Aki egy kicsit is megnézi, hogy mi ez, annak nagyjából összeáll, hogy mennyi az annyi.
Még az ősszel tulajdonképpen elolvastam mindent róla, és sehol se láttam, hogy valamilyen formában is valamilyen ezzel kapcsolatos "termék" megjelent volna a piacon. Az ötletnek pont az a lényege, hogy nagyon könnyű összebarkácsolni, nem vesztesz vele semmit, ha nem a nemlétező "kit"-et veszed meg. Igazából nekem nem tiszta, hogy a docens miért védte le. Nem nagyon van mit termékként piacra dobni, se neki, se a konkurenciának. Azzal, hogy én, otthon, saját részemre megvalósítom, még nem vétek a szabadalma ellen. Gondolom.
Ha sorbaraksz pár ezerlyukú téglát (természetesen körbe-hőszigetelve, plusz egymástól is termikusan elválasztva) és oda-vissza járatod benne a szellőzőlevegőt, az talán nem is működne annyira rosszul.
És ez az egész lehet akár egy fal-nyílásban is elhelyezve (ha nincs hely a padláson ;)
Az, hogy a tégla áramlástanilag gyenge, biztosítja azt, hogy az eredetileg 100 akárhány m3/h-ás ventilátor térfogatárama lecsökken kb 30 m3/órára. Az ehhez tartozó hatásfok van kimérve, ami 60-tól megy kb 80 %-ig. Nézz bele a szakdolgozatba.
A tégla nem kimondottan hőcserélő, mint a rekuperátor, hanem egy nagy felületű hőakkumulátor, ami periodikusan van melegítve illetve kisütve. Lehetne más anyag is, Mekk Eleknek is van egyéni elképzelése, ami jobb mint a tégla, de persze nem árulta el... :-)
"A hővisszanyerés hatásfoka elég gyatra lesz." Kétségkívűl gyengébb lesz, mint egy 15nm-es alu rekuperátor 30m3/h mellett, de ez nem is az a pálya.
Legközeleb jelezd, hogy az átalad említett összeg arról szól, hogy mennyi a tiszta anyagköltség, ha a termék másolatát valaki házilagosan összebarkácsolja magának
mert a bejezésed alapján úgy hangzott, hogy a beruházás összegéről (tehát a termék áráról és annak szakemberek általi beszereltetésésől) beszélsz.
"kevesebb mint 20 ezerből legyen egy egy légtérre való"
Tehát 4 darab bepített szellőztető egység falba beépítésssel együtt + tápegység + villamos kábelek és védőcsövek + vilanyszerelő munkadíja (csövezés, kábelezés bekötés, tápegység) - mindez ÁFÁ-val és adókkal együtt 20 ezer forint?
Ebből csak a villanyszerelő elvisz legalább 15 ezret, a kőműves is kér valamicskét, tehát a ventilátoros szellőzőmodul darabja 200 forint és ezen még haszna is van a gyártónak?
Ezt vagy elírtad egy nullával, vagy becsapott valaki, vagy erős parasztvakítás-szagot érzek...
Az egyetem szerverén, a docens neve alatt több információ is található a dologról. A legtöbb talán a hallgatója szakdolgozatában, ilyenek is például, hogy mennyire hideg az bizonyos csík a falban.
Nem állítom, hogy olyan bolondbiztos, mint a hagyományos rekuperátoros szellőztető, de azért szerintem távolról sem "hülyeség".
"És végül mire jó?"
Szerintem arra, hogy kevesebb mint 20 ezerből legyen egy egy légtérre való, keveset fogyasztó (3W + a tápegység vesztesége) hővisszanyerős szellőztetőd.
Ha valakinek pl az gondja, hogy nyáron, éjszaka nem tudja nyitvahagyni az ablakot az utcai zaj miatt...
A falba való beépítés egy kicsit számomra is necces, ezért gondolkozom inkább abban, hogy jobb a téglatornyot a padláson "elfektetni" külső levegő kapcsolattal, így később is könnyebben hozzáférhető.
Most én ezt értem hogy téglában vezeti a levegőt, de nem hűti le vele a falat véletlenül, vagy hogy oldja meg hogy belülről ne legyen hőelvonás? Különben szerintem egy hülyeség:D
Azért tapasztalat híján érdekelne tipp is, mennyire lehet jó ez a Marley-kütyü? (Nem feltétlenül megtakarítás miatt, az tetszene benne, hogy éjjel nem a mínusz sok fokot engedné be a hálóba, valamit melegítene a levegőn.)
Mennyire biztos, hogy nem fagy el, mondjuk 20 óra pihenés alatt? Mennyire fenyegethet, hogy a szél a kifújt párás levegőt ráfújja a beszívójára (méretéből adódóan elég közel van a 2 pont és legkisebb fokozaton a ventillátor se igen küldi el messzire a kifújt levegőt.)
Fürdőszobából meleg levegő garázsban lévő hőcserélőbe, onnan a lehűlt az utcára. Utcáról hideg levegő hőcserélőbe, onnan a felmelegedett a garázsba. Tehát nem a fürdőszoba-garázs közt lenne a hőcsere.
elaztatod a garazst, akkor is ha hocserelos a szellozesed. a hocserelo nem szaritja a levegot, csak huti. a kifujt levego relativ paratartalma mindenkeppen nagyobb mint az elszivotte.
Na jó, de az egész lakásból távozót nehéz megfogni :o), ez meg kéznél lenne. Persze a jó az lenne, ha simán beengedhetnám a garázsba, no de ennek a penész örülne igazán. :o)
Talán akkor lenne érdemes ezzel szöszölni, ha minden elhasznált levegő a fürdőszobán át menne ki, de az meg már bonyolultá tenné a dolgot. Elég szétszabdalt a ház, sokat kellene légcsatornázni hozzá.
Ami hő napi kb fél-egy órán át kimegy egy fürdőszobából a kis ventilátorod segítségével, az a hőmennyiség nudli az egész lakásból 24 óra alatt távozóhoz képest. Szerintem csak erre a célra nem nagyon érdemes költeni.
Ennél valószínűleg PERCENKÉNT több hő távozik a zuhantálca lefolyóján.
De legelőször egy olcsó hőcserélős szellőzést kellene találnom, a fürdőszobából a meleget sajnálom az utcára engedni. Fürdő falán a lyuk megvan a garázs felé, ventillátor is, higroszabályozó is, "csak" egy olcsó hőcserélő kellene. Nyilván az esténkénti pár m3 meleg nem dobna sokat a garázs hőmérsékletén, de azért mégse pocsákba menne a jó kis meleg.
Persze azt sem ártana kiszámolni, hogy a hőcseréhez szükséges plusz ventillátor áramfogyasztása nem kerül-e többe, mint a visszanyerhető hő gázzal előállítása...
Láttam, hogy elnézte a kolléga, de nem akartam kijavítani, egyrészt nehogy csesztetésnek vegye, másrészt nekem pl. marhára nem mond semmit, hogy 21 vagy 26 dB... Jó lenne valahol működé közben meglesni, vagy legalább egy tapasztalat, de nem találtam a neten semmit. :o(
Ha okos lennék, akkor mondjuk "EgyKő professzor" lennék (németül tudók előnyben), vagy pl "Kárpátok Géniusza", aminek éppen itt nevezett engem valaki a minap szeretetteljesen.