Keresés

Részletes keresés

tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6176

értem!

akkor Szerinted csirkezzek Jani szerint ne...egyértelmű!

szerintem biztos ami biztos takarni fogok...

még egy kerdes:tavasszal 2 szemre vagjam vissza vagy magasabbrol is indithatom ha lugast akarok?

minden vallasz erdekel mert nalam mindenki többet tud...

Előzmény: woodruff (6172)
Kendrus Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6175

Szép napot kívánok mindenkinek! 

Érdeklődni szeretnék nincs-e valakinek ezekből a fajtákból gyökeres vesszők eladók itt a fórum társaknak. 
Fajták:
-Szindikát

-Szenátor-Burdakov

-Smaragd

-Talizman Clon Ovalnij

-FVR 7-9 (Svetlana)

-Stimul (Talizman Clon)

-Grof Monte Cristo

Előre is köszönöm mihamarabbi válaszotokat!

Ezekből a fajtákból a lengyel oldalon nem kaphatók.

Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6174

Egyelőre nem értem ezeket az általatok írt kifagyásokat, mivel nálam mindegyik gond nélkül

takarás nélkül áttelelt az imént említett mocsok hidegekben is.

b.jozsi60 három kifagyott fajtája is megvan, azok is bírták. Max. tényleg úgy tudom elképzelni,

ahogy írtad, fagyveszélyes helyen van. Na de a -22 az nem elég nagy fagy? Vagy ez olyankor

jelent inkább problémát, amikor már véget ért a mélynyugalmi állapot? Mert ezeket a nagyon

hideg napokat nálam januárban élték meg a tőkék. Lehet, hogy a szőlőtök kifagyása az utána következő szakaszban történt, amikor nálam már nem volt akkora hideg?

Előtte talán jól viselték a hidegebbet?

Előzmény: budai2 (6171)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6173

Én nem aggódnék.

A nem fagyálló szakaszt úgyis elviszi a fagy, a jól beérett rész pedig szépen áttelel.

Ha gondolod, csirkézd, ártani nem fog, de nem kell vele sietned. Ha a föld feletti rész beérett,

akkor abból szépen tovább tudod nevelni a következő években. Persze nyilván minden attól függ,

hogy konkrétan mi a terved. Hogy milyen tőkeformát gondoltál. Ha a tőke csirkézendő szakasza

érett, akkor minden további gond nélkül ki kell bírnia legalább a mínusz 5-öt, utána ráérsz vele.

Nálam tavaly a  -22-t is problémamentesen viselte (meg előtte-utána a heteken át tartó nem

sokkal melegebb, 10+-os piszok hideget)...

Az addig tartó időszakban rajtad áll, hogy mikor csinálod, csak ne túl korán, mert befülledhet.

Amit írtam, pusztán biológiailag érvényes. A többi tőled függ.

Előzmény: tudomka1958 (6170)
woodruff Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6172

Mindenkép takard.

A bakművelésű szőlőnél, Magyarországon több 100 éve,nagyapáink is ősszel takartak,tavasszal nyitottak.

Csak most a rohanó világban ez már nem divat.

Egy gondos kertben ősszel fel van rotálva és még a lugas is, tőkénél takarva.

Tavasszal én a sorokat árkolom,és ha nagy mekegek vannak, árasztom.

Az oltásforradás fölött november végén10 centire mindenképp takarok, tavasszal alatt 5 centire mindenképp árkolok.

Ma már,próbálnak olyan újabb fajtákat előállítani ,és a cimkélyén jelezni ,például-25 foig birja károsodás nélkül, a fagytűrése tesztelés alapján , ami alár 10-20 év,hogyan teljesített .

woodruff

Előzmény: tudomka1958 (6170)
budai2 Creative Commons License 2017.11.19 0 0 6171

Ha Nálad fagyveszélyes a terület, akkor amit  korábban javasoltam, a  Pölöskei Muskotály nem lenne jó választás. Nálam azért működik, mert épülethez közel, a ház déli oldalán van. Dunav nekem is volt, nálam is kifagyott.

Előzmény: b.jozsi60 (6142)
tudomka1958 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6170

tavasszal ültettem ezt a pölöskei muskotályost,gyönyörű 2,5 m-es erős hajtást hozott...

most azon aggódom hogy örüljek-e annak,hogy egy hete még ilyen elevenek voltak a levelei holott a többi szőlőmön már level sincs vagy féljek attól hogy télen a hideg tönkreteheti mert nem akar nyugovóra térni?

kérdésem még hogy az alsó néhány rügyig csirkézzem fel(még soha nem csináltam...)?

ha igen mikor?

Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6169

Köszönöm az információt!

Előzmény: Jani71 (6168)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6168

Arra mérget vehetsz... (persze azt csak úgy mondja az ember ;-) )

Mindkét 'szállító' esetében meg fogom ezt tenni. Hogy gyűljön a tapasztalat.

beetee-nek is: ahogy mondani szoktam, a szőlő túlélő növény. Szerencsénkre!

Hááát, igen, ez már csak egy ilyen dolog (csak azért is 'hát'-tal kezdem).

Az a bizonyos gépszíj... ;-)

De valahol muszáj határt szabni, mert többféle értelemben is ránő az ember fejére.

Részemről nagyjából ezzel érkezett el ez az idő, le kell állni! Még lesz némi oltogatás, aztán vége.

Így is jelentősen csökkentettem már a meglevő tőkeállományt, de ez csak fokozódni fog.

Igaz ugyan, hogy a most vásárolt növényekkel egy-két évig maga a szám kissé visszaemelkedik,

de ez is csak időszakos. Amint 'összeoltottam', ásom ki a tőkéket.

Egész egyszerűen matematikailag nincs szükség ennyi szőlőre (fürtre). Ezért lesznek kombitőkék.

Csíkos Tigris: a 6160-ban linkelt oldalon láthatod a rendelhető fajtákat.

Ha ezt összeveted ezzel, akkor válik nyilvánvalóvá a különbség. Én is az utóbbiból írtam ki a

kívánságlistát, aztán az előbbinél jöttem rá, hogy néhányat nem tudok megrendelni.

Sebaj, így is nagyon jó!

Előzmény: izgaga (6164)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6167

Én is most vettem Zaporozsecből, Esztert ültetek mellé, de lesz a közelben Árkádia is. Ha visszaolvasol a fórumon, volt már róla szó és több fajtát is ajánlottak porzónak. Keress rá Zaporozje néven is, mert a Magyarországon Zaporozsec néven árult szőlő elvileg megegyezik Podarok Zaporozje nevű fajtával.

Előzmény: lada83 (6156)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6166

Egy-két érettebb szemet kóstolva bennem is valami hasonló benyomás keletkezett. Köszönöm, hogy megerősítettél ebben.

Előzmény: Sanci07 (6150)
Csíkos Tigris Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6165

Kedves Jani71!

Kedvet kaptam,úgyhogy valószínű rendelek tőlük én is! Bár nyelvtudásom nulla! Az amelyik fajtából nincs nekik,arról küldtek emailt vagy rajta van a rendelési lapon,hogy elfogyott? Köszönöm!

Üdv:Cs.T.!

Előzmény: Jani71 (6160)
izgaga Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6164

szívesen, majd oszd meg a tapasztalataidat.

Megerősítem, hogy nagyon más minőség. És nekem is úgy tűnt, hogy megpusztul egy része tavasszal (tavaszi telepítés volt), de aztán csak erőre kapott.

Ott tartok, hogy rendelek még :))))))))))))))) Csakhogy hova  fogom tenni???

üdv.izgaga

beetee Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6163

Nekem a tavaszi szállításból 8-ból 7 él és virul, úgy, hogy az április 26-i fagy nagyrészt letarolta a friss, éppen induló rügyeiket.

Egy nem heverte ki, az összes többi helyrejött.

Előzmény: Jani71 (6162)
Jani71 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6162

Hajrá! Remélem, nem kell csalódnunk.

Előzmény: Silvan (6161)
Silvan Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6161

Bocs,de most kerültem gép elé,de látom a fórumtárs már tökéletes segítséget nyújtott. Én még most akarok rendelni:-)

Jani71 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6160

Nagyon köszönöm a segítséget, sokat számított! Az imént le is adtam a rendelést 8 fajtára.

Még kettőt szerettem volna, de az sajnos nem volt. Így is bőven felül múlta az eredeti terveimet.

(A rendelési oldal alján levő kép és szöveg pedig meglehetősen szimpatikus... :-) 

Plusz ugye a Ti tapasztalaitok. Nagyon más, mint amit mutattam a 6103-ban...

Meg amit a többiek is... Az árakról már nem is beszélve...)

Előzmény: izgaga (6158)
Kulicz Creative Commons License 2017.11.18 0 0 6159

Ne ültesd őket egymás mellé, legyen közöttük hímnős virágú, jobban termékenyülnek majd.

Előzmény: lada83 (6156)
izgaga Creative Commons License 2017.11.17 0 0 6158

Jani71:

Ja, maga a fajtalista a rendelési formulár, a sorok végén van az, hogy abból a fajátból hány db-ot kérsz.

Előzmény: izgaga (6157)
izgaga Creative Commons License 2017.11.17 0 0 6157

Jani71:

Van rendelési formula a honlapjukon, azt értelemszerűen kitöltöd - nem nehéz! - asszem a megfelelő fajtánál beírod egy rubrikába, hogy hány db-ot rendelsz.

Beírod a címedet, oda kell írni, hogy Magyarország! vagy angolul:Hungary, vagy lengyelül:Wegry (most nehogy azt gondold, hogy én tudok lengyelül:)), imél címet, lehet, hogy telefonszámot is kér, mobilt érdemes megadni, azért, mert futárral küldik, DPD-vel és a futár fel tud ennek alapján Téged hívni stb.

Pár nap múlva kapsz tőlük egy e-mailt, ott megírják, hogy postával együtt hány eurót kell fizetni, meg kapsz bankszámlaszámot, ahová a pénzt át tudod utalni éls egyéb átutaláshoz szükséges adatokat. Forintszámláról is tudsz eurót utalni minden nehézség nélkül.

Dióhéjban ennyi, ha megakadsz valahol, kérdezz.

Ja, ha valamit mégis fordítani kell lengyelről magyarra, akkor -----> www.sztaki.hu -----> szótár.

Ja, mert rákérdez a rendelő űrlap, hogy mikor akarod a szállítást és felkínál variációkat, na az lengyelül lesz. Én a sztaki szótárral oldottam meg a dolgot.

üdv. izgaga

utóirat: ma du. telepítettem le a küldeményüket.

Előzmény: Jani71 (6155)
lada83 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 6156

Üdv mindenkinek.

Vásároltam 2 Zaporozsec szőlőt. Azt olvastam, hogy nőivarú így gond lehet a termékenyüléssel. Elég ez a két tő egymás mellé ültetve, vagy más fajtát is ültessek melléjük, hogy jó legyen a megporzás és egyenlő bogyókat kapjak? A másik kérdésem, hogy ilyenkor is be kell iszapolni a tövet, vagy csak elegendő megtaposni a földet a többit a téli csapadék elintézi? Ezt azért kérdezem mert az egyik ismerősöm azt mondta, hogy ilyenkor már nem szabad nagyon beöntözni-beiszapolni a szőlő tövét mert könnyen kifagyhat, én ezt még ezelőtt persze még sosem hallottam. 

Válaszokat előre is  köszönöm!

Jani71 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 6155

Édeske1, izgaga, Silvan: kinéztem magamnak néhány fajtát, rendelnék is, csak azt hiszem,

elkelne egy kis segítség. Ti hogy csináltátok? Közvetlen levelet írtatok és ott soroltátok a fajtákat,

esetleg van egyéb rendelési formula csak én vagyok béna (és nem tudok lengyelül...)?

Mi a helyes metódus (fizetésre is: banki utalás)?

Előzmény: Silvan (6152)
Kendrus Creative Commons License 2017.11.17 0 0 6154

Nagyon szépen köszönöm a gyors segítségeteket!

atrego Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6153

Elindultak mindenkinek a kért növények,elnézést,hogy csak most,most volt időm foglalkozni vele

Silvan Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6152

Én rendeltem Tőlük, korrektek és minden oltványuk megfogant,nagyot nőttek az éven.A szállítási díj nem a legolcsóbb,de nagyobb rendelésnél már barátságosabb,valamint a banki utalásért is kell fizetni(bankja válogatja a mértéket).

Teljes mértékben elégedett vagyok velük. Mo.-n egy itt a kertészeti fórumon favorizált faiskola elég sokára válaszolt az e-e-mailemre, majd 5500 Ft-al megkínált a kért csemetéért,ahol a fa ára volt a töredék.

Fórumtársam 10 db csemetét küldött rendkívül kedvezményesen,töredék áron,tehát létezik jobb megoldás!

Előzmény: Kendrus (6146)
Sanci07 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6151

Véleményem szerint az Izjuminka termékenyülésével nincs gond,Kulicz videója között találsz Izjuminka oltást melynél megjegyzi hogy nem is érti hogy termékenyülhetett meg a fajta mivel a környéken egyetlen virágzó szőlő sincs! Ne hagyd ki szuper jó a fajta,talán Kulicz is meg fog erősíteni a véleményemben.

Előzmény: b.jozsi60 (6143)
Sanci07 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6150

A Monte Cristo íze simán átlagos de valahogy mégis kellemes a fogyasztása.Nálam két tőke van saját gyökéren egyiken 6 a másikon 4 fürtöt hagytam.Mindegyik gond nélkül beérett,de érése nagyon hasonlít a Nizinához a fürt teljes színeződése után kb 3-4 hét mire tökéletes lesz legalábbis nálam.Mivel a szemnek igen tetszetős a fajta az ember agya hozzáteszi azt a szükséges pluszt,ezt tapasztalom főleg a gyerekeknél képesek áradozni róla!

Előzmény: Törölt nick (6132)
izgaga Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6149

Igen, szállítanak, és szerintem kifejezetten szép árut. Gyökeres oltványokat.

Szerintem pedig nem is olyan drága, pl. a Slovplanthoz képest.

üdv.

Édeske1 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6148

Én ismerem , igen szállítanak Magyarországba , gyönyörű oltványokat kaptam . Egy baj van , én csak hat darab ott rendeltem 31,5 euró volt szállítással együtt . Ja 2000 ft még a banki átutalás díja. Tehát 2000 ft re jött ki az oltványok darabja . Minél többet rendelsz annál olcsóbb lesz az oltvány darabja . Mert a szállítás 15 euró per csomag.   

b.jozsi60 Creative Commons License 2017.11.16 0 0 6147

A felkupacolással "takarás" szerintem még várjál.

Mert ha sokáig van takarva befülled, rohadnak a szemek.

És tavasszal nemfog kihajtani.

Előzmény: Zsu_1985 (6099)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!