Keresés

Részletes keresés

szimizso1 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8781

Jó az írás! Nem is gondoltam, hogy a II.világháborúba vittek hammondokat a vitézek szórakoztatására..... Úgylátszik pénz, emberélet akkor sem számított:-(

Előzmény: tehtube (8776)
szimizso1 Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8780

Csatlakozom a kellemes ünnepeket kívánókhoz. Mindenkinek boldog, békés karácsonyt kívánok! Remélem holnap már nem lesz tülekedés a plázák környékén..... Ma háromszor akarták összetörni a kocsimat a shoppingolni sietők:-( Pedig nem is vásárolni mentem.

Azért szép az élet, amíg van egy pár jóhangú Hammond!:-) Szent este remélem a mienk is felcsendül megint...

KarnEvil Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8779
Minden kedves topictársnak, Hammond-barátnak

Békés, boldog Karácsonyt kívánok!

Christmas Songs on the A100
ozjo Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8778
Kedves Topiktársak!
Én is szeretném megköszönni mindazt a tengersok információt, amit tőletek tanultam, mindennap csüngök a fórumon, mostanában inkább csak figyelve, mert ehhez fogható brilliáns topikot ritkán talál az ember.
Boldog Hammondos Karácsonyt kívánok mindenkinek
ozjo
posaunist Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8777
Gratulálok Zsolt, és köszönjük mindazt, amit ebben az évben is tettél, és teszel mindnyájunk '' szenvedélye ''érdekében.
Békés, boldog karácsonyt Neked, és családodnak .

http://www.youtube.com/watch?v=HK49VLG4OfE
tehtube Creative Commons License 2008.12.23 0 0 8776

A Wikipédiában kibővítettem a Hammond orgona oldalát.

Megpróbáltam nem elveszni a részletekben, de mégis teljes alapossággal ismertetni a típusokat a kezdetektől napjainkig. Remélem sikerült valamennyire. Jó olvasást kívánok.

okumoto Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8775
 Áldott, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!
stebel Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8774
Sziasztok!

sajnos elég ritkán jövök erre ...

A B2B3 brutálisan jó. Rajongó lettem. :)
A sound a játék, minden a helyén.
A Tisza Beás formáció meg egyenesen fenomenális!

Nem ezt a hammondot próbáltam én ki Újpesten a Csiszi féle próbateremben, mikor
a Kovács Áronos zenekarommal ott próbáltunk?

Mindenkinek meghitt, áldott boldog karácsony kívánok!

Beke Márk

szimizso1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8773

Ha figyelmesen végig olvastad volna az ajánlott szakirodalmat, tudnád, hogy melyik paraméterét kell figyelembe venni a hangszórónak a doboz méretezéskor.:-)

Egyébként a gyári ár, nem ugyanaz, mint a kereskedői! Nyugaton bevett szokás a 100-400! %os haszon.

Nem véletlen, hogy az autógyártók is fellázadtak a kereskedők 100%-os hasznán....

Egyébként jó az a kis kütyü.

Előzmény: djuice (8771)
djuice Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8772
Ezt már régebben akartam, igaz nagyon off, dehát csak zeneszerszám ez is. :)

ilyen is van már

másképp
djuice Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8771
Natessék! Akkor mésem 500e? :)
(valahogy én is így saccoltam, csak még kicsit feljebb is)
A kérdés kérdése, hogy legalább 80-90%-ra megközelíti-e hangban az eredetit!
(régen egy haverom próbált Peavey billentyűalapot klónozni, hangszórót sikerült is "eredetiazonos"-ként beszerezni - nem scorpion, hanem selection - a munkahelyén keresztül, de hiába volt az aranykezű asztalos szomszédja, a láda csak nem akart úgy szólni... Többet nem tudok mert akkor még csak kisfiú voltam) :)
Előzmény: szimizso1 (8769)
szimizso1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8770

Nekem is az a meglátásom, illetve meghallásom, hogy a Lezlik csak kis mértékben tesznek hozzá a Hammondos soundhoz. Főleg, ha leszedett hátlapokkal van bemikrofonozva!! Egy Mos-fet-es erősítő hasonló elven működik mint az elektroncső. Ezért közelít az ára a csöves erősítőkhöz.

Előzmény: trambi (8764)
szimizso1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8769

Tehát:

1db. végfok 600W csúcsteljesítménnyel (egy pillanatig csak!) 18000,-ft.

1db. toroid trafó 300W-os.                                                          8000,-ft

1db. keverő. Stage line.                                                             29000,-ft

Faanyag leszabva.                                                                         6000,-ft

1db. graetz 50A-es                                                                          600,-ft

8db. 10000mikroF/100V-os.  7-800,-ft./db                                    6400,-ft

2db. 10mikroF/100V-os metall kondi 400,-ft/db                               800,-ft

Hangszóró készlet. Magas/mély sugárzó.                                   44000,-ft

Faragasztó.                                                                                    1000,-ft

Csavarok.                                                                                        1000,-ft

2db. hangfal fül. 900,-ft/db.                                                             1800,-ft

8db. hangfal sarok. 600,-ft/db.                                                         4800,-ft

Hangfal szövet.                                                                                  3000,-ft

Festék                                                                                                3000,-ft

4db. hangfal láb. 250,-ft/db.                                                                1000,-ft

Alumínium profilok.                                                                             5000,-ft

Kapcsolók, vezetékek.                                                                        1500,-ft

8db. Aranyozott RCAcsatlakozók. 400,-ft/db.                                      3200,-ft

Az összesen:138100,-ft.

+a  szerszámokba befektetett pénz, a munkadíj (ha nem te csinálod) , villanyszámla, benzin pénz (utazási költség) , energiád, időd.

Durván egy gyári motyót ki lehet hozni kétharmad áron, ha magad csinálsz mindent.

Ha a forgó tölcséres megoldást választod, az még legalább egy +100000,- a Jensen V21, futómű a tölcsérnek, +tölcsér, +motor, +motor vezérlő elektrónika.

Előzmény: djuice (8765)
posaunist Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8768
Boldog karácsonyt mindenkinek !

http://www.youtube.com/watch?v=nHBpsTgXQWg&feature=related

Hark the Herald Angels sing !
'' Glory to the newborn King ! Gabor

djuice Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8767
Joey-ból meg lassan marketing inas lesz... (még jó hogy nem cardo matracban utazik!) :DDD
djuice Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8766
Most nézem, hogy van választékuk rendesen!

http://www.motion-sound.com/products
djuice Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8765
Meg lehet kérdezni vagy behatárolni a pontos összeget?
Mi az ami annyira megdobja?
(én tudatlanul azt hittem, hogy a MotionSound csak nagyot akar szakítni rajta...) :)
Előzmény: szimizso1 (8754)
trambi Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8764

Az biztos is ha pl Korda házaspár legujabb slágerét a ma ma ma mia /mia?/ B3/122 es összeállitással kisérik , csak egy pár elvetemült fog figyelni az orgona tipusára és kiépitettségére / vagy Gyuri bá tudatmodositó eszközeire/ a népek a kifinomult zenére élvezkednek. A Hammondok szerintem különben is egyéniségek, két tökéletesen "egyformán" szoló nincs, ez adódik a hang generátorban levő hangszedök beállitásából , csövek állapotából, munkapont beállitásból és még több száz akármitől. Ugy az L,M,E, H sorozat elemei is mind egyéniségek, és kár belöle A,B,C-t csinálni szerintem, de ez minden állampolgárnak alanyi joga. 

Erösitök után gyártásakor pedig , mivel gondolkodásunk sem egyforma/ ez sem fejméret függö/nagyon sok olyan dologra rálelsz, amitöl a klónozandó tárgy is fejlödik, mert hát igy dialektikus vagy milyen ... 

És tényleg már csak kettöt kell aludni, és jön a Jézuska, ugyhogy mindenkinek

álldott békés karácsonyt kivánok. 

Előzmény: fillmore est (8763)
fillmore est Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8763
Elsősorban a zene, és különösen a jó zene a zenészből jön. Ha igazán jó, nem keressük, hogy miből jön. Csodálatos dolog, hogy 80 évvel ezelőtt kitalált Hammond orgona újból és újból minden generációt megérint. És persze vannak akik a hangszerrel új utat keresnek, vannak akiket a Nagy Mesterek hangképei tartanak fogságban. Akármilyen Hammondhoz jutunk hozzá, az ABC-k hangját szeretnénk hallani belőle. (Spinetek utólagos fooldback...stb) És persze mint a hifiben itt is rettentő fontos láncszem a vége, a hangszóró. vagyis a Leslie. Azt tartom fontosnak, hogy saját Magad-, magam békében legyek a hangszerek összeállítássával. Ha ez egy klón, és örömet okoz, legyen klón.
Azt hiszem az élőzene szinpada, és a hangszerek szállítása is egy ésszerű kompromisszumot követel, de ez is csontig rágott dolog. Van itt olyan topiktársunk aki fiatal korában hammond orgonát épített, drawbarok helyett forgópotival húzta be a sinus hangokat (16'-1') és nagyon boldog volt vele, és nekünk is nagy örömet okozott.
Nem a házilag készített holmik ellen írtam, csak arra akartam rávilágítani, hogy a megszólalással valamit le akarunk másolni, és persze a "megszólalásig úgy szól" az ma is igaz.

Minden kedves forúmozónak álldott békés karácsonyt kívánok, és hammondos élőzenében boldog új évet.
Előzmény: trambi (8762)
trambi Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8762

Szerintem is a hallás egy összetett dolog,de szerintem nem egyenesen arányos kinek mekkora feje van, bár fizikában soha nem voltam igazán jó...

Etalonként elfogadott a  B3/122,  az autentikus  jazz Hammondozásban, de azért több lehetöség nyilik  ezen hangszerekben  , és továbbra is hive vagyok a kisérletezésnek, a mindent összedugni mindennel /csak ne fájjon/

Én részemről szivesen olvasok mindenki kisérleteiről , és ha módom,  lehetőségem van rá, ki is próbálom,. A  70-80as években voltak  zenészek , akik kisérleteztek Marshallba ,Selmerbe dugták a Hammondjukat , és egészen érdekes dolgokat hoztak össze. Mostanság a zenész inkább fogyasztó , mint aktiv részvevője a fejlődésnek.  Megvesszük a a hangszer  2.1 verzioját, és már alig várjuk hogy a 3.4

verzió mikor lesz elérhető.... 

tehtube Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8761

Egy apróságban lenne egy fél ellenvetésem.

Szerintem a ai napig nem sikerült a "gyári" B3/122nél jobbat felmutatni.

Lehet hangosabb, mehet magasabbra vagy mélyebbre, sok kiragadott paraméter valamelyikét tényleg sikerül felülmúlni. De összességében a bajnok pár még mindig a vezető. Persze ott is sokféle megfejtés alcsoport van: A100, B3, C3 korai/késői & 31H, 21H, 22H, 44, 45 ,46, 47, majd az 1-2-vel kezdődőek.

Kifejezetten gitártémákra inkább erre szakosodott oldalakat javasolnék :-)

Előzmény: szimizso1 (8760)
szimizso1 Creative Commons License 2008.12.22 0 0 8760

Tisztelt fillmore est!

Nem kérdőjelezzük meg a kialakult hangképet amit Te füled képvisel. A hallás, és a hallás érzet egy nagyon bonyolult dolog. Minden ember másképp hall, ezért nincs tökéletes etalon, és nem hall senki sem ugyan úgy!

Hangfalat építeni nem könnyű dolog! Viszont a hangszóró paraméterei alpján elég egyszerű építeni sikeres hangfalat. Egy pár mérőkapcsolás, és műszer/generátorral felszerelve, elég jó eredményt érhetünk el. Az egyedi darabok előnye, hogy a paraméterek csak arra a hangszóróra (hangszórókra) érvényesek ha jól kiméred! Csak (jelben) jegyezném meg, hogy a gitár erősítős hangfalak hátul mind nyitottak (dipol sugárzók). Tehát nagyon nem is kell a térfogattal foglalkozni. Maximum valamivel nagyobbra kell méretezni a beépítendő hangszórónál a ládát. A csöves végfokoknál pedig a csövekhez méretezett kimenőtrafókat már régen kitalálták. Itt a huzal keresztmetszet, a menetszám, és a vas keresztmetszete, a vas jósága (permeabilitása) határozza meg a hangot. Aztán a tekercselő precizitása még a meghatározó. Én magam is tekertem kimenőtrafót kézzel.  Eléggé macerás:-)

A mechanikai részeknél, az eredeti 110V-os motorokhoz, és a Withwort menetes csavarokhoz ragaszkodni eléggé balga dolog, mert itt európa nagy részén nem szabványos, bár beszerezhető alkatrészek. Ugyan azokat a beépíthető csavaranyákat már metrikus menettel is kaphatóak. A dobrotor csapágyai is 1000ft/db. áron bármelyik csapágy boltban beszerezhetők. Az eredeti Jensen hangszórók helyett is vannak csereszabatos hangszórók, -és talán egy kicsit jobbak is- több esetben is beigazolódott a használatuk során. Szóval a gyárinál jobbat, vagy hasonló jót építeni nem lehetetlen, csak költséges, ha minőségi alkatrészekből épít az emberfia. Szerszámok nélkül meg nem is érdemes belekezdeni, és valami jártasság is kell az asztalos , és fém megmunkálás terén!.........

Előzmény: fillmore est (8755)
tehtube Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8759

Érdekes téma ez a kalákában építkezés. A legtöbbször nem végződik jól. Mindössze egy darab igen sikerült lezliszekrénnyel találkoztam eleddig. Azóta is várat magára a folytatás, pedig több helyütt már komolyan nekiveselkedtek.

A laci belsősége meg méginkább nem háztáji műfaj.

Erősítőt lehet építeni, de elsőre nem szokott általában sikerülni. Sokaccorra meg lényegesen meg is drágul.

Továbbra is inkább az ésszerű összeválogatásokat javaslom. Igényeink és lehetőségeink értelmes összhangba hozásával egy egészséges kompromisszumot biztos sikerül megtalálni.

A másik a tuning. Azt is inkább csak finomabban javaslom, bármi is legyen az. Egyszerűen a túlzott átalakítások nem érik meg. Gazdaságtalan.

Van egy etalon amihez kanyargásaink során bármikor visszatérhetünk. ABC & 122/147. Egyenlőre továbbra is tartják vezető pozícióikat hangilag és más minőségi téren. Amennyiben valaki épp megváltani készül a világot, de szeretne itt-ott némi kontrollt, fogódzót, szerintem bármely ABC-s topiktárs jóindulatú és konstruktív segítségére számíthat.

trambi Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8758

Ebben határozottan egyet értünk hisz Jim Marshall is egyedi gyártásu cuccaival alapitotta meg a "birodalmat" de is a vox ac30-ából is évente kevesebb mint száz darabot készitett a 60 as években , és nem Kinában "faragták"...

Ha nem megélhetési gyártóként, hanem magad szórakóztatásásra készited a  cuccaidat  akkor viszont kipróbáltan , félárból kihozható egy pl  "soldáno"

A sok sznob szemében viszont  valóban nincs érteke, mert nem amcsi..

Etalon hangzásról meg csak annyit, hogy nem öszinte a mosolyom amikor  a müvész urak,akik  felnöttek "presences" hangzásu  NDK erösitökön ,  messán próbálják "azt" a hangzást beállitani.  

Más a pénz valóban nagyúr !!!

és csak reménykedünk hogy nem leszünk  egy uj valóság show résztvevői.

Előzmény: fillmore est (8757)
fillmore est Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8757
Mindenkinek a fülében valami "etalon" hang-, hangzás, hangkép kialakul valamennyi idős korára. Senki nem születik Soldanoval a fülében. Volt szerencsém kipróbálnia magyar-kinai powerstatet, és nem jutott eszembe, hogy lecseréljem a bluesbreakert, vagy az ac 30-t. Nekem a tapasztalatom, hogy a házilag gyártott holmik a gyártójának nagyon kedvesek lehetnek, talán még jól is szólnak...de hogy költségben alkatrészből ugyanannyiért nem hozod ki, az biztos. Természetesen senki barkácsoló kedvét nem elvenni szeretném, hiszen az otthoni manufaktúrákból, kisérletekből lettek a nagy hangszergyártók.
Előzmény: trambi (8756)
trambi Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8756

Tisztelt topiktárs !

"valaki tényleg elhiszi, hogy a többezres szériaszám legyártása után visszaosztott üzemi költségek összehasonlíthatók az egyedi gyártással?" feltett kérdésedre , én azt a kérdést  tenném fel neked  hogy,  te meg  tényleg elhiszed hogy egy 2500 dolláros Leslie 122xb-nek az előállitási költsége 2500 dollár? És csak baráti szivességböl reklámozzák , a reklámcégek , és a reklámarc zenészek ?, A kereskedök is akik forgalmazzák ,csak jószolgálati tevékenységet folytatnak a világban?

Én részemről kicsit furcsának tartom ezt a "szép uj, világot", ahol mindent forintasitani kellene, és igenis hiszek "háztáji" cuccokba a hand madek-ben ,ha azok valóban jók... 

Az erösitö épitésben nem tudom hol buktál orra, de vannak még ebben a kis hazában akik tudnak trafot tekerni, de ha ragaszkodsz a külfödihez mert hát legyél sznob, akkor a Canadai Hammond cég Magyarországon is forgalmaz hálozati és kimenő trafókat amiből jóval s ár alatt tudsz "faragni" erösitőt.

Más, tényleg nem reklám csak volt lehetőségem összevetnem egy  powerstate/HU/ csöves gitár erösitöt , egy a  kategriájában levö Soldanó/USA hand made/erősitövel, és  borzasztó felismerésre jutottam az ötödébe kerülő Kinában készült "Magyar"erösitő hozza ugyan azt a hangzást , amit a drága USA kollegája.

Gitár forúmokon ahol ez a téma felmerült elmagyarázták hogy mért szól jobban a soldáno, azért  mert ilyenen játszik Erik Clapton, Van Hallen stb.

És azért szól szarabbul a a powerstate mert ilyenen nem játszik Erik Clapton , Van Hallen stb.

konkluzió: A sza@r pedig jó, mert  tizenöt milliárd légy nem tévedhet...

Előzmény: fillmore est (8755)
fillmore est Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8755
Kedves Topiktársak!

Senki nem akarja a saját munkáját, forintosítani? vagy a barátaitól kapott szívességet? Csak a tunningba gondoljatok bele, amit szívességből végeznek el a barátaink, valaki tényleg elhiszi, hogy a többezres szériaszám legyártása után visszaosztott üzemi költségek összehasonlíthatók az egyedi gyártással? nem beszélve a megkérdőjelezhető háztáji gépesítettségből, -telenségből adódó minőségi alulmaradást. Az eredeti termék árában ott szerepel a tervezés a kísérletek, a termékre szabott célszerszámok számolatlan forintjai (dollárjai). ...és persze mint egyedi db-t ki veszi meg tőletek, otthonra örökös darabbá válik, ami persze nem baj, ha a támasztott igényeket kielégítik. O-ról indulva nehezen elképzelhető egy házilag összerakott 122. Értem alatta az erősítőépítést, mindjárt orrabuksz a trafón...hangszórókat vegyél (0 km--est)
mechanikát, ha elég sznob vagy (legyél!!!) withwort menetes csavarok...
Szóval a pénztárca nagyúr.
szimizso1 Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8754

Szerintem is, mert nagyon drágák az alkatrészek. Sőt az egyedi darabok meg még drágábbak. Én egyet csináltam megrendelésre egy ismerősömnek a pénztárcájához igazítva a cuccot. Szivta is a fogát rendesen, de azért amikor leüvöltött mindenkit a motyója vigyorgott rendesen. Nem is vállaltam garit a fődarabokra:-))

Előzmény: tehtube (8753)
tehtube Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8753
Kb. ugyanannyiból.
Előzmény: djuice (8752)
djuice Creative Commons License 2008.12.21 0 0 8752
Egy kérdés a mesterekhez:
Egy haveromnak beszéltem hogy itt a fórumon nagy házi laci "faragások" mennek... :)
Az volna az érdeklődés tárgya hogy mennyiből lehet kihozni A-Z egy kis pörgettyűst? (pl olyan KBR-3D klónt vagy hasonlót...)
Köszönettel!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!