Keresés

Részletes keresés

nofRETRO Creative Commons License 2012.08.31 0 0 637

Már észrevettem amikor elküldtem, de gondoltam most már mindegy :)

de azért pótolom a rend kedvéért:

Előzmény: John Howard (634)
Yogi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 636

Sok szeretettel várunk a macskás topikban...

Mindenesetre bemásolom ezt, értékelni fogják - épp ez a téma.

Előzmény: Törölt nick (635)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 635

Úgy volt, hogy ma (saját termésű) zöldbab lesz ebédre.

Nem lett.

John Howard Creative Commons License 2012.08.31 0 0 634

Kevés... három hiányzik... ;-)

Előzmény: nofRETRO (633)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.31 0 0 633

itt küldök két szóközt :) :

Előzmény: nofRETRO (632)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.31 0 0 632

ésígymárérthetőbb a keveredés:

"Loránd : a Lóránt régebbi magyar alakváltozata."

http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3r%C3%A1nt

Előzmény: nofRETRO (631)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.31 0 0 631

Talán mindenkinek van néhány ilyen szava, ami valamiért rosszul rögzült. Nekem is van, de most nem jut eszembe :)

Az apropót viszont köszönöm, tényleg sok "t"-s verzió van. Az indafotón olyat is láttam, hogy az emléktábla szövege nyilvánvalóan helyesen van kőbe vésve, ennek ellenére a fotós szövege téves.

A Wikipedia vitaoldala általában nagyon hasznos, ott ez olvasható:

"Kivonat a krisztinavárosi róm. kath. plébánia keresztelési anyakönyvéből az 1848-as évből:

Krisztus Urunk születése után 1848.
Augusztus
Hó, nap: 5., született július 27-én
A' Kereszteltnek Neve, és Törvényszerűsége: Loránd Ágoston Ignácz Albert József, törvényes"

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vita:E%C3%B6tv%C3%B6s_Lor%C3%A1nd

Előzmény: _Nyuszi (630)
_Nyuszi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 630

Régen, ifjabb koromban nem tudtam, hogy az egyetem neve helyesen Lóránttal vagy Lóránddal szerepel-e. Rákerestem a Googléval. Az egyikre volt jónéhányszáz találat. Ez meggyőzött, főleg azért, mert szakdolgozatot is talált a kereső. Azért a biztonság kedvéért rákerestem a másik verzióra is. Ott jóval több találat volt (azt hiszem, legalább egy nagyságrenddel több).

Azóta többször eszembe jutott már, hogy vajon mennyire ciki helytelenül leírni a saját iskolám nevét egy ilyen műben. :-)

Előzmény: manhattani (617)
John Howard Creative Commons License 2012.08.31 0 0 629

Köszönöm, világos a különbség! :-)

Előzmény: scsabi (624)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.31 0 0 628

Az ember mindig tanul valamit. Köszönöm!!!

Előzmény: Törölt nick (626)
scsabi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 627

Nézhetnek ki ugyanúgy, a képen látható forgási hiperboloid alakú kürtő rejthet ugyanúgy száraz, nedves, vagy hibrid hűtőtornyot. Messziről nem látszik a különbség, legfeljebb annyi, hogy a száraz hűtőtorony nem gőzölög (annyira).

Előzmény: Lyógi (625)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 626

Báró Eötvös Ferencz feleségül vette a cirkuszos Winiczky Johannát.

Házasságukból egy gyermek született, E. Nándor Aladár.

Nánor 1920-ban alapított saját cirkuszt (Eötvös néven).

12 gyermeke közül a legidősebb E. Gábor (van máááásíííík!) a világhirű zenebohóc.

Előzmény: Goldman Emma (623)
Lyógi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 625

Szóval kívülről ugyanúgy néznek ki.

Előzmény: scsabi (624)
scsabi Creative Commons License 2012.08.31 0 0 624

Johnny bácsinak:

Nedves hűtőtorony:_______________Heller-Forgó-féle száraz hűtőtornyos hűtőrendszer:

Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.31 0 0 623

Nem Gábor?

Előzmény: Törölt nick (622)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.31 0 0 622
Előzmény: Goldman Emma (620)
Lyógi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 621

Károly nekem már sajna kiesik, csak a nevét ismerem, Pált pedig most meg kellett néznem.

Előzmény: Goldman Emma (620)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.30 0 0 620

Plusz Károly. Nekem még Pál is.

De az egy másik kávéház. :)

Előzmény: Lyógi (619)
Lyógi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 619

Eötvösről nekem is Loránd és József jut az eszembe.

Előzmény: Boszorka (618)
Boszorka Creative Commons License 2012.08.30 0 0 618

Biztos az én korosztálym volt. Nekem se jut más eszembe hallva, mint Loránd. Leírva már más, de Csöpi és társai kimaradtak az életemből.:-(

Előzmény: manhattani (617)
manhattani Creative Commons License 2012.08.30 0 0 617
Pár perce egy rádióműsorban találgatták Ötvös keresztnevét. Valaki bátortalanul megjegyezte: Lóránd? :-):-)
Előzmény: Yogi (615)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.30 0 0 616

Frank... de mégsem Arthur! Vagy Lyndon! :-)

Erről meg az jut eszembe, hogy egyszer úgy húsz éve mesélte valaki: a szabadon választott első parlamentben egy bizottsági ülésen valamely MDF-es potentát vitába keveredett Nyers Rezsővel, és az érvelés hevében így fordult hozzá: "Na de Nyers elvtárs..." Szó bennszakad, hang fennakad, aztán kivágta magát: "Hát igen, neki valahogy ez a keresztneve, hogy elvtárs".

Előzmény: Yogi (615)
Yogi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 615

Ti tudtátok, hogy hívják Csöpit?!

Persze: Ötvös Csöpi.

Micsoda kérdés már... Columbónak se volt keresztneve, őt is csak Columbo hadnagyként ismertük. (Azt hiszem, talán az egyik epizódban egy másodpercre fölvillan az igazolványában a Frank név.)

Előzmény: Goldman Emma (614)
Goldman Emma Creative Commons License 2012.08.30 0 0 614

Kaptam tegnap este egy mailt egy régi barátnőmtől, a következő szöveggel: "Nem Ákos. Tibor."

No már most, nem azért vagyunk, hogy minden nehézség láttán meghátráljunk, így heves gondolkodásba fogtam, és rövidesen rájöttem: Csöpiről van szó. Ötvös Csöpiről.

Történt ugyanis, hogy néhány éve rám akadt egy szatír. Éjszakánként lihegett a telefonba, csúnyákat beszélt, ésatöbbi, zavarja az ilyesmi az embert. Telefon hangját éjszakára levesz, baráttal üzenetrögzítőre durva férfihangon steril kimenő üzenet rámondat (jelzem, egy kicsit még erre is lihegett), de csak ott a kétség, hogy mi van, ha jön... Férfi név kell az ajtóra, nincs mit tenni. Legyen mondjuk Ötvös Csöpi.

Gyerekkoromból a lehető leghatározottabban emlékeztem, hogy Csöpi keresztneve Ákos, bemondják a Pogány Madonnában. Gravírozás, csavarozás, laktunk szépen, szeretetben, Ötvös Ákos és én.

Erre most jön a régi harcostárs, hogy Csöpi bizony Tibor. Kérdezem, honnan veszi. Épp megy a tévében az Elvarázsolt dollár, Avar István szólította így Csöpit, amikor letartóztatta, mert rákentek valami sötét bűnt, ilyenkor polgári nevén vezetik el még a legmagyarabb Piedonét is. Tibor és passz.

Erre végignéztem hetvenedszer is a Pogány Madonnát a Tecsőn, és jelentem, harmincakárhány éven át én egy tévedés áldozata voltam. Van egy jelenet, amikor Csöpi megnyer egy vitorlásversenyt, kihirdetik a győztest, és a megfonba bemondják, hogy Ötvös - na, ezt értettem én ált. isk. tan.-ként Ákosnak. De nem, a csillaghajó mancsaftjának a nevét mondják, talán Háros.

Egy világ omlott bennem össze. :-) Ti tudtátok, hogy hívják Csöpit?! :-))

nofRETRO Creative Commons License 2012.08.24 0 0 613

Mindkettőtöknek - apca és manhattani - köszönöm a segítséget, nagyon érthetően írtátok le a lényeget

Előzmény: apca (612)
apca Creative Commons License 2012.08.24 0 0 612

Igen, ahogy manhattani is mondta.

Legyen két felhasználód. A rendszergazda(i jogú) - ez létrejön telepítéskor automatice - és egy egyszerű "mezei".

Az utóbbit használd napi rendszerességgel. Az előbbit csak akkor, ha valamit állítani kell a wakablak belsejében, vagy telepítesz etc., etc.

Egyébként nem is kell átjelentkezni, egyszerűen ha olyan parancsot/programot akarsz futtatni, ami ezt kívánja, akkor (általában) van lehetőség rendszergazdaként futtatni.

(jobbklikk, menüből kiválaszt "futtatás másként" - vagy hogy hívják.)

Az az értelme az egésznek, hogy ha egy rosszindulatú progi szőrös keze beteszi a lábát a gépedre, akkor az aktuális user jogosultságait örökli. Vagyis ha azok korlátozottak, akkor az ő jogai is azok lesznek - így sokkal kevesebb kárt tud okozni, mint rendszergazdai jogokkal. (pl. nem tud belepiszkálni a registry-be. Persze okos- és szemét programozók ezt is meg tudják kerülni, de az elég macerás. Az átlag garázdálkodók nem olyan inteligensek)

Előzmény: nofRETRO (610)
manhattani Creative Commons License 2012.08.24 0 0 611

Szerintem úgy értette, hogy a mindennapi tevékenységhez ne rendszergazdaként lépj be :-) (Alkalmazás telepítéshez, nagyobb beállítás változtatásokhoz természetesen rendszergazdaként jelentkezel be.)

Előzmény: nofRETRO (610)
nofRETRO Creative Commons License 2012.08.23 0 0 610

Hű, ezen el kell molyolnom egy kicsit, hogy saját gépemen ne legyek rendszergazda. Nem akarlak részletes hogy és miért részletes magyarázatért nyüstölni, majd jól körbenézek ebben a témában.

Előzmény: apca (608)
apca Creative Commons License 2012.08.23 0 0 609

hálózat -> használat

Előzmény: apca (608)
apca Creative Commons License 2012.08.23 0 0 608

Azt azért nagyon tanácsolom, hogy - ha eddig nem úgy használtad a géped akkor - csak egyszerű felhasználó legyél minden rendszergazdai jog nélkül.

Sajnos a wakablakon elég nehézkes így a hálózat, de azért megoldható. (Elég sokszor futsz bele olyanba, hogy nincs jogosultságod, de akkor rendszergazdaként kell végrehajtani az a parancsot (programot).

Viszont így a rosszindulatú vendégek sem férnek hozzá a fontos részekhez.

Előzmény: nofRETRO (607)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!