10-12 órás pácoláshoz 1 kg só 12 liter vízben feloldva.
Alap fűszerkeverék: 2 rész szemes bors, 2 kész koriandermag, 1 rész szegfűbors, 2 rész borókabogyó. Mozsárban, vagy ennek hiányában zsacskóban kalapáccsal durvára törve. Fűszerezés ízlés szerint, de inkább kevésbé, mint túlzottan, hogy a hal íze érvényesüljön.
(3-4 órás páchoz az 1 kg só 8 liter vízben oldva)
Pácolás után a halakat le kell öblíteni és lecsöpögtetni.
Én úgy tudom, ez halfajtától és füstölési módtól függ. Skandináv barátaim azt mondták, hogy ha melegen füstölöd akkor csak sózni kell (ez a gyakoribb füstölési mód), hiszen ekkor a hal megfő, mialatt füstölődik (ez a füstölt hering alapja is), a hidegen füstöltet szokták pácolni, de az korántsem olyan tartós, mint a melegen füstölt (a pác összetételét nem ismerik, de utána néznek, ha ráér a válasz pár napig).
Bükkfa fűrészpronak Ajka környékén utána nézhetek, bár nem hiszem, hogy sokat segítene Neked:)
Nem sértődtem meg, de ebben a topicban nem is szabad. Örülök a humoros légkörnek inkább. A HALtársak legyenek derűsek !
A képeket azért tettem be, hogy több legyen a fotó, összességében kevés, bár Dydand HALtárs igyekszik. Meg aztán a topic címe Hal, halak nem pedig, hogy Halételek, így ON voltam.
Jól értem, hogy nem érted? ;))) A canneloni egy tésztaféle, olyan kb 2cm átmérőjű csőszerűség, megtöltöd bármivel, nyaknöntöd egy bármilyen stzósszal és be a sütőbe. Az ízes szószban fő meg, miközben teleszívja magát a szafttal. Ha gondolod este lefényképezem nyersen. A rokfortmártás sem eg ynagy etvasz, kell hozzá rokfort szétnyomkodva, tejföl (vagy tejszín), kevés fehérbors, zúzott fokhagyma és vagy egy csipetnyi halfűszer, vagy pedig római kömény. Ezzel öntöd nyakon a töltött tésztákat és kész.
Szép, kellemesen töltött jó estéteket nem diszkvalikiválva szeretném kérni, hogy NE maradjunk ennyiben, mert állva hagytál a startnál olyanokkal, hogy canneloni,
a rokfortmártásra rákereshetek, - s lepődjél +!: a könnyű fehérbor képzetével szikra gondom sincs!
Ki hitte volna. . .!? A vöröses változatban sem gond elfogyasztása!...
Varázslatos 1 fakanalad, s fantáziád van! Az eccerűd is naccerű!:-))))
Köszönet ''nemes bosszúd'' folyamatának képi megjelenítéséért! Sztem nem csak a topicot, hanem az erre járó HALtársakat is alaposan feldobtad igazán szines étekkölteményeddel: alapanyagában 1szerű, a végeredmény NAGYszerű!
Páratlan kulináris 5letességeiden már meg sem lepődöm:-))), csak győzzünk ámulva követni szemmel, tettel!:-)
Ismét tanultam Tőled, meg kell lepnem otthonijaimat hasonló költeménnyel!
Feleségem nem árulta el, hogy mit is készített nekem, ezért bosszúból ma én készítettem halat:)
Párolt zöldségekkel (répa, karfiol, brokkoli, gyökér, zöldbab) ágyaztam meg a hal fűszerkeverékkel alaposan bedörzsölt, pár helyen bevágott és így kisütött haltörzseknek. A zöldségekre fektettem az átsült húsokat és alaposan megöntöztem mindent tejföllel és kevés vízzel elkevert gombakrémlevessel (igen-igen!), majd az egészet reszelt gouda sajttal megszórva tettem az előmelegített sütőbe. Barátaim bizton állíthatom: nagyon finomra sikeredett. Kis fehérborral fogyasztottuk És dobjuk már fel ezt a topikot is szép (?) képekkel:
Tegnap este feleségem egy halas-rakottassal lepett meg, de a receptjét nem tudom, majd kiszedem belőle. Sültkrumpli, padlizsán és füstölt hering volt valamilyen szósszal meglocsolva és sajttal megszórva, együtt összesütve, de a pontos összetevőket még meg kell tudnom:)