Ökrös csabához hasonlóan és is gazdagabb vagyok egy Thomson 6850G-vel, már több mint egy éve. nagyon jó videó, egy tavalyi HIFI magazin az ár kategóriában a legjobbnak itélte a teszteltek között. Nekem is Thomson TV-m van hozzá, fél éve vettem, egy 29DL21E-t. Szenzációsak igy együtt.
Sziasztok, én decemberben vettem egy Thomson 6850G-t, ha jol emlekszem. Tulajdonképpen azért is azt vettem (azonkívül, hogy minden szakember ezt javasolta), mert a tévém is Thomson, így egy irányítóról megy a kettő. Igaz, összehasonlítási alapom nincs, de a 70 cm-es képernyőn gyönyörű képet ad. a Hi-Fi-re rákötve pedig tökéletes a hangja.
Ami a szolgáltatásait illeti, a negítívum: sajnos nincs magyar nyelvű választható menüje (érdekes, mert a tévének van), van viszont cseh :))) és angol. Nincs PDC/VPS (a hasonló kategória általában tartalmazza), ami azért annyira nem baj, mert itthon ez még asszem sehol sincs. A távirányítója nem rossz, szokni kell, de lehetne jobb, a menük a képernyőre íródnak, de helyenként elég bonyolult megtalálni valamit (a tévénél ezt is tök jól megoldották). A legszomorúbb viszont, bár lehet, hogy én vagyok a béna: nem lehet (én nem tudom?) átállítani a kijelzőt használat közben, csak a kazetta lejátszási (real time) idejét (óra, perc) mutatja.
A pozitívumok: minden egyéb :)) Jó az index funkciója, a show wiew is könnyen használható. Könnyű a programozása, van elő-csatlakozása a videomagnóhoz, hátul két scart-kimenet, tud több képméretet, a gyorscsévélés oda-vissza négyfokozatú, a léptetés dettó, (egyébként) jó a display is. A házimozihoz csatlakoztatva tök jól szól, na és a legtutibb (ha jól kötötted össze a rendszert): ha minden ki van kapcsolva, és videót akarsz nézni, elég a play gombot megnyomni, minden bekapcsolódik :))
A vas a felvétel kezdetekor egy jelet tesz a szalagra, amit aztán meg tud keresni, vagyis beteszed a kazettát (mondjuk az elején áll; de mindkét irányba működik), azt mondod a videjónak, hogy a 4. felvételre vagy kiváncsi, mire őrülten tekerni kezd (persze lassabban, mint a gyorscsévélés, hiszen a jelet figyeli), majd a 4. felvételednél lejátszásra kapcsol (pontosabban: mikor észreveszi a jelet, kicsit túlpörög rajt, de visszateker).
Ez a funkció már régebbi (pl. SD10EE, 5 éves) Pana készülékeknél is működik, és a mostaniakkal kompatíbilis.
Amit leírtam az régebbi Pana, JVC magnóknál megy, a bemeneti választó kapcsolót Simulation-ra kell állítani, olyankor a normál hangot a tunerről, a HiFi hangot pedig a bejövő RCA-ról veszi.
Mikor felveszel egy (15 percnél hosszabb) anyagot a videóval, a vas megjegyzi (valahol a szalagon rögzíti) ezt az információt (kazetta, kezdet, hossz, cím).
A cím kezdetben az adó neve, természetesen át lehet írni.
A kezattát a gép sorszámozza.
Mikor beteszel egy kazettát, a gép beazonosítja és a képernyőm megjelenik a kazetta tartalma, kiválasztod a filmet, a gép pedig odateker és lejátsza azt.
Ha filmet keresel, a képernyőn kiválasztod, a gép kiírja a kazetta sorszámát, hogy azt rakd be, majd odateker a filmhez és lejátsza.
Tudod, egy év még nem túl sok. Két kollégám is Philips-et vett, tök ugyanott, tök egyformát (számában nem vagyok biztos, de lehet, hogy olyan mint a tied, mert pont azt tudja). Nos újonnan mindkettő tök frankó volt, most az egyik már erősen döglődik.
Nekem otthon NV-HD600-am van, az nem lassít x sebességen, csak léptet, és elég drága is volt. Viszont ez nem egy éve volt és azóta sincs vele semmi gond. Ami a felvett kazik számát tekintve (kb. 1500 óra) szerintem jónak mondható. Most a lejátszott órákat nem merném megsaccolni, de nyilván ennek valahányszorosa...
Szóval tényleg jó a Philips, de hogy "Forever"-e az majd csak később dől el.
Az elejen emlitett 139.99 $ PANA tudott PAL-t lejetszani.
Mas. A hetvegen teszteket olvasgattam (egy haveromnal) ott a JVC HR-J665-t kep es hangban ugyanolyan jonak mas szolgaltatasban jobbnak mondtak mint a PANA NV-HD640-t
igy az Angebot figyelo szolgalat mar ezt is sasolja.
Rizo
"kint az USA-ban nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy a PAL felvételeket le tudják játszani." Biztos vagyok benne, hogy nem érdekli öket. Van az USA és a világ többi része.
Eclipse
De abban egyetérthetünk ha valaki csak nézni akarja a felvett anyagot (és valami módon VHS kazettára másolták) annak előny ha a videója lejátsza.
Természetesen, hiszen ezeket ezért találták ki. Egyébként amennyiben információim helyesek, kint az USA-ban nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy a PAL felvételeket le tudják játszani.
Fecó
"Ezekből is látszik, alaptalan a félelme annak a felvetőnek, aki nem merné LP-ben rögzíteni hangfelvételeit. Az már más kérdés, hogy a legkisebb szalaghiba esetén drop-out lehetséges. Ez azonban jó minőségű (nálam csak TDK-EHG) szalaggal szinte biztosan kivédhető."
És ilyenkor ez hogy jelentkezik?
Eclips
Fecóka,
A 2000 Ft/óra adat még a fönökömtől származik aki az amerikai élményanyagot akarta másoltatni (aztán valahogy kinnt átmásolták két dollárért).
Mindenképpen irreális ár volt.
De abban egyetérthetünk ha valaki csak nézni akarja a felvett anyagot (és valami módon VHS kazettára másolták) annak előny ha a videója lejátsza.
Eclipse
Macika
"Ezért van az, hogy ha mondjuk TV-ből veszel fel, úgyis trágya hanggal, akkor duplán ki tudod használni a szalagot, mert a felvétel ideje alatt a HiFi sávra pl. tudsz CD-t másolni. A szépséghiba csak annyi, hogy a kép törlésével a HiFi hang is megy."
Ezt ugyan meg nem probaltam ki, de amator magnoknal nem lattam meg ket bemenettel rendelkezot (kulon a Hi-Fi, es kulon a normal), mint a profi SVHS magnok eseteben. De itt nalunk a HS800-as Panasonic magnonal is, legfeljebb azt tudom beallitani, hogy lejatszaskor a Hi-Fi, vagy a normal savot akarom e hallani. Legalabb is ha jol emlekszem, akkor igy van, bar en mar regen hasznaltam oket.
Feco
A VHS videoszalagon a normál hang (ami ugye azért rosszabb mint a Compact Cassette, mert fele a szalagsebesség) külön foglal el egy keskeny sávot, míg a HiFi hang a képpel azonos helyre, csak csatornánként más FM vivőfrekvenciával kerül a szalagra.
Ezért van az, hogy ha mondjuk TV-ből veszel fel, úgyis trágya hanggal, akkor duplán ki tudod használni a szalagot, mert a felvétel ideje alatt a HiFi sávra pl. tudsz CD-t másolni. A szépséghiba csak annyi, hogy a kép törlésével a HiFi hang is megy.
Ezért nem lehetséges HiFi hanggal Audio Dubbing, és ezért megy el a HiFi hang Insert funkció használata esetén.
k-jame
A hifi hangsáv meg a videojel alatt van (ezért lehet előre rögzített hangra videot felvenni, fordítva nem megy), sávszélessége sokkal-de sokkal nagyobb, ha nem veszel fel képet, akkor még a dinamikai túllövéseket is gyönyörűen lekezeli.
A HiFi hangsáv nem a videojel alatt van, hanem együtt vele. Az igazsághoz tartozik, hogy nem írod, előre rögzítetten HiFi, vagy normál hangot értesz. Mert ha HiFi-re gondolsz, akkor tévedsz.
A jelszintről pedig annyit, hogy a HiFi video +10 dB-ig torzítás nélkül viseli a túlvezérlést. Ez a nagy relatív szalagsebességnek köszönhető, és teljesen független attól, hogy van-e a szalagon képi információ vagy nincs.
A modern TV-knek a hibátlan képalkotáshoz elegendő jelet tud produkálni egy NTSC-t is lejátszó PAL video, de ahhoz, hogy ugyanezt másolni is tudd, ahhoz sokkal több adat kellene. A legkisebb hiba az, hogy a nagyon kontrasztos fehér részek „szellemképei” futkároznak átlósan a képen.
Többeknek!
Szeretném tisztázni a HiFi videók hangrögzítése körüli fogalomzavarokat.
SP-ben a VHS rendszer a hagyományos Compact Cassette lejátszási sebességének felével, azaz 23,75 mm/s-mal dolgozik. LP esetén ennek a fele a tempó, azaz 11,875 mm/s. Ezek nagyon kicsi értékek, de ne felejtsük el, hogy a video feje nem áll, hanem forog, ráadásul helikálisan, ami azt jelenti, hogy bizonyos szögben el van forgatva a szalag haladási irányához képest, így sokkal sűrűbben, és sokkal szélesebb csíkokban tud jeleket elhelyezni a szalagra. A hagyományos analóg stúdiómagnó (STM-250 stb....) 38 cm anyagot használ el 1 sec alatt, „szalagkímélő” üzemmódban 19 cm-t.
Ehhez képest a HiFi video relative (forgófejhez mért) szalagsebessége megközelíti az (nem tévedés!) 5 m/s-ot, LP-ben a 2,5 m/s-t. Tehát ez utóbbi is közel 6,5-szerese az analóg studiómagnójénak
Ezekből is látszik, alaptalan a félelme annak a felvetőnek, aki nem merné LP-ben rögzíteni hangfelvételeit. Az már más kérdés, hogy a legkisebb szalaghiba esetén drop-out lehetséges. Ez azonban jó minőségű (nálam csak TDK-EHG) szalaggal szinte biztosan kivédhető.
k-jame:
"(ezért lehet előre rögzített hangra videot felvenni, fordítva nem megy),"
És ezt csak most mondod? Én meg évek óta fordítva is csinálom! Akkor én most csalok? :-) De sajnos a Hi-Fi hangról így le kell mondani. :-(
Fecó
"Az NTSC felvétel lejátszása nagy előre lépés. Pár évvel ezelött is 2000 Ft/óra dijat kértek, hogy az NTSC felvételt átforditsák a PAL-ra vagy SECAM-ra így most ezek elbukták a dolgot."
Mi évek óta 1,000,- Ft/óráért írjuk át a kazikat! Mellesleg nem buktuk el, mivel ezek a "lejátszós" magnók csak egy "ál" PAL jelet állítanak elő, amit a modern TV-k már tudnak kezelni. Itt nálunk a cégnél régi Videoton TV-n nem tudtuk megnézni így az NTSC szalagot. Azon kívül, ha a kint felvett anyagot másolni is szeretnéd, esetleg vágni, akkor mindenképpen "normálisan" át kell alakítanod PAL-ra.
A Showview csak annyi információt tartalmaz, hogy a müsor melyik csatornán mikor kezdödik és mikor ér véget
És nagyjából pontosan annyi számból áll, mintha beprogramoznád a videód. És akkor még nem beszéltünk az esetleges nyomdahibákról! :-)
Fecó
Az NTSC felvétel lejátszása nagy előre lépés. Pár évvel ezelött is 2000 Ft/óra dijat kértek, hogy az NTSC felvételt átforditsák a PAL-ra vagy SECAM-ra így most ezek elbukták a dolgot. Egyébként tényleg arra jó amit irtál lubickoló gyerek, esküvő, diploma osztás a Yale-en.
A Showview csak annyi információt tartalmaz, hogy a müsor melyik csatornán mikor kezdödik és mikor ér véget.
Van egy másik szolgáltás a PDC/VPS. Ez tudja azt, hogy ha a műsor késik vagy korábban kezdődik vagy elmarad a videomagnó korrigálja a hibát, de ezt sem magától: az adás elött jön az információ, az adóról sugározzák.
Eclipse