Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28391

Beazonosítatlan fajtájú fügefa Lovásziban (előtérben a gazdája).

ninovarga Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28390

Előzmény: ninovarga (28389)
ninovarga Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28389

Néhány kép az elmúlt hétről

ninovarga Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28388

Baromfiudvari egyéb

Tavaly ültetett kis kajszi (piros bimbóban az iklódi -10 fok idején)

Előzmény: ninovarga (28387)
ninovarga Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28387

Talán holnapután kell Komárban járnom.

Előzmény: Törölt nick (28384)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28386

Még kicsiben sem...túl speciális az én szakértelmemnek.

Előzmény: xtaki (28385)
xtaki Creative Commons License 2013.05.19 0 0 28385

nem tudnatok ezeket nagyobb mennyisegben szaporitani?

Előzmény: Törölt nick (28384)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.18 0 0 28384

Halkan jegyzem meg....99 % os virágzásban van a sárga kiwi.Nem sokáig húzta az időt.

Előzmény: ninovarga (28380)
Floo2 Creative Commons License 2013.05.17 0 0 28383

Én is tudok itt a faluban öntermő kiviről, és rendesen működik.

Csak tudok másik 30-40-50 akármennyi esetről, ahol meg öntermősként vették és nem az.

Ha valóban öntermő, akkor nincs is vele semmi baj, csak az öntermőként eladott kivik döntő része nem öntermő.

És soha nem is értettem, miért kell vele egyáltalán foglalkozni, ha egyszer ennyire bizonytalan, amikor a termő-porzó párosítás kiválóan működik.

Előzmény: bakonyi gyerek (28382)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2013.05.16 0 0 28382

Nekem van termő önporzós kivim.  Kb 20 éves és rendesen terem. És ráadásul a sokat szidott Bakkertől származik. Kicsit később fakad, mint a kétlakiak, de viszont elöbb érik.Vannak gyümölcsök, amik már a fán megérnek, mig a kétlaki csak a spejzba, egy hónap mulva.Hátránya talán, hogy kb 20 százalékban fürtökben hozza a termést és ezekewn kisebbek a termések, az eggyesével levők viszont szép nagyok.Itt a neten csak negatív véleményeket hallottam az önporzósról , hát én itt vagyok pozitívnak.A fajtanevét sajnos nem tudom.

Kezsu Creative Commons License 2013.05.16 0 0 28381

Egyre vevő vagyok én is...

Előzmény: xtaki (28367)
ninovarga Creative Commons License 2013.05.16 0 0 28380

Több alkalommal is kell mennem, de előre nem tudom, mikor pontosan. Az időpontot úgysem mi, hanem a kivik fogják meghatározni. Mindkettőnknek figyelnie kell a virágzás stádiumát. A porzósnak már meg vannak számlálva a napjai a nyílásig. Ha itt nyilvánosan jelezzük a virágok stádiumát, eldönthetjük, mikor kell pontosan egyeztetnünk a találkozót ("mikro-topictal."). Úgy gondolom, jövő héten mindenképpen időszerűvé válik. Most úgy tűnik, a koraesti időszak lesz a megfelelőbb.

Előzmény: Törölt nick (28379)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.16 0 0 28379

Jövő héten reggel fél 9-ig és du fél 6 után tudok elszabadulni/közte dolgozok/,utána héten szabin leszek/bár akkor is dolgozok csak mást.../ akkor esetleg rugalmasabban tudok mozogni.Mikor tájt jársz arra ?

Előzmény: ninovarga (28370)
zoolko Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28378

Valaki esetleg rendelkezik önporzós kivivel, ami terem is?:) Vagy ismer olyan személyt aki rendelkezik ilyen növénnyel?

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28377

Na, kedves gazda, akkor nézzük csak, ki is az úr a háznál!?

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28376

Fügeországban

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28375

Rövidesen kákivirágzás

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28374

A baromfiudvari asimina beporzása egészen jól sikerült

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28373

Linka néni kivije a beomlott tetejű ház fala előtt

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28372

A baromfiudvari Hayward pergoletta:

Az új, majd jövőre termővé váló vesszők:

ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28371

A sárga kivi porzós virágainak a baromfiudvarban már látszanak a szirmai. Nem messze van a pillanat...

Előzmény: Törölt nick (28366)
ninovarga Creative Commons License 2013.05.15 0 0 28370

A közeljövőben több alkalommal kell Zalakomárba mennem. Jelezd majd, ha olyan stádiumban lesznek a virágok! Ha megfelelően tudunk egyeztetni, elég lesz, ha csak Zalakomárig jössz el, 40 km-t megspórolhatsz. Komár nincs túl messze tőletek.

Madrone Creative Commons License 2013.05.14 0 0 28369

"Az első kérdésedre válaszolva. A hegy elenyésző részét jártam csak be, 3-ról van tudomásom (a 2012-ben általam telepítetteken kívül). Az egyik a keleti oldalában, ~ 130m-es tszf-en, a másik kettő meg a településen, ház közelében."

Ha csak 3 van és abból is csak 1 van házaktól messzebb, az sajnos nagyon kevés.

Nagyon sok képet raksz be ide, jó lenne erről is képet látni (keleti oldal, 130 m ).

Egy képet bemutattál, gondolom az az egyik ház melletti.

Azt hogy ismerik vagy nem ismerik, azt nem általában értettem, hanem arra, hogy mint termeszthető növényt ismerik-e.

Én nagyon örülnék annak, ha lennének ott termő fügefák. Ha viszont nincs, akkor meg ki kellene deríteni, hogy miért nincs.

Ehhez minél több csemetét el kéne telepíteni, különböző szinteken és mérni kéne minél több helyen pontos hőmérőkkel.

A dunántúli borvidékek szőlőhegyein elterjedt növény a füge. Ha Tokajban nincs, akkor annak valami oka kell hogy legyen.

Túl hidegek a téli éjszakák számára ? (inverziós vagy szállított fagy)

vagy

Egyszerűen itt nem ültették valamiért, nem terjedt el eddig ? (nem klimatikus okból)

Előzmény: kess__ (28362)
Madrone Creative Commons License 2013.05.14 0 0 28368

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=124109444&t=9181283

Igen, valóban nem Tőled kérdeztem, de a kérdést itt, ezen a fórumon tettem fel és Te mint a Tokaji hegy szakértője, válaszolhattál volna.

A hozzászólás száma: 27830

Munkácshoz egy ugrásra - de legalábbis közelebb, mint ahogy Bologna fekszik Torinóhoz - van Európa legészakibb, desszert minőségi bort adó vidéke a Tokaj-hegyalja! Az ottani mikroklímát remélem egy magyar nyelven beszélő embernek sem kell bemutatni! De mondok még meglepőbbet is! A világ legészakibb tea-ültetvénye ugyan hol található? Hát szintén Kárpátalján!

Érdekes lenne tudni, hogy mi a helyzet a Tokaji hegyen füge ügyben, hogy ott észak-keleten vajon az inverzió megtudja-e védeni a hidegtől? Van erre vonatkozó ismerete valakinek?

Jobban belegondolva, ha van ott termő füge, akkor elvileg nem elképzelhetetlen, hogy mégiscsak legyen füge az onnan nem  túl távoli Kárpátalján is  a magyar határhoz közeli déli részeken a hegyoldalakon.

Egyszer jártam Kárpátalján, akkor Beregszász mellett Bene nevű településen is voltunk bor kostolón. Itt van egy kis hegy (domb), ezen termesztik a szőlőt. Lehet hogy ott is megél a füge?

A teáról még annyit, hogy ha Nyíregyházán sík területen a város szélén meg tudott cserjévé nőni, akkor Kárpátalján egy hegyoldalon is meg találhatja életfeltételeit.

Mert amennyivel észak-keletebbre van, annyival magasabban van.

xtaki Creative Commons License 2013.05.14 0 0 28367

olyan sarga kivire meg mindig varok...hatha lesz egyszer valakinel...

Törölt nick Creative Commons License 2013.05.14 0 0 28366

Khm...lassan nyílnak a sárga kivi virágok:))

Előzmény: ninovarga (28349)
kess__ Creative Commons License 2013.05.13 0 0 28365

"de tőlem biztosan nem kérdeztem" - kérdezted. :)

"hegyre telepítettek, de ott is jelentős különbségek lehetnek, nem csak magasságtól függően"

kess__ Creative Commons License 2013.05.13 0 0 28364

Kéthete készült képek az egyik kiültetettről a hegyen:

kess__ Creative Commons License 2013.05.13 0 0 28363

Tegnapi képek a hegy K-i, ÉK-i oldalából: (2-szer rákkatintva nagyíthatók)

Szelídgesztenye:

(Elsősorban) cédrusok és ciprusok:

Vadszőlőfa:

Örökzöld magnolia (m.grandiflora) 100m-en, fenyőfák árnyékában. A tulaj elmondása szerint ~ 15 éves, ~ 5 éve már láttam, az akkori mérete hihető is.

Az egyik házközeli füge (K-i old.):

Évek óta kint telelő ilyen-olyan agavek, ~ 5 éve láttam őket szintén, ezek sem nőttek sokat azóta (150m)

Törzses jukkák:

kess__ Creative Commons License 2013.05.13 0 0 28362

Szia.

Őszintén szólva "a zalai dombokon van mindig a legmegelebb az év minden év napján" és hasonszőrű irományok után nem sok értelmét láttam koptatni a billentyűzetet, de...:)

"Néhány hónappal ezelőtt kérdeztem Tőled, hogy van-e a Tokaji-hegyen nagy termő fügefa (olyan ami sok évig nem fagyott vissza), de sajnos nem válaszoltál, pedig úgy tűnik, hogy nagyon ismered a környéket."

Ugyan nem olvasok el itt mindent (az ismétléshegyek miatt), de tőlem biztosan nem kérdeztem, visszanéztem.

"Érdekes lenne tudni, hogy mi a helyzet, mert a hegy fagylefolyása nagyon jó, viszont messze Észak-Keleten van ami viszont nem jó. mert onnan jön a hideg."

Ez így nem pontos és természetesen nem mindig, de értem a mondandód lényegét.    

"A környéken nem ismerik... "

Nem egy különleges növény a füge, nyilván a többség ismeri, csak nem elterjedt.

"...vagy klimatikusan nem megfelelő a hely számára?"

Tegyünk már tisztába néhány dolgot.

1. A füge egész Magyarország területén beérik (bizonyos tszf. magasság alatt, 'normál' körülmények között), mind az első, mind a másodtermését tekintve, amennyiben nem fagy el előtte télen. Elfagyás/károsodás mértékétől függően az első termés mennyiségének kiesését/csökkenését, a másodtermés érésének megkésését tapasztalhatjuk, fajtától függően időbeli eltérésekkel.

[Egyébként meg teljesen felesleges egyfolytában délnyugatozni, nyugatozni, keletezni. (Egyrészt unalmas, másodrészt meg pont elég ha csak azok erősítenek meg itt olykor sztereotípiákat, akik állítólag azok ellen harcolnak.)]

2. Fügét nem csak fáról lehet szedni, így egy idősebb fejlett gyökérzettel rendelkező példány föld feletti részének teljes elfagyása után is képes beérlelni a másodterméseinek nagy részét. Vannak olyan helyek, pl. Angliában, ahol az elfagyás veszélye nem áll fenn, viszont a tenyészidők alatt nem kapja meg azt a kellő hőmennyiséget, hogy beérlelje a terméseit. Akkor most melyik hely is megfelelő, "úgymond klimatikusan" ? Mindkettő, egyik sem?

És mi van ha egy bizonyos helyen nem évente, hanem átlag 4-5 évente fagy el? Vagy egy másik helyen, ahol 10-15 évente? Most akkor ezek a helyek már nem megfelelőek "klimatikusan"? Az évenkénti elfagyás leginkább a hőszennyezésmentes völgyi, sík területeket érinti, de ezzel az ott fügézők tisztában vannak, ezért ennek megfelelően alakítják ki a saját termesztési technológiájukat.

Másrészt az időjárás nem állandó, a különböző országrészeket sem mindig ugyanolyan mértékben és gyakorisággal sújthatja egy erős téli lehűlés és más eredményt kapunk, ha az utolsó 10-20-30 évet, mást ha az előtti 10-20-30 évet vennénk górcső alá, stb.Volt már minden országrész minden pontján -15 alatt a hőmérséklet. A -15 meg csak egy kb. érték, nem kell feltétlenül ujjongani egy -14-es érték láttán és fejet lógatni egy -16-os után. Arról nem is beszélve, hogy itt a legtöbben az esélyét sem adják meg a helyes mérésre.

Az első kérdésedre válaszolva. A hegy elenyésző részét jártam csak be, 3-ról van tudomásom (a 2012-ben általam telepítetteken kívül). Az egyik a keleti oldalában, ~ 130m-es tszf-en, a másik kettő meg a településen, ház közelében.

Megfigyeléseim óta (2007 óta) itt a legkritikusabb tél éppen a 2011/2012-es volt, a pozitívumokról 2012. novemberében írtam:
...."A 3 tavalyi ültetésű fügéből egy tövig fagyott, egy a csúcsrügy alatti rügyből, egy pedig kis késéssel, de csúcsrügyből indult. Mindhárom más fekvésbe (de mindegyik 180m-es tszf. magasság fölé) és dombra került, pontosan azért, hogy később majd lehessen kicsit okoskodni, a helyi hatásokat is vizsgálva. A múlt télen pl. azzal kapcsolatban, hogy - a legkritikusabb időszakban, február elején - az ÉK-ről fújó, tűréshatár közeli hőmérséklethez társult szél miképpen is fejthette ki hatását az adott domborzati viszonyok között. A túlélő kis fügék a hegység, ill. a dombság NY-i és DNY-i oldalában vannak, ahol valószínűsíthetően a hegyeken, ill. a dombokon átbukó szél pont annyira mérsékelhette a hideget, hogy az még a fügékre nézve, a letális küszöb környékén maradjon, ilyen magasságban is.
Viszonylag friss képek a csúcsrügy alatti rügyből indultról készültek, mely 200-210m-es magasságban van. (2012.11.04.):

http://gallery.site.hu/d/21979338-1/DSC_4499E.jpg

http://gallery.site.hu/d/21979342-1/DSC_4505E.jpg

2012.05.02-én így festett: (Sokat nem nőtt, de ilyen szárazság mellett, örülök, hogy egyáltalán megmaradt, nem locsoltam egyáltalán)

http://gallery.site.hu/d/21984182-1/2012_05_02___1k_.jpg

A csúcsrügyből -is- megindultról egy tavaszit találtam így hirtelen: (egy csipke nőtt rá, az szaggatta meg a leveleit)

http://gallery.site.hu/d/21984494-1/2012_05_11___2_.jpg
Sajnos mindhárom füge különböző fajtájú, így ez a későbbi összevetéseknél sem lesz elhanyagolható tény, viszont van egy kis fügenevelde -azonos fajtákból több példánnyal-, így ez a problematika később orvosolható lesz."

Zárójelben: A kis fügéket nem feltétlenül kell ugyanolyan elbírálásban részesíteni, mint a nagy, kifejlett példányokat. Ld.: "Füge-bokor-fa" fórumba feltett ültetvényi képeket. Illetve most is lehet találkozni nem csúcsrügyből hajtókkal olyan helyeken, ahol -15 közelében sem volt a téli abs. minimum.

A fönt bemutatott kis fügék pedig nem a Tokaji-hegyre telepítettek, de ott is jelentős különbségek lehetnek, magasságtól függően, bizonyos helyzetekben, és ezeknek a bizonyos szituknak a téli kritikus helyzetekben is jelentőségük van/lehet, tehát még csak egy adott hegyen sem lehet csak szinteket és magasságokat nézni, nem, hogy egy egész térségben.

Nincs időm most ezeket túlmagyarázni, itt van 2 idei, téli hozzászólásom ezzel kapcsolatban:

2013. feb. "Tokajban még volt hó:  

A hegy DNY-i oldala és szűk előtere azonban ismét hozta a formáját (!):  

Miközben a NY-i, ÉNY-i oldala már ismét havas volt (háttérben):

A magassággal nőtt a hómennyiség is, volt ahol már 100-110m-en, volt ahol meg 300m fölött volt a hóhatár (DNY-i oldal).

A tarcali OMSZ állomás dombjánál ~130-140m környékén volt:

A hegy tetején a tél volt az úr:   

2012. jan. ...........Az É-i oldalból ennyit sikerült megörökítenem:

ÉK-i szeleknél egyébként -ami itt ilyenkor a leggyakoribb szélirány-, az a felállás, miszerint a hegy DNY-i oldalán (átellenes) már nincs hó, miközben minden oldala havas, többnyire vélhetően főnszerű jelenség miatt történik, ez pl. egy január végi forgatókönyv volt, de a szerepek ugyanazok voltak:

DK-i, DDK-i oldal havas:

Bezzeg a DNy-i oldalon, légvonalban ~1,5 km-re:

..és a nyugati, északnyugati oldal már ismét havas, ahogy a közvetlen környék is.

Rengeteg példám van már erre."    

Előzmény: Madrone (28350)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!