Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4062

sot, ha nem a levego iranyat valtoztatgatod, hanem a teglakat forgatod, akkor lassan meglesz a forgodobos hocserelo.

vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4060)
NAND708 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4061

Aki egy kicsit is megnézi, hogy mi ez, annak nagyjából összeáll, hogy mennyi az annyi.

Még az ősszel tulajdonképpen elolvastam mindent róla, és sehol se láttam, hogy valamilyen formában is valamilyen ezzel kapcsolatos "termék" megjelent volna a piacon. Az ötletnek pont az a lényege, hogy nagyon könnyű összebarkácsolni, nem vesztesz vele semmit, ha nem a nemlétező "kit"-et veszed meg. Igazából nekem nem tiszta, hogy a docens miért védte le. Nem nagyon van mit termékként piacra dobni, se neki, se a konkurenciának.  Azzal, hogy én, otthon, saját részemre megvalósítom, még nem vétek a szabadalma ellen. Gondolom.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4058)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4060

Ha sorbaraksz pár ezerlyukú téglát (természetesen körbe-hőszigetelve, plusz egymástól is termikusan elválasztva) és oda-vissza járatod benne a szellőzőlevegőt, az talán nem is működne annyira rosszul.

És ez az egész lehet akár egy fal-nyílásban is elhelyezve (ha nincs hely a padláson ;)

Előzmény: XPS epito (4057)
NAND708 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4059

Az, hogy a tégla áramlástanilag gyenge, biztosítja azt, hogy az eredetileg 100 akárhány m3/h-ás ventilátor térfogatárama lecsökken kb 30 m3/órára. Az ehhez tartozó hatásfok van kimérve, ami 60-tól megy kb 80 %-ig.  Nézz bele a szakdolgozatba.

A tégla nem kimondottan hőcserélő, mint a rekuperátor, hanem egy nagy felületű hőakkumulátor, ami periodikusan van melegítve illetve kisütve. Lehetne más anyag is, Mekk Eleknek is van egyéni elképzelése, ami jobb mint a tégla, de persze nem árulta el...  :-)

"A hővisszanyerés hatásfoka elég gyatra lesz."   Kétségkívűl gyengébb lesz, mint egy 15nm-es alu rekuperátor 30m3/h mellett, de ez nem is az a pálya.

A mérései eredmények elérhetők.

Előzmény: XPS epito (4057)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4058

Legközeleb  jelezd, hogy az átalad említett összeg arról szól, hogy mennyi a tiszta anyagköltség, ha a termék másolatát valaki házilagosan összebarkácsolja magának

mert a bejezésed alapján úgy hangzott, hogy a beruházás összegéről (tehát a termék áráról és annak szakemberek általi beszereltetésésől) beszélsz.

Előzmény: NAND708 (4056)
XPS epito Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4057

Tehát a tégla helyettesíti a hővisszanyerő hőcserélőjét, ezzel olcsóbb a dolog.

DE:

A tégla áramlástanilag és hőtechnikailag is a fasorban sincs egy gyári lemezes hőcserélőhöz képest.

A hővisszanyerés hatásfoka elég gyatra lesz.

Igaz, hogy olcsó és tuning, de rossz hatásfokú.

Előzmény: NAND708 (4056)
NAND708 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4056

SK kivitelezésre írtam a 20 ezret, padláson elfektetve

A tételek közül a tégla a legnehezebb, találni olyan tüzépet, ahol van darabra PTH Profi tégla és nem akarnak rendeltetni veled egy egész raklappal

- tégla volt: ~4500

-venti házhoz hozva: ~4200

-EPS + ragasztó 3 vagy: 4000

-fél nm horganyzott lemez 1500

-menetes szál,a téglák összefogásához:  800

Tápegység: minden háztartásban van egy kidobásra váró PC, amiből ki lehet venni.

Vezeték: ezzel nem számoltam, mert van otthon, de amúgy is 30-40 forint métere

-2 légbevezető 2000

-Vezérlés: ezzel lehet, hogy tényleg 20 fölé megy a ktsgvetés, de ebből csak egy kell. Munkatársam bevállalta, ha kész lesz az egyéb szerelés.

Milyen ventilátoros szellőzőmodulról írsz?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4055)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4055

"kevesebb mint 20 ezerből legyen egy egy légtérre való"

Tehát 4 darab bepített szellőztető egység falba beépítésssel együtt + tápegység + villamos kábelek és védőcsövek + vilanyszerelő munkadíja (csövezés, kábelezés bekötés, tápegység) - mindez ÁFÁ-val és adókkal együtt 20 ezer forint?

Ebből csak a villanyszerelő elvisz legalább 15 ezret, a kőműves is kér valamicskét, tehát a ventilátoros szellőzőmodul darabja 200 forint és ezen még haszna is van a gyártónak? 

Ezt vagy elírtad egy nullával, vagy becsapott valaki, vagy erős parasztvakítás-szagot érzek...

Előzmény: NAND708 (4054)
NAND708 Creative Commons License 2012.01.13 0 0 4054

Sziasztok!

Látom, hogy más is rátalált a Fluctuventre.

Az egyetem szerverén, a docens neve alatt több információ is található a dologról. A legtöbb talán a hallgatója szakdolgozatában, ilyenek is például, hogy mennyire hideg az bizonyos csík a falban.

http://www.mfk.unideb.hu/userdir/csiha/FluctuVent/HU/

Nem állítom, hogy olyan bolondbiztos, mint a hagyományos rekuperátoros szellőztető, de azért szerintem távolról sem "hülyeség".

"És végül mire jó?"

Szerintem arra, hogy kevesebb mint 20 ezerből legyen egy egy légtérre való, keveset fogyasztó (3W + a tápegység vesztesége) hővisszanyerős szellőztetőd.

Ha valakinek pl az gondja, hogy nyáron, éjszaka nem tudja nyitvahagyni az ablakot az utcai zaj miatt...

A falba való beépítés egy kicsit számomra is necces, ezért gondolkozom inkább abban, hogy jobb a téglatornyot a padláson "elfektetni" külső levegő kapcsolattal, így később is könnyebben hozzáférhető.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.12 0 0 4053

"Feltehetően ott lesz egy hideg csík a falban."

Aminek az egyik vége hidegebb napokon a beszívási periódus végére talán erősssen harmatpont környékére kerülhet.

Előzmény: XPS epito (4052)
XPS epito Creative Commons License 2012.01.12 0 0 4052

De. Feltehetően ott lesz egy hideg csík a falban.

Zavaros és bonyolult dolog.

Tele később nem javítható hibalehetőséggel.

Hogyan lehet kipucolni a tégla zegzugait?

Hogyan lehet egyáltalán méretezni egy ilyen összeállítást?

És végül mire jó?

Előzmény: KAripari (4051)
KAripari Creative Commons License 2012.01.12 0 0 4051

Most én ezt értem hogy téglában vezeti a levegőt, de nem hűti le vele  a falat véletlenül, vagy hogy oldja meg hogy belülről ne legyen hőelvonás? Különben szerintem egy hülyeség:D

Előzmény: XPS epito (4050)
XPS epito Creative Commons License 2012.01.12 0 0 4050

itt talán jobban érthető mit és hogyan csinál a FluctuVent:

http://www.mk.unideb.hu/userdir/csiha/FluctuVent/HU/PasszivKonf/FluctuVent%20poszter-hu.pdf

Előzmény: KAripari (4049)
KAripari Creative Commons License 2012.01.12 0 0 4049

Egy újabb csodás megoldás:

Lakásszellőzés - avagy a (majdnem) mindentudó tégla

http://www.passzivhazkonf.hu/hu/eloadok-t15/az-eloadasok-tartalmabol-t34/

MZ/Y Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4048

Azért tapasztalat híján érdekelne tipp is, mennyire lehet jó ez a Marley-kütyü? (Nem feltétlenül megtakarítás miatt, az tetszene benne, hogy éjjel nem a mínusz sok fokot engedné be a hálóba, valamit melegítene a levegőn.)

Mennyire biztos, hogy nem fagy el, mondjuk 20 óra pihenés alatt? Mennyire fenyegethet, hogy a szél a kifújt párás levegőt ráfújja a beszívójára (méretéből adódóan elég közel van a 2 pont és legkisebb fokozaton a ventillátor se igen küldi el messzire a kifújt levegőt.)

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4047

Helyesbítek: napi 100 m3 fürdőlevegőből évente akár 10-20 ezer ft-nyi energia is visszajöhet.

Ami azt jelenti, hogy ha a beruházás nem kerül túl sokba, akkor megérheti a dolog.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4046)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4046

Éves megtakarítás sacc: 2 ezer forint.

Megtérülés várható időpontja: 2050 dec. 31

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4045)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4045

"de a lefolyon nem folyik viz orakat..."

Azt írtam, hogy percenként több energia megy le a lefolyón, mint amenyit a hőcserélőjével egy nap alatt visszanyerhetne.

A levegő hőcserélője sem menne órákat. Csak akkor menne, amikor éppen fürdik (páratartalom-vezérlés).

Napi energia-veszteség néhány forint, ennek visszanyerésére akar ő most sok tízezret költeni.

Előzmény: halaloszto (4043)
MZ/Y Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4044

Lehet, félreérthető voltam.

Fürdőszobából meleg levegő garázsban lévő hőcserélőbe, onnan a lehűlt az utcára. Utcáról hideg levegő hőcserélőbe, onnan a felmelegedett a garázsba. Tehát nem a fürdőszoba-garázs közt lenne a hőcsere.

Előzmény: halaloszto (4042)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4043

de a lefolyon nem folyik viz orakat...

vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4040)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4042

elaztatod a garazst, akkor is ha hocserelos a szellozesed. a hocserelo nem szaritja a levegot, csak huti. a kifujt levego relativ paratartalma mindenkeppen nagyobb mint az elszivotte.

vajk

Előzmény: MZ/Y (4039)
MZ/Y Creative Commons License 2012.01.11 0 0 4041

Na jó, de az egész lakásból távozót nehéz megfogni :o), ez meg kéznél lenne. Persze a jó az lenne, ha simán beengedhetnám a garázsba, no de ennek a penész örülne igazán. :o)

Talán akkor lenne érdemes ezzel szöszölni, ha minden elhasznált levegő a fürdőszobán át menne ki, de az meg már bonyolultá tenné a dolgot. Elég szétszabdalt a ház, sokat kellene légcsatornázni hozzá.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4040)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4040

Ami hő napi kb fél-egy órán át kimegy egy fürdőszobából a kis ventilátorod segítségével, az a hőmennyiség nudli az egész lakásból 24 óra alatt távozóhoz képest. Szerintem csak erre a célra nem nagyon érdemes költeni.

Ennél valószínűleg PERCENKÉNT több hő távozik a zuhantálca lefolyóján.

Előzmény: MZ/Y (4039)
MZ/Y Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4039

De legelőször egy olcsó hőcserélős szellőzést kellene találnom, a fürdőszobából a meleget sajnálom az utcára engedni. Fürdő falán a lyuk megvan a garázs felé, ventillátor is, higroszabályozó is, "csak" egy olcsó hőcserélő kellene. Nyilván az esténkénti pár m3 meleg nem dobna sokat a garázs hőmérsékletén, de azért mégse pocsákba menne a jó kis meleg.

Persze azt sem ártana kiszámolni, hogy a hőcseréhez szükséges plusz ventillátor áramfogyasztása nem kerül-e többe, mint a visszanyerhető hő gázzal előállítása...

MZ/Y Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4038

Láttam, hogy elnézte a kolléga, de nem akartam kijavítani, egyrészt nehogy csesztetésnek vegye, másrészt nekem pl. marhára nem mond semmit, hogy 21 vagy 26 dB... Jó lenne valahol működé közben meglesni, vagy legalább egy tapasztalat, de nem találtam a neten semmit. :o(

Előzmény: XPS epito (4037)
XPS epito Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4037

zaja 26dB(A) 1m-re, nem 21dB!

Előzmény: MZ/Y (4029)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4036

Én úgy hallottam, hogy már nem él.

Vagy már odalent is van internet?

(very hotspot)

Előzmény: MZ/Y (4035)
MZ/Y Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4035

A Kárpátok Géniusza tudtommal foglalt. :o)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4034)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4034

Hülye embernek hüye nick jár.

Ha okos lennék, akkor mondjuk "EgyKő professzor" lennék (németül tudók előnyben), vagy pl "Kárpátok Géniusza", aminek éppen itt nevezett engem valaki a minap szeretetteljesen.

Előzmény: MZ/Y (4033)
MZ/Y Creative Commons License 2012.01.10 0 0 4033

Nem pont' rád gondoltam, kell enked ilyen hülye nick-et választani. :o)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4032)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!