorjában...

Pjotr77 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5917

Sajnos a Julian később sem lesz muskotályos, még kicsit sem. De ettől függetlenül szeretjük, érésidőben az első fecskék között...

Előzmény: Kulicz (5915)
woodruff Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5916

Szerintem az oltás évében minden dátum felborul.

Jövőre minden átértékelődik.

woodruff

Előzmény: Kulicz (5915)
Kulicz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5915

Oltásuk évében a fajták íze megtévesztő lehet, az 1-2 hónapos lemaradás miatt. A Julian aug. elején érik és az oltásom okt. elejére érett be, akkor kóstoltam. A leírás szerint "húsa kemény, ropogós, kissé muskotályos, bőre vékony, de erős" - ez mind igaz, de a muskotályos íz idén elmaradt, egyszerű, semleges, édes-savas szőlőíze van. Így is nagyon finom, ami jövőre még jobb lehet.

Előzmény: D-kis (5913)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5914

Gratulálok,gyönyörű fajta.

Az elmúlt 1-2 évben sok jó fajtát sikerült beszerezned. :) 

Előzmény: Kulicz (5912)
D-kis Creative Commons License 2017.10.14 0 0 5913

Nagyon szép. Gratulálok! Ízre milyen? Nagyon jók a videóid, sok jó fajtád van.

Előzmény: Kulicz (5912)
Kulicz Creative Commons License 2017.10.14 0 1 5912

Ma leszedtem az idén oltott Julian tőkém utolsó fürtjét.

Elég jól színeződött, fürt és bogyóméret is rendben van.

Bogyó hosszúságban ez a rekordom:

Négy magja van, ez legyen a legnagyobb hibája

tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.12 0 0 5911

hagyom...

köszönöm !

Előzmény: woodruff (5910)
woodruff Creative Commons License 2017.10.12 0 1 5910

Hagyd békén telelni ,télire takard be földel ,majd tavasszal ültesd át.

Nagyobb eséjjel marad meg ,ha ismét olyan nagy tél lessz mint az idén volt.

woodruff

Előzmény: tudomka1958 (5907)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.11 0 1 5909

Jó poen! :-)    Ez a kötés - kötödés - kötődés jól össze jött!  Szép és nagyon differenciált nyelv  magyar.

/Én nem szoktam fennakadni kisebb 'sajtó'-hibákon. Általában a szövegkörnyezetből kiderül,  hogy mit akar jelenteni az esetlegesen hibás, vagy hibásan használt szó./

Előzmény: arpad-lajos (5908)
arpad-lajos Creative Commons License 2017.10.11 0 1 5908

Ha már a nyelvhelyességnél tartunk, akkor szeretném megjegyezni, hogy az általad írt "kötödés" szót helytelenül használod. A kötödés szó ugyanis a kötőde tulajdonosát jelenti. A szőlő esetében pedig kötődésről beszélünk. 

Előzmény: van_Persil (5905)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5907

egyéves szőlőt most ősszel vagy majd telvegen ultessem át más helyre?

van_Persil Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5906

Az "ütött" se azonos jelentésü az "ütödött"-tel.

Előzmény: van_Persil (5905)
van_Persil Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5905

Nem "kötés", hanem "kötödés". A kötéshez raffia kell, a kötödéshez megfelelö idöjárás és tápanyagellátottság. Ez nem tájnyelv, hanem nyelvhelyesség. De maga a kötödés az a gyümölcs életében csak egy apró szakasz, már csak ezért is értelmetlen így hívni. Ugyanilyen logikával (ahogy másodkötés) lehetne hívni másodbeporzónak, vagy másodérlelésnek is. Egyiknek sincs igazából semmi köze a terméshez, de ezen igazából nem létezö szavak, (ahogy a másodkötés sem létezik, mert helytelen szóhasználat) hasonlítanak a termés kialakulásának egyes fázisait leíró szavakra (kötödés, beporzás, érés).

Előzmény: Kramcsák István (5898)
Pjotr77 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5904

Erről a Hamburgi muskotály típusról vagy klónszelekcióról sajnos nem tudok. Nem is hallottam volna róla, nem találkoztam vele. Bár nem nagyon érdekelt ez a fajta. A szerszámos bódém odalánál van egy öreg tőke, ami lugasban hosszan ráfutott még a tetőre is, és sokat terem, késő ősszel mindig szeretek belőle csipegetni, de ez csak az ilyen jó évjáratokban van, amikor nem pusztította le az egészet a lisztharmat...

Előzmény: Kramcsák István (5895)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5903
Előzmény: Kramcsák István (5902)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5902

Ebből is  BOR_ lesz csak   Ú- bor.

Előzmény: Kramcsák István (5900)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5901
Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5900

EGY másik dolog a növény védelem.:  az alábbi oldal alján lévő hozzá szólások a figyelemre valók? .:civilhir.net/isteni-sved-uborkasalata-recept-fotokkal-lepesrol-lepesre-31262C

Sanci07 Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5899

Írásodból emlékszem hogy nem egy bőtermő nálad a fajta,de egy-két vélemény alapján nem akartam elutasítani a fajtát mert mindig is tetszett! Lehet ez is olyan mint az Éva hogy sokaknál nem működik,viszont sok visszajelzés alapján elmondhatom hogy többeknél gyönyörű az Éva.Visszatérve a Belüj Originálra biztatónak tartom hogy csak jövő hónapban éri el a két évet még is rövid csapra vágva teremni volt képes!Jövőre viszont nem engedem teremni mert törzsalakítás évében lesz és hagyom hogy még erősödjön a törzse és a gyökere.Utána viszont hajrá meglátjuk mi lesz belőle!

Előzmény: szölőszem (5890)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!