Körülbelül 6.-hete vannak rajta a seprűn,de nem is nagyon akarnak tisztulni.Elég zavarosak még az üvegballonokban,de talán tényleg jobb lenne lefejteni őket a durva seprűről.A pincében vannak ahol kb 8-10-fok lehet.
Nem írtad, mióta erjednek, mert ha még csak pár hete, akkor én még békén hagynám, de ha már hosszabb ideje, és ülepítés nélkül került hordóba, lehet, hogy érdemes lenne a durva seprőről lefejteni, mert abból káros anyagok is visszamehetnek a borba. És lehetőség szerint a tartályt/hordót teljesen fel kellene tölteni, mert ilyenkor már nem biztos, hogy elég CO2 keletkezik a védelemre. Az erjedést lehetne gyorsítani melegítéssel: ha kis helyiségben van, annak a fűtésével, ha kis mennyiség, akkor melegebb (15-20°C) helyre cipeléssel. Mivel a saját élesztője még dolgozik, én nem oltanám be fajélesztővel, de ha mégis az mellett döntötök, alkoholtűrőt keressetek, mert az egyszerűbbek nem biztos, hogy bármit tudnának csinálni egy 10-12% alkoholos borral. De olyat is olvastam már, hogy ilyenkor kicsit megkénezik, és a tavaszi melegedéssel, ahogy a pince melegszik majd újra indul az erjedés. Bár nem tudom, mennyire jó dolog a megállított és újraindult erjedés.
Egy újabb kérdésem lenne:agy ismerősömnek fajélesztő nélküli erjedés után még mindíg nagyon édeskés ízűek a borai.Tegnap kostolgattuk őket,még egy picit kotyognak de attől tart hogy édesek maradnak.Mit kellene tenni lefejteni és fajélesztővel újra melegebb helyen elindítani az erjedést?
Már le van szellőztetve,kb fél gramm réz-szulfát(kupfát),seprő nélkül van már,a szag eltünt,az íze is jó.Mindjárt az erjedés után ki is jött a szag.70 literes műanyag edényben forrt ki,ami teljesen tiszta volt.Most már üvegballonokban van a bor.Teljesen le is tisztult.
Azt nem tudom,hogyan tudnám megelőzni,nem először fordul elő ez nálam.
Kenezed a mustot? Hasznalsz fajelesztot? Felmelegszik erjedes kozben nagyon? Ezek ugy tudom hozzajarulhatnak a kenhidrogenhez (a fajeleszto csak kozvetve, a gyorsabb tehat melegebb erjedes altal)
Mitől van a borban kénhidrogén?Hogyan lehet megelőzni?Sajnos az utóbbi években rendszeresen előfordul nálam.Leszellőztetem,kap egy kevés réz-szulfátot és eltünik.De nem akarom magam mérgezni rézzel.Kb.60 litert szoktam évente készíteni,spontán erjesztéssel.
Tisztelt borászok egy kérdésem lenne,deríteni szeretném az idei boromat,és arra lennék kíváncsi hogy a derítőszereket már a seprűről lefejtett borba kell adagolni vagy a még seprőn lévő borba is lehet belekeverni?A CLAR SOL SUPER+VINO GEL kombinációját akarnám alkalmazni.
Végül megúszta a rozé, szépen le is tisztult, egy hete lepalackoztam és azóta már ittunk is belőle két üveggel. Szóval valószínűleg tényleg köze van a fényhez a dolognak.
Mustot szeretnék eltenni. Lehet-e kénezni? A must szűrése, ülepítése nagyon nehéz. Van erre jó megoldás? A tartósítás is nehéz. Van-e a mustkészítésre jó technológia? 10 literre való Otellóm van még tőkén.
A téli és tavaszi fagyok miatt kevés fehér bor alapanyag a zajos forrás befejeződése után erősen elkezdett barnulni. Egy üvegballonban van, ami nincs teljesen tele.
Mivel így még nem jártam, fogalmam sincs mit kellene tennem, hogy ezt a keveset megmentsem. Kérlek segítsetek mitévő legyek.
Alapkenezes volt valojaban, csak fejteni nem fejtettem le a feheret. Ezt amugy tavaszig legalabb a tartalyban fogom tartani. A rozenak meg kicsit kene tisztulnia aztan szetszedem kis palackokba, de ha elobb elmegy ecetbe akkor buko, ezert kerdeztem. A szodas szifont megprobalom ha kijutok a pincebe a heten. Feny ott nincs amugy, es barnas az uveg is.
Az mit jelent, hogy kis ken? En ugy tanultam, hogy az alapkenezest meg kell adni, nem kis adagonkent spriccelgetni. Min 40es szabadken, aztan derites szures palackozas:) es nincs gonda tarolo edenyekkel. Uvegballon problematikat irtam a masik topicban, viragosodni fog valszeg a feny miatt, ha nem szurod.
Amire tudok házi megoldást: a nem teljesen teli üvegballon: szódásszifonból CO2-t nyomok a bor felületére, és ezt 1-2 hetente ismétlem, így van felette egy védőréteg. De 5 liternyi hiányt nem szoktam hagyni, azt szerintem 1 patronnal már nem is lehet lefedni, inkább kisebbe fejtem.
Készült az idén ~20 liter rozé borom. Egy nagy (50 literes) műanyag ballonban forrt, most raktam át egy kisebb üvegedénybe, és kapott kis ként is. A kérdésem az, hogy mivel az edény nagyobb (talán 25 literes), mennyi ideig tarthatom benne anélkül hogy ecetesedne vagy másképp elromlana? Feltölteni nem tudom, nincs mivel, fehérbort nem öntenék rá :)
A fehér egyébként két tartályban van, szintén kapott most egy kevés ként, de még nem paraffinoztam be csak rátettem az úszófedelet és a felső fedőt (tehát nem légmentes), ugye nem lesz baja pár hét alatt? Azt tapasztaltam hogy szépen letisztul novemberre, csak színmust tehát csak ilyen porszerű finomseprő keletkezik alatta. Tehát mondjuk 3-4 hét múlva fejteném, egybe kerülne az egyik tartályba, és akkor kénezném is mégegyszer amennyire kell, aztán paraffinoznám össze a tetejét.
Az áztatáskor a cefrét szokták kénezni, hogy áztatás alatt védjék a fertőződéstől és javítsák a kioldódást. Préselés után ezért már nem igazán szokták a mustot kénezni. Viszont áztatás nélkül szokták a mustot nyálkázni, azt kénezéssel oldják meg. Ebben az esetben 1-2 napig ülepítenek, így a durva seprő már nem kerül az erjesztőedénybe, tehát nem kell erjedés után rögtön fejteni.
A leválasztott must gondolom a színlét jelenti nálad, a présmust máshogy került kezelésre.
Ha az első kénezést jól állítod be, utána hosszú ideig nem kell újabb kénezés, de persze időnként hasznos egy-egy mérés. Az első kénezést nem feltétlen kell az első fejtéskor megtenni, ez sok-sok körülménytől függhet. Ha ekkor már szárazra kierjedt a bor (vagy olyan édessége van, amit te pont szeretnél), nincs szükség almasavbontásra, mert pont megfelelő a sav érzete, mehet a kén. Ha még kell erjedjen, akkor várni kell még a kénezéssel. Alacsony savú/alkoholú bornál, meleg pincében vigyázni kell, mert hamar betegedhet, ilyenkor a kénezést nem igen lehet húzni.
Úgy olvastam valahol hogy a leválasztott mustba is kell kén majd az első fejtéskor és a második fejtés alkalmával is kell kénezni,s mindig el kell/ene/végezni ezek előtt a kénsaavszint mérést és beállítani a megfelelő szintet.
Azt mondják, le kell szedni a durva anyagról, mert olyan bomlások indulhatnak benne el, amik károsak a bor szempontjából. Szőlőt én is csak egészségesen szedek, de nem kockáztatok, ha már csak kicsit pötyög, és alig érzek benne cukrot, megcsinálom az első fejtést. És ekkor - ha már teljesen végigment az erjedés - kénezek is.
Ha nem ülepítetted a mustot, akkor a fejtést a forrás vége felé meg kell ejteni, mert a durva seprőből csúnya dolgok mehetnek vissza a borba. A finom seprőn viszont hosszú ideig rajta lehet már tartani.
Többségében rajnai rizling volt benne+ egy pár tőke zölt veltelíni.Még egy kérdés: az erjedés után meddig érdemes hagyni az üledéken az újbort?Én 5-6 hétre gondoltam és utánna terveztem az első fejtést.