Keresés

Részletes keresés

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.10.21 0 0 5943

Gratulálok hozzájuk! Nagyon jól néznek ki és jól bírják kint bàr eddig nagyon jó idő volt! Mindenesetre.szépek!

Előzmény: R.Józsi (5941)
Sanci07 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5942
Pazar!
Ilyen kockacukrot én is fogyasztanák!
Viccet félretéve csodálatos mindegyik!
Senki nem mondaná meg hogy idei oltás,gratulálok!
Előzmény: R.Józsi (5941)
R.Józsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5941

Kiskertem büszkesége: Kockacukor: tavaszi oltás, első terméssel, jelenleg is tőkén van.

R.Józsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5940

Kiskertem büszkesége: Sport-2: jelenleg is tőkén van.

R.Józsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5939

Kiskertem büszkesége: Takasumi: japán, első termése jelenleg is tőkén van.

R.Józsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5938

Kiskertem büszkesége: Memória Smolnikova- tavaszi oltás, első termés, jelenleg is tőkén van.

izgaga Creative Commons License 2017.10.20 0 0 5937

szölőszem:

Még 1x köszönöm. Nem akarok 7-8 rügyre metszeni, nem is szoktam, sőt. Csak azt próbáltam lereagálni, hogy  szóba került: egyes fajták nem teremnek megfelelően rövidcsapon. De mondom: köszönöm, így nagyon világosan összefoglaltad a metszésmódot karós művelés esetére.

üdv. izgaga

Előzmény: szölőszem (5935)
per onoszpora Creative Commons License 2017.10.19 0 0 5936

Egy jó tanács. Ha sok mustot ittál, vagy sok szőlőt ettél, és a hasad rendetlenkedik, rágj össze 3-4 szem szőlőmagot, nyeld le, és a probléma megoldódik. 

Előzmény: szölőszem (5935)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5935

Nem értem a problémádat! Mért akarsz mindenáron 7-8 rügyre metszeni? A csemegeszőlőnél 4-6 rügyre elegendő metszeni (kivétel a magnélküli, és néhány más fajta). A 4-6 rügyet nem hagyod meg, a hajtás válogatáskor megnézed melyik hajtáson van (szép) fürtkezdemény, a többit kitöröd. Nem kell minden hajtást meghagyni. Egy termőalapon max. 2 esetleg 3 hajtás hagyható meg. A legalsó ami alul közvetlen a termőalapból(ugarból) jön(az lesz a jövő évi termővessző), és a cseren levő egyetlen szép, fürtöt hozó hajtást hagyod meg. Négy termőalappal számolva ez 8-10 hajtás körbe a kehelyen, ami nem sok.

Előzmény: izgaga (5932)
woodruff Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5934

Teljesen fölösleges hobbi szinten csili-vili különleges kordonokat kialakítani.

Először is bizonyos magasságban, amit te választasz, ki kell nevelni egy tőkefelet ,ami több év munkája.

Ez lehet 50 centi de akár 2 méter magasságban is.

Innen ebből a tőkefejből,ha csemegeszőlőt szeretnél, húzol-vagy ha így jobban hangzik meghagysz egy,vagy ha nagyobb helyed van jobbról balról 2 szálvesszőt.

Ahhoz,hogy minden évben közel a tőkefejhez legyen egy újabb szálvessződ ,kell egy egyszemes csapot hagyni, és kinevelni a következő évre belőle a szálvesszőt ,mert ez fogja adni a termő alapot következő évben.

A letermettet pedig tavasszal a tőkefejnél mindenestől csonkolod.

Ennyi.

woodruff

Előzmény: Lelkes Bogyós (5918)
woodruff Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5933

Azt hiszem mindent elmondtál helyettem is.

Úgy látom a cinizmust nem lehetett kiolvasni az előbbi hozzá írásomból.

Mire is gondolok?

Csak meg kell nézni a belinkelt videókat.

Mindenki boldogan mutatja be a legújabb sikeres fajtáit,és minden évben számtalan új fajta bukkan elő.

woodruff

Előzmény: Csíkos Tigris (5931)
izgaga Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5932

Maci P, szölőszem:

Köszönöm a tanácsokat.

Az igazság, hogy már többször csináltam 1-2 ménesi karikást, de valahogy nem tetszett, vagy a sorba lógott nagyon bele, vagy elfoglalta a sorközt.

A bakművelést ismerem, csakhogy a karóim nem túl magasak, így aztán nehezen tudom elképzelni, hogy 7-8 stb. rügyre metsszek, hiszen ha mindegyik megered, plusz a csercsap és az ugarcsap is, akkor máris hatalmas a lombozat. Mostanában 1,30*1,30 vagy 1,40*1,40 térállással telepítek.

üdv. izgaga

Előzmény: Maci_P (5928)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5931

Én tavaly voltam,de csalódtam! Hasonlókat tapasztaltam mint Szőlőszem! Szerintem minden csak nem csemegeszőlő fesztivál,ez saját vélemény!

Előzmény: szölőszem (5930)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5930

Én voltam 3-4 éve ezen az un. Csemegeszőlő Fesztiválon. Nagy várakozással mentem el Vonyarcvashegyre.Őszintén szólva teljes csalódás volt. Azt hittem, az ország sok termőhelyéről lesznek csemegeszőlőt bemutató lelkes termesztők. Ehelyett egy kis asztalnál Bakonyi László árulta fajtáit, helyesebben édesapja (Bakonyi Károly) által nemesített fajtákat: Sába királynője, Bella Donna, Anna Bella stb. és néhány amerikai magnélkülit. Ez volt minden csemegeszőlő vonatkozásban.

Előzmény: Édeske1 (5929)
Édeske1 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5929

Sajnos én nem voltam , hanem Józsa Imre volt , tőle tudom . Meg onnan hogy hozott nekem egy konténeres csemege szőlőt onnan . 

DR. Bakonyi Lászlótól vásárolt , Belladonna fajtát . Amiről semmit se tudok .

Előzmény: szölőszem (5926)
Maci_P Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5928

Karós művelésnél az erdélyi/ménesi karikás használható szálvesszőzésre. De akár vendégkaró mellé egy szálvessző ledugása is jó lehet.

Lelkes Bogyós: a kordonos támrendszer teljesen jó lesz neked, felhozod ~80cm magasra a tőkét, ott kialakítasz egy fejet, és fajtától függően vagy egy irányba 80cm-t elhajtasz minden évben (~Guyot) vagy két irányban 1-1 40cm-set, ha olyanon is jól terem. A lehajtott vesszők rügyenként hoznak egy-egy hajtást, amit még akár ritkítani is kell majd, a hatalmas levelek, és a hónaljhajtások szinte teljes takarást fognak adni, és hogy meg is érjenek a szőlők, pont jó, hogy 2m fölé tudnak nőni, és ott tudod majd csonkázni őket.

Előzmény: izgaga (5925)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5927

Ha nem akarsz kordont, akkor a bakművelést ajánlom. Ezt lehet karó mellett, és karó nélkül is kialakítani. Lényege, hogy a tőkefejet a föld közelében rövid metszéssel kehely alakúra alakítjuk ki pár év alatt. 3-4 termőalapot "szarvat" alakítunk ki, melyen a hagyományos váltómetszést alkalmazzuk. Ha ügyesen metszünk, henger, vagy hordó formára alakíthatjuk ki a lombozatot, melynek közepe üres. Így a nap is jobban éri a lombozat belsejét. A térállás 1x1, vagy 1,2x1,2 m. Lehet ennél több is, ha az a szándékunk,hogy idővel a "hordó" méretét növelni akarjuk.

Attól függően hogy milyen fajta a szőlő, lehet rövid, vagy hosszú csapra metszeni. Ez a művelésmód nagyon dekoratív önmagában is egy füves udvaron.

Előzmény: izgaga (5925)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5926

Voltál az idén ezen a Csemegeszőlő Fesztiválon? Ha igen, oszd meg velünk a tapasztalataidat!

Előzmény: Édeske1 (5923)
izgaga Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5925

szölőszem:

és karós művelésmód esetén - mert én nem akarok kordont létesíteni - mit javasolsz?

Hosszúcsap nemigen megy - vagy tévedek?

üdv. izgaga

Előzmény: szölőszem (5920)
Lelkes Bogyós Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5924

Egy pillanatig sem éreztem, mondtam hogy megtanultam a szőlészetet. Azt majd a következő 10 évben, "tapasztalással". (ha kitart addig ez a nagyfokú kezdeti lelkesedésem :) )

De nem szeretnék úgy belevágni hogy semmit sem tudok a szőlőről, csak elkaparom az udvarba és ha véletlenül kihajt akkor nőjön ahová jól esik neki...

Ezért gondoltam olvasok kicsit, mielőtt belevágok.

Az említett Thomery lugas azért tetszett meg, mert átláthatónak tűnt és úgy gondoltam ezzel egy szép sűrű egybefüggő zöld felületet fogok kapni.

A rövidcsapos metszés meg azért mert ehhez a lugashoz ajánlták és ennél éreztem úgy, hogy ezt talán én magam is meg tudnám csinálni.

És akkor olvastam az Afus Ali-ról hogy terméketlenek az alsó rügyei (azt hiszem hogy épp az Ön oldalán), ekkor bizonytalanodtam el és fordultam ide a kérdésemmel.

És lám, jól tettem... Kiderült hogy teljesen rossz úton járok...

Köszönöm a javaslatát, és Ali-bá-nak is. Az új információkkal újragondolom a lehetőségeimet.

Előzmény: szölőszem (5920)
Édeske1 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5923
Édeske1 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5922

Szép napot !

Ki mondta hogy nem lehet ? 

https://vonyarcvashegy.hu/programok/ix-bor-es-csemegeszolo-fesztival

Előzmény: woodruff (5921)
woodruff Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5921
szölőszem Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5920

Egy hét alatt nem fogod megtanulni a szőlészetet, nekem tíz évbe tellett. A rövid csapos metszést csemegeszőlőnél általában nem alkalmazzák. Amíg a borszőlőknél az alsó rügyek is termékenyek, a csemegénél ez nem mondható el. Minimum 4-6 rügyre kell metszeni, fajtától függően. Az általad kiválasztott Belgrad seedlesst pedig még többre, mivel magnélküli. Ha csemegeszőlőt akarsz termeszteni, a rövid csap,vagy hosszú csap nem "szimpátia" kérdése. Majd a szőlő mondja meg, hogy mi a szimpatikus neki. Kellő tisztelet, és alázat szükséges a szőlészkedéshez.

A lugasművelés helyett javaslom a "normál" kordonos művelést,nem kell bonyolítani "kombinációs művelésű" lugassal. Törekedj az egyszerűségre, a kordon is eltakarja amit el kell, ráadásul váltó metszéssel könnyen kezelhető.

Ali-bá Creative Commons License 2017.10.16 0 1 5919

A Guyot művelést ajánlom - nézz utána.

Lelkes Bogyós Creative Commons License 2017.10.16 0 0 5918

Üdv.

Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől. Előrebocsájtom, nagyon amatőr vagyok ebben a témában. Amit a szőlőről tudok, az az elmúlt hét utána olvasásának az eredménye.

Szeretnék egy lugast  a telekhatárra, hogy kicsit takarja a szomszédot. Nem, nincs szükség átláthatatlan falra elég ha kicsit takarja a kilátást.

A „tartó szerkezet” méretei:  9 méter hosszú és bő 2 méter magas (2,2m – 2,3m)

Erre 9 szőlőt szerettem volna „felfuttatni”  Thomery kordonlugast kialakítani.

Minden tőkének egy 3 méteres huzal jutott volna, és a kordonkarokon rövidcsapos metszést szerettem volna alkalmazni.

A választott fajták:

MOLDOVA

BLACK MAGIC (Csernaja Magia)

AFUS ALI

VIKTORIA (Viva Aika)

BELGRÁDI MAGVATLAN (Belgrad seedless)

REGINA

SZTRASENSZKIJ (Consul)

LASTA

CARDINAL

KARMEN

Hogy miért ezek? Mert ezek „tetszettek” és ezeket tudom most egyszerűen beszerezni itt Szerbiában.

Ez tíz fajta. Gondoltam egyet kiszelektálok és jöhet az ültetés.

Ez volt a terv, aztán jött a „csapás”. Olvastam hogy az AFUS ALI  Alsó rügyei  terméketlenek. És ezért nem alkalmazhatok rövidcsapos metszést. (hosszú csapos metszés valahogy nem szimpatikus)

Ekkor módosult a terv: Legyen Kombinációs Művelésű Lugas.

És most hogy vázoltam a „tervet” jöjjenek a kérdések:

Tetszene az AFUS ALI-nak a szálvesszős fejművelés vagy maradjon a 3szintes Thomery lugas és legyen hosszú csapos metszés.

A többi fajta közül melyek azok amiket szintén az alsó huzalra kell száműznöm szálvesszős fejművelésre, vagy hosszú csapos metszésre?

A válaszokat előre is köszönöm. Lesz még pár de haladjunk sorjában...

Pjotr77 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5917

Sajnos a Julian később sem lesz muskotályos, még kicsit sem. De ettől függetlenül szeretjük, érésidőben az első fecskék között...

Előzmény: Kulicz (5915)
woodruff Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5916

Szerintem az oltás évében minden dátum felborul.

Jövőre minden átértékelődik.

woodruff

Előzmény: Kulicz (5915)
Kulicz Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5915

Oltásuk évében a fajták íze megtévesztő lehet, az 1-2 hónapos lemaradás miatt. A Julian aug. elején érik és az oltásom okt. elejére érett be, akkor kóstoltam. A leírás szerint "húsa kemény, ropogós, kissé muskotályos, bőre vékony, de erős" - ez mind igaz, de a muskotályos íz idén elmaradt, egyszerű, semleges, édes-savas szőlőíze van. Így is nagyon finom, ami jövőre még jobb lehet.

Előzmény: D-kis (5913)
vegyigyümi10 Creative Commons License 2017.10.15 0 0 5914

Gratulálok,gyönyörű fajta.

Az elmúlt 1-2 évben sok jó fajtát sikerült beszerezned. :) 

Előzmény: Kulicz (5912)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!