Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
(Különben az én Palatina klónom úgy tűnik jobb, mint a Sándoré. Már augusztusban is jó ízű volt és szeptemberben, sőt még október közepén is ízletes és ropogós, hibátlan förtöket ettünk róla. Na a bogyói valóban aprók, de az íze nekem nagyon bejött.)
Érdekes dolog, hogy a szakirodalom nem mindig vág egybe a gyakorlati tapasztalatokkal. Az Eszterről is azt olvasom, hogy "rövidmetszéssel szép fürtöket nevel", de látom, hogy a honlapodon szálvesszős metszést ajánlasz. Lehet, hogy jobb lesz, ha maradok a szálvesszős metszésnél, így bármilyen fajtát telepíthetek. Afus Aliból van néhány egyedülálló tőkém, ezeket is szálvesszőre metszem.
A Palatina(Augusztusi muskotály) szőlőt ajánlom még, annak ellenére, hogy a szakirodalom hosszú metszést ír elő. én 4-5 rügyre metszem, kordonon van, minden évben bőségesen terem.
Javaslom kérdezd meg Kulicz fórumtársat mi a véleménye.
A videón látható fiatal tőke 2+2 rügyre lett metszve és négy fürtöt hozott. (hármat hagytam meg)
Rügyei termékenyek, a szálvesszők alsó rügyei is hoznak fürtöt, mégis, mint minden csemegeszőlőt jobb hosszúra metszeni, mert úgy nagyobb termést és szebb fürtöket hozhat. Idén ernyő művelésen volt, nagy terméssel, sajnos nem készítettem róla felvételt. Ha bakművelést alkalmazol, próbáld ki váltómetszéssel 2+4 rügyre metszeni. A winorosl.pl
Fanny szőlőről érdekelnének termesztési tapasztalatok. A szakirodalomban egy helyen kifejezetten rövidcsapos metszést ajánlanak, más forrásban viszont hosszút. Tavaly ültettem egy tövet és úgy terveztem a mellette lévő szőlőket is átoltom vele. Közben a támrendszert is meg kell újítanom, és valamilyen ernyő jellegű, szálvesszős művelésben gondolkodom, a korábbi kordonkaros kialakítás helyett. Másrészről viszont szeretnék még néhány tőkét a melléképület mellé, hagyományos, karós támaszt igénylő művelésben. Találtam is néhány tetszetős fajtát az egyik helyi faiskolában (Angéla, Japán Izabella), de ezek mind hosszú metszést igényelnek. Ezt is meg lehet ugyan oldani, de egyszerűbb lenne rövidre metszhető fajtát telepíteni. Érdemesebb lenne a Fannyból rakni ide, ténylegesen jól terem rövidcsapon? Mi indokolja, hogy a szakirodalomban kifejezetten ezt a metszésmódot ajánlják? Milyen más rezisztens fajtát ajánlanátok, ami alkalmas bakművelésre, rövidcsapos metszéssel?
Keress olyan videóját, ahol kiássák a gödröt a szőlőnek, nézd meg mekkora, mit tesznek bele. Az se titok, hogy öntözi, tápozza, ja és mekkora a tenyészterülete egy-egy tőkének. Ez pluszban jön a kinemesített fajtához. Nincs ott génmanipuláció.
Szerintem nem engedi, hogy elfeküdjenek a vesszők, vagy egymást keresztezzék. Szépen párhuzamosan futnak a hajtások, szellős-napos a tőke. Én is kipróbáltam, de csak egy tőkén.
Tényleg nem akarok kötekedni,valóban lenyűgöző amit ez a fiatalember produkál,de nekem kicsit szöget üt a fejembe hogy ez már-már túl szép.Manapság amikor az általában a minél piacosabb annál kényesebb áll fenn,hogy tudja ezt elérni?....hatalmas fürt,szemek és még ellenálló is.Nem gyanús ez egy kicsit?....lehet hülyeség,génmanipulációra gondolok(és annak kockázatai is lehetnek?),vagy ez teljesen kizárt?Nyugtassatok meg,csak túl élénk a fantáziám?
Az egyik videóján azt láttam, hogy leszedi a kacsokat. Sajnos nem értettem, hogy mit beszél. Nem tudom, hogy miért teszi - csak azért, hogy könnyebb legyen leszedni metszéskor a vesszőket, vagy van valami élettani szerepe is ennek a műveletnek?
Sokszor nem azt kell nézni kinek hány fajta szőlője van,hanem a munkásságát ahogy ezt publikálja, bemutatja értékeli,ajánlja és ha kell az ellenvéleményét is elmondja.
Mire is gondolok?
Ne az legyen a célja,hogy minél többet el tudjon adni,hanem a tájékoztatás,a csemegeszőlőre való szeretet felkeltése.
Sign Up gombbal jelezni kell a kapcsolatfelvételi szándékot, meg kell adni a nevet, a születési időpontot és nemet, majd folytatható a Facebookon, vagy vissza lehet tétni a kapcsolatfelvételi űrlapra, ahol üzeneteket lehet küldeni neki, amelyekre rendszeresen válaszol.
"Én csak szeretem az édes,jóízű gyümölcsöket ês vallom,hogy a környezettudatos ,gazdasàgos gyümölcstermesztés úgy kicsiben,mint nagyban az új rezisztens és a régi,elfeledett fajtàk közkinccsé tételével lehetséges."
Mivel látom, érdekel a téma, belinkelek ide egy cikket.
Kicsit off topic de nem nagyon mert gyümölcsös...
Sajnos németül van de a Google fordító valamennyit nyilván segít.
A cikk a bizonyos gyümölcsfajtáknál - pl. almánál - fellépő genetikai beszűkülést és annak következményeit tárgyalja, pl. a kajszi és a sarka-vírus problémáján keresztül.
Tehát azt, hogy csak pár, egymással közeli rokonságban álló fajtát termesztenek és szaporítanak, míg a többi fajta (főleg régiek) lassan eltűnnek és kihalnak.
Aztán jön egy addig ismeretlen, új betegség és hirtelen kiderülhet, hogy a kevés megmaradt fajta egyike sem ellenálló...
Tehát a génállomány beszűkül és ezzel védtelenebbé válik.
Sok régi gyümölcsfajta is ellenáll az új betegségeknek, pl. a halle-i egyetem illetékesei is addig járták a környéket, míg ráakadtak 3 olyan régi kajszi fajtára, amik ellenállóak a sarkavírussal szemben.
Az volt a szerencse, hogy sok vidéki keletnémet kertész nem sietett kivágni az "elavult" fajta kajszijait. Ugyanis a cikk szerint a modern európai kajszifajták mindegyike érzékeny a vírusra.
Íme egy példa, hogy érdemes megóvni a kihalástól a régi gyümölcsfajtákat: tűzelhalással szemben ellenálló almafajták jegyzéke - sok régi fajta is szerepel rajta.