Keresés

Részletes keresés

BigBacon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 952

"hiszen megsérti az alkotmányt"

Nem ő lenne az első...khm...khm...

Előzmény: Patricius-plebejus (950)
bean Creative Commons License 2009.01.11 0 0 951
De csak 2/3-dal mozdítható el.
Előzmény: Patricius-plebejus (950)
Patricius-plebejus Creative Commons License 2009.01.11 0 0 950
"... köztársasági elnök köteles aláírni..."

Ha nem teszi alkalmatlan a feladatra, hiszen megsérti az alkotmányt
Előzmény: postai holló (949)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 949
És mit csinálsz, ha az elnök nem ír alá semmit? Toporzékolsz?
Előzmény: Patricius-plebejus (942)
anton pavlovics Creative Commons License 2009.01.11 0 0 948

Egyéni mandátumokról beszélünk.

A jelenlegi megkutatott arányok mellett ennél még durvább is lehet (értsd nagyobb különbség).

Előzmény: Patricius-plebejus (943)
carl solomon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 947
Igen, már látom én is, hogy hülyeségeket írtam.
Előzmény: Rákattantam (939)
anton pavlovics Creative Commons License 2009.01.11 0 0 946

Azért nem működik, mert az SZDSZ-nek nincs mit veszítenie, ugyanis nincs semmije. Most pláne, egyébként már 2006-ban se volt.

Lehetne a területi listák mandátumsyámával bűvészkedni kicsit, ahol az utóljára kiosztott mandátum szadis ott csökkentsenek, és a felszabadulót oda tegyék, ahol fidesz/MSZP az első kimaradó. De a tényleges eredmény annyira nehezen kalkulálható a szavazati arányok függvényében, hogy nem is érdemes nekikezdeni.

Előzmény: mos (925)
carl solomon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 945
Nézd, én abból indultam ki, hogy a vitapartnerem is tudja, miszerint a Political Capital nem a választás eredményét akarja megóvni, hanem kifogást nyújtott be a választói névjegyzék miatt és ebben a kifogásban a választási eljárás megsemmisítését kérte.
Abban igazad van, hogy a választási eljárásban az AB-nek nem jut szerep, most hirtelen nem is tudom hogyan kerül képbe egyáltalán az AB, kicsit összekevertem a népszavazással, de átgondolom és visszatérek rá.
Előzmény: postai holló (930)
Patricius-plebejus Creative Commons License 2009.01.11 0 0 944
bocs - csak az egyéni választókörzetekről volt szó
Előzmény: Patricius-plebejus (943)
Patricius-plebejus Creative Commons License 2009.01.11 0 0 943
Ez a magyar választási rendszer sajátosságai miatt szinte lehetetlen arány lenne (a listás rendszer miatt)
Előzmény: anton pavlovics (941)
Patricius-plebejus Creative Commons License 2009.01.11 0 0 942
"26. § (1) A törvény kihirdetéséről, annak kézhezvételétől számított tizenöt napon - az Országgyűlés elnökének sürgősségi kérelmére öt napon - belül a köztársasági elnök gondoskodik. A kihirdetésre megküldött törvényt aláírja. A törvényt a hivatalos lapban ki kell hirdetni.

(2) Ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet, azt aláírás előtt az (1) bekezdésben említett határidőn belül megfontolás végett, észrevételeinek közlésével visszaküldheti az Országgyűlésnek.

(3) Az Országgyűlés a törvényt újra megtárgyalja, és elfogadásáról ismét határoz. Az Országgyűlés elnöke által ezt követően megküldött törvényt a köztársasági elnök köteles aláírni és öt napon belül kihirdetni."

az Alkotmányból
Előzmény: postai holló (938)
anton pavlovics Creative Commons License 2009.01.11 0 0 941

Milyen bázison kötődne az az egyezség?

Mikor menne bele az MSZP 30 biztos helybe? Hogyan mehetne 146-ba a Fidesz?

(A jelenlegi tetszésindexek mellett.) 

Előzmény: mos (923)
BigBacon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 940
Pedig "Gegesy + John" plakáttal kampányol. Kiváncsi lennék, hogy Gegesy hozzájárult-e.
Előzmény: Fine Tune (937)
Rákattantam Creative Commons License 2009.01.11 0 0 939
Lassan már leszel olyan alkotmányjogász, mint a Kolláth György :-)
Előzmény: carl solomon (932)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 938

Megteheti, és nem csak lassítja, hanem meg is bénítja. Egyszerűen semmit nem ír alá.

Előzmény: Patricius-plebejus (936)
Fine Tune Creative Commons License 2009.01.11 0 0 937
Érzem, hogy Emesének ma nagyon fog menni. Kap is vagy ötven szavazatot:)
Patricius-plebejus Creative Commons License 2009.01.11 0 0 936
Nem teheti meg - csak lassíthatja a törvényhozást.
Előzmény: postai holló (935)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 935

Én az elnök helyében megjátszanám hogy mostantól nem írnék alá semmilyen törvényt, addig, amíg az OGY fel nem oszlatja magát, az ellenzék pedig nem szavazná meg a felelősségre vonásom megindítását, tehát Gyurcsány kénytelen lenne repülni.

Előzmény: dorongoló (934)
dorongoló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 934
Nem az utólagos felelőségrevonás lehetősége a lényeg, hanem az, hogy működő Országgyűlés mellett (és annak a hatáskörét elvonva) a KE nem hozhat alkotmányosan ilyen döntést.
Előzmény: postai holló (931)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 933
Az Alkotmánybíróság nem dönt a választás eredményéről.
Előzmény: carl solomon (932)
carl solomon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 932
Én nem csináltam ilyent, de figyelj már arra, hogy itt nem csak arról van szó, hogy noszogatni kéne már egy kicsit az ogy-t, hanem hogy az AB-nek egy olyan ügyben kell határozatot hoznia, ahol őt elvileg köti egy előző határozata. Ha elnézi a mulasztásos alkotmánysértést, akkor szemen is csulázhatja magát minden további nélkül.

Próbáld ezt szülőként elképzelni: kiadod az ukázt a kurva kölyöknek, hogy 16 óráig legyen kész a leckéjével, mert különben világvége. Odaáll eléd a kölyök 18 órakor, hogy a leckéhez ugyan hozzá sem fogott, de attól te még engedd el moziba és majd lesz valahogy azzal a kurva leckével.
Elengednéd? :-)
Előzmény: bean (928)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 931
"Nem teheti, mert ezzel Alkotmányt sértene (és utóbb repülne szárnyak nélkül):"

Lassabban azzal a repülőgéppel! Az államfő ellen felelősségrevonást az Országgyűlés kétharmada indíthat. Tehát az államfő bármilyen törvénysértést követ el, ha nem indítják meg ellene a felelősségrevonást, akkor nem történik semmi. Így úszta meg Göncz Árpád, hogy nem írta alá a médiaelnökök kinevezését, az SZDSZ pedig nem szavazta meg a felelősségre vonás megindítását az Országgyűlésben.
Előzmény: dorongoló (929)
postai holló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 930
"erre szerinted mit válaszolhat az AB?"

A választás eredményét a választási bizottság, jogorvoslat esetén a bíróság állapítja meg, nem pedig az Alkotmánybíróság.
Előzmény: carl solomon (924)
dorongoló Creative Commons License 2009.01.11 0 0 929

"És ha Sólyom pedig úgy dönt, hogy mivel nem lehet szabad o.gy. választásokat tartani, kihirdeti a szükségállapotot?"

Nem teheti, mert ezzel Alkotmányt sértene (és utóbb repülne szárnyak nélkül):

19/A. § (1) Ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van, a köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács létrehozására, továbbá a szükségállapot kihirdetésére.

(2) Az Országgyűlés e döntések meghozatalában akkor van akadályoztatva, ha nem ülésezik, és összehívása az idő rövidsége, továbbá a hadiállapotot, a rendkívüli állapotot vagy a szükségállapotot kiváltó események miatt elháríthatatlan akadályba ütközik.

(3) Az akadályoztatás tényét, továbbá a hadiállapot kinyilvánításának, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének indokoltságát az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a miniszterelnök együttesen állapítja meg.

(4) Az Országgyűlés a hadiállapot, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének az indokoltságát az akadályoztatásának megszűnése utáni első ülésén felülvizsgálja, és dönt az alkalmazott intézkedések jogszerűségéről. E döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.

Előzmény: bean (918)
bean Creative Commons License 2009.01.11 0 0 928
Van arról valami összesítés, hogy hány törvény esetén áll fenn alkotmányos mulasztás? És azok esetében hogy járt el a törvényhozás?
toloba Creative Commons License 2009.01.11 0 0 927
Nemtom mi a cél, de úgy emléxem a beírások alapján, hogy mán a 2006-os sem vótt az...
Előzmény: bean (909)
carl solomon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 926
És meg is fogják, ha az AB most bekeményít. Ha tippelnem kéne, akkor én arra tennék, hogy be fog.
Előzmény: mos (925)
mos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 925

lásd (923)

a körzetreform lényege egyébként az, hogy Bp helyet veszít Pest megye javára, még konkrétabban, az SZDSZ helyeket veszít az MSZP és a Fidesz javára.

pár óra alatt meg lehet rajzolni a határokat mindkét nagy legnagyobb megelégedésére.

carl solomon Creative Commons License 2009.01.11 0 0 924
Mibe, hogy lehet? Csak egy kis kényszerhelyzet kell.
De nézd ezt úgy, mint egy hatalmi rivalizálást: az AB megmondta, hogy ez így szar, tessenek megváltoztatni és nem majd, egyszer, valamikor, hanem adott rá konkrét határidőt is.
Namost, ha valaki beállít az AB-hez, hogy né, kérem, itt az történt, hogy az országgyűlés leszarta az AB határozatát és ezt rendjénvalónak teccik-e látni, erre szerinted mit válaszolhat az AB?
Hogy igen, persze, semmi gond, hiszen mi úgyis csak azért hozunk határozatokat, mert kurvára unatkozunk?

Az AB-nak olyan sok lehetősége szerintem itt nincs, arcvesztés nélkül csak egyféleképpen tudnak dönteni és az, hogy ennek mik a politikai következményei elvileg nem az ő dolguk, mert politikát elvileg az ogy csinál és nem az AB.
Előzmény: bean (922)
mos Creative Commons License 2009.01.11 0 0 923

pedig lehetne, egy neked, egy nekem alapon, pl. az amerikai óriáspártok remekül lezsírozzák egymás között a körzetek arányait, jellemzően betonbiztos demokrata ill. republikánus körzetek alakítanak ki, így aztán a legalkalmatlanabb repi ill. demo képviselő is nyugodt lehet az újraválasztása felől, kivéve egy nagy átrendeződést.

szal szerintem mi sem egyszerűbb és keresztülvihetőbb, mint egy nagy MSZP-Fidesz alku választókörzet-ügyben, tuti fideszes és szoci körzetekkel, de úgy láccik, hogy annyira utálják egymást, hogy a legelemibb érdekeiket sem ismerik fel.

Előzmény: bean (922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!