Két hónap múlva időközi parlamenti választás lesz a belső-ferencvárosi választókerületben (Budapest, 12. sz.). Elsőnek a Humanista Párt jelöltje, Várady Tibor gyűjtötte össze a szelvényeket, majd John Emese (Szadi) és Bánsághy Tamás (Szoci). Rajtuk kívül még a jelöltségért küzdenek: Polgár Tamás/Tomcat (Zöld Párt, elnök: Stekler Ottó), Szegedi Csanád (Jobbik), Agárdi László (MIÉP), Dézsi Mihály (MDF), Bácskai János (Fidesz-KDNP) és Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt, elnök: Thürmer Gyula). Ki lesz a győztes - de ami talán még érdekesebb: ki lesz rajta a szavazólapon ebből a vegyes társaságból?
Azért nem működik, mert az SZDSZ-nek nincs mit veszítenie, ugyanis nincs semmije. Most pláne, egyébként már 2006-ban se volt.
Lehetne a területi listák mandátumsyámával bűvészkedni kicsit, ahol az utóljára kiosztott mandátum szadis ott csökkentsenek, és a felszabadulót oda tegyék, ahol fidesz/MSZP az első kimaradó. De a tényleges eredmény annyira nehezen kalkulálható a szavazati arányok függvényében, hogy nem is érdemes nekikezdeni.
Nézd, én abból indultam ki, hogy a vitapartnerem is tudja, miszerint a Political Capital nem a választás eredményét akarja megóvni, hanem kifogást nyújtott be a választói névjegyzék miatt és ebben a kifogásban a választási eljárás megsemmisítését kérte. Abban igazad van, hogy a választási eljárásban az AB-nek nem jut szerep, most hirtelen nem is tudom hogyan kerül képbe egyáltalán az AB, kicsit összekevertem a népszavazással, de átgondolom és visszatérek rá.
"26. § (1) A törvény kihirdetéséről, annak kézhezvételétől számított tizenöt napon - az Országgyűlés elnökének sürgősségi kérelmére öt napon - belül a köztársasági elnök gondoskodik. A kihirdetésre megküldött törvényt aláírja. A törvényt a hivatalos lapban ki kell hirdetni.
(2) Ha a köztársasági elnök a törvénnyel vagy annak valamelyik rendelkezésével nem ért egyet, azt aláírás előtt az (1) bekezdésben említett határidőn belül megfontolás végett, észrevételeinek közlésével visszaküldheti az Országgyűlésnek.
(3) Az Országgyűlés a törvényt újra megtárgyalja, és elfogadásáról ismét határoz. Az Országgyűlés elnöke által ezt követően megküldött törvényt a köztársasági elnök köteles aláírni és öt napon belül kihirdetni."
Én az elnök helyében megjátszanám hogy mostantól nem írnék alá semmilyen törvényt, addig, amíg az OGY fel nem oszlatja magát, az ellenzék pedig nem szavazná meg a felelősségre vonásom megindítását, tehát Gyurcsány kénytelen lenne repülni.
Nem az utólagos felelőségrevonás lehetősége a lényeg, hanem az, hogy működő Országgyűlés mellett (és annak a hatáskörét elvonva) a KE nem hozhat alkotmányosan ilyen döntést.
Én nem csináltam ilyent, de figyelj már arra, hogy itt nem csak arról van szó, hogy noszogatni kéne már egy kicsit az ogy-t, hanem hogy az AB-nek egy olyan ügyben kell határozatot hoznia, ahol őt elvileg köti egy előző határozata. Ha elnézi a mulasztásos alkotmánysértést, akkor szemen is csulázhatja magát minden további nélkül.
Próbáld ezt szülőként elképzelni: kiadod az ukázt a kurva kölyöknek, hogy 16 óráig legyen kész a leckéjével, mert különben világvége. Odaáll eléd a kölyök 18 órakor, hogy a leckéhez ugyan hozzá sem fogott, de attól te még engedd el moziba és majd lesz valahogy azzal a kurva leckével. Elengednéd? :-)
"Nem teheti, mert ezzel Alkotmányt sértene (és utóbb repülne szárnyak nélkül):"
Lassabban azzal a repülőgéppel! Az államfő ellen felelősségrevonást az Országgyűlés kétharmada indíthat. Tehát az államfő bármilyen törvénysértést követ el, ha nem indítják meg ellene a felelősségrevonást, akkor nem történik semmi. Így úszta meg Göncz Árpád, hogy nem írta alá a médiaelnökök kinevezését, az SZDSZ pedig nem szavazta meg a felelősségre vonás megindítását az Országgyűlésben.
"És ha Sólyom pedig úgy dönt, hogy mivel nem lehet szabad o.gy. választásokat tartani, kihirdeti a szükségállapotot?"
Nem teheti, mert ezzel Alkotmányt sértene (és utóbb repülne szárnyak nélkül):
19/A. § (1) Ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van, a köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács létrehozására, továbbá a szükségállapot kihirdetésére.
(2) Az Országgyűlés e döntések meghozatalában akkor van akadályoztatva, ha nem ülésezik, és összehívása az idő rövidsége, továbbá a hadiállapotot, a rendkívüli állapotot vagy a szükségállapotot kiváltó események miatt elháríthatatlan akadályba ütközik.
(3) Az akadályoztatás tényét, továbbá a hadiállapot kinyilvánításának, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének indokoltságát az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a miniszterelnök együttesen állapítja meg.
(4) Az Országgyűlés a hadiállapot, a rendkívüli állapot vagy a szükségállapot kihirdetésének az indokoltságát az akadályoztatásának megszűnése utáni első ülésén felülvizsgálja, és dönt az alkalmazott intézkedések jogszerűségéről. E döntéshez az országgyűlési képviselők kétharmadának a szavazata szükséges.
Mibe, hogy lehet? Csak egy kis kényszerhelyzet kell. De nézd ezt úgy, mint egy hatalmi rivalizálást: az AB megmondta, hogy ez így szar, tessenek megváltoztatni és nem majd, egyszer, valamikor, hanem adott rá konkrét határidőt is. Namost, ha valaki beállít az AB-hez, hogy né, kérem, itt az történt, hogy az országgyűlés leszarta az AB határozatát és ezt rendjénvalónak teccik-e látni, erre szerinted mit válaszolhat az AB? Hogy igen, persze, semmi gond, hiszen mi úgyis csak azért hozunk határozatokat, mert kurvára unatkozunk?
Az AB-nak olyan sok lehetősége szerintem itt nincs, arcvesztés nélkül csak egyféleképpen tudnak dönteni és az, hogy ennek mik a politikai következményei elvileg nem az ő dolguk, mert politikát elvileg az ogy csinál és nem az AB.
pedig lehetne, egy neked, egy nekem alapon, pl. az amerikai óriáspártok remekül lezsírozzák egymás között a körzetek arányait, jellemzően betonbiztos demokrata ill. republikánus körzetek alakítanak ki, így aztán a legalkalmatlanabb repi ill. demo képviselő is nyugodt lehet az újraválasztása felől, kivéve egy nagy átrendeződést.
szal szerintem mi sem egyszerűbb és keresztülvihetőbb, mint egy nagy MSZP-Fidesz alku választókörzet-ügyben, tuti fideszes és szoci körzetekkel, de úgy láccik, hogy annyira utálják egymást, hogy a legelemibb érdekeiket sem ismerik fel.