Keresés

Részletes keresés

dr szittyo Creative Commons License 2016.03.20 0 0 4794

Nálam tegnap előtt kezdte a g.magyar kajszi a virágzást,  tegnap pedig a bergeron is  erre ma reggelre -4 fokott mutatott a hőmérő...iszonyat hideg volt , az első nyíló virágok szélén barnás foltokat látok  ezmár az elfagyás lenne?

d_toti2 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 4793

miért nem elég a kontakt ? pl mészkénlé ? 

Előzmény: Mozo66 (4792)
Mozo66 Creative Commons License 2016.03.20 0 0 4792

Érdekes módon nálam is az idén a Pikcot van legelőrébb a virágzásban pedig eddig nem vettem észre , hogy ennyire korán virágozna .  Az Aurora Orangered szokta kezdeni .

Nagyon oda kell figyelni a moníliára , hét közepére esőt mond és most állok neki permetezni . Ma és holnap lekezeljük az összes kajszit . Felszívódó vagy mélyhatású kell neki .

Előzmény: Törölt nick (4791)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.19 0 0 4791

Nálam a Pinkcot ,Sylvercot ,Radka,Big Red ,  Tomcot és egy amit Flavorcotként vettem /de nem az / teljes virágzásban van, az Orangered kb 70-80 % osan...a többi még kicsit hátrébb.

Előzmény: TINTUS (4790)
TINTUS Creative Commons License 2016.03.18 0 0 4790

A mai szép napon kinyílott a Bergeron kajszi.

d_toti2 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 4789

Mármint a Kajszit szilva törzsbe.

Előzmény: d_toti2 (4788)
d_toti2 Creative Commons License 2016.03.16 0 0 4788

Szilva törzsbe oltották Az alföldön a szilvát de csak azért mert nagy volt a hasa a fickonak és hajolni azt nem szeretett .... több év tizedesek a fák. 

Előzmény: arpad-lajos (4787)
arpad-lajos Creative Commons License 2016.03.16 0 0 4787

Na találtam még egy irodalmi forrást (Molnár - Vágó: Kajszi Termesztés Képekben). Szó szerint idézem:

""Kecskemét térségében is igen elterjedt volt a helyben oltott vörösszilva alany. A faiskolai szaporítású vörösszilva alanyú oltványokból viszont rövid életű fák lettek."

Azt hiszem ezzel a kör bezárult. A Vörösszilva sem csodaszer. A csodára még várnunk kell.

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.03.16 0 0 4786

Ez a 400 darabos kiserlet fuccsot mondott.... az elso evben csokiztam is oket kegyetlenul.... de nem lehetett beszemezni oket..... a cigaretta vastagsagot egyik sem erte el....

Lehet agyagba menne ....de nincs mar idom ijesmivel jatszani :) meg babusgatni....

Előzmény: Mozo66 (4785)
Mozo66 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4785

Na akkor megoldódott a karógyökér titka .... én a sárgarépával kapcsolatban emlékeztem ilyenre .   Tehát hajrá mindenki szemezzen " lófogú " szilvára helybe és akkor nem lesz gutaütés .   ...esetleg a gazda kap mert nem lesz semmi a kajsziból .

Előzmény: Szerzo Laszlo (4784)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4784

En probalkoztam VERES szilva alanynak hasznalataval...... olyan gyenge a fejlodes....hogy nem tudtam oket beszemzni a 2-ik ev utan is ... de hozza teszem nagyon vizenyos terepbe lettek ultetve az iskolaban a "kert aljaba"

kiszedem mindet. az iden megszunik a menet veluk.....de egy dolog biztos karogyokere van mindegyiknek..... ... megyen lefele... nem agazik nem ojan mint a mirabolan... az bokrosabb :)

Előzmény: Jani71 (4781)
baby-lon Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4783

Szerintem a (kisnánai) Lószemű szilváról lehet szó.

http://bomtamas.hu/?page_id=173

Előzmény: arpad-lajos (4780)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4782

De, volt kísérlet - először Kecskemét - szarkáson, majd Cegléden, de semmivel sem viselkedett jobban, mint az "egyéb" kategória. Mivel vírusra érzékeny volt, lassan ki is kopott.

A veres szilváról meg azt kell tudni, hogy közeli rokonságban van a Wagenheim fajtakörrel, ezekből szelektálták a Weiva, wavit klónokat. Ezt nyugat Európában alklamazzák, mint intenzív alanyt, de nálunk gondolja meg mindenki kétszer is, mert a legtöbb termőhelyre alkalmatlan.

Lajosmizsén van az ország egyik legkiterjedtebb szilva törzsű kajszisa, ott - állításuk szerint - kisebb a gutaütésre valóhajlamosság, mint közben oltás nélküli, vagy egyéb alanyokon. Ezt a kísérletet a kertészeti egyetemen is elvégezték, de nem tudták igazolni, ugyanolyan arányban pusztultak a fák,mint más alanyokon. Egy ilyen, helyi kísérletem nekem is van, majd évek múltán beszámolok, hogy van-e szignifikáns különbség.

Volt egy felvetésed a szilvalevél bolhával kapcsolatban. Ebben a témában nem voltam naprakész, ezért utánajártam. Az egyik kísérleti telepen, 2014-ben - meghatározott számú - szilvalevél bolhát fogtak össze, azon célból, hogy kimutassák benne a fitoplazmát. Meg fogsz lepődni.

Az összes egyed, csupán 10 százalékából tudták kimutatni, tehát nem tudták egyértelműen kijelenteni vagy megcáfolni, hogy ő, vagy nem ő a vektor.

Mi ebből a tanulság? Vagy nem volt jó a módszer, amivel kimutathatták a kórokozót, vagy nem csupán a szlevélb. terjeszti a betegséget. Tehát a lényeg: biztosat - egyelőre senki nem tud.

Mi lehet a megoldás? Továbbra is szigorú növényvédelem, metszési sebek lezárása, eszközök fertőtlenítése. A fákat muszáj jó kondiban tartani, nagy termésnél kötelező(!) az erős ritkítás, tápanyag utánpótlás és egyenletes öntözés. illetve imádkozás, ugyanis szerencsén is múlik.

Tehát azt a választ kaptuk, amit eddig is tudtunk...

Jani71 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4781

ma szinte lehetetlen Vörösszilvára oltott kajszit találni

De mi azért 'csinálhatunk'... ;-) Persze tudom, hogy ez nem oldja meg a tömegigényeket.

A veres szilva beszerzésem első és fő oka néhány éve éppen ez volt.

Aztán hogy esetleg terem majd értékelhető mennyiséget, az nem baj. A pálinka 'elnyeli'.  :-)

Vagy ha beválna lekvárnak, úgy is jó. Szeretem a szilvalekvárt.

arpad-lajos Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4780

Erre a cikkre hivatkozol?

http://www.szabadfold.hu/zoldfold/guta_uti_a_kajszit

Sajnos a neten nincs meg az egész cikk. De ebből is kiolvasható, hogy elsősorban a fitoplazmák a felelősek a folyamat megindításáért. A neten lévő cikkrészletben sajnos nincs szó a Lófogu szilváról. Tudnál valami közelebbit, hogy mi a forrása a cikkírónak? Mert tudomásom szerint ez csak amolyan mende-monda lehet, hogy valakitől hallotta stb. Az biztos, hogy Magyarországon hiteltérdemlő kísérletet senki sem folytatott a Lófogu szilvával.

Nyujtó Ferenc a Kajszibarack című könyvében a következő szilvaalanyokról tesz említést a gutaütéssel kapcsolatban: Myrabolán, Veresszilva, Fehérszilva, Gönczi szilva, Kolera szilva, Zöld ringló, Bódi szilva stb. Említést sem tesz a Lófogú szilváról.

Nyújtó szerint a Vörösszilva alkalmasságát bizonyítja az a tény, hogy Tiszakécske többezer kajszfájából a 80 éven felülieknek 71%-a Vörösszilva alanyra volt oltva (1959-ben íródott).

De ma szinte lehetetlen Vörösszilvára oltott kajszit találni mivel az utóbbi 50 évben a faiskolák nem használják.

Előzmény: crashpo (4775)
Mozo66 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4779

Szóval a helyzet az , hogy ha ez a módszer ( lófogú szilva helyre vetve majd beszemezve ) megoldaná a gutaütés problémáját akkor aki lófogú szilvafával rendelkezik már multimilliomos lehetne . Ezekért a csodamagokért több ezer forintot is adnának a termelők .

Nekem az a gyanúm , hogy ez legenda ( mese , tévhit , kábítás ...stb ) .

Előzmény: crashpo (4778)
crashpo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4778

Ha jól emlékszem akkor a szabad földbe, hogy mennyi a valóság tartalma azt nem tudom. De igy írta hogy karógyökér. És a gutaütéssel hozta összefüggésbe. 

Előzmény: Mozo66 (4777)
Mozo66 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4777

Kérdés , hogy ezt hol olvastad és persze hogy mennyi ennek az igazságtartalma ????

Mi az hogy " karógyökér " és mi köze van annak a gutaütéshez .... ????

Előzmény: crashpo (4775)
budai2 Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4776

Meggyel csináltam hasonlót (kántorjánosi), 20 cm--es a törzse és bokorszerűen fejlődik. Nem bántam meg.

Előzmény: Antikmuki (4769)
crashpo Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4775

Valahol nem räg olvastam hogy a "lofogu szilva" magjät elszorva helyben beoltva ill.szemezve ätültetäs nälkül (nem särül a karogyökär) ävtizedekig megvädi a kajszit a gutaütästöl. -csak hol szerzek be ilyen szilva magot? vagy erre bärmely sziva magja megteszi?

memorix Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4774

én öntözöm a talajt a kajszi barack alatt... ez bevált módszer...és van mindig termésem...

emellett, a kajszi alatt alginites, kertészeti perlistes talaj van... ez pedig táplája és megtartja a vizet...

sőt algiittel levéltrágyázom...

Előzmény: Antikmuki (4773)
Antikmuki Creative Commons License 2016.03.15 0 0 4773

Tavaly sem lett barackom és akkor idén sem lesz ;(

Előzmény: pupákdézi (4772)
pupákdézi Creative Commons License 2016.03.14 0 0 4772

Meteorológiai előrejelzések szerint még 2 kemény hét vár a barackokra az ismétlődő fagyveszélyek miatt.

Antikmuki Creative Commons License 2016.03.14 0 0 4771

Itt van az említett kajszi bokrom:

Előzmény: Antikmuki (4769)
szicsu1007 Creative Commons License 2016.03.14 0 0 4770

Gönci magyar kajszi van mellette pollenadónak. Működni látszik, mert évek óta elég jól terem (2002-ben ültettem).

A ritkításnál ágtőre messek vagy ággyűrűre?

A másfél méteres felső ágak hegyénél lévő "csokrot" (4-5 vékony oldalhajtás) szabad-e úgy megszüntetnem, hogy tőből kivágom őket?

Ezután a megmaradt (akár "csokor" nélküli) hosszú vesszők (100-150 cm) hegyéből levágjak-e 20-25 cm-t?

Sodorjam-e le a hosszú vesszők hegyéről a termőrügyeket?

Előzmény: Szerzo Laszlo (4768)
Antikmuki Creative Commons License 2016.03.14 0 0 4769

Nekem is lesz egy ilyen kajszi bokrom ;) de Én szándékosan hagyom így.Tavalyi oltásom,az asszonypajtás szekál is vele mi ez a bokor itt Én erre csak annyit mondok könnyebb lesz leszedni ;)

Előzmény: mitvisz1 (4766)
Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.03.14 0 0 4768

Hat ez bizony El van szalva felfele de nagyon..... apropo.... porzo fad van melette... valami kajszi a kozelbe....:)

Hat ennel en nem letrarol hanem a foldrol probalkoznek.... metszeni vagy fureszelni.... mert mar az iden is nehez lessz kajszit szedni szerintem..... csak letrarol...

:(

Előzmény: szicsu1007 (4767)
szicsu1007 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 4767

Olyan érzésem van, hogy ez a Ceglédi óriás nem túl sikeresen lett kialakítva (a korona). Most ugyan bőségesen be van rakódva termő bogokkal, de biztosan ráférne egy ritkítás az ágakra (nagyon sűrű lett). Két éve (2014) erősen visszametszettem a 1,5 m-es égbe nyúló hajtásait, a felkopaszodástól félve.

Nézegettem a kajszi metszéseket (képek, leírás, video,..), és meglepett valami, amit eddig nem tudtam: a két szomszédos ág közül nem tőből vágták ki az egyiket (ahogy én szoktam), hanem 3-5 cm-es "ággyűrűre", amelyből állítólag új hajtások törnek elő felkopaszodás ellen.

Sőt a meghagyott "másik" 1,5 m-es ág tetejéről minden kis oldalhajtást levágtak (a videón), és lepörgették a felső 40-50 cm-en lévő virágrügyeket. Ennek az ágnak a hegyét vagy meghagyták, vagy csak 10 cm-nyit vágtak le a tetejéből (140 cm megmaradt).

Nekem is valahogy így kéne tennem?

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/7/4/3/6/IMG_0013577436.jpg      http://imgfrm.index.hu/imgfrm/7/4/3/9/IMG_0013577439.jpg

mitvisz1 Creative Commons License 2016.03.13 0 0 4766

Két kajszi alakítására kérek tanácsot mert nem igazán tudom hogyan kellene helyrehozni.

Aurora - két ágban van féloldalasan

Gönci - kiszáradt a vessző teteje suháng korában ezért lett ilyen bokor méretű

Köszönöm

Szerzo Laszlo Creative Commons License 2016.03.12 0 0 4765

Nem metszem meg oket.... az aljat a foldrol a tetejet pedig a traktorutan kotot potkocsirol fogjak majd szedni az iskolasok a vakacioban :)

Előzmény: Mozo66 (4763)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!