Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Felhívtam a növény shopot , azt mondák hogy ez egy új fajt, annyira új hogy még Szerbiába se annyira ismert . Ők is ezen a néven vették egy Pesti faiskolától , azok se nem az előállítók , de majd utána jár és felfog hívni . Na erre kíváncsi leszek .
Nem tudom , de rendeltem tőlük mást , majd holnap be telefonálok és kérek tőlük valami információt . Mert tegnap délután rendeltem akkor már nem dolgoztak , meg ma sem .
Köszönöm mindenkinek a hasznos infokat tanácsot,megnéztem őket. Már elkezdtem ültetni...lehet hogy utoljára:) eddig 8-at elültettem meg 5 málnát meg egy ribizlit.. Ez a felkupacolás, a téli fagyok ellen kell gondolom..olyan kemény nálunk a föld,borzasztó nehéz ilyen porhanyós földet kibányásznom, homokkal megéri felkupacolni,mivel szokták még védeni,pet palack? (azért megpróbálom földdel)?
Olvasd el, de a lényeg: jól forgatott talaj, érett trágya/humuszos föld, oltvány legyen vízben a visszavágás után, alapos belocsolás, hogy az iszap teljesen bevonja a gyökereket.
Ha tereprendezés miatt majd csak tavasszal tudom elültetni a szőlőket és fákat, akkor a vermelés helyett érdemes inkább konténerezni + mikorrhizálni a növényeket a pincében? Fejlődik a gyökerük a télen?
Így tavasszal nem lenne újra stresszelve. Vagy...?
SándorTiszteletes elmondta (honnan tudta ilyen pontosan? - elnézést a humorért) az én tapasztalataim egy részét.
"Mert a palatina apró szemű, rágós a héja, sok magja van - szinte már borszőlő mennyiségben. AZ íze frissen nagyon jó muskotályos, de kb. 2 hét állás után, elkezd bomlani, és poloskára jellemző íze lesz"
Ehhez hozzáteszem, hogy lombra fejődött, nem fürtre, akárhogy is metszettem.
Ezt a tőkét kidobtam, de annyi jó véleményt olvastam a fajtáról, hogy vettem egy máskat, de az még nem termett. Szóval -mások véleményét is figyelembe véve - lutri, hogy milyen klónt fogsz ki.
Nálam sem romlik a Palatina íze, sokáig tőkén tartható, ropogós, muskotályos és sötét sárgára színeződik. Bogyói valóban lehetnének nagyobbak, viszont nagyon bőtermő, nem ritka az egy hajtáson három fürt. Az idei éve is jó volt, jól termeszthető fajta.