Ez a mérvadó ez olyasmi mint a cégautó adó , és a tervezett internet adó? :))
Más, ezt a sztereotipiát hogy a zene vérből jön ezt én is elsütöttem egy Jamaikai BME-n tanuló ismerösömnek, aki mellesleg bass gitár zseni szerintem , és a válasza az volt hogy ha szomruak vagyunk zenélünk, ha örülünk zenélünk, és zenélünk akkor is azt akarjuk hogy történjen valami . Szerintem ez egy élet igenlő felfogás, lehet belöle tanulni.
Most néztem vissza a hozzászólásokat, mert nem mindig van időm olvasni öket , és csak öszintén gratulálni tudok Horváth Krisztiánnak a B2/B3 ban nyujtott teljesitményéhez. És ha még azt az uri gesztust is megtennétek hogy magyar nyelven énekeltetnétek Tisza Beát akkor talán több emberhez jutna el a zenétek is.
Mivel az emberek nagy része azt hallja hogy Jesus, megindul egy automatikus védekezö funkció /40 év materialista világnézeti nevelés nem mulik el nyomtalanul/ hogy hagyá máá evvel a vallási izével... Talán egy picit többet megért a zenétekből
is ha megérti a szöveget amit énekeltek neki.
Magyarországon Dávid Viki énekel gospelt nem is akár hogyan és magyarul, mindenkinek szives figyelmébe ajánlom..
A gospel különben , az a evangéliumokon alapuló vallásos dal műfaja mely az amerikai városok fekete negyedeiben született a múlt század húszas éveiben. Idővel a blues és a spirituálé elemeivel keveredett, és mára az afroamerikai/nem néger, az a tamásbátya kunyhójába volt/ vallási közösségek istentiszteletének elmaradhatatlan eleme lett, ez amai napig fejlődik formálódik. Nyolcvan év után lassan megérkezett kishazánkba is , ki mondta hogy nem fejlődünk.
Szerintem meg nem. Kik nyomják jól? Ok, most nem térnék ki a valóban feltörekvő, de még csak embrionális szintű újabb hammondos megmozdulásokra. Azokra a mértékadó egyéniségek hiányára gondoltam, akik példát mutathatnának ennek a hangszernek használatával, akiktől leckét lehetne venni közvetlenül vagy közvetetten.
Szurkolok hogy valaki a kevés mai B3-asosból néhány év múlva példaképnek nője ki magát és direkt őmiatta menjenek el koncertlátogatásra.
Hammondhoz nem kell négernek lenni. Sok fekete is botfülű, meg nincs ritmusérzéke. Gondoljunk csak Joey DF, Tony Monaco, Eddy Louiss, Sam Paglia, Bill Heid, James Taylor és társaira. Vagy a rock klasszikusaira ahol a triviális nagy nevek mellett még a szomszédban is van egy Marián Varga nevű klasszikus mester.
Fenyő Miki zenei műfajait csak Münkenból kellett áthurcolásznia, inkább olyan németessé tett megfejtések. Számára a hetvenes évek első felének hosszú németországi zenei külszolgálata igen meghatározónak tekinthető.
Sajna ahogy djuice is előadta szomorú tapasztalatát, sok "rendes" zenész fejében is a topik szemszögéből igen sötét van.
A magyar hammondos hiányra talán elég annyi magyarázat amit volt jazz-zongoratanárom vallott: "mi a f@sznak akarsz orgonálni?! Az senkit nem érdekel és különben is kiment már a divatból." Ha ezt egy tanár mondja akinek felelőssége a zene továbbadása megszerettetése, akkor régen rossz ami meg is látszik! Mondtam egyszer neki ezen felül hogy milyen jól szólnak az orgonák a szintijében, mire azt válaszolta hogy az amit ő sose fog használni mert utálja... Talán ennyi ért elég is. :(
Srácok! Jan. 8-9 között a Művészetek Házában Jazz Showcase lesz! Szakcsi, Kaltenecker, Vukán stb. Előadás, koncert, jam, szabad örömzenélés a résztvevő vendégekkel... Menjen aki tud aztán jöhet a beszámoló. :)
Bár én nem vagyok mérvadó, de...... szerintem a magyarok is jól nyomják a Hammondot akinek van. Igaz mások nyomdokaiban igyekezve, de szerintem nem rossz a felhozatal. Én úgy gondolom hogy, nem várható el egy fehér embertől, hogy négerül játszon. Nekik a vérükben van, csak skálázni tanulnak meg, de azt nagyon jól. A többi már vérből jön.
Viszont eszembe jutott a Bikini: Amerikából, ha bejön a zene című száma:-)
Eddig ami bejött amerikából, -lásd Fenyő Miki break dances lemeze(i)- hát az inkább maradt volna ott! De jöttek szépszerével jó nóták is.
Esetleg, ha több Hammond lenne M.o.-n lenne kultusza ennek a hangszernek. De amíg csak párunknak van birtokában ilyen hangszer, ne várjunk nagy durranást.
Igazából hiányzik a magar zenei életből továbbra is a rendes Hammond orgonajáték, vagyis a jazz és gospel. Ez természetes hiszen nincsenek hazai példák sem, se oktatók mondjuk a Kőbányai zenei iskolában meg a Liszt Ferencen. Kint meg fiatal legények olyat hoznak, ami sajna még mindig elképzelhetetlen nálunk.
Nekem a nagykedvenc , Fenyő Miklós a zene nagy "kleptomániása", Hungária, Miki team , és csucs Bodnár Attilával, Fruttival, és Plexive a Modern System.
Engem az sem zavar hogy az Edda néma völgyét, egy "jelentéktelen" zenekar az Aerosmith már megirta és az sem hogy Oláh/Geszti Magyarországát is egy Brazil
Konkrétan ki felelt meg kinek? Omega - Uriah Heep, Pink Floyd - egyértelmű. Korai LGT - néha korai Deep Purple(pl. Ezüst nyár - Hush). A beat-korszakban mindenki elég Beatles-es volt(főleg Illés, Metro). Edda - Queen(?). Karthago - Kansas, Boston és egyéb West Coast zenekarok. V'73 - ELP. Sosem értettem, miért emlegetik a P.Mobilt magyar Deep Purple-ként, se a Hammond nem valami jellegzetes náluk s a dallamokban sem nagyon találok hasonló elemeket, hozzáteszem, azért elég hiányosak az ismereteim a magyarock-kal kapcsolatban. Kik vannak még?
Azthiszem egyértelmű amit leírtam. Értsd szó szerint. Viszont ezek a néger énekesnők csodálatosak, különösen hogy gyakran szevedhetünk itthon különböző énekes vetélkedőket. Ráadásul a legtöbb ilyen fekete zenében ott a Hammond orgona hogy maradjunk ON-ban.
Legutóbb november 8-án volt szerencsém Százhalombattán, amikor előttem 1-2m-re énekeltek hasonló kvalitású fekete énekesnők. Mögöttük 25 fős kórus, kettejük közt zongora, szaxofon, dob, basszus, Hammond. Fenomenális este lett, mexűnt körülöttem a világ. Utána rohanás Veszprén utánra egy újabb zenekarom első fellépésére.
Ez azért nagyon gáz! Kapásból visszavenném a jogdíjakért felvett lóvét:-) Bár, ha jól tudom, egymás után 9 hang egezhet meg az eredetivel. Ezt hívják finoman inspirációnak, és nem plágiumnak........
A wikihez még pluszban csak annyi hogy ha megoldható valami rendesebb helyre feltölteni a hammond-club.atw.hu oldalra általam kitett eredeti szabadalmi bejelentéseit Laurens úrnak, teljesebb lenne a történet... (csak javaslat) :)
Had csatlakozzam a gratulálók sorába ha megengeditek, remek munka Zsolti! Csak így tovább! Ráadásul a legjobb helyre írtad le az infokat, a wiki elég olvasott és keresett "fórum" A dolog pikantériája hogy eddig még sosem jutott eszembe a wikin hammond után kutatni, de egyetértek azon véleménnyel is ami a jelen fórumot és információs értékét méltatja, Tube szaktárs és mások gondos tapasztalatai fényében. Amúgy korábban én is hasonló és átfogó írást javasoltam neked Tube, hogy szakértelmeddel áttekinthetővé tedd mindazt amit a hammondról illik és kell tudni. :) végre megszületett! Szerintem nemzetközi mezőnyben is derekasan megállná helyét a topic csapata, tudása és a legenda iránt érzett elhivatottsága!
Hát akkor aktuálisan: Boldog, Békés Karácsonyt, minden kedves hammond fórumos szaktársnak és természetesen kedves családtagjaiknak! Az új esztendőben pedig mégtöbb hammond közeli élményt és jobbnál jobb koncerteket!
Valamelyik nap elkaptam a Letterman-show-t a tv-ben, Paul Shaffer olyan fincsi Hammondos betéteket játszott(Green Onions, Back at the Chicken Shack...), hogy kénytelen voltam végignézni az egészet. :)