Keresés

Részletes keresés

Maci_P Creative Commons License 2017.10.29 0 0 6004

Tisztelt Ali-bá!

Dobj fel pár képet, hátha kiderül, pontosan mire gondolsz, mert a színeződés az fajtajelleg, de az erős színeződés akár vírusosságra, akár kabócára is utalhat:

https://scaphoideus.weebly.com/bivalykaboacuteca-okozta-tuumlnetek.html

Előzmény: Ali-bá (5999)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.29 0 0 6003

Még egy kérdés. A D-i fal mellett lévő szőlőimnek a termésen kívül más funkciója is van nyáron. A garázs fölött lévő télikert üvegtábláit árnyékolja, ezért jó magasra vannak felfuttatva.(Min. 5 m de van amelyik ferdén halad, az 7-8 métres is lehet.) Nem ártok-e neki, ha mostanában - mivel csökkennek a fényviszonyok - levágom, mondjuk 2-2,5 m magasan?!  Így több fény jutna be a benti, jobbára délszaki növényre.

szölőszem Creative Commons License 2017.10.29 0 0 6002

Az a kérdés, hogy a vegetációban, vagy ősszel színeződik-e el a levél. Ez a kérdésből nem derül ki(Ali-bá). Ha vegetációban van elszíneződés, az valóban lehet hiánybetegség, esetleg vírus (bár itt az erezet, és a levél többi része más színű.

Ha egy két tőkén jelentkezik elszíneződés a levélen, és a mellette levőkön nem, azt nem biztos, hogy kálium többlet okozza, mert a kálium szint nem tud egy-két tőke alatt koncentrációba kerülni.

Ha a vegetáció végén(ősszel) van különböző fajtákon különböző elszíneződés, az természetes, és fajta függő. Pl.a Velika levele nálam most mélyvörös, ami a fajtára jellemző.

Előzmény: Silvan (6000)
Sanci07 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 6001

Ezt nálunk nem véleménynek mondják hanem kötekedésnek!

De Ali-bának van igaza foglalkozzunk a szőlővel.Ez olyan mint ha két különböző párthoz tartoznánk úgysem ad igazat egyik fél sem a másiknak.Egyébként sokra becsüllek mert felvállaltad a véleményedet!

Ali-bá

Tudtommal a levelek színe a termés színével van kapcsolatba,ez csak akkor változik ha a levelek betegek és nem természetesen színeződnek el.Nálam két fajtának még most is zöld a levele ezeket a késői peronoszpóra sem fogta meg. De ez sem tuti hogy így van ebben már egy szakember véleménye kell pl:Pjotr

Előzmény: zsorsz (5998)
Silvan Creative Commons License 2017.10.29 0 0 6000

Nekem is volt két tőke,amelyiknek a levele cékla piros volt kb.10 nap után lehullott.Kertész ismerős szerint tápanyag zavar is lehet az ok(magas kálium szint).  

Előzmény: Ali-bá (5990)
Ali-bá Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5999

Nem tudna valaki a szőlővel kapcsolatos kérdésemre válaszolni?

5990 hsz. http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145648885&t=9217758

zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5998

Remélem Woodruff nem bánja hogy idézem Őt:

"Ez csak az övé és kérkedik vele,ez senkinek nem tűnik fel ? 

Mindjárt ne akasszunk a nyakába babérkoszorút?

Mielőtt mindenki letérdepelne azért át kellene értékelni a képeket."

Így kezdődött.Ez olyan nagy dolog?......véleményt nyilvánított,ez is a fórum...nem?

Azután kezdett elharapódzni.

Előzmény: Sanci07 (5997)
Sanci07 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5997

Na olvas csak vissza ki ugrott kinek?

Azt javasoltam amit az imént kapcsolja ki nála mert van akit érdekel!

Előzmény: zsorsz (5996)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5996

Woodruff (5948)csak kifejtette a véleményét(nem volt az olyan nagyon sértő) és akkor egyetértettem vele.Aztán nekiugrottak és azután lett egy kicsit durva.

Előzmény: Sanci07 (5995)
Sanci07 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5995
Nekem nem tünt hencegésnek ,de nem vagyunk egyformák!
Akkor sincs joga senkinek így mégbántani a másikat!
Végre volt egy fórum ami arról szólt amiről kellett,és nem a balhékról volt híres.Ha valakinek gondjai vannak és nem tud elviselni embereket ott a gomb ki kell kapcsolni a hozzászólásait ezt más ügyben néhány ember már megtette!
Úgy gondolom ez a megoldás és nem a fikázás!
Szolj ha nem értesz egyet.
Előzmény: zsorsz (5994)
zsorsz Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5994

Nem akarom Woodruff-t védeni,de szerintem is irritáló hogy minden kép azzal kezdődik hogy "kiskertem büszkesége",pont ez miatt a képeket nem is néztem végig.Elég lett volna az elején pl. "kiskertem büszkeségei" és mehetnek nevekkel a képek és talán nem tűnt volna hencegésnek.

Sanci07 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5993

Kedves Kulicz!

Néztem a Cardinálos videódat gratulálok hozzá,mert ilyen szép és egészséges fürtöket ritkán látni!

Újabb olyan fajta ami valamire ráoltva (esetedben Kékfrankos)sokkal jobb eredményt ad mint oltványon! Számomra ez elgondolkodtató lehet egy-két kevésbé jó fajtának ez lenne a megoldás? Figyelj oda ezekre a dolgokra és gyűjts tapasztalatot mert ez egy érdekes téma lehet itt a fórumban!

Üdv:

Sanci

Sanci07 Creative Commons License 2017.10.29 0 0 5992

Tisztelt Woodruff!

Csatlakozom az előttem szólókhoz minek ez a balhé a fórumon! Sajnos még nem jöttem rá mi evvel a célod és mi jó ebben de te biztosan tudod!

Számszerűleg három levelet kaptam privátban hogy mit képzel ez az ember,a fórum talán nem mindenkié? Válaszolni senkinek nem fogok viszont engem aggaszt az hogy akinek véleménye van vagy nem úgy tesz ahogy te elképzeled az már ellenség! Ez nem igazán a fórumhoz illik én úgy gondolom.Aki engem szít Februárban lehet oltócsapot kér tőled és majd engem fikáz le hogy biztosan meglegyen amit szeretne.Akkor majd el tudod dönteni ki a barát és ki az ellenség!

Feleslegesek ezek a vádaskodások pláne hogy nem fedik a valóságot.Tavaly mikor megláttam Józsi Manikür Fingerét Pénz nem számít alapon azonnal ráírtam annyira tetszett a fajta.És képzeld pénzért sem kaptam mert azt írta hogy nem kíván kereskedni a fajtákkal mert ő csak egy gyűjtő.Ha neked lenne igazad nekem most lenne Manikür Fingerem! De itt most ezúton leírom neked hogy ha valaki kereskedik az új fajtákkal abban sincs semmi kivetni való mert igény lenne rá bőven.Kevés a legális lehetőség és még az sem biztos hogy azt kapod amit szeretnél! Én ha kapok oltócsapot vagy vesszőt és nem tudom megfelelően viszonozni kellemetlenül érzem magam mert tudom egyeseknek mi pénzbe kerülhetett én meg csak tartom a markom.Végszónak még csak annyi hogy senkinek nincs joga meghatározni hogy ki mit tehet vagy írhat,mert ha valaki ezt másként gondolja akkor ez a fórum értelmét veszélyezteti.

A FÓRUM MINDENKIÉ !

Előzmény: woodruff (5989)
izgaga Creative Commons License 2017.10.28 0 0 5991

Hölgyek! Urak! Kedves Szőlőszerető Barátaim!

Mi történt???????????????????????????

Részemről az a javaslatom: ne hagyjuk, hogy ezt a topikot is elérje a veszekedés, ellenségeskedés. Eddig erre nem is volt példa.

Kérem ezért az érintett feleket, hogy sürgősen ássák el a csatabárdot és térjünk vissza a normális mederbe, Folytassuk ott, ahol a problémás megnyilatkozások előtt abbahagytuk.

Köszönettel: izgaga

Ali-bá Creative Commons License 2017.10.28 0 0 5990

Önzetlenségedet mindenki elismeri aki ismer. A baj ott van, ha nem a szőlőről szól a "Csemegeszőlő" fórum, hanem egymásról. 

Én a szőlőkről szeretnék egyre többet tudni. Ezért is kérdezem, hogy mitől függ az, hogy egyik szőlőm levele céklapiros már harmadik hete, a másiké narancsospiros egy hete, a többség meg sárgán már le is hullatta a leveleit. Lehet ezt valahogy befolyásolni is?

Előzmény: woodruff (5989)
woodruff Creative Commons License 2017.10.28 0 0 5989

Amit idáig leírt,abban teljes mértékben igaza van.

Főleg,hogy mindezt a szőlőszemmel karöltve,és az ő engedélyével teszed.

De ezt ne akard tovább feszegetni.

Ne sározd be egy ember életét, és munkásságát üzleti céljaidért.

Szégyejje magát,aki bárki nevét, az üzleti céljaira igénybe veszi.

Én még senkinek nem adtam el pénzért a fórumon vesszőt,vagy szemet ,veled ellentétben.

Nézze meg bárki a 2004-es bejegyzésemet ,én meghirdettem :mindenkinek segítsen Magyarországon.

INGYEN!!! aki megteheti,hogy itthon is elterjedjenek a világ legjobb csemegeszőlő fajtái.

Én csak azt kérném ,hogy a fórum munkájában tevékenyen vegyen részt.

Ha itt van, a feltett kérdésre a tudásának megfelelően válaszoljon.

Amit idáig soha nem tett.

Az üzletszerű sztároláson kívül.

A piszkos üzletszerű sztárolásra,hozzon létre egy másik fórumot

:.Az xxx fajta xxx forintért eladó xx szem.

És ne erről a fórumról vadásszon és hívogasson az eemaillyére berepülő pillangókat.

Bocs ,hogy elmondtam a véleményem.

Remélem lesz hozzászólás.

Aki nem az ellenségem az a barátom.

Tisztelettel  

woodruff

Előzmény: R.Józsi (5988)
R.Józsi Creative Commons License 2017.10.28 0 0 5988

Tisztelt Woodruff!

Válaszom az -5948, 5973, 5979 irásaira, amely alaptalan, rosszindulatú, kötekedő, felelőtlenül kritizáló, sértéseket tartalmaz. Ilyen tartalmú irásokra nincs joga.  Eddig hagytam időt Önnek, hogy fuldokolhasson saját nyálában.    Remélem, többször is elolvasta Szőlőszem, Kulicz, Sanci  -5952, 5957, 5974, 5975 fórumon található véleményét. Ehhez még idézem összefoglalva további fórum társaim nyilatkozatát, amit saját emailemre küldtek. Olvassa:

- Őszinte csodálója vagyunk  a csemegeszőlő munkásságának. Nagyon sok emberben ezen fajták és annak képei elismerést váltanak ki. Arra biztatjuk, a jövő évben is ossza  meg csemegeszőlő képeit.  Önnel kapcsolatos jelzőket, amiket fórum társak irtak, nem merem itt feltüntetni.   Szőlőszem, Kulicz, Sanci számomra nagyra becsült társak, nagy szakmai tudással. Láthatja, hozzászólásaik illetve a többi fórum társ irása nem ad igazat Önnek. Látható ezen személyek segitségemre siettek, ezek az igazi segitő barátok. Ön pedig az ellenség, hivatkozom szavaira.   Igy Ön a sértegtő, bántó, kritizáló taktikáját elvesztette. Szégyellje magát, ilyen irányú tevékenysége miatt.   Visszautasitom vádaskodásait. Tanuljon az esetből. Ne határozza meg hogyan rakjak fel képeket, mit irjak hozzá. Majd én eldöntöm, mit csináljak.   Ön képeit még nem láttuk sehol.  Ezen felelőtlen tevékenységéért várom bocsánatkérését. Ha korrekt Úriembernek tartja magát, akkor ezt meg kell tennie. Nézzük, képes-e rá?   Adja meg a tiszteletet a fórumon szereplőknek, amit idáig nem tett meg.  Foglalkozzon a környezetében lévő személlyel és személyekkel, mellőzzük egymást, Ön méltatlan közös kommunikációra. 

Témát lezártnak tekintem, magyarázkodására nincs szükségem.

Üdv: R. Józsi

Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.27 0 0 5987

Buai2 , Köszönjük szépen , tudtam számíthatunk rád. Tovább kellene" gombolni a kabátot" Jó lenne a Pécsen elhangzott " tápanyag  pótlás" előadás anyagát közzé tenni , ha  pdf formában meglenne ? Pjotr- hoz szólna a kérdés.

Előzmény: budai2 (5985)
Kulicz Creative Commons License 2017.10.27 0 0 5986

Ez igen, köszönjük!

Előzmény: budai2 (5985)
budai2 Creative Commons License 2017.10.27 0 0 5985

Szóbeli szövegértésem elég gyenge, de kb a következőről van szó:

száraz időjárási periodusban a növényi sejtek belső tápanyagkoncentrációja (a vízkivonódás miatt) megnövekszik, majd egy esős időszakban (mivel nem csak víz, hanem további tápanyagok is érkeznek a vízzel együtt nem higul vissza) ez a belső nyomás kiszakítja a membránt.
Ez az alapmechanizmus, mely egyenletes vízellátás esetén nem következik be.

1. A repedés leküzdésére a megelőzés az elsődleges prioritás:

- a talaj felszínének mulcsozása vagy tömörítése;
- a szőlő érlelődésének során, mérsékelt  időszakos öntözés a vízelvezető csöveken (drenázs) keresztül;
- időben végrehajtott lombtrágyázás ásványi foszfor-kálium műtrágyákkal;

- A nitrogén kizárása a trágyázásból a bogyók növekedése és érése során.

2. A bogyók megrepedése esetén a szőlőben lévő szürke rothadás és más betegségek előfordulásának elkerülése érdekében célszerű a sérült bogyókat kis méretű  ollóval kivágni, súlyos repedések esetén nemcsak bogyókat, hanem a sérült fürtöket is.
3. további megelőzés szürkerothadás ellen
-biológiai fungicidek (fitoszporin)
- thiovit  
- gyökéroldali trágyázás komplex mikroelemekkel .

Előzmény: Kramcsák István (5984)
Kramcsák István Creative Commons License 2017.10.26 0 0 5984

Budai-2  , vagy valaki fordítsa már le mi okozta a bogyó sérülést? :https://www.youtube.com/watch?v=CbWqRvG6vsk

Ali-bá Creative Commons License 2017.10.26 0 0 5983

Az emberek nagyon különbözőek!      Én fordítva gondolom: 'aki nem az ellenségem, az a barátom'. 

Előzmény: woodruff (5982)
woodruff Creative Commons License 2017.10.25 -1 0 5982

Na most jött el az a pont, aki nem a barátom az az ellenségem..

woodruff

Előzmény: szölőszem (5980)
kivimánia Creative Commons License 2017.10.25 0 0 5981

Zalaegerszegen a Kaszás oltvány-nál van Éva nevű szőlő oltvány 400ft,ha valakit érdekel.

szölőszem Creative Commons License 2017.10.25 0 0 5980

Kedves Woodruff! Előző írásommal csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy Te is dicsekszel a fajtáiddal. Hasznos hozzászólásaid vannak, de nagyon kevés olyan új orosz-ukrán-japán fajtát mutattál be, ami terem nálad, lefényképezted és értékes termesztési tapasztalatokat gyűjtöttél róluk. Akkor miért kritizálod azt a fórumtársat, aki saját képet mutat be ezekről az új fajtákról. Az idén oltott fajtákról még nem lehet korrekt leírást adni, ahhoz több év tapasztalata szükséges.

Mindamellett nagyra értékelem, hogy nem úgy kéregetted össze ezeket az új fajtákat, mint ahogy sokan mások teszik.Tapasztalt szőlész vagy, és lelkes gyűjtő. Én egyet kérek csupán: tarts tiszteletben mindenkit, aki ebben a fórumban részt vesz, és akkor téged is komolyan vesznek, és tisztelni fognak.

Előzmény: woodruff (5979)
woodruff Creative Commons License 2017.10.24 0 0 5979

Ha végigolvastad volna az írásaim én őszintén próbáltam idáig segíteni amiben tudtam,mint amiről egy fórum szól.

A néven nevezett 49 hozzá linkeléséből mutassál egyet ahol segített valakinek is a dicsekvésen kívül miről szólt ez az embet?Legalább leírta volna az ízét az állag át a tapasztalatait,olvassál vissza.Magadat nehéz összehasonlítani bárkivelis mert te indítottad el s csemegeszőlő fajták gyűjtését sokunknál.

Nekem volt 60 fajtám,közel 30 évesek ezeket már átoltottam,és a te képeidből tanulva minden tő 2 fajta .

Ezenkívül egy másik telkemen is oltottam es ülttetem. Nagyon sok fajtát kaptam gyűjtőktől is amit próbáltam én is viszonozni.

Több hejről is rendeltem és próbáltam az újakat amiknek az árukon is látszik.

Én soha nem számoltam mennyibe kerül,

Tavaj meg 400 hrivnyásokat is vettem,

ezekbő még sajnos kevés mutatta meg magát.

woodruff

Előzmény: szölőszem (5975)
Bagó10 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 5978

Tisztelt Sándor!

Itt nem én vagyok aki a feszültséget kelti és nem is bújkálok!Én csak egy kérdést tettem fel egy fórumtárshoz!Azért mert te rosszul reagálsz nem tehetek róla!Te nagyobb feszültséget okoztál!

Előzmény: SándorTiszteletes (5977)
Bagó10 Creative Commons License 2017.10.24 0 0 5976

Tisztelt  woodruff!

Ha önnek ekkora állománya van Orosz-Ukrán fajtákból akkor bátorkodok kérni öntől persze nem ingyen (a pénz nem számít) pár fajtát ha lehetséges,elnézést kérek a pofátlanságomért!

Köszönöm!B

Előzmény: woodruff (5973)
szölőszem Creative Commons License 2017.10.24 0 1 5975

Akkor az én honlapomat, ahol több mint 300 fajta van fenn, szintén dicsekvésnek tartod?

A 200 új orosz-ukrán fajtát hol helyezted el, amikor korábban arról beszéltél, hogy ha újat akarsz ültetni, ki kell venni egy régebbit, mert nincs helyed?

A 200 új orosz ukrán fajta nem kevés, korábban említetted, hogy a shop-vine.com.ua kereskedéstől vetted, nekik "csak" 154 fajtájuk van jelenleg 25-295 UAH. árfekvésben. Ha válogatás nélkül minden fajtát megvetted tőlük átlagban 40UAH-ért, és még vettél máshonnan is ötvenet,(1 UAH kb.10 Ft. =40 x10=400-Ft/db, 200x400=80.000.-Ft + postaköltség, nagyjából száz rugóba került. Ehhez csak gratulálni tudok, ha ez mind igaz.

Egy éve már felraktad a fórumra a fajtáid, ha most újra felrakod esetleg saját képekkel (nem vesszük dicsekvésnek), azt nagyon megköszönnénk.

Megjegyzés: R.Józsi előtt még én is letérdelek, kevés olyan gyűjtőt ismerek, aki pénzt, fáradtságot logisztikát nem kímélve gyűjtötte össze fajtáit, és egyáltalán nem tartom dicsekvésnek, ha időnként megosztja velünk  új fajtáinak SAJÁT képét.

Szőlőszem

Sanci07 Creative Commons License 2017.10.24 0 1 5974

Még most sem értelek,mi bajod van Józsival! Mindenki rak fel ide képeket miért pont ő nem tehetné? Az hogy megdicsérem mert tetszik mással is megteszem,sőt veled is megtenném ha tehetném de te csak egyszer tettél fel képet! Az Évát kár rám kiabálnod megbeszéltük hogy csak jövőre tudok adni mert akiknek előtted ígértem nem tudnak oltani vesszőt kaptak gyökereztetésre és így hamar elfogy.Érdekes akkor ez nem volt gond!

Térdelős fajta mindig az aki írja,messziről jött ember azt mond amit akar.

Ha neked kétszáz új fajtád van és a rendelés sem probléma akkor legyél boldog mert ez igen kevés embernek adatik meg én úgy gondolom.És ha már segítségről beszélünk ennyi csodás fajtából miért nem teszel fel képeket és illusztrációt hogy ha egy magamfajta átlagembernek néha összejön valami akkor már a jót rendeljem és nem a rosszat.Én a véleményed végett nem helyezlek büntibe,és nem is kell visszafognod magad ezért is fórum egy fórum csak a veszekedésnek semmi értelme.Biztosan vannak olyanok akik veled értenek egyet,pláne most hogy leírtad van kétszáz új fajtád amit osztogatsz,de vannak olyanok is akik az én meglátásomat képviselik csak senki nem akar vitatkozni én sem mert felesleges!

A fórum mindenkié!

Sanci

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!