Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nálam tegnap előtt kezdte a g.magyar kajszi a virágzást, tegnap pedig a bergeron is erre ma reggelre -4 fokott mutatott a hőmérő...iszonyat hideg volt , az első nyíló virágok szélén barnás foltokat látok ezmár az elfagyás lenne?
Érdekes módon nálam is az idén a Pikcot van legelőrébb a virágzásban pedig eddig nem vettem észre , hogy ennyire korán virágozna . Az Aurora Orangered szokta kezdeni .
Nagyon oda kell figyelni a moníliára , hét közepére esőt mond és most állok neki permetezni . Ma és holnap lekezeljük az összes kajszit . Felszívódó vagy mélyhatású kell neki .
Nálam a Pinkcot ,Sylvercot ,Radka,Big Red , Tomcot és egy amit Flavorcotként vettem /de nem az / teljes virágzásban van, az Orangered kb 70-80 % osan...a többi még kicsit hátrébb.
Szilva törzsbe oltották Az alföldön a szilvát de csak azért mert nagy volt a hasa a fickonak és hajolni azt nem szeretett .... több év tizedesek a fák.
Na találtam még egy irodalmi forrást (Molnár - Vágó: Kajszi Termesztés Képekben). Szó szerint idézem:
""Kecskemét térségében is igen elterjedt volt a helyben oltott vörösszilva alany. A faiskolai szaporítású vörösszilva alanyú oltványokból viszont rövid életű fák lettek."
Azt hiszem ezzel a kör bezárult. A Vörösszilva sem csodaszer. A csodára még várnunk kell.
Ez a 400 darabos kiserlet fuccsot mondott.... az elso evben csokiztam is oket kegyetlenul.... de nem lehetett beszemezni oket..... a cigaretta vastagsagot egyik sem erte el....
Lehet agyagba menne ....de nincs mar idom ijesmivel jatszani :) meg babusgatni....
Na akkor megoldódott a karógyökér titka .... én a sárgarépával kapcsolatban emlékeztem ilyenre . Tehát hajrá mindenki szemezzen " lófogú " szilvára helybe és akkor nem lesz gutaütés . ...esetleg a gazda kap mert nem lesz semmi a kajsziból .
En probalkoztam VERES szilva alanynak hasznalataval...... olyan gyenge a fejlodes....hogy nem tudtam oket beszemzni a 2-ik ev utan is ... de hozza teszem nagyon vizenyos terepbe lettek ultetve az iskolaban a "kert aljaba"
kiszedem mindet. az iden megszunik a menet veluk.....de egy dolog biztos karogyokere van mindegyiknek..... ... megyen lefele... nem agazik nem ojan mint a mirabolan... az bokrosabb :)
De, volt kísérlet - először Kecskemét - szarkáson, majd Cegléden, de semmivel sem viselkedett jobban, mint az "egyéb" kategória. Mivel vírusra érzékeny volt, lassan ki is kopott.
A veres szilváról meg azt kell tudni, hogy közeli rokonságban van a Wagenheim fajtakörrel, ezekből szelektálták a Weiva, wavit klónokat. Ezt nyugat Európában alklamazzák, mint intenzív alanyt, de nálunk gondolja meg mindenki kétszer is, mert a legtöbb termőhelyre alkalmatlan.
Lajosmizsén van az ország egyik legkiterjedtebb szilva törzsű kajszisa, ott - állításuk szerint - kisebb a gutaütésre valóhajlamosság, mint közben oltás nélküli, vagy egyéb alanyokon. Ezt a kísérletet a kertészeti egyetemen is elvégezték, de nem tudták igazolni, ugyanolyan arányban pusztultak a fák,mint más alanyokon. Egy ilyen, helyi kísérletem nekem is van, majd évek múltán beszámolok, hogy van-e szignifikáns különbség.
Volt egy felvetésed a szilvalevél bolhával kapcsolatban. Ebben a témában nem voltam naprakész, ezért utánajártam. Az egyik kísérleti telepen, 2014-ben - meghatározott számú - szilvalevél bolhát fogtak össze, azon célból, hogy kimutassák benne a fitoplazmát. Meg fogsz lepődni.
Az összes egyed, csupán 10 százalékából tudták kimutatni, tehát nem tudták egyértelműen kijelenteni vagy megcáfolni, hogy ő, vagy nem ő a vektor.
Mi ebből a tanulság? Vagy nem volt jó a módszer, amivel kimutathatták a kórokozót, vagy nem csupán a szlevélb. terjeszti a betegséget. Tehát a lényeg: biztosat - egyelőre senki nem tud.
Mi lehet a megoldás? Továbbra is szigorú növényvédelem, metszési sebek lezárása, eszközök fertőtlenítése. A fákat muszáj jó kondiban tartani, nagy termésnél kötelező(!) az erős ritkítás, tápanyag utánpótlás és egyenletes öntözés. illetve imádkozás, ugyanis szerencsén is múlik.
Tehát azt a választ kaptuk, amit eddig is tudtunk...
Sajnos a neten nincs meg az egész cikk. De ebből is kiolvasható, hogy elsősorban a fitoplazmák a felelősek a folyamat megindításáért. A neten lévő cikkrészletben sajnos nincs szó a Lófogu szilváról. Tudnál valami közelebbit, hogy mi a forrása a cikkírónak? Mert tudomásom szerint ez csak amolyan mende-monda lehet, hogy valakitől hallotta stb. Az biztos, hogy Magyarországon hiteltérdemlő kísérletet senki sem folytatott a Lófogu szilvával.
Nyujtó Ferenc a Kajszibarack című könyvében a következő szilvaalanyokról tesz említést a gutaütéssel kapcsolatban: Myrabolán, Veresszilva, Fehérszilva, Gönczi szilva, Kolera szilva, Zöld ringló, Bódi szilva stb. Említést sem tesz a Lófogú szilváról.
Nyújtó szerint a Vörösszilva alkalmasságát bizonyítja az a tény, hogy Tiszakécske többezer kajszfájából a 80 éven felülieknek 71%-a Vörösszilva alanyra volt oltva (1959-ben íródott).
De ma szinte lehetetlen Vörösszilvára oltott kajszit találni mivel az utóbbi 50 évben a faiskolák nem használják.
Szóval a helyzet az , hogy ha ez a módszer ( lófogú szilva helyre vetve majd beszemezve ) megoldaná a gutaütés problémáját akkor aki lófogú szilvafával rendelkezik már multimilliomos lehetne . Ezekért a csodamagokért több ezer forintot is adnának a termelők .
Nekem az a gyanúm , hogy ez legenda ( mese , tévhit , kábítás ...stb ) .
Ha jól emlékszem akkor a szabad földbe, hogy mennyi a valóság tartalma azt nem tudom. De igy írta hogy karógyökér. És a gutaütéssel hozta összefüggésbe.
Valahol nem räg olvastam hogy a "lofogu szilva" magjät elszorva helyben beoltva ill.szemezve ätültetäs nälkül (nem särül a karogyökär) ävtizedekig megvädi a kajszit a gutaütästöl. -csak hol szerzek be ilyen szilva magot? vagy erre bärmely sziva magja megteszi?
Nekem is lesz egy ilyen kajszi bokrom ;) de Én szándékosan hagyom így.Tavalyi oltásom,az asszonypajtás szekál is vele mi ez a bokor itt Én erre csak annyit mondok könnyebb lesz leszedni ;)
Hat ez bizony El van szalva felfele de nagyon..... apropo.... porzo fad van melette... valami kajszi a kozelbe....:)
Hat ennel en nem letrarol hanem a foldrol probalkoznek.... metszeni vagy fureszelni.... mert mar az iden is nehez lessz kajszit szedni szerintem..... csak letrarol...
Olyan érzésem van, hogy ez a Ceglédi óriás nem túl sikeresen lett kialakítva (a korona). Most ugyan bőségesen be van rakódva termő bogokkal, de biztosan ráférne egy ritkítás az ágakra (nagyon sűrű lett). Két éve (2014) erősen visszametszettem a 1,5 m-es égbe nyúló hajtásait, a felkopaszodástól félve.
Nézegettem a kajszi metszéseket (képek, leírás, video,..), és meglepett valami, amit eddig nem tudtam: a két szomszédos ág közül nem tőből vágták ki az egyiket (ahogy én szoktam), hanem 3-5 cm-es "ággyűrűre", amelyből állítólag új hajtások törnek elő felkopaszodás ellen.
Sőt a meghagyott "másik" 1,5 m-es ág tetejéről minden kis oldalhajtást levágtak (a videón), és lepörgették a felső 40-50 cm-en lévő virágrügyeket. Ennek az ágnak a hegyét vagy meghagyták, vagy csak 10 cm-nyit vágtak le a tetejéből (140 cm megmaradt).