Keresés

Részletes keresés

apca Creative Commons License 2012.08.14 0 0 469

(Ahhoz hasonlóan lehetetlen feladat ez, mintha a sutábbik kezeddel próbálnál írni.)

Azoknak a balkezeseknek, akiket jobbkézre neveltek kiskorukban nem annyira nehéz.

Ifjúkoromban vívtam (kardoztam). Akkor még nem volt kard gép, a pást mindkét oldalán bírók voltak és - talán emiatt - nem is volt tiltva a kézcsere.

Általában jobb kézzel vívtam - mert avval tanítottak, edzettek többet -, de alkalmanként kezet váltottam csörte közben. (Ha negyon nem jött be az ellenfél stílusa)

Evvel legtöbbször sikerült annyira megzavarni a delikvenst, hogy enyém lett az asszó. :)

(később rájöttem, hogy az igazi sport a díjugratás. :) )

Előzmény: Lyógi (468)
Lyógi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 468

Gitárosok között sok olyan van, aki balkezes létére jobbkezes módon és jobbkezes gitáron játszik, mert amikor elkezdett tanulni, ilyet nyomtak a kezébe. Olyan is sok van köztük, aki bal- és jobbkézzel egyaránt tud játszani. (Ahhoz hasonlóan lehetetlen feladat ez, mintha a sutábbik kezeddel próbálnál írni.) 

Előzmény: VEE (467)
VEE Creative Commons License 2012.08.14 0 0 467

Erről a fogorvosi székről még az jut eszembe, hogy tavaly egy négyórás beavatkozás közben jutott eszembe egy olyan kérdés, amit szerintem még senki nem tett fel: miért mindig jobb oldalon állnak-ülnek a fogorvosok, mi van a balkezesekkel?

Az volt a válasz, hogy a mai modern székeket már át lehet fordítani balkezeseknek alkalmas állásba, de mivel eddig sehol nem volt olyan, a balkezesek eleve nem is mentek fogorvosnak vagy jobb kézzel kényszerültek dolgozni. Mindez azért érdekes, mert a balkezesek aránya a népességben eléri a 15%-ot.

Lyógi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 466

Sajnos én is, túl sokat. 

Előzmény: nofRETRO (464)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.14 0 0 465

Köszönet az átfogó leírásért, ugyanis én nem tudtam ezeket a részleteket.

Előzmény: VEE (458)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.14 0 0 464

Nem állítottam hogy az, csak azt, hogy láttam ilyen kilátású rendelőt :)

Előzmény: Yogi (459)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.14 0 0 463

Olyan mértékű empátiával rendelkező orvosokkal nem sok helyen lehetett találkozni. Csak csupa jót tudnék mondani, egy valakiről különösen.( Az idős fogorvos hajaz rá, esetleg rokona lehetett.) Dacára az egyébként nem kellemes beavatkozásoknak. Ma ilyet nehéz találni, még a fizetős rendszerben is. Egyébként is csak a próba/eredmény után lehet(ett) véleménye az embernek, de kinek van annyi foga, annyifelé próbálkozni?? :)

Előzmény: _Nyuszi (461)
Lyógi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 462

Csatlakozom.

Előzmény: _Nyuszi (461)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 461

Fogorvosos sztorikról sztem kevesen mondjanak ilyet, de ezt öröm volt olvasni.

:)

manhattani Creative Commons License 2012.08.14 0 0 460
Milyen mélységek vannak egy foghúzás mögött... :-)
Yogi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 459

A Mikszáth téren ma nincs ilyen ablak, az biztos. Egyébként is ez egy egyszerű ablak, nincs felső része, talán egy modernebb ház lehet.

Előzmény: nofRETRO (457)
VEE Creative Commons License 2012.08.14 0 0 458

Bocs, de kissé hosszú leszek.

A sürgősségi fogászati ellátás a Szentkirályi utcai klinikán volt éjjel-nappal. A Mikszáth téri egykori gangos lakóházban – aminek a bejárata a negatív sarok közelében volt – működött a Konzerváló és a Fogpótlástani Klinika. Azok ablakainak egy része nézett a fás térre, az udvari rendelők előtt nem volt fa. A Krúdy Gyula utca indulásánál volt a gyermekrészleg, ahol pl. a kétméteres Szívós István kezelte a kisgyerekeket nagy türelemmel.

A Mikszáth téri klinikák úgy működtek – mintha ezt is már leírtam volna korábban –, hogy háromféleképpen lehetett bekerülni.

1. Egy körzeti fogorvos beutalta a beteget azzal, hogy ő képtelen szakmailag megoldani a problémát. Valószínűleg ilyen sohasem történt.

2. A beteg vállalta, hogy TC fogják kezelni, azaz tanulmányi célra, amikor hallgatók kezelik.

3. Önköltségért – főleg a külföldiek – fogadták a beteget, de akkor nem a hallgatók, hanem a tanárok kezeltek.

A TC kategóriában a betegek java része a hallgató rokona, ismerőse volt, ezért eléggé sajátos hangulat uralkodott a kezelőkben. Azért is hívtak ismerőst betegnek, mert probléma lett volna, ha a gyakorlati időben nem lett volna betege a medikusoknak, meg mindenféle esetet is be kellett gyakorolniuk, arra volt nekik minimum eset követelményük. Itt azokat a hátsó fogakat is megmentették, gyökérkezelték, amiket az állami rendelőkben simán kihúztak.

A kezelés eléggé lassú volt, mert a hallgatók nagyon óvatosak voltak, ám időnként odalépett a teremben körüljáró és minden szék után kezet mosó tanár, aki átvette a fúrót és pillanatok alatt többet végzett, mint a medikus. Szóval gyakorlatlanok voltak még a fiatalok, de mivel sok idő juthatott egy betegre, sokkal jobb volt az ellátás, mint máshol. Például egy gyökérkezelés során háromszor készítettek röntgent: előtte, közben – ez volt a tűs kontroll, amikor a betegnek tátott szájjal, a fogból kiálló műanyag tüskékkel kellett a másik emeleten lévő röntgenbe menni és úgy megvárni (15-20 percig) a film laborálását, hogy megállapítsák, elegendő mélyen van-e a gyökércsatornában a tű –, valamint a tömés végén, hogy sikerült-e a művelet.

A nem rokon és ismerős beteggel is más volt a medikusok kapcsolata, mint máshol. Például volt olyan, hogy egy beteg lakásán este nyolckor becsöngetett az NDK-s medikus, hogy csak szól, hogy másnap nem 8-ra, hanem 11-re kell mennie kezelésre...

Itt az anyagok is korszerűek voltak, például az akkoriban ritka porcelánfog pótlást is ingyen megcsinálták, amit akkoriban egyetlen fogtechnikusnő készített a városban (valószínűleg az egész országban).

A pótlásnál volt olyan tanár, aki aranyat ajánlott – amit sokszor platinával kevertek, mert a 24 karátos arany önmagában elég puha lett volna –, de az nem látszott, mert be volt borítva porcelán sapkával, vagy hátul volt –, de azt a betegnek kellett fizetnie, sőt a kliniika aranykönyvét az Omker Bajcsy-Zsilinszky úti egyik boltjához elcipelve megvásárolni. Ott egy kis üvegkalickában ült egy idős férfi, aki a kiutalt aranymennyiséget egy – számológépszalaghoz hasonló méretű – aranylemez tekercsből vágta le, miután sublerrel lemérte a hosszát. Ez nem sikerült mindig pontosan, ezért még vágott hozzá pici darabokat. Mndezt egy kis papír szotyolás zacskóba téve adta át a vevőnek, aki azt vitte be a klinikára. Akkoriban nagyon kevés rendelőnek volt az ilyen 24 karátos fogarany felhasználására engedélye.

Akkoriban évi 8 kg fogarany fogyott évente országosan – ezt az MNB Emissziós Főosztálya tartotta nyilván –, de a mai napig nem tisztázott, hogy hová lesz ez az arany elhalálozáskor, különös tekintettel a hamvasztásra. Nincs egy bátor újságíró, aki kiderítené ezt.

Hát ez jutott eszembe erről a fogászatiszék-fotóról.

nofRETRO Creative Commons License 2012.08.13 0 0 457

Láttam már ilyesmit :)

Azt hiszem a szinészek ide jártak. Kotnyek miatt tippelek erre. De máshol is lehetett  zöldlombos kilátás a fogászati székből. Ott van egy kis tér, két homlokzat néz fákra. Persze udvari is lehet, jókora épület. Gyerekfogászat is volt, talán főleg  fogszabályozás profillal.

Előzmény: Goldman Emma (455)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.13 0 0 456

Ez még a ronda búgóshangúfúró, nem? lassabb fordulatszámmal.. brrr

Előzmény: Boszorka (452)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.13 0 0 455

Honnan tudjuk...???? :-)))

Előzmény: nofRETRO (454)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.13 0 0 454

Fogászati Klinika , 1088 Budapest, Szentkirályi utca - Krúdy Gyula u
valamelyik kezelő

Előzmény: Goldman Emma (450)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.13 0 0 453

Yogié nyócker macska... hát érted... :-)

Előzmény: manhattani (451)
Boszorka Creative Commons License 2012.08.13 0 0 452

Mintha ismerős lenne nekem ez a fogorvos még ősrégi pesti időmből.

Előzmény: Goldman Emma (450)
manhattani Creative Commons License 2012.08.13 0 0 451

Nagyjából mindent értek, csak a nyócker macskát nem. Onnan kell? Azok gyilkolóbbak, vagy kevésbé gyilkolóak, vagy hogy?

Előzmény: Goldman Emma (430)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.13 0 0 450

Percek óta nézem ezt a Kotnyek-fotót, és azon röhögcsélek magamban, hogy nagymamám mindig mesélte: nagyapámnak, aki rendes idegggyógyász főorvos volt, megfelelően rendes orvos barátokkal, egyszer nagyon megfájdult a foga. Elment hát a megfelelő baráthoz, aki belenézett a szájába, kopogtatott, nézelődött, hümmögött, aztán kinyitotta az ablakot. Kérdezte nagyapám, ezt ugyan mivégre. "Mert, Ferikém, akkorát fogsz ordítani, ha kihúzom ezt a gyulladt fogat, hogy még megrepedne az ablak". Hiába, orvosok közt megengedett az őszinteség...

(19122)

Boszorka Creative Commons License 2012.08.13 0 0 449

Nem is kellett volna különösképen igyekeznem, hogy a lányom lehessen.:-)))

Előzmény: Törölt nick (448)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.13 0 0 448

Attól még és hozzánk is képest csitri.

Előzmény: Boszorka (447)
Boszorka Creative Commons License 2012.08.12 0 0 447

Elég szörnyen hangzik, de megvan az eredménye! Álmélkodással olvastam az imént, hogy mikor kezdted a szakmát.

Előzmény: Goldman Emma (446)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.12 0 0 446

Dehogy siklottam. Elégedettségem tanújeleként be is vettem még egy kanál örökfiatalság tinktúrát. Békalábból, rókaszemből, ürömből és pongyola pitypangból főzom itt esténként, csodákat tesz! :-)) (Köszönöm!)

Előzmény: VEE (445)
VEE Creative Commons License 2012.08.12 0 0 445

Elsiklottál afölött, amire utaltam: azaz hogy tanítványaid egy része idősebbnek látszott Nálad azon a banketten.

Előzmény: Goldman Emma (442)
Yogi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 444

Épp ez az, hogy a NZZ-nak van ingyenes tartalma bőven. A fizetős csak azon felül - azért az úgy más. 

Előzmény: Boszorka (440)
Yogi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 443

Egy-egy bögrényit még tudok, de többhöz nincsen eszközöm - csak a kis tejforralót tudom bevetniilyen célokra.

(Egyébként néhány hónapja vettem igazi kakaóport, azóta is ott áll a doboz fölbontatlanul. Lusta vagyok megcsinálni.)

Előzmény: Boszorka (441)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.12 0 0 442

Nálunk, Kőbányán ilyenkor boldogan azt kérdezik: mit iszol? :)

(Valójában: tanár koromban szódásüveg-talp vastagságú szemüveget viseltem, mint korábban egész életemben. Lényegében felismerhetetlen az arc, ha eltűnik róla a meghatározó elem. Kedvenc történetem, hogy egy napi munkából ismert ember hónapokig nem köszönt vissza, miután kontkatlencsére váltottam. Aztán egyszer valamiért újra szemüveg volt rajtam, mire rám rontott: De rég láttam, csak nem volt valami baj? Új életet kezdhettem akkor - volt, akinek soha többé nem árultam el, hogy én vagyok én...)

Előzmény: VEE (439)
Boszorka Creative Commons License 2012.08.12 0 0 441

Ne mondd, hogy kakaót se tudsz csinálni???:-)))

Előzmény: Yogi (437)
Boszorka Creative Commons License 2012.08.12 0 0 440

Napi rendszerességgel olvasom a Neuer Zürcher Zeitungot, csak előfizetéssel. Igaz van egy online kiadásuk is, de közel se tartalmazza azt amit a papir alapu ujság, amit lehet online is olvasni ha van előfizetésed. Azt hiszem hasonlóan működik a Süddeutsche Zeitung is. Lényem is botlott már hasonlóba amerikai lapnál.

Előzmény: Yogi (424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!