Talán mindenkinek van néhány ilyen szava, ami valamiért rosszul rögzült. Nekem is van, de most nem jut eszembe :)
Az apropót viszont köszönöm, tényleg sok "t"-s verzió van. Az indafotón olyat is láttam, hogy az emléktábla szövege nyilvánvalóan helyesen van kőbe vésve, ennek ellenére a fotós szövege téves.
A Wikipedia vitaoldala általában nagyon hasznos, ott ez olvasható:
"Kivonat a krisztinavárosi róm. kath. plébánia keresztelési anyakönyvéből az 1848-as évből:
Krisztus Urunk születése után 1848. Augusztus Hó, nap: 5., született július 27-én A' Kereszteltnek Neve, és Törvényszerűsége: Loránd Ágoston Ignácz Albert József, törvényes"
Régen, ifjabb koromban nem tudtam, hogy az egyetem neve helyesen Lóránttal vagy Lóránddal szerepel-e. Rákerestem a Googléval. Az egyikre volt jónéhányszáz találat. Ez meggyőzött, főleg azért, mert szakdolgozatot is talált a kereső. Azért a biztonság kedvéért rákerestem a másik verzióra is. Ott jóval több találat volt (azt hiszem, legalább egy nagyságrenddel több).
Azóta többször eszembe jutott már, hogy vajon mennyire ciki helytelenül leírni a saját iskolám nevét egy ilyen műben. :-)
Nézhetnek ki ugyanúgy, a képen látható forgási hiperboloid alakú kürtő rejthet ugyanúgy száraz, nedves, vagy hibrid hűtőtornyot. Messziről nem látszik a különbség, legfeljebb annyi, hogy a száraz hűtőtorony nem gőzölög (annyira).
Erről meg az jut eszembe, hogy egyszer úgy húsz éve mesélte valaki: a szabadon választott első parlamentben egy bizottsági ülésen valamely MDF-es potentát vitába keveredett Nyers Rezsővel, és az érvelés hevében így fordult hozzá: "Na de Nyers elvtárs..." Szó bennszakad, hang fennakad, aztán kivágta magát: "Hát igen, neki valahogy ez a keresztneve, hogy elvtárs".
Micsoda kérdés már... Columbónak se volt keresztneve, őt is csak Columbo hadnagyként ismertük. (Azt hiszem, talán az egyik epizódban egy másodpercre fölvillan az igazolványában a Frank név.)
Kaptam tegnap este egy mailt egy régi barátnőmtől, a következő szöveggel: "Nem Ákos. Tibor."
No már most, nem azért vagyunk, hogy minden nehézség láttán meghátráljunk, így heves gondolkodásba fogtam, és rövidesen rájöttem: Csöpiről van szó. Ötvös Csöpiről.
Történt ugyanis, hogy néhány éve rám akadt egy szatír. Éjszakánként lihegett a telefonba, csúnyákat beszélt, ésatöbbi, zavarja az ilyesmi az embert. Telefon hangját éjszakára levesz, baráttal üzenetrögzítőre durva férfihangon steril kimenő üzenet rámondat (jelzem, egy kicsit még erre is lihegett), de csak ott a kétség, hogy mi van, ha jön... Férfi név kell az ajtóra, nincs mit tenni. Legyen mondjuk Ötvös Csöpi.
Gyerekkoromból a lehető leghatározottabban emlékeztem, hogy Csöpi keresztneve Ákos, bemondják a Pogány Madonnában. Gravírozás, csavarozás, laktunk szépen, szeretetben, Ötvös Ákos és én.
Erre most jön a régi harcostárs, hogy Csöpi bizony Tibor. Kérdezem, honnan veszi. Épp megy a tévében az Elvarázsolt dollár, Avar István szólította így Csöpit, amikor letartóztatta, mert rákentek valami sötét bűnt, ilyenkor polgári nevén vezetik el még a legmagyarabb Piedonét is. Tibor és passz.
Erre végignéztem hetvenedszer is a Pogány Madonnát a Tecsőn, és jelentem, harmincakárhány éven át én egy tévedés áldozata voltam. Van egy jelenet, amikor Csöpi megnyer egy vitorlásversenyt, kihirdetik a győztest, és a megfonba bemondják, hogy Ötvös - na, ezt értettem én ált. isk. tan.-ként Ákosnak. De nem, a csillaghajó mancsaftjának a nevét mondják, talán Háros.
Egy világ omlott bennem össze. :-) Ti tudtátok, hogy hívják Csöpit?! :-))
Legyen két felhasználód. A rendszergazda(i jogú) - ez létrejön telepítéskor automatice - és egy egyszerű "mezei".
Az utóbbit használd napi rendszerességgel. Az előbbit csak akkor, ha valamit állítani kell a wakablak belsejében, vagy telepítesz etc., etc.
Egyébként nem is kell átjelentkezni, egyszerűen ha olyan parancsot/programot akarsz futtatni, ami ezt kívánja, akkor (általában) van lehetőség rendszergazdaként futtatni.
(jobbklikk, menüből kiválaszt "futtatás másként" - vagy hogy hívják.)
Az az értelme az egésznek, hogy ha egy rosszindulatú progi szőrös keze beteszi a lábát a gépedre, akkor az aktuális user jogosultságait örökli. Vagyis ha azok korlátozottak, akkor az ő jogai is azok lesznek - így sokkal kevesebb kárt tud okozni, mint rendszergazdai jogokkal. (pl. nem tud belepiszkálni a registry-be. Persze okos- és szemét programozók ezt is meg tudják kerülni, de az elég macerás. Az átlag garázdálkodók nem olyan inteligensek)
Szerintem úgy értette, hogy a mindennapi tevékenységhez ne rendszergazdaként lépj be :-) (Alkalmazás telepítéshez, nagyobb beállítás változtatásokhoz természetesen rendszergazdaként jelentkezel be.)
Hű, ezen el kell molyolnom egy kicsit, hogy saját gépemen ne legyek rendszergazda. Nem akarlak részletes hogy és miért részletes magyarázatért nyüstölni, majd jól körbenézek ebben a témában.
Azt azért nagyon tanácsolom, hogy - ha eddig nem úgy használtad a géped akkor - csak egyszerű felhasználó legyél minden rendszergazdai jog nélkül.
Sajnos a wakablakon elég nehézkes így a hálózat, de azért megoldható. (Elég sokszor futsz bele olyanba, hogy nincs jogosultságod, de akkor rendszergazdaként kell végrehajtani az a parancsot (programot).
Viszont így a rosszindulatú vendégek sem férnek hozzá a fontos részekhez.