Keresés

Részletes keresés

WarezFan Creative Commons License 2005.12.04 0 0 361

Te kezdted!

Előzmény: Simply Red (357)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 360
Elnézést nem akartam vastagítani.

Szóval ha nem a szemeddel méred meg a fény hullámhosszát, hanem műszerrel, akkor egész más színeket kapunk. A szemünk alakítja át zölddé, és a komplementer szín fogalma is csak szemünk tulajdonsága, csak másodlagosan hullámhosszak kérdése.

Emiatt ha komplementer színekről beszélünk, akkor nem lehet megkerülni azt a kérdést, hogyan érzékel a szemünk, és mi az a zöld szín, amit látni vélünk. Ma már választ lehet adni erre a kérdésre is. Azt gondolom, erről vitatkozunk.
Előzmény: cíprian (358)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 359

a visszavert fény nem zöld. Ezt mi csak úgy látjuk

Ha úgy látjuk, akkor az is, ezt értsd már meg! Ez a színek definíciója!

Szóval, a visszavert fény bizony zöld, és annak is látjuk.

Előzmény: cíprian (358)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 358
Ott van a 319-ben a klorofil elnyelési spektruma. Látszik, hogy kéket is és pirosat is elnyel. A visszavert komplementer szín egyértelműen zöld. Hol itt a probléma?

Ott van a probléma, hogy a visszavert fény nem zöld. Ezt mi csak úgy látjuk, de valójában nem zöld verődik vissza. A folyamat végén ott a szemünk, amely így csalja meg a valóságot. :-)
Előzmény: Simply Red (356)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 357
A cinikus igaz. A csaló kérdéses. És már megint nem a témával foglalkozol.
Előzmény: WarezFan (355)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 356

Kéket is el kell nyelni ahhoz, hogy zöld jöjjön ki, de ez sem ilyen egyszerű, mert önmagában a kék hiánya sárgát ad.

Kérlek olvass már végre, ne csak spekulálj.

Én kérlek, hogy olvass, légy szíves. Ott van a 319-ben a klorofil elnyelési spektruma. Látszik, hogy kéket is és pirosat is elnyel. A visszavert komplementer szín egyértelműen zöld. Hol itt a probléma?

Előzmény: cíprian (354)
WarezFan Creative Commons License 2005.12.04 0 0 355

Hogy a te szavaddal éljek: én senkit nem cseszegettem.

Sőőt! Én vagyok elkeresztelve egy "cinikus csalónak".

Szóval akkor ki cseszeget kit?

Előzmény: Simply Red (340)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 354
Ha csak az RGB színkeverésből indulsz ki, ez úgy van ahogy írtad. Azonban az elnyelésnél már nem ez a helyzet, és a klorofil ugye először elnyeli a fényt. A róla kibocsátottra van csak (félig) igazad, mert a sárga-kékre már helytelen a megállapításod. De ebbe most ne menjünk bele.

Maradjunk ott, hogy a klorofil elnyeli a fényt. Fényelnyelésnél a vörös-zöld nem komplementerpár! Eddig megkerülted ezt a tényt, most már nem tudod figyelmen kívül hagyni.

Fényelnyeléskor bíbor-zöld és vörös-kékeszöld a komplementerpár Egyébként additív keveréskor is, de ebbe se menjünk bele.

Tehát elnyeléskor a vörös hiánya kékeszöldet ad és nem zöldet, és itt a bökkenö.
Kéket is el kell nyelni ahhoz, hogy zöld jöjjön ki, de ez sem ilyen egyszerű, mert önmagában a kék hiánya sárgát ad.

Kérlek olvass már végre, ne csak spekulálj.
Előzmény: Simply Red (353)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 353

még mindig jónak látom a megoldást.

Akkor megismétlem: Azt a fénysugarat nevezzük zöldnek, amit az agyunk zöldnek érzékel. Pirosnak meg azt, amit pirosnak. Ebből indulj ki.

A sárga színt is sárgának érzékeljük, hiába nevezed nem-kéknek, merthogy az a kék komplementere. Attól az még sárga.

Ezt az "analógnak kell tekintenünk a kék színnel" szöveget gondold át mégegszer, mert itt kap gellert a gondolatmeneted.

Előzmény: cíprian (352)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 352
Igen tartom most is, amit a 337.-ben írtam.
Azért hoztam fel a sárga-kék színeket, mert ezek komplementerek, és egyszerűbb megértetni magam velük.

A vörös-zöld nem komplementerpár, klorofil emiatt bonyolultabb eset. A 327.-ben ezt próbáltam elemezni, és kihozni a zöld színt. Nem állítom, hogy biztos vagyok a benne, de még mindig jónak látom a megoldást.
Előzmény: Simply Red (351)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 351
377 337
Előzmény: Simply Red (350)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 350

Ezt korrigáltam a következő hozzászólásomban, és korrekt módon jeleztem, hogy nem vagyok biztos benne.

Én pedig tudomásul vettem, és fel sem hoztam a témát azóta. Te viszont igen a 377. hozzászólásodban. Én erre reagáltam, amit te ki tudja miért kekeckedésnek vettél. Nem kellett volna előhoznod, és kész.

Nem én vagyok kekeckedő típus, hanem te vagy idegbajos. Ha nem bírod a kritikát, ne járj fórumozni.

Előzmény: cíprian (346)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 349
Úgy van ahogy mondod. A színtérzékelőket receptoroknak, az intenzitásérzékelőket pedig csapoknak nevezik. A színérzékelőink a fény hullámhosszúságát érzékelik, és csak háromféle van belőle: vörös-zöld-kék. Innen van az RGB rövidítésem, de ez természetesen másképp működik mint pl. az RGB monitor. A biólógiáját nem ismerem részletesen, emiatt nem is mennék bele.

A lényeget írtam: nincs sárga receptorunk. Ha sárga szín érkezik a szemünkbe, akkor ez a vörös és zöld receptorokat képes izgatni. Ezt én úgy fogom fel, hogy az agyunk nem-kék jelzést kap. Talán innen lehet az általam idézett térinformatikai honlapon az a megjegyzés, hogy az agyunk a színinformációt a komplementére fordítja le. Szerintem ez logikus, és hülyeség hülyeségnek minősíteni, hamár komplementerekről beszélünk :-)
Előzmény: Mungo (348)
Mungo Creative Commons License 2005.12.04 0 0 348

A szem RGB receptoraira beérkezik a sárga fény, és ez egyszerre ingerli a vörös és zöld receptorokat.

Ne vedd kötekedésnek, de a szemünk ideghártyáján nincsenek RGB receptorok.

Vanak fény intenzitást érzékelők és a szín érzetet pedig az idegsejtek egy másik csoportja kelti, de ezek geometriai tulajdonságaik alapján adnak "szín" információt, ezért lehet színtévesztés is. Gyakorlatilag ez a tulajdonság okozza azt is, hogy olyan szineket is "látunk" ami a spektrumból teljesen hiányzik. Ezért lehet kikeverni additív módon pl a filmek, vagy a televízió esetében három alapszínből az összes többit.

Előzmény: cíprian (337)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 347
Azt fogd fel már végre, hogy a vörös és a zöld a látszat ellenére nem komplementer színek. Először én is beleestem ebbe a csapdába, ez volt csak a félreértelmezésem, de nálad ez úgy látszik fennmaradt.

Nézz utána már végre!
Előzmény: cíprian (346)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 346
Ezt korrigáltam a következő hozzászólásomban, és korrekt módon jeleztem, hogy nem vagyok biztos benne.

Ezen lovagolsz már mióta, és nem a lényeg érdekel.

Kekeckedő típus vagy, eddig is kerültelek emiatt.
Előzmény: Simply Red (345)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 345

És még te mondod, hogy én nem olvasok.  Ez miért nem konkrétum neked:

Azt mondja, hogy piros fény érkezik a szemünkbe, és ezt mi zöldnek érzékeljük. És ez nem szimplán nem igaz. Már csak ezért sem, mert definíció szerint azt a színt nevezzük pirosnak, amit pirosnak érzékel az agyunk.

Előzmény: cíprian (344)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 344
:-)

Nézd végig a válaszaidat, semmi konkrétum, csak hülyézés. Ezért nem kívánok vitatkozni veled. Maradj meg hitetben, nem vesztek vele semmit.
Előzmény: Simply Red (343)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 343

Mondottam volt, hogy vitatkozni nem kívánok.

Azt látom. Csak veszekedni. Én viszont nem, veszekedj magadban.

Előzmény: cíprian (342)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 342
Nem ezt mondtam, megint félreérted.
Nem azt mondtam, hogy a vörös komplementere a zöld, szabadulj meg végre ettől.

De úgy látom nehezedre esik az olvasás, mert csak engem idézel, a hivatkozásaimra fittyet hánysz.

Az pedig a Te szociális problémád csak, hogy az általam mondottakat mentegetődzésnek veszed. Mondottam volt, hogy vitatkozni nem kívánok.

Az idézett honlapon van egy hiba valóban, mert azt állítja, hogy a klorofil a kék és a zöld színt nyeli el. A klorofil valójában a kék és a vörös színt nyeli el. Ha ezt szolgaian átvettem elnézést, de a lényegen ez nem változtat.
Előzmény: Simply Red (339)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 341
Találtam egy ide illő honlapot:

http://www.intermedia.c3.hu/oktanyag/video/videotechgyak/11fenyszinlatas.htm
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 340

Én azért írtam be ide mert egy kérdést nem tudok megválaszolni és nem azért hogy egy QRVÁRA jót beszélgessünk a más szociális problémájáról.

Akkor talán neked kéne inkább a kérdéseddel foglalkozni, és nem azok cseszegetésével, akik segíteni próbálnak neked. Egyébként pedig mi is mondhatjuk, hogy az egyéni szoc. problémád, ha nem tudsz valamit, oldd meg magad.

Előzmény: WarezFan (338)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 339
A mondottak hülyeségek, kár mentegetni. Azt mondja, hogy piros fény érkezik a szemünkbe, és ezt mi zöldnek érzékeljük. És ez nem szimplán nem igaz. Már csak ezért sem, mert definíció szerint azt a színt nevezzük pirosnak, amit pirosnak érzékel az agyunk.
WarezFan Creative Commons License 2005.12.04 0 0 338

"Ez szerintem qrvára nem az."

Ha te mondod akkor tényleg QRVÁRA nem az.

Én azért írtam be ide mert egy kérdést nem tudok megválaszolni és nem azért hogy egy QRVÁRA jót beszélgessünk a más szociális problémájáról.

Előzmény: Gnudist (328)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 337
Egyébként, az általam idézett honlapot, amelyben azt írták, hogy az agy komplementerre fordítja le a színeket, a következöképp értelmezem:

A szem RGB receptoraira beérkezik a sárga fény, és ez egyszerre ingerli a vörös és zöld receptorokat. A vörös és zöld receptorokról az értékelésnél valahol közös jelnek kell megjelennie, amelyet analógnak kell tekintenünk a kék színnel, hiszen a háromszög vörös-zöld oldalával ez áll szemben. Vagyis bejött sárga, és kiment nem-kék az agy számára a receptorokról.
Nem tudom mennyire érthető és igaz az agy funkciójáról az elképzelésem, de valahogy így érzem a mondottakat.
Előzmény: cíprian (336)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 336
Csak a sárga-kék komplementerszinek , a többinél kicsit más a helyzet.

Másik komplementerpárok: zöld-bíbor, vörös-kékeszöld.
A vörös-zöld festék összekeverése is feketét ad, de nem a komplementerek alapján, hanem azért, mert a festék-keverés mindhárom alapszíne (sárga-kékeszöld-bíbor) benne van.
A festékkeverésnél nem RGB az alapszín.

De ezeket most az egyik (vegyész) emlékeimből írom, és tévedhetek. Megpróbálok a neten erre hivatkozást keresni.
Előzmény: Simply Red (335)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 335

Én már csak azt nem tudom értelmezni, hogy mit jelent az, hogy a piros kiegészítő színe a zöld.  Sem additív, sem szubtraktív keveréssel nem jön ki belőlük se fehér, se fekete. Pedig biztos, hogy valamilyen értelemben kiegészítő színek, hiszen egy színes negatív filmen a piros és a zöld fel van cserélve egymással.

Előzmény: cíprian (334)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 334
Kétfajta színháromszöggel is ábrázolják a két komplementert.
Az összegzőnél(RGB) a háromszög középpontjában fehér áll, így ábrázolják, hogy két komplementer szín keverésével fehéret kapunk.

Ezzel szemben a kivonónál(festék keverés) a háromszög középpontjában fekete áll, ezzel pedig azt jelzik, hogy két komplementer keverésével feketét kapunk.

Talán így jobban érthető a kétfajta keverésnél a komplementerek értelmezése közötti eltérés.
Előzmény: Simply Red (333)
Simply Red Creative Commons License 2005.12.04 0 0 333

Ott támad zavar, hogy komplementerben is kétféléről beszélünk attó függően, hogy összegző, vagy kivonó színkeverésről van szó.

Szerintem nem. Két szín akkor komplementere egymásnak, hogyha additív összekeverésük fehéret ad.

Előzmény: cíprian (331)
cíprian Creative Commons License 2005.12.04 0 0 332
Elnézést az elírásokért, de azt hiszem érthető így is.
Előzmény: cíprian (331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!